Monthly Archives: April 2013

Nye Marius gensere

Til tross for at jeg i flere måneder har vært bitt av strikkebasillen, så har jeg enda en vei å gå før jeg kan si at jeg virkelig behersker å skulle strikke etter mønster. Til nå så har prosjektene mine vært såpass enkle at de fint kan kombineres med kvelder foran tv skjermen. Samtidig så er det ikke fritt for at jeg kontinuerlig merker meg med andres strikkeprosjekter og lar meg inspirere, så når jeg er så heldig å ha en kjempeflink svigermor så synes jeg det er på sin plass å vise fram de flotte Marius genserene som hun har strikket til jentene.

Marius genser

Marius genser jente

Selv får jeg fortsette øvingen og håpe at jeg en dag blir like flink, men i mellomtiden gleder jeg meg stort over alle de fine strikkene hennes som barnabarna nyter godt av.

Tusen takk A.J :-)

Utbygging: Status uke 8

Med en bursdagsjente i huset så blir naturligvis feiring prioritert foran blogging, men det faste fredagsinnlegget må det selvfølgelig settes av tid til :-)  Denne uken er den første hvor det også har skjedd endringer inne – selv om jeg må innrømme at det kom litt overraskende på. Mandag ble nemlig rommet til de to minste ommøblert for å gjøre plass til støtter. Eller ommøbleringen slik den ser ut på bildet under er det vi som har ordnet til, slik som det så ut på mandag fikk meg til å kjenne panikken mht at vi i dag har invitert til barneselskap. Heldigvis (i forhold til feiringen) så har det ikke skjedd mer inne denne uken, så de små som kommer for bursdagsfest her hos oss må rett og slett klare seg med det vi har (koffertloftet er blitt tilholdssted for det meste som er av leker).

utbygging tomannsbolig

Denne uken har det vært mye aktivitet, men ikke alt synes like godt. For å ikke måtte løfte terrassen oppe særlig høyerere enn hva den har vært (det er en dør der som vi gjerne vil komme oss ut 🙂 ) så har de måttet legge inn en stålbjelke. Dette har tydeligvis krevd mye arbeid for å få til, for mye av uken har blitt brukt til å jobbe og legge forholdene til rette med bjelkene inn mellom 1 og 2 etasje. Men nå synes det som om de er kommet godt i gang med dette, og vi ser konturer av at det forhåpentligvis om ikke så alt for lenge vil komme en terrasse her igjen…..

utbygging tomannsbolig

utbygging tomannsbolig

Utvendig er det tekket med plater og plast, og følelsen av hvordan det skal bli kommer mer og mer til syne. gleder oss til fortsettelsen, men først av alt så er det feiring av 3 åringen vår som gjelder! God helg alle sammen :-)

Snart skolejente – nye forventninger og krav

Siden vi er inne i et lite bursdagsrace for tiden så blir vi stadig minnet på at jentene begynner å vokse til (alternativt en bekreftelse på at vi voksne er over vår tidlige glansalder). Idag fikk vi ytterligere en pekepinne på det (at jentene vokser til altså), da 6 åringen hadde sitt første besøk på skolen!! Snakk om milepæl!! Rett nok så var dette i regi av barnehagen, men dermed kanskje like så stor stas som et besøk sammen med mor og far vil være. Eldstemann skal opp i 4. klasse til høsten og klassetrinnet hennes er det som skal følge opp skolens yngste. 9 åringens klasse hadde derfor et ekstra ansvar for alle barnehagebarna som kom på besøk. 6 åringen får, og spiser vanligvis all mat i barnehagen, men siden de idag skulle avgårde på skolen så ble det til at både matboks og drikkeflaske måtte med hjemmenfra. Dermed mente 6 åringen at det var på sin plass å låne storesøsteren sin gamle skolesekk – og sånn ble det. Dagen har i forkant blitt nøye planlagt sammen med søsteren, som nyter sin rolle som informant og erfaren skoleganger (alt er relativt). Det var iallefall en superstolt (snart) skolejente gikk ut døren i dag morges for å få et innblikk i sin kommende hverdag.

