Monthly Archives: September 2013

Farvel til en god venn

Det er begynt å bli en stund siden jeg skrev et innlegg om smokkeslutt, likevell er det først idag vi har kommet oss avgårde for å gi 3 åringens smokk til karpene i Akvariet. Med tre barn i familien så er det ikke til å stikke under en stol at smokken til yngstemann noen ganger er en lykke for oss alle. Ikke misforstå, vi er alle enige om at det nå er på tide at den forsvinner, men samtidig så er det veldig bedagelig å ha et trekkplaster så stort at leggingen på kveldstid er en fest i seg selv. For slik har det vært i lang tid nå. 3 åringen innfant seg raskt med det faktum at smokken kun hørte natten til, og dermed så har hun ikke vært vanskelig å be om å finne sengen sin når kvelden kommer. Hun nærmest løper i seng når klokken er syv, og ja, vi foreldre synes det er en lykke.

Når lokalbanken vår sendte ut invitasjon til familiedag i Akvariet så vi det likevel halveis som et tegn. Vi har snakket om dette i måneder, og de eldste jentene har flere ganger kommentert at de synes 3 åringen slipper billigere unna enn hva de gjorde. Iallefall, idag var dagen der. Hele familien troppet opp for å overvære begivenheten. 3 åringen muligens mest skeptisk, og selv om hun har hatt nedtelling en periode nå, så tror jeg hun var noe ambialent med hensyn til det som skulle skje, og for en gang  skyld så fikk hun lov å ta noen ekstra sug på smokken selv om det ikke var leggetid…..

De siste sug på smokken må være lov på veien til akvariet :-)

De siste sug på smokken må være lov på veien til akvariet 🙂

Dyp konsentrasjon...

Dyp konsentrasjon…

Det gjelder å klargjøre smokken til fiskesmokk...

Det gjelder å klargjøre smokken til fiskesmokk…

Så var det gjort, smokken er overlevert de nye eierne:

Så var det gjort; smokken er nå historie.....

Så var det gjort; smokken er nå historie…..

Egentlig stor stas å se hvor glade fiskene ble for den nye smokken sin :-)

Fiskene ble kjempeglade! de kommer nok til å sove godt i natt

Fiskene ble kjempeglade! de kommer nok til å sove godt i natt

Å få overlevert sin egen “Smokkeslutt diplom” er alvorlige greier….

3 åringen fikk flott Diplom som bevis på at hun nå offisielt er smokkefri

3 åringen fikk flott Diplom som bevis på at hun nå offisielt er smokkefri

Når vi først var i Akvariet var det selvfølgelig mange andre ting å få med seg også, og krokodillene er alltid spennende….

Mye annet å se på Akvariet også, og krokodillene er et must

3 åringen synes i det hele tatt at Akvariet turen var stor stas, så gjelder det bare å se hvordan natten vil bli. Hun har jo fortsatt koseteppe, og av erfaring så vet vi at smokken nok også er glemt etter noen dager. Satser på at det går seg til etterhvert

LIke glad selv uten smokk

LIke glad selv uten smokk

Fortsatt god helg ønskes fra oss :-)

Utbygging: Status uke 30

Siden gulvet i gangen kom på plass forrige uke, har det denne uken vært rom for å fullføre de siste restene der. Dermed så har dørene til de to siste soverommene kommet på plass, og alle lister rundt og langs gulv og tak er nå ferdig. Egentlig så skulle også min etterlengtede ytterdør vært montert, men vi har ikke akkurat hatt marginene på vår side når det gjelder flaks den siste tiden, og det nærmeste jeg kom var et glimt når den sto utenfor; den var nemlig kommet i feil størrelse. Dessverre for min del så er det her snakk om bestillingsvare, så ikke bare er status at den siste finishen ikke blir fullført, vi må vente ytterligere en måned før det vil skje….

