Monthly Archives: February 2013

Spennende uke

Denne uken er det vinterferie, og snakk om å treffe med været. Solen skinner, og vi nyter solstrålene som varmer. Til nå denne uken så har eldstejenten kost seg med å ha funnet frem rollerbladsene og trent i tunet utenfor, ikke den verste aktiviteten å bruke vinterferien til….

rollerblades barn trening

For hele familien er det imidlertid en ekstra spennende uke vi nå er gått inni: dette er uken hvor gravearbeidet endelig skal starte. Det er fantastisk at selve utbyggingen nå er i gang, og etter første dag så var dette synes som møtte oss når vi kom hjem i dag

utbygging av tomannsbolig

Den ene tingen, terrassen, som vi hadde håpt kunne bli stående var revet opp. Litt overraskende, men en bagatell i den store sammenhengen. Det er mer spennende å se hva som skjer de neste tre månedene, og om det endelige resultatet vil samsvare med de drømmer og planer vi har hatt underveis.

Nå gleder vi oss over å skulle tilbringe resten av vinterferien på Geilo sammen med gode venner. For å korte ned ventetiden har de to eldste fått overnatte hos snille besteforeldre, noe de alltid synes er like gøy. En innholdsrik og spennende uke med andre ord. Nå satser vi bare på at det fine været holder seg slik at det kan bli kos med ski og kakao i hytteveggen de neste dagene, vi gleder oss iallefall.

Benytter anledningen til å ønske alle lesere en fortsatt fin uke :-)

Vår i luften

Til tross for at vi gjør oss klar for vintereferie så har helgen gitt oss et glimt av vår her i Bergen – herlig!! Vi nyter det, og gleder oss over å kjenne solen varme, glød i ansiktet og å kunne hente ut syklene. La det bli mange flere sliker dager fremover!!!

vårstemning i Bergen sentrum

 Ha en fortsatt strålende søndag alle sammen :-)

Strikk – igjen…..

Med fare for at dette utvikler seg til rene strikkebloggen tar jeg allikevel sjansen på å vise mine siste strikkeprosjekter, for nå var det endelig Hverdagspappa sin tur til å dra nytte av min nyinntrufne strikkedilla. Selv om han var svært så begistret for min sjokkrosa lue, så gav den han en litt vel feminin look. Ønsket hans var derfor en litt røffere lue, og jeg har strikket en med utgangspunkt i samme oppskrift som tidligere, men istedet brukt pinner i størrelse 8, og lagt opp 52 masker. Resultatet ble da en vid og løsere utgave. Luen under er strikket i Emilie baby garn, farge 122.

oppskrift / mønster strikkelue herre / gutt

Tid for karneval

Februar er og blir karnevalsmåneden, og de fleste barnehagebarn er nok vant til å feire dette skikkelig. Våre to yngste har iallefall ventet lenge på dagens karnaval, for etter at barnehagen deres gikk bort fra den tradisjonelle feiringen der barna kom utkledd i kostymer en dag i året, og i stedet bruker hele februar på forberedelsene, er kanavalet blitt en ekstra viktig dag for de små. Hele måneden har de jobbet, bestemt og laget sitt eget kostyme. Tema i år er Pippi Langstømpe og alt ved årets begynnelse hadde de ulike Pippi aktiviteter for at alle skulle bli kjent med persongalleriet. Etterhvert som de kom inn i februar så har de ulike avdelingene laget sine kostymer med et bestemt tema innenfor bøkenes verden. På småbarnsavdelingen der 2 åringen går er de Lille Gubben, men siden prinsesse er en lek som barna har lekt mye så var det naturlig at hesten har fått egen hestekrone. Bokens rammer har alltså ikke satt grenser for barnas fantasi og kreativitet, og flinke voksne har latt barna være de styrende i prosessen. Kjempegøy. Jentene våre har iallefall daglig de siste ukene kommet hjem og snakket om nye ting som skal være sentralt på karnavalet. 6 åringen er Pippi, og her har to ballonger i enden av en stang blitt til tunge vekter. Så idag når det var tid for å ta helg, så var det en stolt jente som kunne vise hvor sterk hun er blitt….

Verdens sterkeste 6 åring!!!

Verdens sterkeste 6 åring!!!

Jeg har skrytt av barnehagen vår før, og gjør det gjerne igjen! Synes dette er et kjempetiltak, som er med å inkludere alle uten å sette verken kjøpepress eller annet sentralt for å kunne være midtpunktet. Lenge leve kreativeteten!

