Monthly Archives: March 2013

Hyppige lang treninger kombinert med familieliv – en utopi???

For mange er manglende motivasjon og lyst til å trene i seg selv en unnskyldning for å tilbringe kveldene innenfor husets fire vegger. For andre kan utfordringen være at treningsmålene er såpass ambisiøse at de krever store treningsmengder, og følgelig mye tid utenfor hjemmet. Ikke en ideel kombinasjon med et hektisk familieliv. Samtidig så er realiteten at stadig flere tar steget fra å være hobbymosjonister og over til aktiviteter som krever høye treningsmengder. Eksempelvis var det i Norge 10 % flere som løp marathon i 2012 sammenlignet med året før.

barcalona marathon

Men lar store treningsmengder seg kombinere med å være småbarnsforeldre med krevende jobber? Eller går man fra å gjøre en investering i egen helse til ren egoisme? og hvor går eventuelt grensen?

Hos oss hører Hverdagspappa til dem som har over gjennomsnittlige treningsmål. Han gjennomførte sitt første marathon i Barcelona i 2012, og er blitt bitt av treningsbasillen. Til sommeren skal han derfor gjennomføre sitt første triathlon. For han har høye mål en motiverende effekt, og er det som skal til for å kontinuerlig prioritere trening i hverdagen. For både marathon og triathlon er målsetninger som ikke lar seg kombinere med skippertak eller sporadiske treningsøkter. Samtidig så kan dette sees på som en noe egosentrisk plan. For alt i verden, trening har så mange positive fordeler at jeg på ingen måte skal liste dem opp her, men samtidig så krever disse målene mye trening – mye mer enn det som anbefales for den generelle helseeffekten. Hyppig treningsøkter er imidlertid ikke alltid like lett å sjonglere inn i en allerede fullsatt familietimeplan. Jeg har tidligere skrevet om hvordan man skal få tid til trening når man har små barn, men mye av den treningen som trengs for å kunne gjennomføre triathlon bør være temmelig oppgavespesifikk, og selv om det enkelte dager er ideelt å trene intervaller så er det også behov for dager med lengre økter, og som forbredelse til triathlon skal disse helst kombinere minst to av de tre aktivitetene svømming, sykling og løping (da er forresten sykkelrullen genial, og den har gitt et godt sykkelgrunnlag gjennom hele høsten og vinteren).

Selv om det ikke er jeg som trener så interesserer jeg som fysioterapeut meg for tema, og treningsopplegget blir ofte diskutert. Litteraturen sier mye om hvordan man bør trene i forkant av et triathlon, og gjennom foraer på nettet kan man utveksle erfaringer. For å få hyppige treninger til å passe inn i familielivet , så er planen her i huset å slå sammen de intensive øktene med langtrening 3-4 ganger i uken (kortere treningsøkter kommer i tillegg); dvs å la økten holde et jevnt høyt tempo og avslutte med en periode med intervalltrening. Målet er da å herden kroppen og i tillegg få trent opp i mot makspuls.

Det lar seg altså absolutt gjøre å kombinere hyppige langtreninger med familieliv, men det koster, og det krever harde prioriteringer og enorm vilje. Så selv om jeg er positiv til at trening er noe det er viktig å prioritere, så vil jo Hverdagspappa ikke at dette i for stor grad skal gå ut over hverken meg eller barna. Konsekvensen for hans del er derfor at han står opp ekstra tidlig (i mine øyne midt på natten) for å få trent noen timer – noe jeg synes det står respekt av. Idelt sett så skulle han nok ha trent enda mer enn hva han alt gjør, så blir det spennende å se om treningsopplegget vil fungere, eller om han risiktere å gå på en smell. Svaret vil vise seg i juli, og oppfølging kommer selvfølgelig :-)