inspirasjon barnerom, jenterom i blå

Nå er det ikke slik at det kun er tømrer og leveringer vi er avhengige av for å fullføre siste rest; vi mangler en heller vesentlig detalj til, elektriker. Alt startet så bra mandags morgen, og klokken syv var også elektrikeren på plass. Spottene i taket i gangen kom opp, og små endringer i sikringsskapet ble gjort. Strømmen ble slått av og på noen ganger (som forventet er når elektriker er til stede), men dessverre gikk det igjen ut over bredbåndet vårt, og for ørtende gang den siste tiden måtte vi kontakte Canal digital. Nå tok de litt av skylden og sendte oss et nytt modem, men uken har vært stusselig uten internett…. Resten har vært stusselig når det gjelder videre kontakt med elektriker også, for verken spotter, varmekabler eller kontakter nede har fått strøm!!! Og etter å ha ventet og ventet, så er vi rett og slett møkk lei alt som heter BI elektro. For de har forsinket prosessen så mange ganger disse siste månedene at vi for vår del i fremtiden aldri kommer til å hyre dem igjen! Vi er rett og slett skikkelig misfornøyde med å få beskjed igjen og igjen om at de kommer, for så å oppleve at dette ikke skjer. Utrolig frustrerende og det er blitt et skikkelig irritasjonsmoment.

Om ikke elektrikeren er dem som får smilene mest frem hos oss for tiden, har vi mye annet å glede oss over. Gardinene i taket hos 9 åringen er montert, og nå kan hun ligge i sengen og styre både vindu og blendingsgardiner som det passer henne. Gøy.

erfaring med elektrisk gardin velux vindu

Lamellgardinene som det har vært en del krøll med, og som forsvant med levering, er også på plass og montert, og selv om det tok 4 uker lengre enn planlagt, så var de vel verdt å vente på, for det ble bra.

Ute har de forskalt, fylt på med singel og lagt armeringsjern, så om fin været holder seg til onsdag/ torsdag neste uke vil platteningen bli støpt. De siste små detaljene altså….

Både lammeller og armeringsjen på plass :-)

Både lameller og armeringsjern er på plass

Selv nye garderobeskyvedører i speil har vi valgt ut og fått bestilt, så de siste tingene inne i huset begynner virkelig å falle på plass. Den berømte enden er altså nær (at vi omtrent samtidig kommer til å sette i gang med å bygge om begge badene og vaskerommet er et annet kapitell, og fremstår akkurat nå som galskap, men så glade vi kommer til å være om noen måneder….)

Riktig god helg ønskes dere alle. Her i Bergen ser det ut til å bli strålende vær, og vi lader opp til familiedag i akvariet på søndag. Yngstemanns smokk skal endelig overleveres til fiskene der, men tror foreldre og storesøstre er de som gleder seg mest til dette :-)

Utbygging: Status uke 29

Som de trofaste leserne sikkert har lagt merke til så har jeg vært noe fraværende når det gjelder blogging den siste uken. Dette har en klar sammenheng med at det begynner å bli ferdig her hos oss, og dermed er det hele tiden mange ting som skal ordnes, noe som fører til at det blir lite tid igjen til andre prosjekter. TIl gjengjeld så ser vi den berømte ende komme mot oss med stormskritt, for status nå er at vi etter et halvt år snart er ferdig. Denne uken har listverk rundt vinduer og tak kommet på plass. Canal Digital har vært og fikset kabel tv nede, så nå er tv stuen endelig klar for at jentene kan se noe ennet enn netflix der :-)

Alt av lister ferdig oppe, så alt er iallefall ferdig der :-)

Alt av lister ferdig oppe, så alt er iallefall klart der 🙂

Samtidig så er det ikke til å komme unna at tre hele dager har gått med til å få ferdig flisene i gangen, og siden det var et såpass sentralt område var det ikke mulig for andre yrkesgrupper å være her samtidig, så dermed trakk både elektriker og snekker seg ut de dagene dette sto på. Flisleggingen har imidlertid vært noe vi har kviet oss litt til, for vi er jo avhengig av denne gangen for å komme oss inn og ut, men det har nå gått greit, og nå er gulvet iallefall ferdig; endelig.

Gulvet i gangen er nå på plass

Gulvet i gangen er nå på plass

Ting begynner å komme på plass på 6 åringen sitt rom

Ting begynner å komme på plass på 6 åringen sitt rom

Selv om det ikke har vært rom for andre yrkesgrupper her på dagtid så har det pga bruk av hurtigtørkende lim vært mulig å jobbe på om kveldene. Hverdagspappa har derfor kjørt i skytselstrafikk frem og tilbake fra møbelsenterene, og eks antall skap og hyller, ny skrivepult, ny seng etc har funnet veien til de nye rommene. Videre har kveldene gått med til montering. 6 åringen sitt rom er nå snart ferdig innredet med møbler. Det gjenstår enda en del før vegger og skap er fylt med tingene hennes, men det kommer. Progresjonen på eldstejenten sitt rom har stagnert litt siden yngstemann fortsatt sover der, men kanskje er det tid for 3 åringen å flytte inn på sitt eget rom nå i helgen? Vi må se hva vi rekker å få ordnet til. Hun har vært fremme med tegnestifter og dekorert sengen sin, så jeg tenkte at når alt annet er blitt så nytt og fint så er det på plass at sengen får et strøk med malingskosten før den settes på plass….

