Monthly Archives: May 2013

Utbygging: Status uke 13

13 uker ut i utbyggingen burde jeg begynne å lære at mine drømmer om hva som skal skje ikke alltid stemmer overens med virkeligheten. Forrige uke synes jeg det hadde skjedd masse, og så derfor for meg hvordan vi i løpet av denne uken skulle kunne nyte glade dager på ny terrasse. Dette kan jeg nå konstantere at definitiv ikke er tilfelle. Så her gjelder det å holde fast på innstillingen om at den som venter på noe godt…….

Når det er sagt så har det absolutt skjedd en del denne uken. En av de faste snekkerne har hatt ferie, og det har derfor bare vært en mann her disse dagene. Dermed har det vært tid for å gjøre utsiden litt mer ferdig. All kledningen er nå kommet på.

utbygging tomannsbolig

Listene rundt vinduene også.

utbygging tomannsbolig

På innsiden er det enkelte steder begynt å plates, mens både tak og vegger er tettet med isolasjon.

utbygging tomannsbolig

I tillegg er det kommet store mengder materiale både på utsiden og på innsiden. Så om ikke annet så er alt som trengs for å få min etterlengtet terrasse ferdig kommet :-)

utbygging tomannsbolig

Dermed gjelder det bare å smøre seg med tålmodighet :-) Neste uke vil de allefall være to som jobber fullt. Kanskje kan vi glede oss over både ny skyvedør og terrasse oppe da? Vi krysser iallefall fingrene for det!!

God helg alle sammen

Flotte klær til barn

Jeg har aldri lagt skjul på at jeg foretrekker sol og sommer fremfor vinter og snø, og etter en lang og kald vår så er det ikke fritt for at jeg storkoser meg nå når varmen endelig er kommet. Samtidig så tar jeg meg i å undre meg over hvorfor jeg ikke har forberedt meg mer til denne tiden, for selv om jeg har ventet lenge så har jeg iallefall ikke brukt ventetiden godt nok:-) De av dere som følger bloggen min har gjerne fått med seg at området rundt huset for tiden ikke innbyr til ytterligere pynting – foreløpig så er det bare en steinrøys der – så å tro at noen blomster i ny og ne vil gjøre det inntrykket bedre er vel å forlange for mye. Allikevel så har jeg de siste dagene kjent dragningen mot hagesenter for å pynte opp den lille plassen på baksiden. Så istedet for å sette seg ned å nyte solen, så føles det som en mengde ting bør unnagjøres før jeg virkelig kan få fullt utbytte av de fine dagene.

En annen trang jeg får når solen titter frem som nå, er klesshopping. Der en sliten jeans kunne være ok den ene dagen, så krever varmen en helt annen garderobe. Etter at barna er kommet til så er det helst de som har nytt godt av denne parallellen mellom finvær og shopping, samtidig så sier fornuften at jeg bør bruke tiden til noe annet enn å gå rundt i butikker (egentlig litt fascinerende at når noe jeg har ventet på så lenge endelig kommer, så tenker jeg mer på klær enn både grill og solseng…..). Helt uforberedt på at behovet for nye klær ville komme er jeg imidlertid ikke, for det er alt gått uker siden jeg sydde flere ballongbukser til de to yngste. Planen var å fortsette denne produksjonen, men så var det dette med tiden da, og akkurat nå så tar utbyggingen det meste av fokuset, noe som har resultert i at jeg ikke har funnet rom til å sette igang med ytterligere syprosjekter. Med tre jenter i huset så kunne man kanskje tro at jeg har mer enn nok – iallefall til de to yngste, men jeg har definitivt overført begrepet “å ikke ha noe å ta på seg” til jentene. Sannsynligvis ikke fordi dette virkelig stemmer, men mer fordi jeg synes det er kjempegøy å fornye litt.

