Monthly Archives: July 2012

Trøblete bloggstart

Test av bilder

Hverdagsmamma er som de fleste andre på samme alder vant til å bruke data til hverdagsbruk; å være på internett er eksempelvis en nødvendighet. Noe særlig dyptliggende datakunnskaper har jeg imidlertid ikke, så når jeg nå prøver meg på en blogg så har det vært utrolig mye å sette seg inn i. At jeg samtidig har gått fra PC til Mac har kanskje gjort denne bloggstarten noe mer trøblete enn nødvendig:-)

Uansett, jeg har allerede lært mye, og synes det er kjempegøy (er svært takknemlig for at hverdagspappa har hjulpet meg noe nå innledningsvis, ellers er det godt mulig det ikke hadde vært så gøy…..).

Idag har jeg prøvd å sette meg inn i hvordan jeg kan lage ulike bildesammensetninger på Picasa – hvorfor har jeg ikke gjort dette før???? Programmet har et hav av muligheter, og er veldig brukervennlig. Rett og slett gøy å sitte og leke seg med:-)

Kollasjebilder av venner og familie

 

Jeg har tatt noen bilder, og laget kollasjer av disse. Har prøvd meg frem med ulike rammer, ulike sammensetninger, og ulike farger. Mange muligheter – og de samme bilde sammensetningene ser jo helt forskjellig ut utifra hvilken variant man velger. Dette skal jeg gjøre oftere.

Kollasjebilder av venner og familie

Effektiv løps trening med intervaller

testmaraton

Etterhvert som jentene er kommet til så har det også blitt større krav til hverdagens prioriteringer. Med full jobb og familie er det ikke alltid rom for hverdagsmamma til å kunne prioritere egentid; egne ønsker og interesser er det som i størst grad har måttet vike etterhvert som hverdagen har blitt mer hektisk. Hverdagens logistikkabal setter en effektiv stopper for impulsivt å kunne pakke tursekken på morgenkvisten for så å ta seg en tur på byfjellene etter endt arbeidsdag.

For min del er det iallefall blitt mye mindre tid til trening. Gjennom jobben min som fysioterapeut blir jeg daglig minnet på hvor viktig det er å holde seg i aktivitet, og om alle de gevinster som ligger i å være i god form. For å ha mulighet til å få presset trening inn i hverdagen har jeg måttet endre på bildet om at en time på tredemøllen, eller en time spinning er det som skal til. Det er lettere å sette av tid til 30 minutter trening enn å skulle bruke en time hver gang. Det viktigste er selvfølgelig å holde seg i aktivitet, men om man får gjennomført en skikkelig treningsøkt samtidig så er jo det supert.
Intervalltrening – super trening
Et godt hverdagstips er derfor å trene mer intenst en kort periode. Om man eksempelvis bestemmer seg for å
ta en joggetur vil gjerne den vanlige mosjonist ha en treningspuls på 70 % av makspuls.

Polar pulsklokke

Dersom man velger å trene intervall bør pulsen ligge på 85-90%.

For å kunne kontrollere intensiteten liker jeg å bruke en pulsklokke. Jeg har en av
de enkleste utgavene fra Polar, og klarer meg helt fint med denne.
Hverdagspappa er glad i dippedutter og trives med å ha en mer
avansert klokke for å kunne registrere ulike deler av treningsøkten ytterligere.

Man trenger selvfølgelig ikke noen pulsklokke for å trene intervaller. Ved intensitet på 85-90% av makspuls vil man ikke kunne føre en samtale, så det er en fin indikator. Dersom man blir stiv i bena, så er intensiteten for høy…….