I helgen står innkjøp og montering av de siste garderobeskap for tur (egentlig utrolig at det er mulig å få inn flere, men vi har iallfall sørget for nok lagringsplass), og eldstemann skal få skrudd opp nye bokhyller på rommet sitt. Planene er iallefall klare, så får vi se hvor mye av det vi rekker over. Døgnet skulle helst hatt flere timer, og alt av de vanlige aktiviteter er lagt på vent, selv Hverdagspappas høyt prioriterte trening må vike, men jeg er sikker på at all kjøringen, bæringen og monteringen gjør at muskelmassen hans økes betraktelig ;-) Ikke så ille det heller!!!

En riktig god helg til dere alle. I tillegg til fortsatt å styre på i helgen så er vi spent på 9 åringen som skal spille sin første håndballkamp i morgen; stor stas, og vi gleder oss masse alle sammen!!

Utbygging: Status uke 28

En travel helg med et hyggelig familiebesøk og en begivenhetsrik dåp har gjort at ukens statusoppdatering er noe forsinket, men la meg bare slå fast med en gang: vi er fortsatt ikke ferdig – men gjett om vi nærmer oss!!! Uken har resultert i at alt nede og stuen oppe er nymalt og lyst. Den nye tv´n er kommet på veggen, og Hverdagspappa har kunnet glede seg over den første fotballkampen på den. Egentlig litt fascinerende, for tv´n er jo stor, samtidig så gjør den nye plasseringen til at den er langt mindre fremtredende enn den forrige vi hadde. Vi er iallefall kjempefornøyd med vår nye lille tv krok, så når vi bare får ordnet ledningene så skal det bli bra!

tv krok, samsung veggfestet tv

Som bildet over viser, så mangler en vesentlig del av rekkverket; noe som ikke var en del av planen. Riktignok hadde vi i uken som var, inn en glassmester for å se på muligheten til å skifte ut deler av rekkverket i stuen med glass. Dermed så var det viktig for meg at veggen ble tapsert også bak hele trappegelender. Litt komunikasjonssvikt resulterte i at det ikke bare var den planlagte vertikale støtten som forsvant….. Maleren var imidlertid snarrådig og ville ordne opp, men etter å ha lett seg gjennom alle byggeriene i nærheten og fått beskjed om at den tykkelsen var vanskelig å oppdrive, så endte det med at deler av hans gamle barndomsseng nå blir nytt rekkverk i vår stue…. Det blir iallefall helt likt det som er, og vi vil slippe arbeidet med å måtte sparkle igjen hullene bak.Det som et øyeblikk var nok til at alle krisemekanismer ble satt inn, ordnet seg dermed til det beste. Nå krysser vi bare fingrene for at anbudet på glasset ligger innenfor det vi har budsjettert med, slik at alt styret ikke vil være helt forgjeves.

Nede er malerene ferdig, alle gulv som det skal parkett på er lagt. Så nå gjenstår listing, flislegging i gangen og at elektrikerene kommer for å gjøre ferdig det de skal. 6 åringen har fått en madrass inn på sitt rom, og har for første gang kunnet glede seg over sitt eget rom som hun ikke må dele med noen; tror det er stor stas. Vi voksne har fått montert noen av skapene som skal på plass. Dessverre så var skapene 0,5 cm for høye i forhold til takhøyden, så det har blitt litt saging på pappaen i huset disse siste dagene.

gang

6 åringens rom begynner å ta form

6 åringens rom begynner å ta form; også hun får en liten egen garderobe

I løpet av de neste dagene vil barnerommene bli helt ferdige, dermed så blir det mye montering på oss fremover. Hektiske tider med andre ord, men vi klamrer oss til tanken om at det nærmer seg slutten nå.

En fortsatt god søndag :-)

Hva man sier og hva man gjør; alltid to sider av samme sak?

En ting jeg virkelig har fått erfare etterhvert som jentene er kommet til er at ingenting er svart/ hvitt, og at det jeg sier til dem ikke alltid harmonerer med det jeg selv gjør. Ovenfor dem er jeg eksempelvis ganske opptatt av at kroppen trenger sunn mat for å fungere, at godteri er forbeholdt lørdager og at vi drikker vann når vi er tørste. Samtidig så har jeg aldri helt klart å holde meg til at sjokolade kun kan spises i helgene og pepsi max er blitt en god venn, også når jeg er tørst…..