Stor skolejente

Stor skolejente

Men hva er det så disse små håpefulle kan forvente? Hos oss så har 6 åringen alt vært hos skolehelsesøster og skolelege. Her fikk hun til sin mors overraskelse virkelig gitt uttrykk for sin manglende entusiasme for skolen. Hun fikk fortalt at hun verken syntes skolen hørtes spennende eller kjekt ut, for som hun sa ” jeg liker bedre å være ute og leke enn å sitte inne og gjøre lekser“. Skolen for henne er tydligvis synonymt med lekser og krav.

Til en viss grad så har hun vel faktisk rett. For selv ble jeg overrasket når min eldste ble skolejente. Etter debatten i 97 husket jeg hvordan det ble trukket frem at 1. klasse ville være som en forlengelse av barnehagen, og at introduksjonen til skolelivet skulle bli preget av lek og moro. Når den lille håpefulle da alt første uken kom hjem med leselekse så kom mors mangelfulle innsikt i hva som forventes av en 1. klassing tydelig til uttrykk. Her skulle lesing terpes, og forventningene bar mot at de små helst burde ha knekket lesekoden innen jul. Kanskje ikke helt det jeg hadde sett for meg. Når det er sagt så har jeg aldri opplevd at disse kravene har vært for voldsomme, men barn er forskjellig og jeg tenker også på hvor ulike de kan være i den alderen, og hvor mye som kan skille et halvt år. For mange av dem som begynner på skolen har jo enda ikke fylt 6, og ikke alle er kommet like langt i modningen. Hvor mye stillesittende aktivitet og konsentrasjon kan man da forvente av dem??? Og er egentlig barnas naturlige utvikling i samsvar med skolevesenets forventninger??  Eller er det slik at mange vil oppleve mangelfull mestring knyttet til skole og skolearbeid alt fra dag en? En artikkel på bt.no igår tok opp noe av dette, og slo fast at det kunne være 3- 4 års nivåforskjell på førsteklassingene. Med spekteret fra dem som alt kan lese, til dem som må begynne skoletilværelsen med å lære seg bokstavene.

Det er ikke tvil om at vår 6 åring både var fornøyd og forventningfull idag, så hvor mye refleksjon hun har gjort seg rundt en tilværelse som ikke lengre bare vil bestå av lek og moro er tvilsomt. Jeg satser på at dagens entusiasme  holder seg – for uavhengig av intresser og evner –  hun har mange år foran seg på skolen, så å bli lei før alvoret i det hele tatt er kommet i gang håper jeg ikke er realiteten :-)

Bursdagshelg

Helgen har hovedsakelig dreid seg om en ting; eldstejentas 9 års dag!!! (Utrolig at det er gått hele 9 år siden vi ble foreldre for første gang – tiden flyr :-) ) Selve dagen feiret hun med kinobursdag sammen med gode venner, før det var kake hjemme hos oss. Dagen gikk derfor i ett. Kinobursdag var en ny erfaring for oss alle. Egentlig begynte det hele med at 9 åringen fortalte at hun ville feire bursdagen sin med å ta med noen få venninner på kino. Når vi skulle sjekke opp i kinoprogrammet så oppdaget vi at det lot seg gjøre å feire med både mat og kino i lokalene til Bergen kino. Noe som hørtes midt i blinken ut. En fin gjeng på 8 barn og 2 voksne bar derfor avsted for å feire bursdagjenta. Vi møtte opp på kinoen 45 minutter før filmen begynte, og ble vist inn til et ferdig dekket bord. Her ble det servert popcorn, saft og pizza. 10 minutter før filmen begynte kom en av de ansatt og tok oss alle med ned i kiosken hvor vi fikk velge oss ut drikke og popcorn, samt at barna fikk en godtepose. Bursdagbarnet ble gjort ekstra stas på med at hun fikk den aller største popcornen og en litt større godtepose, men det var mye godterier, og ingen av jentene klarte å spise opp alt de hadde fått utdelt. Dagens film ble Familien Croods – god underholdning for både store og små.

Bursdagsbarnet benyttet anledningen til å bli foreviget i Pelle Politibil

Bursdagsbarnet benyttet anledningen til å bli foreviget i Pelle Politibil

Søndag var det tid for familie selskap, og siden yngstemann blir 3 år førstkommende fredag så slo vi disse feiringene sammen. Alle søskenbarna er i temmelig lik alder, så slike sammenkomster er alltid stas. Med værguder som var i godlune så var de eldste stort sett ute. De yngste ble nok litt slitne etterhvert og gjemte seg på sengen for litt kos og ipad. Etter smilene på bildet under å dømme så er det ikke så verst det heller.

emma og nathalie

Nå skal vi bruke de neste dagene til å lade opp før 3 åringen skal feire sin første venninnebursdag på fredag. Tidligere har vi ikke hatt barnebesøk før jentene har blitt 4, men siden andre i barnehagen har begynt når de fyller 3, så må selvfølgelig gullet også få lov. Hun var iallefall kjempestolt når hun fikk levere ut invitasjonene idag, og gleder seg stort til fredag :-)

Værsyk!!!