 

Hvordan finne makspuls:
En vanlig huskeregel for å finne makspuls er 220 – egen alder. Denne definisjonen er temmelig upresist. For egen del så har jeg en lavere makspuls enn hva alderen skulle tilsi, mens hverdagspappa har en høyere. En måte å finne makspulsen på kan være å finne en passe lang motbakke. Varm lett opp før start. Løp først oppover med moderat tempo i ca 4 minutter. Deretter gjentaes løpet i høy intensitet. Avslutt med å løpe samme bakke først to minutter med høy intensitet før man øker til maks av det man klarer i 2 minutter (eventuelt til man ikke klarer mer). Pulsen man har nå er makspulsen. (Ofte vil makspulsen ligge noen slag over den pulsen man klarer å oppnå. Dette har sammenheng med at kroppen ikke alltid klarer å nå makspuls når den er sliten, dvs at den ikke klarer å gjennomføre hardt nok arbeid til å kunne stresse hjerte maks) 

 

Lengden på intervallet
Selv foretrekker jeg å praktisere langintervaller med 4 x 4 minutters bolker, og har en opplevelse av at dette er det mest vanlige. Har prøvd ut ulike tidsintervaller, men kommer stadig tilbake til 4 x 4. Tror dette har sammenheng med at jeg da lett kommer inn i en god løpsrytme, iallefall opplever jeg at det kan være vanskelig å komme igang skikkelig på kortintervaller som 15 x 15. Her gjelder det imidlertid å prøve seg frem for å se hva som passer best; det vil nok kunne variere fra person til person.

 

Lengden på tiden imellom intervallene
Når jeg trener på tredemølle så pleier jeg å la tidsintervallet mellom bolkene å ligge på ca 2 minutter (varierer noe med når pulsen har synket til ønsket nivå). Ved trening ute i motbakker så blir tidsintervallet ofte litt lengre. Dette har sammenheng med at bakken jeg trener i ikke er så lang, og at det rolige intervallet varer så lang tid som jeg bruker på å gå ned igjen….. Et alternativ kunne selvsagt vært å funnet en lengre bakke, men her har tilgjengelighet vært det avgjørende.

 

Løp med stigning på tredemøllen
Ved trening på tredemølle anbefaler jeg å løpe med stigning på maskinen. Foten treffer underlaget annerledes i motbakke, og følgelig vil belastningen være annerledes. Prøv gjerne selv, og hør forskjellen på hvor mye mer lyd steget lager når foten treffer en tredemølle som er innstilt uten stigning kontra en som treffer når maskinen er innstilt på 10 % stigning.

Når det gjelder total opplevelsen så foretrekker jeg å trene ute, jeg finner mer roen her enn på et treningssenter, samtidig så opplever jeg å ha større kontroll på intensiteten når jeg trener på tredemølle. Da ser jeg pulsen hele tiden på monitoren, og synes da det er lettere å regulere den slik at den ikke blir for høy og stivheten setter inn.
 

Ikke glem hva målet med treningen er……

En positiv effekt ved intervall trening er at man ikke tretter ut kroppen på samme måte som man kan gjøre ved langkjøring, og dermed vil man kunne trenge kortere restitusjonstid. Samtidig så er det ikke å komme bort ifra at man må trene på det man vil bli god på. Er målet å løpe 10 km i raskest mulig tempo, så hjelper det ikke å bare trene korte intervall treninger.Hverdagspappa løp sitt første maraton i mars 2012. Han prøvde da ut ulike treningsprisnipper frem mot dette målet, og hadde god erfaring med å ha langøkter hver 10 dag…..

Lar avslutningsvis bildet av hverdagspappa kun meter før målgang stå som et eksempel på at det er fullt mulig å ha høye treningsmål også i en hektisk hverdagsfamilie:-)

Hjemmelaget sommer-is

Nå om sommeren føles det som om prinsessene kunne levd på is. Uavhengig av vær ute, så synes jentene det er behov for is hver dag (Egentlig gjelder det samme for hverdagsmamma og hverdagspappa, men det vet ikke de små:-) Noen ganger er det lettere å si ja til enda en is dersom den i tillegg er litt sunn. Dette har jeg løst ved å lage egne smoothie is. Enkelt å lage, og populær snacks.