Idealet

Idealet…..

Når jentene skal på nye aktiviteter etc, og gir uttrykk for at det er litt skummelt å ikke kjenne noen, så trøster jeg med at dette vil gå helt fint, at det bare er å snakke med de andre, at det nok er mange andre som heller ikke kjenner noen og som derfor blir glade om noen tar kontakt. Men hva gjør jeg selv i lignende situasjoner; jo magekrampen har nærmest tatt overhånd dager i forveien, og jeg går definitivt ikke bort til hvem som helst og begynner å snakke; nei, i stedet går jeg med løftet hode i et forsøk på å se mest mulig selvsikker ut, men ender sannsynligvis bare opp med å virke overlegen….

Før aktivitetdeltagelse maser jeg om at det viktigste er å delta, og at det ikke har noe å si hvem som vinner; tross alt er det ytterst få som gjør det…. Jepp, jeg har prentet dette inn fra de er små, og drømmer om hvordan jeg forhåpetligvis er med å styrke både selvfølelse og mestringsevne – samtidig så vil jeg selv knapt vedkjenne meg å tape for dem i UNO, og de vet at mor i de fleste sammenhenger spiller for å vinne. For mitt eget konkurranseinstinkt ser ikke alltid verdien av å skulle delta om det ikke er for å prestere. Jeg prøver så absolutt, men kjenner samtidig på at jeg blir skikkelig sur når det ikke går veien….

En annen ting jeg gjerne vil at jentene skal ta med seg er troen på seg selv, og å kunne stå for de valg de tar. Jeg presiserer viktigheten av å ikke bry seg for mye om hva andre mener, og at det viktigste er hva de selv synes. “For om de liker den blå jakken, så gjør det ikke noe at andre sier den ser ut som en guttejakke.” Samtidig er det bare å innrømme, jeg vet ikke hvor mye mer jeg ville brukt et plagg dersom andre hadde gitt klart uttrykk for at jeg ikke så ut….. Så mens jeg prøver å lære jentene å ikke bry seg for mye om hva andre synes og mener, så hadde jeg nok stillefarende godtatt et et plagg som ikke gikk gjennom det massen aksepterte forsvant lengre og lengre bak i skapet, nettopp fordi jeg kunne ha gjort det samme selv…..

Når det kommer til skole så påpeker jeg at det ikke er så farlig om de svarer feil, at det bare er å rekke opp hånden og prøve på nytt (for det viktigste er jo å delta …. ;-) ) Samtidig var jeg heller ikke den som på forelesninger deltok mest (skravling med sidemannen derimot var jeg god på) Egne tanker og refleksjoner kom ned på papiret for å bli sett mer på senere, ja, men å være med å skape diskusjon i klassen, nei (her vil nok muligens lærer fra de yngre år stusse, for denne øke beskjedenheten kom definitivt med årene, så om noen vet hvordan den barnslige ureddheten for forsamlinger kan holdes på for alltid, mottas råd med stor takk :-) )

Det mor i huset helst hiver seg over; også på en mandag......

Det mor i huset helst hiver seg over; også på en mandag……

Eller hva med ; “Det går ikke an å være så opptatt av tv/ ipad, ta dere heller en tur ut å lek” (mamma skal bare sjekke noen mail først….)

“Det viktigste er ikke hvordan dere ser ut, men hva dere faktisk gjør og står for” (mamma må bare få ordnet seg litt, hun har en viktig avtale....)

“Det er en grunn til at vi har fått to ører og en munn, husk å ta dere tid til å lytte og høre etter hva andre har å si” (mamma derimot har skrekkelig mye på hjertet akkurat nå…..)

“Det tar da ikke lang tid å re opp sengen sin på morgenkvisten” (mamma rakk det bare ikke fordi det var så mye annet som kom i veien…..)

Jeg ser at denne listen kan bli lang, og jeg frykter hva som kan føres på etterhvert som de små blir eldre: “Alkohol drikker man selvfølgelig ikke før man er 18″ (mamma derimot...) “Det er ikke vits å prøve å ta et drag av en sigaret, det smaker jo ikke godt!” (mamma derimot…) osv.