Ute høljer regnet ned (igjen). og det er lite som tyder på at bikinien snart kan hentes frem fra skapet…

dårlig vær

Heldigvis finnes det positive sider ved alt (det gjelder bare å minne seg selv på det i ny og ne):

 1. Vi bor vi på toppen av et boligfelt, i sikker avstand fra både syndeflod og oversvømmelser.  Men, det hjelper lite på humøret når bergensværet er på sitt mest typiske…. (Sorry, der gikk rullegardinen ned igjen)

2. Innekos. Lite slår en god film og en varm armkrok når regnet pisker på ruten (selv om vi begynner å gå tom for gode filmer….)

 3. Med den sure nedbøren synker også strømprisen. I følge min mann, som jobber i strømbransjen, er mye vann i magasinene visstnok bra for lommeboken! (Og sitat min mann: det finnes jo egne strømavtaler som gir mange eurobonuspoeng, noe som kan komme godt med skulle dette været fortsette……)

 4. Siden vi står midt oppe i en påbygging av huset er terrassen for øyeblikket fjernet. Kanskje like greit at solen ikke skinner før vi har en uteplass å nyte den på.

5. Man kan enda legge inn noen ekstra treningsøkter før bikinien skal på

 Hmmm, nok for i dag, sier som Montey Phyton: “Always look at the bright side of life”. Nå gjelder det bare å få jentene i seng, fyre i peisen og finne den armkroken. En fortsatt fin (og forblåst) kveld til dere alle :-)

Merkelapper

Jeg har fått spørsmål om merkelappene som jeg bruker til å merke tingene jeg lager med, og om jeg har egen logo. For å avkrefte det siste først; nei, jeg har definitivt ikke satt i gang produksjon på et nivå der det er behov for det. Samtidig så synes jeg det er greit med et lite merke for å markere hva som er fremme og bak på plagget (gjelder først og fremst plagg jeg syr til ungene), i tillegg så synes jeg at et lite merke ser kult ut :-)

Merkelapper

Etter å ha sjekket ut ulike leverandører fant jeg ut at jeg fikk både stor valgfrihet og forholdsvis rimelige merkelapper hos Ikast etiket. Dermed bestilte jeg meg 200 i lyseblå og 200 i lilla med den enkle teksten Hand made, i tillegg satt jeg på et av de ferdige figur alternativene. Mulighetene er imidlertid mange, og de leverer alt fra navnebånd, stempel, strykemerker og navneskilt. Bokstaver, farger, skrift, størrelser og logo står man selvfølgelig fritt til å velge selv.

merkelapper fra ikast

Leveringen gikk rask og effektiv, så jeg anbefaler gjerne firmaet videre til andre.

Frossen yogurt-is: lettvint og leskende

For en tid tilbake lot jeg meg inspirere av de flotte yogurt-isene på bloggen til Susanne Kaluza, og siden har de blitt en gjenganger her hos oss. I tillegg til å fylle isbitformer fra Ikea med yogurt, så har vi brukt coctail pinner og avkuttede grillspyd som vi har stukket nedi figurene. Dermed kan ungene holde dem som om de spiser is. Et supert og morsomt alternativ til snop.

Yogurt figurer 1

Om man ønsker å lage isen med pinner i så kan det være lurt å la de fylte formene med yogurt stå en time i fryseren før pinnene stikkes i, ellers har de en tendens til å falle ned fremfor å stå rett opp.

Yougurt figurer 2

På bildene her så har jeg brukt yogurt, men det lar seg fint gjøre å bruke både saft, gele, smoothie, juice, osv. Bruk fantasien.

Når det er tid for severing, så la dem ligge 5 min ute av frysen før de trykkes ut av formen. Da er de lettere å få ut.