At mor og far ikke får sett de håpefulle fullt utkledd for så være, og tar man seg litt ekstra tid ved henting så er heldigvis skjermene i gangen oppdatert med bilder fra dagen, og på 6 åringen sin avdeling så var det hengt opp et bilde av henne fra karnevalet – til glede for både små og store.

Pippi Langstrømpe

Dagen har uten tvil vært en suksess,  og vi har fått hjem to trøtte, men stor fornøyde jenter :-)

God helg alle sammen

Ryggøvelser for gravide

Et av de mest populære innleggene her på bloggen er 6 gode ryggøvelser, og jeg ser av søkeordanalysen at mange som er innom innlegget søker på ryggøvelser for gravide.

Som fysioterapeut, men også som tre barnsmor er graviditet og bekkenproblematikk en problemstilling jeg er godt kjent med, og jeg tenkte derfor å skrive litt mer om tema. Jeg husker selv hvordan jeg som gravid ofte navigerte meg rundt på nettet etter gode tips og andres erfaringer om spørsmål som dukket opp underveis i svangerskapene. For min egen del så var mitt første svangerskap det hvor bekkenet var mest kranglete, så både som fagperson og med bakgrunn i egne erfaringer, kan jeg skrive under på at man gjennom trening og enkle tilpassinger i hverdagen kan gjøre mye for redusere bekkensmerter under graviditet.

Hos gravide er det en tendens til å kalle alt som omhandler smerter i ryggen for bekkenløsning. Dette er noe misvisende, for på samme måte som for alle andre så kan det også i forbindelse med svangerskap være mange årsaker til problemene. Eksempelvis vil mange oppleve bekkenlåsning som følge av holdningsendringer. Dette innebærer en feilfunksjon eller en “låsning” i ett etter flere av bekkenleddene. Når det gjelder bekkenløsning så er dette en naturlig prosess i kroppen som følge av hormonerforandringer, og nødvendig for at kroppen skal kunne tilpasse seg en fødsel. Dersom tilstanden blir smertefull og resulterer i problemer med å skulle gjennomføre dagligdagse aktiviteter har man en smertefull bekkenløsning, og det er dette mange i dagligtale refererer til når de snakker om bekkenløsning.

Bilde av bekkenleddet hentet fra nettetSmertefull bekkenløsning kan gi seg utslag på flere måter. Smertene kan sitte i korsryggen, men også i symfyseområdet (jmf illustrasjonen til venstre) og hoftene. Når det gjelder symfysesmerter så kjennes det ut som om smertene sitter på undersiden av bekkenet, og dette kan oppleves som kniver som stikker når man går. Plagene vil hos mange blir forverret ved belastning, men noen kan ha glede av å sykle. Pass da på å ha lav belastning, og korte tidsintervaller, da det å sitte på setet i seg selv kan virke provoserende. Svømming er absolutt å anbefale uahvengig av årsak til bekkensmertene. Dette gir en fin mulighet til å opprettholde bevegligheten i området – noe som kan være en fordel med tanke på den forestående fødselen – uten å belaste unødvendig og følgelig gi ytterligere smerter der og da.

Både med hensyn til bekkenløsning og bekkenlåsning kan de enkel øvelsene i innlegget 6 gode ryggøvelser anbefales. Disse er vanskelige å gjøre feil, og gir liten tilleggsbelastning på et smertefullt bekkenet.

I tillegg så finnes det flere andre øvelser som er gode for de fleste gravide (både for dem som alt har problemer og dem som tenker forebygging):

  • Stå på alle fire. Krum ryggen godt før den føres tilbake til utgangsstilling (vær litt forsiktig og ikke gå tilbake til full svai). Pass på at bevegelsen gjøres kontrollert og rolig. Gjenta 12 – 15 ganger.

  • Stå på alle fire: Strekk ut vekselvis annenhver arm og ben. Stabiliser godt. Dersom dette er vanskelig så behold armene i bakken og strekk ut annethvert ben. Gjenta 12 – 15 ganger på hver side
  • Stå på alle fire, men legg albuene i bakken. Løft venstre ben (behold kneet bøyd) rolig opp og ned. Repeter 12 -15 ganger før det sammen gjøres med høyre ben.
  • PlankenLigg på ryggen; løft bekkenet rolig opp og ned (bekkenløft). Repeter 12 -20 ganger.
  • Man trenger ikke å glemme magen fordi om man er gravid, og planken er en god øvelse som er med å styrke stabiliseringsmusklene i mage og rygg. Hold kroppen strak, med spente skuldre, sete og mage. Støtt kroppen på tær og albuer og ligg i denne stillingen så lenge som du klarer.