 

Hvordan lage hjemmelaget smoothie is
Begynn med å lage smoothien. Dette kan gjøres på mange måter, og det er bare å prøve seg frem ut ifra egne  smakspreferanser.Selv pleier jeg gjerne å lage smoothie ved å blande biola melk, litt eplejuice, gjerne litt farris, masse isbiter og frossen frukt i en blender.Tips: Om man fryser juice i isbitformer blir isbitene gode i seg selv, og istedet for å kjøpe dyre bær i  butikken så fungerer det helt greit å skjære opp eple, banan, druer etc og fryse disse. Eller enda bedre; ta barna med på tur for å plukke bær.
I allefall, fyll smoothien i egne isbegere. Når jeg lager så pleier jeg å fylle opp blenderen, for så la den overflødige smoothien bli til is.
Forfriskende og kjempe godt…..
……. og så sunn at det er greit å spise to:-)

Veggtavle

Jentene har ofte bilder og tegninger de gjerne vil henge opp på veggen, og selv mener de at tape løser alle problem. Hverdasmammaen er ikke enig…… Jeg laget derfor hver sin veggtavle til de to eldste.

Enkelt og dekorativt
Jentene var selv med på Stoff og Stil for å velge ut hvilke stoffer de ville ha på tavlene.
Om noen har lyst til å prøve det samme så brukte jeg dette:
Sponplate
Kork
Lim
Stoff
Strikk
Stiftepistol
Kroker og stålstreng
Fremgangsmåte
Jeg tok utgangspunkt i en sponplate som var ca 90 x 70 cm. Limte på kork, og lot dette ligge med press på seg til neste dag. Jeg ville at jentene både skulle kunne feste tegninger på tavlene med tegnestifter, samt kunne stikke kort inn under strikken, derfor brukte jeg sponplate og kork. Ved kun å bruke sponplate vil ikke barna klare å presse inn tegnestifter selv, og ved bare å bruke kork vil tavlen bli mindre solid.
Dekk hele platen med hovedstoffet (jeg strøk stoffet på forhånd). Fest endene på baksiden av tavlen med stiftepistol. Pass på å holde stoffet stramt slik at resultatet blir glatt og fint.
Trekk strikk på skrått av tavken etter hvordan man vil ha rutene. Fest strikken på baksiden med stiftepistol. Vær nøye med at de sitter stramt, jeg brukte flere stifter på hver strikkende for å være sikker på at de skulle holde.
Klipp til en mindre stoffbit. Stryk inn kantene (kan evt syes, men dette gjorde ikke jeg). Fest dette etter hvor på tavlen man ønsker dekoren. Stiftes på baksiden.
Siden tavlen er ganske tung så skrudde jeg kroker inn på baksiden av tavlen og brukte ståltråd imellom for lage festeanordning på veggen. Dette har fungert fint, men det finnes sikkert mange andre løsninger.
Lykke til

Blant sommerens forunderligheter

bilde-713966

Hverdagsmamma og hverdagspappa har alltid likt å ha sen ferie. Det er kjekt å ha minner å se tilbake på, men om sommeren synes vi det er enda bedre å ha noe å glede oss til. For oss er dette blitt et tiltak for å hindre at ferien skal gå alt for fort…..
Ulønnet permisjon om sommeren – en invistering i familiekos, eller???
Siden SFO har stengt hele juli, og vi synes eldste jenta på 8 år er litt vel ung til å være alene hjemme, så har vi valgt at hverdagsmamma skal ta ulønnet permisjon denne måneden. Siden vi etter planen begynner å bygge ut på sensommeren er det endel som må være ordnet og på plass før vi setter kursen mot Spania i august. Således er det flere gode grunner til å ta litt ekstra fri i sommer……

Planen har hele tiden vært at våre to yngste jenter skal være i barnehagen store deler av juli. Jeg har sett for meg hvordan vi alle skal kunne sove lenge, spise en god frokost før vi rusler ned i barnehagen etterhvert som det passer seg. Jeg har drømt om hvordan vi skal kunne nyte denne måneden i en fullstendig stressløs tilstand, og om hvordan jentene kan kose seg med noen timers lek sammens med venner i barnehagen. Dette har vist seg å vært utopi….

Jovist har vi hatt fine morgener, og jeg vil våge å påstå at vi alle er blidere som følge av at vi får sovet ut (fantastisk; både sene sommerkvelder for alle og ditto sene morgenen. Bare stakkars hverdagspappa som må tidlig avgårde…..) men hva skjer når vi kommer diltende i barnehagen kl 11; tilnærmet ingen barn!!! Hvordan er det mulig????