Jeg har i hele mitt voksne liv vært en aktiv bruker av netthandling når det kommer til kosmetikk. Når det gjelder klær så har jeg ikke like lang erfaring, men de siste årene har jeg i større grad også fått øynene opp for norsk netthandel. Om det er det økte tilbudet av kjente merkevarer, eller rett og slett det faktum at med tre barn og den evinnelig tidsklemmen hengende over meg, så er det faktisk ganske befriende å sette seg ned med pc´en og lete etter godbiter. I år har jeg derfor benyttet disse siste dagene til å innse at jeg igjen har vært sent ute med å tenke fornyelser i sommergarderoben, men istedet for å bruke unødvendig tid borte fra hjemmet, så har jeg plassert meg foran pc og drømt meg litt vekk. Bare sjekk ut disse flotte klærene jeg fant på Zalando

Jakkerzulander

Selv så synes jeg at både jakker og kjoler er ekstra greit å kjøpe uprøvd. Jentene har forholdsvis standardstørrelser, så forutsatt at jeg bestiller rett størrelse så passer som regel klærene også :-)

Kjoler

Det er ikke til å komme unna at jeg har en ekstra kjærlighet for kjoler, og det fine med dem er at selv om ikke været viser seg fra sin beste side, så lar de seg enkelt bruke sammen med en strømpebukse og genser. For en ting jeg er sluttet å ta hensyn til er å skulle spare visse klær til fint. Dette gjorde jeg i større grad til eldstemann, men fant fort ut at den eneste konsekvensen dette fikk var at jeg la tilnærmet ubrukte klær på loftet. Så om kjolen er litt ekstra fin så passer den fortsatt i barnehagen. Jeg vet jo uansett at hvert år så finner nye utgaver veien til hjemmet vårt :-)

Kjoler1

I år har jeg iallefall brukt nettet og netthandel som en reddende engel for å få gjort to ting jeg er glad i; nyte varme og sol, samt få tilfredstilt shoppingbehovet som pleier å følge med :-)

Utbygging: Status uke 12

Denne uken er jeg litt sen med mitt faste innlegg, men her kommer oppdateringen for uke 12 :-)

De siste dagene har det faktisk skjedd ganske mye – i alle fall av den type fremgang som vi ser. Nå er vinduene og skyvedøren kommet inn nede, deler av kledningen er komme på, og vannkranen er flyttet fra den gamle husveggen til den nye. Fasademessig begynner ting altså å ta form.

utbygging av tomannsbolig

utbygging av tomannsbolig

Det er litt vanskelig å se døren nede, siden den skyvedøren som skal inne i 2. etc står foran og sperrer, men fra innsiden av ser det iallefall bra ut. Satser på at den andre døren er på plass i løpet av neste uke. Vi gleder oss.

Hoppende lykke

Jeg vet ikke i hvor mange år jentene har mast om å få en trampoline, men mange er det begynt å bli. Hvert år har vi voksne forklart at vi egentlig ikke har plass, men at om vi flytter så skal dette stå høyt på prioriteringslista. Som de fleste følgere vet, så blir det ikke til at vi flytter, noe jentene er strålende fornøyd med; men så var det dette ønske om trampoline da. Et ønske jeg forstår godt!! Derfor har vi målt alle mulige alternativer for å finne ut om vi ikke kan skvise inn en trampoline et sted, og selv i alt kaoset som hersker for tiden så ble kroken utenfor kjøkkenet funnet passe til en av de minste variantene (D:2,4 m). Dermed fikk 3 åringen trampoline i bursdagsgave, til stor jubel for hele flokken. I regnet og vinden som har hersket den siste måneden, så ble det imidlertid først i helgen at den ble skrudd opp. Men for en lykke. Ikke bare badet vi i sol og varme, alle tre jentene har tilbringt dagene hoppende.

Klart trampolinen må testes ut før alt er ferdig - tror det sjelden har vært så stor enighet om at mor og far er trege med å skru sammen :-)

Klart trampolinen må testes ut før alt er ferdig – tror det sjelden har vært så stor enighet om at mor og far er trege med å skru sammen 🙂

Det viste seg å være plass til alle tre samtidig - JIPPI!!!

Det viste seg å være plass til alle tre samtidig – JIPPI!!!

At klokken er ti en lørsagskveld setter ikke stopper for hoppegleden....

At klokken er ti en lørdagskveld setter ikke stopper for hoppegleden….