Vær obs på at antall repitisjoner er veiledende. Stopp dersom du kjenner en forverring av smertene, men husk at litt trening er bedre enn ingen. Lykke til, og legg gjerne igjen en kommentar dersom noe er uklart.

Kinotid

En populær søndagsaktivitet for jentene er utvilsomt bytur med kino og mat, og etter at yngstemann er begynt å bli større så har hyppigheten av slike søndager definitivt økt. Det er litt lettere å spontant bestemme seg for å se en film nå vi kan gå alle fem og slippe å dele oss, evt få noen til å se etter den yngste. De eldste jentene har en tid snakket om at de ville se Rive Rolf, men før vi skulle bestille billetter idag så leste tilfeldigvis Hverdagspappa at filmen kunne være skremmende for de minste og derfor hadde 7 års aldersgrense. Siden filmen i tillegg viste seg å vare nesten 2 timer, så tok vi rett og slett ikke sjansen på at den ikke skulle passe for 2 åringen, så vilkårlig valgte vi Oppdrag Nemo i stedet. Jeg visste jo at de eldste jentene hadde sett den filmen, men jeg tok det som en selvfølge at dette skulle være en oppfølger. Det var det ikke! Dermed så var filmen kjent for både 5 og 8 åringen, men heldigvis er kino kino, og alltid gøy. For både oss voksne og 2 åringen så var filmen ny, og om ikke annet fikk vi kinosalen nesten for oss selv.

Bergen kino

For å gjøre det enklest mulig for oss alle så ender vi som regel opp med å spise før turen går hjem etter kinobesøk, og ikke helt uvanlig havnet vi idag på Burger King. Kanskje ikke den store spiseopplevelsen, men etter at barna er kommet til så er muligheten til å ikke måtte hysje, samt la barna kunne gå rundt blitt betraktlig viktigere enn selve maten ;-D For de små er det uansett stas med både burger og milkshake.

milkshake burger king

Nå har roen senket seg her i heimen, og vi gjør oss klare til å nyte en lat søndagskveld.

Ha en fortsatt fin kveld alle sammen :-)

 

 

Hals i perlestrikk

De siste ukene er det halser i perlestrikk som har funnet veien til mors strikkepinner her i huset, og igjen er inspirasjonen hentet fra Litlo og kalen. Jeg har tidligere strikket ulike typer av luene med vri til oss jentene, og planen er derfor å lage matchende halser. Foreløpig er to av dem ferdigstilte, og selv om mønsteret er det samme, så er halsene blitt ganske så ulike.

Den under er strikket i alpakka/ull fra Sandnes, og jeg la opp 95 masker. Her er mønsteret tydelig perlestrikk, og fastere enn hva som ble tilfelle på den andre jeg har strikket.

hjemmestrikket, strikket hals i perlestrikk

For en nybegynner i strikkeverdenen så ble derfor resultatet av halsen under det fineste. Den er strikket i duett fra Sandenes, og også her la jeg opp 95 masker. Den ble imidlertid mye løsere – og følgelig mer tøyelig – slik at den fint kan brukes to ganger rundt halsen uten å bli for kompakt (også til meg som voksen). Personlig så synes jeg at dette garnet er svært behagelig å ha på, så der den øverste halsen blir brukt for å varme når jeg er ute, så kan den underste like fint brukes når jeg vil være litt ekstra fin også inne.

Til nå så har min eldste datter stukket av med halsen i duett, så for tiden så strikker jeg for harde livet på en i samme type i håp om snart å ha min egen :-)

hjemmestrikket hals i perlestrikk, strikk i perlestrikk

Champagne onsdag

JIPPI!!! Idag spretter vi i bokstavelig forstand champagnen her hjemme hos oss. Etter måneder meg venting, drømmer, planer  – og mer venting – så har vi idag endelig fått ja fra kommunen. Vi kan sette i gang å bygge ut :-D

skål med champange glass

I forkant har vi egentlig i flere år diskutert frem og tilbake hvorvidt vi skal flytte eller bli værende og bygge ut det vi har. Etter at min gode venninne flytte inn like ved så ble valget lett. Vi ville bli. Siden ingen av naboene hadde innvendinger mot planene hadde vi sett for oss en enkel formalitet mht behandling av søknaden hos kommunen. Slik ble det ikke, og først nå 7 måneder etter at første søknad ble sendt inn så har vi endelig fått det ja et vi har ventet på. Så nå kan vi endelig sette i gang, og fremfor alt endelig kunne slappe av med at vi faktisk vet hva som vil skje!! Så i dag blir champangen åpnet, ja selv en alkoholfrivariant til de små er på plass, så nå er det bare en ting å si. Skål :-)

Mot mørkere tider….