Hadde dette vært et fenomen en uke eller to så hadde det vært en ting, men siden medio juni så har avdelingene til jentene omtrent vært tomme….. Jeg må innrømme at jeg ikke skjønner hvordan det er mulig. Planen min om at jentene skal kunne leke noen timer med venner mens mamma får ryddet har iallefall ikke slått til.

Jovisst får de masse oppmerksomhet fra de voksne, og jeg ser jo at de har det kjekt med andre aktiviteter enn hva som er vanlig, men når regnet stort sett laver ned så er det få sommeraktiviteter å bedrive.

Hvor er barnehagebarna om sommeren?
Jeg funderer imidlertid på hvordan det er mulig at det er så få barn tilstede over så mange uker??? Under normale omstendigheter pleier jeg og hvedagspappa å ha tre uker sommerferie, for så å levere i barnehagen som vanlig. Mine foreldre er begge i full jobb, så å sende jentene avgårde dit er ikke et tema. Hverdagspappa sine foreldre er godt over 70, og vi vil ikke at de skal måtte ha en fast ordning på å passe tre barn. Dessuten er de jo ofte borte på ferie, og med tanke på at barnehagen har åpen synes jeg ikke det bør være behov for å måtte sende prinsessene til dem (et paradoks i så tilfelle er at hverdagsmamma og hverdagpappa ville brukt lengre tid på å hente og levere, og følgelig fått mindre tid sammen med jentene selv).

Det må jo være andre foreldre som har det som oss….. Så hvordan
kan det ha seg at det ikke er barn i barnehagen flere uker i strekk?????
Konsekvensen for oss er at nå er det slutt. Siden jeg er hjemme så tar
jeg jentene ut av barnehagen før planen – paradoksalt med den konsekvens
at det blir enda færre barn der – og vi tar en spontan jentetur til
hverdagsmamma sine foreldre.

Vi er heldig som har mulighet til det i år, og jeg tenker med skrekk på hva
jeg hadde gjort om dette var en vanlig sommer…..

Hvordan sove bedre når man har spedbarn?

bilde-719455

Prinsessene våre har alle brukt smokk når de har vært små. Etterhvert som de ikke har fått så hyppigenattmåltider så har de allikevel våknet flere ganger hver natt og skreket fordi de har villet ha smokken. Vi har da erfart at dersom man har mange smokker liggende, og dersom hverdagsmamma og hverdagspappa ikke automatisk stormer til for å hjelpe, så finner de etterhvert smokken selv, og sover greit videre. Etter kun få dager har også gråten tatt slutt.
Når vi fikk vår tredje jente så var det imidlertid ikke lett å la henne skrike av fare for at hun ville vekke søstrene. Hun var (og er:-) mer bestemt enn hva vi var vant til fra de andre, og ble rasende om hun ikke umiddelbart fant smokken. Siden hun lå svært så urolig i sengen måtte vi ha minst ti smokker liggende for at det skulle være håp om at hun skulle finne en (og selv om vi er storforbrukere av smokker så finner vi aldri mange nok når vi trenger dem:-). I tillegg kan det kanskje bli vondt for barnet å ligge dersom det er for mange smokker i sengen.

Jeg laget derfor en løsning som fungerte ypperlig for minsten;

– Kjøpte smokker med ring
– Sydde små tøypølser (Jeg brukte et mykt stoff som hadde samme   konsistens som prinsessens koseklut) som jeg sydde borrelås på (den myke delen).
– Knyttet tøypølsene fast i smokkene
– Festet en lang borrelåsremse langs kanten av babysengen (borrelåsens harde del)
– Hang smokkene opp langs sengenkanten

Prinsessen viste dermed akkurat hvor hun skulle lete etter smokken når hun våknet om natten, og hverdagspappa (som regel han som står opp 🙂 kunne få sove uten avbrekk. Dette fungerte kjempegodt for oss så anbefaler andre med samme problem å prøve. Kjekt med tilbakemelding på hvordan det har gått:-)

Dersom andre har gode ideer til samme problem så skriv gjerne om dem i kommentarfeltet under.