Med litt nærmere ettertanke så ser det defintivt ut som om jeg må håpe på at de gjør som jeg sier og ikke som jeg gjør, og at det fortsatt går noen år før de gjennomskuer meg. For selv om jeg virkelig mener det jeg sier til dem, så klarer jeg ikke alltid selv å leve helt opp til det. Hva jeg sier til jentene og hva jeg selv gjør er tydeligvis ikke alltid to sider av samme sak.

Hvordan er det med dere; Er det alltid samsvar mellom det dere sier og det dere selv gjør? Klarer dere å leve opp til de normer dere prøver å videreføre til barna? Eller er det andre som av og til også må innrømme at dere ikke alltid er den rollemodellen dere skulle ønsket…..

Tortilla med skinke/ spekerull

Et visst repertoar av små retter kommer alltid godt med; enkle retter som er raske å lage, som ser bra ut og som smaker godt. Hos oss – og sikkert hos flere andre – så er det iallefall slik at vi synes det er kjekkere med selve besøket enn med forberedelsene. Jovisst kan det noen ganger ha sin sjarm å ha kokkelert i timesvis før et besøk, men i de fleste sammenhenger så har vi mer enn nok med å få huset til å se noe lunne ut og alle beboerene til å være rene og pene, om vi ikke skal rekke å bruke for lang tid på oppvartning også.

Samtidig så vil vi jo gjerne servere noe som faller i smak hos de fleste, og en enkel rett som kommer godt med da er fylte tortilla. Begynn med å fukte tortillaene og la dem tørke i et kjøkkenhåndkle. Fyll dem med det du måtte ha i kjøleskapet; vi bruker for eksempel philadelphia ost (smøres godt utover lefsen), spekeskinke (3 til 4 skinker per lefse) og salatblader. Andre forslag kan være smøreost med kryddersmak fra Tine, baguettskinke, rucccola, agurk skåret i tynne skiver etc. Alternativt kan man bruke laks kombinert med snøfrisk (uten at det er blitt en favoritt her hos oss :-) Når tortillalefsene er fylt med det man ønsker så rulles de sammen. Om det er en stund til servering, kan de gjerne ligge litt i kjøleskapet før de skjæres opp, da holder de seg bedre sammen.

Før servering, skjær lefsene i ca 2 cm store biter og legg dem på et fat.

fylte tortillas, tortillas med skinke, spekeruller

Et litt mer barnevennlig alternativ er å fylle tortillaene med hvitost, skinke, salatblader, agurk og paprika. Siden det da inneholder litt mer fyll og ikke smøreost så pleier jeg å bruke tannprikere til å holde lefsene sammen. Denne kombinasjonen er også en ypperlig lunsj variant; rull da lefsen sammen (ikke skjær den i biter) og pakk den inn i smørpapir. Enkelt og smakfult!

Tannfelling, tannfe og utbytte

Endelig var det 6 åringen sin tur; den første melketannen er nå ute. Mens storesøsteren nærmest rev ut tennene så snart det var mulig å kjenne en viss bevegelse i dem, og dermed ble gående i evigheter med store gap fremst i munnen, så har vi hos 6 åringen en periode kunnet se den nye tannen under den gamle som har hengt og slengt i en liten flik i underkjeven. Mor i huset har ikke hatt lyst å dra den ut, hovedpersonen selv har ikke villet gjøre det, og vi har derfor forberedt henne på at det kan skje at hun våkner en morgen og tannen er borte vekk. Vi var faktisk så innstilt på det sistnevnte at vi har fortalt henne at tannfeen selvfølgelig kommer på besøk så lenge tannen er ute (scenariet over en svelget tann kunne ellers blitt til en katastrofehendelse av de store).

En tøff storesøster løste hele problemet. Etter å ha gitt opp å få tannen festet med en tråd i døren, tok 9 åringen tak og dro den ut. Dermed kunne 6 åringen glad konstantere at den første melketannen var borte.

Akkurat så glad er man når man nettopp har mistet sin første tann.....

Akkurat så glad er man når man nettopp har mistet sin første tann…..