Utbygging: status uke 1

Som mange sikkert allerede har skjønt så er utbygging et tema som lenge har opptatt familien vår, og siden vi nå endelig er igang så opptar dette oss naturligvis mer enn noen gang. Mange spør hvordan det går, så fremover vil jeg komme med en ukentlig oppdatering her på bloggen. Forrige uke ble terassen revet opp og fraktet vekk. Gravemaskinen kom på plass i hagen, og vi kjente alle en sitrende spenning. Jentene drømte om å få prøve gravemaskinen, og har nok fortsatt et håp om å få tilbudet om å komme inni. For hver morgen har vi vært forberedt på å bli vekket tidlig av gravelyder utenfor – og hver ettermiddag har vi skuffet måtte konstantere at ingen ting har skjedd. Det har med andre ord vært en stille uke.

Slik så det ut forrige fredag - og sånn ser det ut idag......

Sann så det ut forrige fredag – og sånn ser det ut idag……

Satser på at det skjer mer i uken som kommer, og at jeg derfor har litt mer å vise frem neste fredag. Vi gleder oss iallefall til å kunne se konturer av det som skal bli, og ikke minst å kunne begynne å planlegge mer i forhold til innredning.

God fredag alle sammen :-)

Genser i rillestrikk

Etter å ha strikket luer, halser og pannebånd i fleng den senere tiden så har jeg endelig prøvd meg på et litt større prosjekt: en genser i rillestrikk som var gjengitt i det siste nummeret av Kamille Mor&Barn. Siden dette ville være første gang jeg strikket en genser, så fant jeg ut at det beste var å begynne med en til yngstemann. Selve genseren viste seg å være grei å strikke – kun rette masker – så dermed var det bare å telle og måle mens delene tok form. En fin genser å begynne med for en nybegynner altså :-)

oppskrift på genser i rillestrikk til barn

Underveis møtte jeg på to små utfordringer (for en nybegynner). Det første var å skulle øke antall masker på armene. I etterkant så ser jeg at dette var ganske så logisk, men det måtte et kjapt søk på nettet til for å finne ut hvordan (om andre lurer på det samme så sjekk her).

Hekle kanten som skulle hekles rundt armer og nedre kant ble for meg utfordring nummer to; jeg har aldri tatt i en heklenål!! Igjen så sender jeg en stor takk til nettet og lurer på hvordan man har klart seg uten. For dette viste seg å være både enkelt og gøy. (Dersom andre lurer på hvordan man hekler staver, så sjekk denne linken).

 Så nå er min første genser ferdigstrikket, montert og har fått heklete staver rundt. Den er kanskje ikke helt perfekt over alt, men hva gjør vel det når 2 årignen er strålende fornøyd, og søstrene har satt seg opp på liste for å få egne hjemmestrikkede gensere fra mor. Om andre vil prøve seg på en enkel og fin genser så kommer oppskriften her:

Oppskrift på genser i rillestrikk str 2 -6 år

Oppskriften er hentet fra Kamille Mor&Barn nr. 1 2013 (gjengitt med tillatelse fra bladets redaktør)

Oppskriften er hentet fra Kamille Mor&Barn nr. 1 2013 (gjengitt med tillatelse fra bladets redaktør)

Dette trenger du:

Størrelse (2) 4 (6) år

Garn og garnmengde: Ca (4) 4-5 (5) nøster Sandnes soft alpakka, farge 3031 og 1 nøste Inca Alpakka, farge IN 770 (til heklekantene). (På genseren jeg har strikket brukte jeg Sandnes alpakka/ ull i fargen 4622 på selve genseren (3,5 nøster) og Sandnes mini alpakka i fargen 1012 til heklekantene).

Veiledende pinner: Strikkepinne nr 5 og heklepinne nr 3,5

Strikkefasthet: 17 m rillestrikk på p nr 5 = 10 cm

Slik gjør du:

Bakstykke: Legg opp (58) 60 (66) m, strikk til arb måler (38) 42 (46) cm. Fell av de midterste 20 m til hals. Strikk en omgang til på hver skulder, og fell av.