Jeg har alltid vært blond (og da mener jeg i fysisk forstand ;.) ), men etterhvert som jeg er blitt eldre og svangerskapene flere så har jeg måttet jukse litt for å opprettholde denne looken. Om sommeren gjør solen sitt for å holde fargen lys, men om høsten og vinteren må blekede striper til for å hindre skjemmende mørk ettervekst. For en hestehalejente som meg så er det særlig irriterende når fargen fremme langs ørene og med pannen kun etter uker (det føles iallefall sånn) får sitt sedvanlige mørke skille. En god kollega fortalte engang at det finnes få naturlige blondiner med mange barn, fordi både alder, men også barnefødsler er med å øke nivået av melanin i kroppen, noe som gjør hårfargen mørkere. Iallefall så har jeg i flere år nå, og etterhvert som etterveksten har begynt å synes, tenkt at det snart er på tide å gå vekk fra den helt lyse varianten og over til et mørkere alternativ.

Med tre barn så er ikke frisørbesøk en hyppig aktivitet for mammaen her i hjemmet. Det tar liksom så lang tid når man skal til med striper, kur og klipp. Dette i seg selv er med å forsterke behovet for å droppe å tilføre håret mer blekemiddel (gjør skillet mer markant), og jeg har lenge sagt at “neste gang jeg går til frisøren så skal jeg bli mørkere.”  Den neste frisørtimen ble i dag!! Speilbildet impliserte at det ikke lengre fantes gode grunner for ikke å prioritere et besøk hos frisøren. Litt optimistisk forklarte jeg om problemet mitt, og bad henne gjøre meg mørkere. Dessverre, evt lykksaligvis (alt etter hvem man spør) så synes ikke frisøren at det var noen god ide og kutte ut blondinen for godt. Det vil visstnok ikke være spesielt flaterende med lys ettervekst heller, så vi ble enige om å legge inn mange mørkeblonde striper i håret. Som sagt så gjort, og særlig i front så er jeg blitt betraktelig mørkere. Siden jeg tenker på meg selv som lyseblond så er det uvant, men samtidig så må jeg bare innse at det nok er tid for å gå en mørkere fremtid i møte for håret mitt sin del. Så får jeg heller ta nyansene litt gradvis.

Uansett hvor mye stress det kan være med å skulle komme seg avgårde til frisøren, så er det alltid herlig når det er gjort. Så resten av dagen skal jeg bruke på å venne meg til min nye mørkere hårfarge, og glede meg over en litt freshere look :-D

En litt mørkere hverdag (selv om lyset lyger litt her, og kanskje ikke gir det beste bildet av resultatet :-) )

En litt mørkere hverdag (selv om lyset lyger litt her, og kanskje ikke gir det beste bildet av resultatet :-) )

Fastelavensboller med sjokoladekrem og bringebær

Jeg har aldri vært spesielt begeistret for tradisjonelle fastelavensboller, men etter at jentene har vokst til så hører liksom fastelavensboller til på denne ene søndagen i februar. Tidligere år har jeg derfor brukt vaniljekrem (50/50 vaniljekrem og vanlig krem) inni og pyntet godt med melis, noe som har falt betydelig bedre i smak her hjemme enn boller med kun vanlig krem. I år har jeg imidlertid latt meg inspirere av en oppskrift fra kk og laget fastelavensboller med sjokoladekrem og bringebær. En spennende variant som absolutt kan anbefales.

Fastelavensbolle med sjokoladekrem og bringebær

Til selve bollene har jeg brukt den tradisjonelle oppskriften som jeg ofte bruker.

Sjokoladekremen kan med fordel lages dagen i forvegen: Finhakk 100 g mørk sjokolade, varm opp en halv pakke fløte og smelt sjokoladen inn i denne sammen med litt sukker. Visp godt og tilsett mesteparten av den resterende fløten. Visp til krem og sett i kjøleskapet over natten.

Rett før severing: Kremen er nå litt mouseaktig, rør derfor inn resten av fløten slik at kremen får den rette konsistensen. Varm opp en pakke med frosne bringebær. Del bollene i to, smør utover sjokoladekremen og hell over de varme bærene. Legg på toppen av bollen og strø over litt melis til pynt.

Fastelavensbolle med sjokoladekrem og bringebær

Serveres mens bringebærene fortsatt er varme.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...