Med tannen ute kom det store spørsmålet; hva er egentlig prisen på en melketann for tiden?? 6 åringen selv har store forventninger, og det lyser omtrent dollartegn i øynene hennes når hun forteller om hva hun skal kjøpe for summen hun får. Vi foreldre er mer usikker, det er blitt noen år siden tannfeen sist var på besøk her i huset. Hvordan har inflasjonen i tannfebransjen vært? Hvor stor rolle spiller kvaliteten på tannen? og betyr det noe at dette var første tannen? Vi får vente å se. Tannen er iallefall kommet i vann så får natten vise…. Kanskje det er andre som vet verdien på melketenner for tiden???

tannfe

Utbygging: Status uke 27

Om ikke annet så har jeg denne uken fått en skikkelig påminner om at det er en grunn til at det finnes ulike utdanninger. Ikke det at jeg noen gang har tvilt på det, og jeg hadde blitt skeptisk om noen hadde kalt seg fysioterapeut bare fordi de kunne massere (ok, der trakk jeg en steriotypisk parallell som jeg egentlig ikke synes noe om :-) ), men noen ganger så overgår tydeligvis “klare selv” genet evnene. Altså, jeg skal på ingen måte påberope meg at jeg noen gang har følt at jeg er en fullgod sparkler, og jeg trodde på ingen måte at jeg skulle kunne sidestille meg med dem som skulle komme og gjøre den jobben her, men at jeg var så uvitende det viste jeg ikke ;-) Iallefall, det som er saken er at dette har vært den store sparkel uken her hos oss; Vi hadde stålsatt oss til å leve i ytterligere støv og rot, og fryktet konsekvensene for luftveiene. Et raskt tilbakeblikk på status da vi selv drev og sparklet vegger førløp seg nærmes slik: Enorme mengder sparkel opp på veggen (har jo fått med oss at det er viktig med store kanter til hver side), enorme mengder sparkel pusset vekk (faktisk mesteparten – burde vel kanskje ha mistenkt at det ikke skal være slik….). Hosting og harking. Gjentaking av prosessen x-antall ganger. Enorme mengder sparkle støv!! Både rom og person fullstendig dekket av støv!!

Slik har ikke denne uken fortonet seg!! I det hele tatt har det knapt vært et støvkorn fra sparkelet som har virret rundt. Med andre ord; jeg har forstått at de som virkelig kan dette slipper unna uten noe særlig pussing (når jeg kommenterte det fikk jeg nemlig vite at helt på slutten så måtte de fare fint over med sandpapir – så nå vet jeg det). Siden tørketiden ikke er til å komme unna så er det ikke blitt noe maling her enda, men at det nærmer seg er det ingen tvil om……

Forhåpentligvis er det ikke lenge til min mann kan se en fotballkamp på sin nye tv på den nye veggen, og alle spor etter det gamle tv´n i veggen er slettet.....

Forhåpentligvis er det ikke lenge til min mann kan se en fotballkamp på sin nye tv på den nye veggen, og alle spor etter det gamle tv´n i veggen er slettet…..

En annen yrkesgruppe som jeg hadde lite kjenneskap til på forhånd har vi også møtt denne uken. Faktisk så var denne så ukjent at jeg ikke en gang husker yrkestittelen, men en form for teknikker var det iallefall snakk om (og nei, det var ikke en elektriker). Vedkommende var innom og sjekket opp i de ødelagte kablene, målte og styrte på, og kunne etterhvert fortelle hvilke kabler som måtte fjernes, og hvilke som kunne repareres og settes en punkttermostat på. Dermed kunne den delen av gulvet som var ødelagt hugges opp, og nye kabler kunne legges ned før platen ble ferdig støpt. Nå er det altså klart for at murer kan komme og få på plass flisene i gangen. Det nærmer seg her også…….

Nok plass i gangen iallefall.....

Nok plass i gangen iallefall…..

Selvfølgelig har ikke alt gått knirkefritt, men etter uker uten skikkelige tv- og internett signaler så er tv og bredbånd igjen på plass. Videre kan det virke som om vi har en smule uflaks når det gjelder bestillinger, og både installatøren fra Canal digital (til de nye uttakene nede) og gardinene mine fra Bohus er til nå to uker forsinket i forhold til hva vi ble forespeilet (og vi snakker ikke om at selve utbyggingen skulle tatt 90 dager, mens vi nå nærmer oss 200…..). Uansett, en riktig god helg til alle følgere. Dersom noe snart går etter planene så skal de resterende rommene nede være ferdig om en uke, men om ikke annet så har vi lært oss at ting sjelden går som forventet/ håpet! Om ikke annet så gir det litt spenning i hverdagen :-)

Våtromspanel eller fliser på badet??