Jeg tror dette må være toppen av lykke for de små. Selv mor og far kan slå fast at hopping er gøy. Så får vi heller leve med at saltoer og de mest plasskrevende akrobatikk ikke vil la seg gjennomføre – uten at det ser ut til å legge noe demper på gleden :-)

Utbygging: Status uke 11

Nok en uke er forbi, og da setter selv ikke nasjonaldagen en stopper for min faste oppdatering. Så alt for mye har imidlertid ikke skjedd denne uken, og all innsats er blitt rettet mot å få ferdigstilt arbeidet på taket slik at alt er klart til taktekkeren som kommer neste uke. Regner med at grunnen til at takarbeidet drar ut, har sammenheng på at de som gjør jobben er grundige; en stor fordel her i Bergen hvor luftfuktigheten ikke akkurat er kjent for å være tørr….. :-)

tilbygg til tomannsbolig

I tillegg til å lære at ting tar tid, så ser jeg at etterhvert som det hele går fremover så kommer stadig nye ideer om hvordan ting kan bli. Det siste er at det nok hadde vært fint med spotter langt siden av huset under terrassen. Det er derfor ikke tvil om at det oppussning moduset vi er i nå genererer nye planer over hva som kan bli. Kjekt å ha drømmer!! Så får vi heller ta konsekvensene av det når sluttregningen kommer :-)

Med ønske om en strålende nasjonaldag til alle mine kjære leser; gratulerer med dagen. Her i Bergen ser værmeldingene foreløpig lovende ut, og vi ser frem til en tørr og varm feiring :-)

Hverdagsgleder

Hva som skaper hverdagsgleder forandrer seg muligens etter hvor man er i livet. For egen del så ser jeg iallefall at for noen år tilbake så knyttet jeg hverdagsgleder i større grad opp i mot materielle ting; som å kjøpe en topp før en bytur, en ny neglelakk en vanlig onsdag eller en tur til frisøren. Jeg tror ikke dette har sammenheng med at jeg var spesielt opptatt av det materielle, mer at ungdommelig iver (og et slunket studielån) ikke gjorde at jeg reflekterte særlig mer over begrepet. For alt i verden, jeg gleder meg fortsatt over fornyelser til garderoben eller en ny frisyre, men samtidig så merker jeg at etterhvert som jeg er blitt eldre og barna er kommet til så er det helt andre ting som virkelig får meg til å stoppe opp og kjenne glede over hverdagen. Først og fremst så tror jeg at det kan ha sammenheng med at egen handlingsfrihet og mulighet til å prioritere meg selv etterhvert er blitt betraktelig innskrenket. Det som engang var en selvfølge og naturlig del av hverdagen, er nå redusert til det minimale; som kino eller en tur i fjellet med bare fuglekvitter som selskap.

Rennende vann kan for noen være hverdagslykke i seg selv

Rennende vann kan for noen være hverdagslykke i seg selv

For hva er egentlig hverdagsgleder? For meg, i dag, så er dette knyttet opp i mot de små tingene som gjør at jeg kjenner blodet boble litt ekstra, som lykken over å bli vekket av solen som titter inn vinduet en morgen jeg var forberedt på regn (jepp, jeg har alltid kontroll på værmeldingene, og hadde ikke klart meg uten pent appen 🙂 ), å kunne sove lenge en morgen eller å nyte en halvtime alene på badet med et blad og en varm dusj.

Det er ikke til å komme bort i fra at hverdagen blir både travler og mer hektisk når man har små barn, men samtidig så ser jeg for egen del at disse årene er med på å gjøre meg mer bevisst på de små gleder i hverdagen, de som kanskje alltid har vært der, men som jeg ikke har tenkt over viktigheten av. Sagt på en annen måte hvor dyrbart selve øyeblikket her og nå er.

Det er vel lite som kan slå følelsen av å finne en klynge med ballonger på gaten når man er 3 år......

Det er vel lite som kan slå følelsen av å finne en klynge med ballonger på gaten når man er 3 år……

Ha en riktig fin og gledelig 16 mai alle sammen :-)

PS! En ekstra hilsen til min gode venninne i Sverige som er 35 år idag; ha en strålende feiring kjære deg!!