Yogurt figurer 3

Dette er samme prinsippet som jeg om sommeren ofte bruker til å lage smoothe is; lettvint og gode alternativer, og litt sunnere enn vanlige is, som ungene har en tendens til å ville leve av på varme sommerdager :-)

Utbygging: Status uke 7

Det er ikke alt det er like lett å rå over, og særlig ikke sykdom. Videre arbeid her hos oss kom ikke i gang før på onsdag nettopp på grunn av dette. Og etter at værgudene en lang periode har vært svært så velvillige, så har de hatt mye å ta igjen både onsdag og torsdag, som ble skikkelig sure og regnfulle dager. Jeg synes rett og slett litt synd på tømrerene som måtte stå ute og jobbe i det ruskeværet. Heldigvis klarnet det fint opp idag.

utbygging av tomannsbolig, utbygging av rekkehus

Selv om starten ble litt amputert, så synes vi uansett at det er grunn til å feire denne uken; tross alt er det første uken der ting faktisk bygges opp, og ikke bare blir revet ned. Nå ser vi tydelig hvordan det hele vil bli etterhvert, og det er laget åpninger for både dører og vinduer. Endel tid har gått med på å få alt rett i forhold til tegningene og diskutere hvordan det skal løses. Nå når innmaten er på plass, så må det være lov å håpe at neste uke blir uken da mye skjer, vi lever iallefall i spenning og krysser fingrene for at vi snart har et tett tilbygg (lenge leve optimismen).

Barn, lommepenger og bankkort

Som foreldre ønsker vi at barna våre skal få med seg grunnleggende økonomisk kunnskap hjemmenfra. Etter sporadisk å ha fulgt med på Luksusfellen på TV3 så er det ikke til å unngå å undres over hvor mange som synes å mangle denne kunnskapen, og spørsmålet blir hvordan man på en god måte kan lære barna om pengers verdi. I et forsøk på å øke denne forståelsen er vi kommet til at det er greit å begynne å introdusere 8 åringen for ukepenger, og dermed så har vi måttet gå noen runder på dette. Her har det vist seg å være flere hensyn å ta. Først og fremst hva som er en fornuftig sum, og hva som kan forventes at hun bidrar med. Sistnevnte synes jeg er viktig. Dersom det ikke følger oppgaver med så tror jeg kanskje ukelønn kan virke mot sin hensikt, iallefall ikke være med å fremme det som vil bli realiteten etterhvert som hun vokser til; at man må jobbe for lønnen. Samtidig blir spørsmålet hva man egentlig kan forvente at barn i ulike aldersgrupper bidrar med.

En annen utfordring vi har møtt på når det gjelder barn og ukelønn er hvordan man skiller mellom søsken i ulike aldre. For mens det ikke har vært naturlig å innføre ukepenger før eldstemann nå nærmer seg ni, så har vi en 6 åring som synes at når storesøsteren får så bør hun også få. Dermed så ser jeg at hun nok i større grad vil bli eksponert for temaet tidligere enn hva som var tilfelle for søsteren. For når er det egentlig aktuelt? Og er alder av betydning i denne sammenheng? Opp igjennom årene så har utallige blader og tyggispakker funnet veien til handlevognen når jentene har vært med på butikken, og litt av poenget med ukepenger er  at de må betale slikt selv, men hvor enkelt er det da å be 8 åringen betale bladet selv, mens 6 åringen får legge sitt i handlekurven? Det vil jo sende ut helt feil signaler, så kanskje må vi gjøre det likt på tross av aldersforskjellen? Men er det egentlig rettferdig?? Det vil i tilfelle være nesten 3 år tidligere enn hva som var tilfelle med eldstemann.

Her hadde det vært kjekt å høre andres meninger og erfaringer. Hvordan velger dere å løse det med søsken i ulike aldre og ukepenger????

barn og lommepenger

Fast sum, eller penger for ulike arbeidsoppgaver??