Ny Mac – endelig

Hverdagsmamma: personlig vs privat blogger

Så var den endelig kommet i hus, vår nye Mac Air. Det kriblet nesten litt i magen når jeg åpnet pakken (Apple kan virkelig selge produktene sine – ikke det samme å åpne en grå pappeske, som de hvite boksene deres), og kriblingen ble ikke mindre når selve Mac´n åpenbarte seg; fantastisk liten, nett og lekker:-)
Enkel brukerveiledning gjorde at vi i løpet av kun kort tid var i gang med å bruke maskinen. Nå innledningsvis er Mac´n noe uvant å bruke da endel funksjoner er ulik hva vi er vant til fra pc verden. Jeg brukte eksempelvis litt tid på å finne ut hvordan jeg skulle kopiere et bilde(om noen lurer så merk bildet, gå til rediger boksen øverst på siden og velg kopier. Lim innfant jeg under samme rubrikk). Som hos de andre Apple produktene var det selvfølgelig ikke vanskelig, men alt må læres;-) Regner derfor med at jeg vil ha mange spørsmål fremover, men gleder meg til å utforske.
Sjekk forresten ut neglelakken til hverdagsmamma her jeg sitter ved kjøkkendisken. For en fysioterapeut er det sjelden rom for å ha lange negler, så neglelakk er som regel forbeholdt feriene for min del. I år er det oransjetoner som er blitt min sommerinvestering – litt forfengelig må en hverdagsmamma ha lov til å være:-D

Ny Mac – hvilken bør vi velge?

bilde-782556

Både jeg og Hverdagspappa er det siste halvannet året blitt svært så begeistret for Apple sine produkter, og for oss begge er iPad og iPhone nødvendigheter i hverdagen. Muligheten til raskt å kunne være på nettet gjør produktene til naturlige valg, og har gjort den før så flittig brukte PC’n tilnærmet overflødig. At PC’n vår i tillegg har sett sine beste dager, og selv med nytt batteri blir varm og ubrukelig iløpet av kort tid hjelper heller ikke. Innimellom har familien imidlertid behov for et dataverktøy som kan tilby mer enn nevnte iPad og iPhone. De to eldste prinsessene er allerede blitt hyppige nettbrukere og etterspør ofte å kunne bruke PC’n, og da blir de ikke særlig fornøyde når aktiviteten etter kort tid må avslutte fordi PC’n er så varm at den slår seg av. At hverdagsmamma for tiden synes det er kjekt å blogge forsterker også behovet for et nytt dataverktøy, og øverst på ønskelisten står en bærbar Mac.

Hvilken Mac bør vi velge?

Hverdagspappa er den av oss som har kontroll på alt av teknikk så han er den som pleier å ha sterke preferanser når vi skal gå til innkjøp av nye elektroniske dippedupper, men i dette tilfellet trenger også han å finne ut mer om de ulike alternativene.

Etter å ha skaffet oss litt info om modellene kjørte vi en tur innom Elkjøp for å ta de to typene nærmer i øyesyn.

 

Jeg falt utseendemessig umiddelbart for
Mac Air. Den er utrolig nett og lekker, og synes perfekt for en som ser for seg å ha maskinen mye på fanget under bruk.
Når det gjelder størrelsen på maskinene så finnes begge typene i 13 og 15″. Air har i tillegg en 11″ utgave. For vår del, og til vårt bruk så synes vi den minste Air utgaven ble litt vel liten. Samtidig ønsker vi en maskin som det er lett å ta med, og som ikke tar for stor plass, så 13″ vil være den utgaven som er aktuell, selv om hverdagspappa da ikke får retina skjermen som visstnok pirret han…
Minuset med Mac Air er at den ikke har cd rom, men hvor ofte bruker man det nå til dags? I følge hverdagspappa løser vi lett det med en ekstern enhet nå behovet er der. Etter å ha vurdert frem og tilbake så lander vi derfor på Mac Air. Både fordi vi tror denne dekker vårt behov og fordi det estetiske betyr litt:-) Kapasitetsmessig så velger vi 128GB utgaven. Min 19 år gamle bror som bruker mac’n til å lagre filmer etc mener dette er for lite, og peker på at maskinen ikke lar seg oppgradere, men her har en velprøvd ferielommebok også sitt å si…
Fremtiden vil vise om dette var et godt valg. Jeg lover iallefall å blogge mer om erfaringer med bruk av Mac’n etterhvert:-)