Ny perlestrikk til halsen

Det begynner å bli en stund siden jeg har blogget om strikk nå. Dette betyr imidlertid ikke at min strikkeiver har dabbet av – her strikkes det hver en kveld – så jeg tenkte det var på tide å vise frem et av de siste prosjektene mine. Jeg klarer fortsatt ikke helt å fri meg fra det avslappende “ikke mønster strikket”; det å ha noe i hendene uten å kjenne svetteperlene over om jeg teller rett (sikker helt ubegrunnet å tro at det vil bli slik, og røper vel egentlig bare at jeg enda ikke er kommet i gang med å sette meg inn i strikkeoppskrifter). Det siste strikkeprosjekt har derfor resultert i ytterlige en ny hals. Denne gangen er det en god kollega som har vært idehaver og inspirasjonskilde til halsen, som i tillegg til å være både dekorativ og fin, varmer godt.

hals i perlestrikk

Halsen er enkel å strikke. Den er strikket i perlestrikk og med dobbeltråd. I den jeg har på meg over så har jeg brukt garn fra Nora.

Jeg la opp 49 masker på pinnestørrelse 4 og strikket 68 cm. Dette var litt i lengste laget, og halsen er noe vid. Om tanken er en hals som varmer, så ville jeg derfor ha strikket den litt kortere, men om planen først og fremst er en hals for pynten sin del så er denne lengden helt fin.

perlestrikk hals

Halsen er som sagt enkel å lage. Strikk et rektangel, brett dette i to og sy sammen tre av sidene slik at det stikker ut en trekant bak (evt fremme). Pass på at hullet blir stort nok til at det er plass til å tre den over hodet.

Hvordan få barn til å slutte med bleier????

Med alle aldre hører det vel med ulike gleder og ulike utfordringer. For vår yngste sin del så er hun i den fasen hvor hun begynner å bli stor, og med sine tre år så tenker jeg da hovedsakelig i form av oppgaver hun mestrer. Jeg har tidligere skrevet om smokkeavvenning, noe som viste seg å gå over all forventning. Vi fulgte rådet om å la avvenningen foregå gradvis, og dette har fungert kjempefint. Hun får fortsatt ha smokken om nettene, men det er mest fordi vi ikke har kommet oss avgårde til Akvariet for å gi den vekk til fiskene der. På dagtid hjemme så har hun helt sluttet å etterspørre den, og fra å ha hatt et kjempestort suttebehov så synes dette å være tilnærmet borte.

bleie skift på baby

En tilværelse uten smokk fører med en gang til at 3 åringen virker å ha blitt mye større enn for bare kort tid tilbake siden, men en ting som gir dette inntrykket en knekk er at hun fortsatt bruker bleier. Som foreldre så er dette en ny milepæl vi ser frem til; en bleiefri hverdag. Ingen av de andre jentene våre brukte bleier på dagtid når de var tre år, og jeg begynner å bli veldig ivrig på at dette også skal være et tilbakelagt kapittel for yngstemann. Med den eldste så satt vi henne jevnlig på potte helt fra hun var 9 måneder, og hun var derfor godt vant til denne. Nr 2 var ikke like interessert i dette, og siden alt som omhandlet pottetrening var en heller lite lystbetont aktivitet så kuttet vi det ut. En måned før hun ble tre år så kom hun imidlertid hjem fra barnehagen og fortalte at hun ville slutte med bleie, og sånn ble det. Hun gikk rett over til truse med ytterst få uhell. Jeg har derfor tenkt at også yngstemann sikkert ville finne ut av dette selv, men foreløpig ser det ikke ut som om det vil skje. Hun er lite interessert i både potten og toalettringen. Hun kan fortelle at “nå tisser jeg mamma” så jeg vet at hun har kontroll, men derfra til å si i fra i forkant synes å være fjernt. Jovisst har jeg lokket, jeg har kjøpt kinderegg som står på badet, jeg har lovet gull og grønne skoger, til og med tyggis skal hun få om hun bare begynner  å tisse på potten eller på do. Jeg har kjøpt inn truser med Dora the explorer, en av hennes favoritter. Disse så hun på og smilte begeistret av, helt til det gikk opp for henne hva det var. Da kastet hun dem vekk, og gav klar beskjed om at: “de kan Magnus få” (tydeligvis kjønnsnøytrale truser iallefall).