For tiden blir det mye boligsnakk her på bloggen, men som blogger flest så gjenspeiler også denne hva innehaveren er opptatt av, og for tiden er jeg i en fase der det er naturlig å være spesielt interessert i bygg og bo :-) Egentlig så skulle man tro at vi var dritt lei alt som het kaos og rot rundt oss etter å ha holdt på med ombygginger det siste halve året, og kall det gjerne galskap, men vi har iallefall bestemt oss for å ta badene mens vi er i gang. Tanken på hvor deilig det skal bli når det hele er ferdig, og mengden “må gjøre” prosjekter er borte, gjør at vi velger å bite tennene sammen og bare får det gjort.

At dette blir en omfattende og dyr affære er det ingen tvil om. Det som idag er et lite vaskerom, en bod, et bad og et toalett skal rives og to bad og et vaskerom skal bygges opp. En av rørleggerene vi har hatt inne anbefaler at når vi først går i gang med en så omfattende jobb så bør vi få skifte røropplegget til kjøkkenet med det samme. Alle vegger og alt av eksisterende rør skal derfor rives, flyttes og bygges opp på ny, så om vi har levd i en kaotisk tilstand til nå så lader vi opp til en periode i det komplette galskap når den tid kommer. For tiden så er vi iallefall i full gang med å hente inn anbud og legge planer for hvordan det hele skal bli, og da er det både mange valg å ta og mange hensyn å forholde seg til.

For vår del så er både de økonomiske rammevilkårene og tidsperspektivet sentrale parametere i denne fasen. Selve utbyggingen har – som sikkert mange har fått med seg – tatt betraktelig lengre tid enn hva vi hadde sett for oss, og det er ikke rom for at det samme skal skje med tidsplanen for badene. I så tilfelle frykter jeg at frustrasjonen under prosessen etterhvert vil overgå nytten av det ferdige resultatet. At vi i løpet av noen uker har et fungerende bad og vaskerom er dermed viktig (siden alt skal bygges om, må alt rives i en og sammme omgang). I utgangspunktet så har vi vel tenkt at fliser er synonymt med bad, men med så mange alternativer på markedet så trenger jo det absolutt ikke å være en sannhet. For vår del har vi iallefall fått øynene opp for, og vurderer våtromspanel.

Bildet hentet fra reklame for baderomspanel på nettet

Bildet hentet fra reklame for baderomspanel på nettet

Fordeler med våtromspanel

– Platene fungerer både som membran og overflatekledning i ett, og man slipper gipsplater, membran, kledning og fugemasse. Det blir derfor både billigere (ikke akkurat uten betydning siden pengene synes å fly ut for tiden) og vil kreve færre arbeidstimer enn legging av fliser

– Panelene kommer i plater på 60 x 240 og passer mellom stenderveggene

– De er enkle og hurtige å montere; monteringen kan være unnagjort på en dag, og man slipper å vente i flere dager før badet kan taes i bruk (av stor betydning når vi faktisk skal bo i det hele mens det står på, så her er det bare å innrømme at min interesse er tent for fullt)

– Lette å rengjøre (alltid et pluss å kunne ta med i beregningen)

– Enklere å skifte om vi vil fornye det om noen år…. (ok, kanskje litt tidlig å begynne å tenke i de baner)

Med så mange fordeler var jeg full av optimisme når jeg skulle av gårde for å sjekke ut platene i live. På forhånd hadde jeg hørt at det knapt var mulig å se forskjell mellom baderomspanel og vanlige fliser, og jeg gledet meg til å se utvalget. Det er mulig jeg hadde bygget meg opp litt for store forventninger, og det hjalp heller ikke at jeg hadde gått innom en flisebutikk for å hente inspirasjon like i forveien – og dermed hadde drømt meg bort i det ene baderomshjørnet lekrere enn det andre. Hodet jobbet iallefall for fullt, og tankene om hvordan vi kunne få det var begynt å ta form. Når jeg da kom til baderomspanelet ble jeg skuffet over variasjonsmulighetene, for det ble raskt klart at mulighetene var betydelig begrenset i forhold til hva som vil være tilfelle med fliser. Enkelte av platene var også en stor skuffelse; jeg kunne tydelig se at her var det prøvd å imitere (et svært dårlig forsøk) fliser, og strekene var nærmest bare tegnet på. Etterhvert som jeg bladde meg gjennom bunken, så erfarte jeg at det var store forkjeller de ulike platene imellom. For ja, mange var absolutt fine, og beskrivelsen om at man må ta på platen for å kjenne forskjell synes å stemme på noen av de dyrere alternativene.