Vi kunne kanskje løst diskusjonen som går på alder ved å gi begge mulighet til å få lønn for den innsatsen de gjør i hjemmet. Samtidig så er jeg litt usikker på om det vil føre til forventninger om penger hver gang de hjelper til. Skal en familie på fem fungere så er det en selvfølge at også barn gjør litt; uten å få betalt. Vi har derfor kommet til at et fast beløp i måneden passer best for oss. Med bakgrunn i en forbrukerundersøkelse gjort av Sparebank 1, som kom frem til at barn i barneskolealder i gjennomsnitt fikk 56 kr i ukelønn, så får eldstemann nå 50 kr i uken. Videre så kan det noen ganger bli litt ekstra dersom hun går til skolen i stedet for å ta bussen (busspengene) – og da gjelder det selvfølgelig ikke om hun har sittet på med andre :-)

Hva som inngår av arbeidsoppgaver varierer, men avtalen er at hun skal hjelpe til når vi spør. Det er en selvfølge at hun rydder av bordet etc, men samtidig så skal hun re sengen og holde orden på rommet sitt. Hun har imidlertid alltid vært flink til å passe på lillesøstrene sine, og når det gjelder den yngste så har jeg aldri vært så lite ute og gravd i sandkassen og sparket ball som med henne. Rett og slett fordi 2 åringen vil henge som en hale på søsteren sin, og fordi eldstemann lar henne få lov til det. Dermed synes jeg at 8 åringen alt er ganske flink til å hjelpe til, og velger å ikke legge flere faste oppgaver til dem hun alt gjør. Det blir mer å minne henne på at hun har et ekstra ansvar for å hjelpe til, eksempelvis i situasjoner der hun drar på det når hun blir bedt om å gå bort med søppelspannet.

Bankkort for barn; fornuftig eller bare tull??

Det er mulig at siden vi er i en fase der dette kan være aktuelt, så har jeg merket meg med reklamene som omhandler bankkort og barn helt ned i 8 års alderen. Min første tanke var at dette hørtes tidlig ut, men etter hvert som tanken har modnet så er det kanskje ikke så dumt???? Jeg har selv opplevd å si nei til kjøp med begrunnelse i at det koster for mye, og fått til svar “men du kan jo bare bruke kortet ditt“. For selv så er det sjelden jeg bruker kontanter, og det er jo naturlig at det vil være hverdagen for barna etterhvert som de vokser til. Dermed er det kanskje like greit å la dem bli vant til å brukte kort med en gang? Og ikke minst vil det være praktisk for oss som foreldre; det er lettere å føre over til en konto enn å huske på å ta ut penger hver helg. Foreløpig vil lommepengene bli gitt i kontanter, men kanskje vil bankkort bli en realitet etterhvert. Vi får vente å se.

Er det andre som har prøvd ut bankkort til barn under 10, og hvordan har det i tilfelle fungert???

Sparegriser

Innbakte horn med ost og skinke

Bursdagsfeiringene hos oss er samlet i klynger. Det høres både praktisk og greit ut når jeg tenker på det resten av året, men når tiden nærmer seg så har allikevel stressnivået en tendens til å øke til det dobbelte og mere til. Denne gangen er det eldste- og yngstemann som fyller år, og selvfølgelig må dette feirest for alt det er verdt. For å få det hele til å gå opp så blir det mange selskaper i tiden som kommer. Ikke helt optimalt med tanke på at mye står litt på hodet her hos oss som følge av utbyggingen, men det får så være. Som alltid når det gjelder selskaper så gjelder det imidlertid å ha planlagt mest mulig i forkant – så også når det gjelder maten. Noe som alltid er både enkelt og greit å ha i frysen og servere, er fylte horn med ost og skinke. Dette blir luftige horn, som kanskje andre kan ha glede av oppskriften på. Gjengir den derfor under.

Oppskrift på innbakte horn med ost og skinke

Smelt 150 g smør i en panne. Tilsett 7 dl melk, og varm opp til ca 37 grader. Tilsett 1,5 pk fersk gjør og rør ut. Hell over i en bolle. Tilsett 4 ts sukker og 20 dl hvetemel, og elt deigen til den er smidig og fin. Tilsett evt mer mel ved behov, uten at deigen skal være for fast. La deigen heve i ca 30 min.
(Jeg liker å bake opp litt ekstra når jeg først baker, så denne oppskrift gir ca 32 horn. Den kan fint halveres, men bruk da 1 pk gjær).
 
Del deigen i fire like store deler. Kjevle ut en rund leiv og kutt den opp i 8 like store trekanter. Fyll på med ost og skink i den bredeste delen av trekanten og rull ut horn (begynn med den bredeste delen).
innbakte horn med ost og skinke
La deigen etterheve ca 30 min.
Pensles med egg, og strø over sesamfrø (evt litt ost). Stekes på 200 grader i ca 15 minutter.
innbakte horm med ost og skinke

God appetitt

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...