Forstykke: Legg opp (58) 60 (66) m, strikk til arb måler (34) 38 (42) cm. Fell av de midterste 10 m til hals. Strikk videre på den ene skulderen først ,ved å felle 1 m mot halsen på hver pinne, fram til du har 20 m på pinnen. Strikk videre til arbeidet måler (39) 43 (47) cm. Fell av. Strikk den andre skulderen på samme måte.

Ermer: Legg opp (22) 22 (28) m, strikk frem og tilbake, samtidig som det økes 1 m i hver side hver (2,5) 2,5 (3,5) cm til du har en (40) 42 (44) m. Strikk videre uten å øke til arbeidet måler (23) 26 (29) cm. Fell av.

Montering: Sy sammen delene (Først skuldrene, så ermene til bolen, og til slutt ermene og sidesømmene i ett)

Lommer: Legg opp ca 17 m og strikk ca 7 cm, fell av. Lommene syes på genseren.

Heklekanter: Lag heklekanter ved å hekle staver direkte på genseren.

Siden jeg hadde ganske mye garn igjen, så avsluttet jeg med å strikke et matchende pannebånd

oppskrift på pannebånd og genser i rillestrikk

Oppskrift på pannebånd i rillestrikk med heklekanter:

Legg opp 72 m, på strikkepinne nr 5. Strikk rillestrikk til arbeidet måler ca 7 cm, fell av. Sy pannebåndet sammen. Lag heklekanter ved å hekle staver direkte på båndet i begge ender.

Vel hjemme igjen

Da er vi hjemme igjen etter noen dager på Geilo. Til tross for dårlige forhold på fjellovergangene så har vi merket lite til vind og uvær, og vinterfjellet har vist seg fra sin beste side. Siden hverken Hverdagspappa eller jeg er de som vanligvis lengter etter snø og ski, så er jentene ikke spesielt fjellvante. Denne turen ble derfor på sett og vis skidebuten for begge de yngste. 6 åringen har hatt ski på beina, men da er det snakk om noen runder på marken utenfor huset, så det gjelder kanskje ikke helt…. Nå ser det imidlertid ut til at mor og far i huset må gjøre noe med sine egne manglende skiferdigheter, for de eldste jentene har gitt klar beskjed om at de vil stå mer på ski fremover.

familie på ski DSC_0262

For min del så har det de siste årene alltid vært et svangerskap eller spebarnstid som har gjort til at jeg har sneket meg unna skigåing, men siden det nå er slutt på den tiden, så er også snart slutt på alle unnskyldninger. Når det er sagt så må jeg innrømme at de gangene jeg faktisk har hatt ski på beina så har jeg likt det, og jeg skulle gjerne ønsket at ferdighetene var bedre, så kanskje er det på tide å øve litt ekstra nå når barna er små og jeg med god samvittighet kan holde meg i barnebakken uten å skjemme meg helt ut :-)

Ski debut

2 åringen er strålende fornøyd med sin skidebut

2 åringen er strålende fornøyd med sin skidebut

For jentene sin del så er de iallefall strålende fornøyd med å ha vært noen dager på fjellet. Med godt selskap, to hunder, grilling, ski og ikke minst bading i stampen, så har de hatt noen innholdsrike dager. At yngstemann synes å ha arvet mors bilsyke var imidlertid en strek i regningen. For det er et lite stressmoment når hun spyr i det vi starter å kjøre over fjellovergangen på hjemmoverveien, og mor (som blir bilsyk og absolutt foretrekker å se fremover) må stå i forsete for å vaske spy i baksetet. Lenge leve småbarnslivet!! For fremtiden skal spypose, håndkle og skiftetøy være litt nærmere enn hva som var tilfelle idag – evt så blir neste fjelltur litt nærmere.

En stor takk til gode venner for noen kjempekoselige dager!!!!!!

Muligens turens høydepunkt....

Muligens turens høydepunkt….

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...