Knipset dette bilde på flisebutikken; slike fargekombinasjoner kunne vi tenkt oss på deler av badet

Knipset dette bilde på flisebutikken; slike fargekombinasjoner kunne vi tenkt oss på deler av badet

For min del vil jeg dermed trekke frem følgende ulemer ved våtromspanel:
– begrenset utvalg, særlig når det kommer til farger og nyanser
– mange av variantene lyste det falske fliser av
Om man er ute etter det store utvalget så velger man helt klart fliser, samtidig så trenger ikke det ene å utelukke det andre. For vår del så vurderer vi baderomspanel i form av enkle glansa fliser på noen av veggene, og så går vi heller for andre løsninger innimellom (som i dusjsonen). Gulvet vil også selvfølgelig bli flislagt. Det er iallefall mange flotte bad å la seg inspirere av på nettet der kombinasjon av ulike materialer er med å få frem fine og spennende samspill:
inspirasjon bad

 At badene skal bli lyse er den ene tingen vi er helt sikre på. For min del så drømmer jeg om et fliset baderomsmøbel, så med forbehold om at prisen ikke vil ta helt av så ønsker jeg sterkt å få murt opp en egen hylle som vasken kan settes på. Tror det vil kunne gi et varmt og personlig preg på badet.

inspirasjon bad

Fordeler med fliser:

– Klassisk

– Vet hva vi får

– Mange valgmuligheter

Vi vurderer for tiden frem og tilbake hvordan våre bad skal bli, hvilke planløsninger vi skal velge og hvilke materialer vi skal bruke. Kanskje er det andre som har erfaringer og kan komme med innspill? Vi takker iallefall for alle gode råd og ideer :-)

Høstkos

Vi hadde planene klare for dagen. Den evigvarende ryddingen skulle fortsette, Hverdagspappa skulle ha løpt Knarvikmilen og vi skulle i det hele tatt hatt en smule aktiv (godt dette er et realtivt begrep, les; aktiv i vår målestokk er ikke det samme som lange fjellturer, mer som kino og Burger King i byen :-) familiesøndag. Jepp, det sto ikke på planene, utførelsen derimot den gikk ikke like bra….

Som så mange andre så våknet også vi til skikkelig høstvær idag, det er liksom som om høyere makter ønsker å gi oss en påminning om at sommeren definitivt er forbi og høsten er her. Yngstemann våknet tidlig (i vår målestokk så er faktisk 8 tidlig en søndag), så når jeg voknet noen timer senere så var hun og pappaen fortsatt godt plassert under dynen foran tven i stuen. Pappaen så ikke ut som om han var i løpsmodus, i det hele tatt så han litt blek ut der han satt og stirret på regnet som høljet ned utenfor. At løpskameraten skulle stå over dagens løp pga en vridning i kneet (evt en liten alderstrekk ;-) ) gjorde nok sitt med både blekhet og motivasjon. Kort fortalt; det ble ingen mil løpt på Hverdagspappa i dag!

Etterhvert som resten av familien våknet til og lys ble tent og høststemningen forsterket, så ble det klart at planer, ja de får vente til en annen dag, idag blir det “inneunderteppetmedstearinlyskosedag”. Alle planer ble nullstilt, og med unntak av å sette en bolledeig så har dagen fortsett slik.

Ferske boller slår aldri feil....

Ferske boller slår aldri feil….

Mor, far og yngstemann har ikke beveget seg ut av huset, og de to eldste har egentlig vært svært så fornøyd med at venner kunne prioriteres fremfor mors og fars tildels geniale søndagsplaner (rart hvordan man ofte planlegger i tråd med hva man tror barna  vil like, og så når alt kommer til alt så er de førnøyd med å gjøre ingenting :-) ).

En god armkrok slår aldri feil, så får man heller se bort i fra at det ene rommet som faktisk var begynt å bli ferdig for tiden er fylt opp av dørkarmer og parkett...

En god armkrok er alltid kos, så får man heller se bort i fra at det ene rommet som faktisk var begynt å bli ferdig for tiden er fylt opp av dørkarmer og parkett…

Jeg er egentlig et sommermenneske, men akkurat idag så var det faktisk greit med en liten påminnelse om at høst og mørketid har sin sjarm, og at boller, kakao, teppe og stearinlys egentig gir et hav med gode assosiasjoner det også. Kanskje september har mye fint å bringe? Hva med dere andre, er høsten kommet til dere? Eller lengter dere fortsatt etter å kunne nyte siste rest av sommer??

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...