potte

Så hva gjør man da? Hvordan få det til å være mer fristende å slutte med bleier? Hun er vanligvis en grei jente som det går an å lage avtaler med (hun kjøpte iallefall med en gang forklaringene på at hun var for stor for smokk), men hun er rett og slett ikke interessert i å høre noe om å skulle slutte med bleier. For alt i verden under diskusjonen er hun ikke helt fremmed for tanken, men det er alltid i morgen det skal skje, aldri i dag, og når morgendagen kommer så skal det utsettes “til imorgen.” Hvordan går man frem da? Så langt så har vi prøvd:

  • å lokke med både godterier og kjeks som belønning om hun går på do/ potte (her gjelder det å ta alle midler i bruk). Dette har medført at hun setter seg ned, men det kommer aldri noe. Hun får imidlertid masse skryt og oppmerksomhet for i det hele tatt å ha sittet og prøvd, så kanskje hun rett og slett er fornøyd med det :-) Hun er i allefall kry når hun videreformidler til søstrene hva hun har gjort.
  • å lokke med at hun – som søstrene – også skal få tyggis når hun slutter med bleie
  • å love en tur til lekebutikken for valgfri leke (ok, her satser vi på å manupulere slik at vi holder oss innenfor rimelighetens grense) når bleiene er historie
  • å ha klistermerke bok hvor merker kan klistres inn; dog uten et eneste merke sålangt.
  • snakket med barnehagen, hvor hun forøvrig heller ikke er interessert å høre om verken potte eller do
  • lagt til rette for at hun kan sitte på do med doring og krakk

I helgen så kom gode venner innom med en tissedukke, noe som vakte stor begeistring hos yngstemann. Dukken får store mengder drikke og må stort sette holde seg på potten til enhver tid, uten at denne iveren ser ut å smitte over på jenten. At hun forstår sammenhengen mellom drikke, og det å måtte på do er jeg imidlertid overbevist om, så det er ikke det det står på….  Kanskje er det bare slik at vi må godta at hun ikke er klar for det enda? Samtidig så er hun blitt 3 år, og årstiden vi går i møte er perfekt for å skulle slutte med bleie i. Jeg husker at jeg tidligere har lest at barn som brukte tøybleier var mye tidligere tørre enn dagens bleiebarn, nettopp fordi den gode bleiekvaliteten gjør at de ikke merker at de er våte, samtidig så tyder det jo på at de mentalt skulle være klare. Videre så har jeg plukket opp at det gjelder å ikke stresse, og at det kan gjøre vondt verre. Kanskje er det vi voksne som er problemet? Forleden leste jeg en artikkel om hvordan man kunne bli kvitt bleiene på tre dager, og her er det bare å innrømme at jeg nok ikke er nok motivert til at 3 åringen skal bli tørr til at jeg orker å sette igang så omfattende tiltak. Så kanskje det ikke er jentens motvilje som er begrensningene, men vår manglende motivasjon til virkelig å gjøre en innsats?? For hennes del synes det iallefall ikke å ha noe hast, noe som muligens har sammenheng med at de hun leker mest med bruker bleier, hun går fortsatt på småbarnsavdelingen og er størst her, så mange av dem hun sammenligner seg med bruker bleier. Samtidig så skal hun over sommeren begynne på storbarnsavdeling i barnehagen, og det hadde derfor vært perfekt å bli kvitt bleiene innen da. Så kanskje det er andre som har erfaringer eller råd å komme med?? De mottas iallefall med stor takk :-)

Filmanmeldelse: Pelle Politibil På Sporet

Siden sommeren ser ut til å la vente på seg, så blir det til at vi hovedsakelig holder oss til typiske inneaktiviteter. Kino er da en klar favoritt, og etter at yngstemann er blitt så stor at hun også kan være med så er dette blitt en hyppig valgt aktivitet i familien vår. Samtidig som det er koselig å kunne gå alle sammen, så kan alderspennet på 6 år mellom den eldste og yngste gjøre at det ikke alltid er like lett å finne filmer som faller i smak hos alle. De må ikke være for voldsomme for 3 åringen, samtidig som 9 åringen må finne dem spennende. En film som passet inn i disse kriteriene er Pelle Politibil På Sporet.

pelle politibil på sporet

Kort fortalt så er handlingen i denne 2. amisjonsfilmen om Pelle Politibil lagt til Bodø, og til den nye Havørnparken som åpnes der. Innledningsvis får vi ta del i åpningen av parken, og vi blir presentert for en rugende havørn og hvor viktig denne forestående fødselen er for parkens videre eksistens. Pelle Politibil får selvfølgelig ansvaret for å passe på både parken og dyrene; og spesielt havørna.