En rolig lørdagskveld

bilde-749519

Det er ikke ofte at hverdagsmamma og hverdagspappa er hjemme helt alene, men idag er vi det:-) Prinsessene er på overnattingsbesøk hos farmor og farfar. Planen var egentlig å ta en tur til byen for å spise og se en film, men siden regnet høljer ned (vi er jo i Bergen) så bestemte vi oss for å ta take away fra Kroathai. Et sted som i tillegg til å ha god mat vekker gode minner.

Kroathai og permisjonstid
Når vi fikk barn nummer tre ble vi enige om å fordele permisjonstiden på en måte som kom hele familien til gode. Mens fokuset ved de to første permisjonene var at hver av jentene skulle få tid sammen med pappa, så ble logistikken i familien det sentrale under den tredje permisjonen. På det tidspunktet holdt jeg på med avsluttende fase av masterstudiet (hadde vært deltidsstudent kombinert med full jobb i forkant), så vi søkte om at hverdagspappa skulle fordele sin permisjon slik at han hadde fri en dag i uken. Siden jeg var student la vi på papiret inn en studiedag i uken. Det vil si at  jeg fikk utbetalt 64 % lønn under permisjonen (80% av 80 %), men til gjengjeld fikk forlenget permisjonstiden med 10 uker. For ossfungerte dette ypperlig. Hverdagspappa hadde fri hver onsdag, en dag som etterhvert ble vår kvalitetstids dag. Absolutt å anbefale for hektiske småbarnsforeldre. Vi nøt denne dagen til fulle. Fikk ryddet og ordnet i felleskap, samt gjort hverdagsærender som kan være slitsomme å måtte ta med tre barn på (utrolig hvor stor forskjell det er på å ha med en baby på butikken kontra alle tre:-). I tillegg ble
det en fast ordning på at vi gikk ut og spiste en god lunsj på resturant. Etter hvert ble det mer regelen enn
unntaket at vi endte opp på Kroathai. Så stedet gir gode assosiasjoner om en god tid.
PS, Jeg har forresten nettopp registrert meg hos bloggurat:-)http://bloggurat.net/minblogg/registrere/b6126687263c5883217ea2f6f39de838f0589593

Herlig eplekake med vaniljekrem

Eplekake

Også idag har vi venner som kom innom for å hilse på, og igjen ville jeg lage nos godt som ikke tok så lang tid. Bestemte meg for å prøve meg på en enkel eplekake. Det viste seg å være et godt valg. Med vaniljekrem på toppen ble den både saftig og god.
Dersom noen andre har lyst til å prøve seg, så er oppskriften som følger:
100 g smør,
4 egg,
3 dl sukker,
6 dl mel,
3 ts bakepulver,
2 dl matfløte eller melk,
Fyll:
4 epler,
1 dl sukker,
1,5 ss kanel,
4 dl vaniljekrem,
40 g kaldt smør,
Perlesukker.
Slik gjør du:
Smelt smøret. Vips sukker og egg tileggedosis. Bland sammen siket mel og bakepulver. Rør inn smeltet smør og matfløte (evt melk).
Hell røren over i en kakeform (ca 27 cm) eller i en liten langpanne kledd med bakepapir. Fordel vaniljekremen over røren. Skrell epler og skjær dem i båter. Legg dem tett i tett over vaniljekremen. Strø sukker og kanel over. Bruk en ostehøvel og skjær smøret i tynne skiver som legges på toppen. Dryss over perlesukker om du vil.
Stek kaken ved 175 grader i ca 50 minutter.
Serveres med is eller krem
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...