Imidlertid går det ikke lang tid før både havørn og andre dyrearter på mystisk vis forsvinner, og Pelle tar oppdraget med å finne ut hva som har skjedd alvorlig. Med hjelp fra Oda Oter klarer han å redde egget til havørna og Pelle tar ansvaret som “mamma” like alvorlig som politibil. Det er vel ikke å røpe for mye av handlingen om jeg sier at han behersker begge disse rollene.

 Har du sett den første filmen, Pelle Politibil Går I Vannet, fra 2010 så vet du hva du går til. Onkel Rikard har en noe mindre rolle enn i første utgaven, og Pelle Politibil om mulig en enda tydeligere rolle; til glede for barna. I det hele tatt så er dette en god norsk animasjonsfilm, som absolutt kan hevde seg på nivå med utenlandske filmer i samme sjanger. Selv så savner jeg imidlertid litt av det som jeg opplever som styrken i eksempelvis Disney filmer; noen poeng innimellom som også retter seg til det voksne publikummet. For som den typer filmer flest så er historien forholdsis enkel og forutsigbar, men jentene koste seg og det er jo tross alt det viktigste. og deres korte kommentar om filmen var som følger:

9 åringen: “Morsom film”

6 åringen: “Kjempegøy”

3 åringen: “Kan vi se den en gang til?” (her må det imidlerid nevnes at hun sa dette samtidig som hun kikket i den tomme godteposen og sterkt ønsket påfyll, så jeg er egentlig litt usikker på om det var film eller mer godterier hun var klar for ;-) )

Spennende film

 Filmen varte 1 time og 14 minutter, en perfekt lengde i forhold til å klare å holde på 3 åringens interesse hele filmen igjennom, og oppsummert er det bare å slå fast at Pelle Politibil fenget yngstemann (bare se hvor oppslukt hun er på bildet over 🙂 ), de to eldste lo godt flere ganger, selv mor må innrømme at filmen var litt rørende på slutten (ikke det at det kom som en overraskelse, tror knapt jeg har sett en film uten å felle tårer). Så har du tenkt deg på kino med barna i nær fremtid; få gjerne med deg denne!!

Utbygging: status uke 10

Etter en heller laber blogguke er det iallefall tid for den faste utbyggingsoppdateringen. Uken er blitt noe spolert pga en hellidag og en inneklemt fridag, og dermed så har det kun blitt 3 arbeidsdager. Heldigvis har to personer jobbet fullt de dagene, så ting har absolutt skjedd.

Uken startet med at siste rest av det som har vært boden forsvant. Deretter har tiden gått med til å lage nytt tak på tilbygget.

tilbygg tomannsbolig

Etterhvert som takkonstruksjonene er kommet på så kan man virkelig se for seg hvordan det hele vil bli. Til tross for at rommet som ligger helt innerst ikke vil ha vanlige vinduer, så tror vi at et takvindu på 1,2 m x 1,2 m vil gi mer enn nok lys. For min del så er jeg begynt å søke rundt etter mulige elektriske gardinløsninger her. For med takvindu – i et tak som er høyere enn normal takhøyde – så er det ikke som om det bare er å trekke for og fra, så her gjelder det å komme frem med noen smarte idéer. Det er alltid kjekt med lys, men på et soverom må det også være mulig å kunne stenge lyset ute. Kanskje noen har gode erfaringer eller ideer?? I tilfelle mottas disse med takk :-)

Kanskje noe slikt???

Kanskje noe slikt???

Onsdagen ble det lagt vindsperre over sperrene, og dermed kan vi nå stå tørt i hele tilbygget vårt. En ny liten milepæl :-) Satser nå på at taket blir helt ferdig i løpet av neste uke, og at vindu og dører snart kommer på plass.

tilbygg tomannsbolig

God helg :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...