Monthly Archives: April 2013

Inspirasjon til barnerom

Med tre barnerom som i løpet av de neste månedene skal bygges, planlegges og innredes så er det ikke fritt for at jeg for tiden er ekstra opptatt av å lete etter inspirasjon til fine jenterom. Siden vi over lengre tid har visst at rommene jentene har i dag bare ville være midlertidige så har lite blitt gjort. Dermed kan vi med god samvittighet begynne fra skretch med det meste. Ingen av de nye rommene er spesielt store – rundt 10 m2 – derfor prøver vi å tenke gode og smarte løsninger. Eldstejenta sitt rom vil bli femkantet, med tak som skråner oppover (fra normal takhøyde og opp) og ha takvinduer. dette kan derfor bli litt utfordrende å innrede, samtidig så har vi her mulighet til å bygge ekstra i høyden, og i det siste nr av Vi i villa så vi en sengeløsning som vi tror vil være midt i blinken.

Barnerom jente

Under ser vi for oss å ha skrivepult og hyller, men her er alternativene mange, og både sofa og skap har vært diskutert.

barnerom jente

Det som kanskje er den største utfordringen, er fargevalget. Jeg vil gjerne at jentene skal få være med å bestemme og sette sitt preg på rommene sine. Samtidig er det bare å innse at vi ikke er helt på nett når det gjelder hva man ser for seg. Jentenes forslag har til nå hovedsakelig pekt i retning av  turkis, grønt, blått, gult og orange.  Jeg derimot synes lyse rom i duse farger er kjempelekkert. Dermed så har jeg saumfart nettet etter inspirasjon, og kanskje klarer jeg å overbevise de små om at vi kan ha masse farger på puter og tekstiler, men at vegger og møbler godt kan være litt mindre fargefulle.

barnerome

Krysser iallefall fingrene for at noen av bildene jeg har latt meg inspirerere av også faller i smak hos dem.

barnerom jente

barnerom jente

barnerom jente

barnerom jente

barnerom jente

barnerom jente

barnerom jente

barnerom jente

Blldene viser vel med tydelighet at jeg liker typiske jentefarger, uten at noe av avkommet synes å ha arvet denne stilen. Min beste venninne har nylig innredet sin 6 åring sitt nye rom, og her er det helt motsatt. Mens mammaen prøver å vekke begeistreing for spreke fargevalg og gøyale løsninger og figurer, så er jenten selv fast bestemt på at jo mer prinsessestil og jo mer rosa, jo bedre er det. Trøsten er at det er bra at barna har egne meninger, så får mammaene heller venne seg til ueninghetene og innse at det er snakk om barnas egne rom :-)

Skulle alt slå feil så er det jo noen ideer som uavhengig av fargevalg vil være bankers iallefall hos yngstemann:

Det var bare dette med plassen da.....

Det var bare dette med plassen da…..

Dersom andre har forslag til gode nettsider med inspirerende barnerom, så blir jeg veldig glad for tips

Utbygging: Status uke 6

Fredag betyr tid for ukens oppdatering på utbyggingsfronten:-) Siden vi på forhånd visste at materialene ikke vil komme før onsdag, så har vi ikke hatt all verden av forhåpninger når det gjelder fremdrift, men det har absolutt skjedd litt.

Mandag kom det enda mer stein slik at høyden på innsiden av ringmuren også ble fylt opp. Deretter var det stille frem til onsdag. Da kom tre lass med materialer på plass, før stilas ble montert for å begynne arbeidet med å demontere terrassen oppe. Alt så straks annerledes ut med den vekke, ikke minst ble det mye lysere inne i stuen.

utbygging av rekkehus

Helgen skal brukes til å sette opp en mer nøyaktig oversikt over størrelser på nye vinduer og de to skyvedørene som skal inn. Vi har bestemt oss for å ha en inngangsdør i glass, så det kommer til å bli en helt annen stil på fasaden, og forhåpentligvis vil mye mer lys som kommer inn. Nå er vi bare spent på om neste uke vil være uken da ting begynner å ta form og selve byggingen kommer i gang. Fortsettelse kommer!

Første tannlegebesøk

I dag var det tid for 2 åringens første tannlegebesøk, og det er ikke fritt for at vi voksne har vært spente på hvordan det skulle gå. Litt av sjarmen, evt frustrasjonen, med det å ha barn i den alderen er at det ikke alltid er like lett å vite hvordan de vil reagere. På forhånd har vi prøvd å forberede henne på hva som skal skje. Vi har fortalt at tannlegen vil se på tennene hennes, og at hun derfor må gape høyt, at hun kan holde mamma i hånden, evt få sitte på fanget om det er bedre. Videre har vi forklart at tannlegen vil ha hansker på hendene og ulike instrumenter som hun vil bruke til å undersøke tennene med. På forhånd så har det virket som om 2 åringen har synes dette høres greit ut. Hun er imidlertid en stor fan av Lillesøster bøkene, og i den boken hvor Lillesøster skal til tannlegen, så trekker egentlig bokens hovedperson grensen litt lengre enn hva vi har håpet at vår yngste skulle gjøre :-) Heldigvis så har hun to store forbilder i søsterene sine, og det de gjør vil gjerne hun også gjøre. Dermed har de fått fortelle om sine tannlegeerfaringer, så før vi gikk så hadde vi et lite håp om at det skulle gå ok, men man vet jo aldri……

karius og baktus

Dagen startet ikke bra for hennes (og dermed vår) del. Siden vi nå prøver å la smokken være forbeholdt soving, så er det slutt på å få lov til å ha den i munnen ut døren på morgenkvisten. En kjempegod start på smokkeavvenningen!! Dessverre er det bare vi voksne som synes dette. 2 åringen bestemte seg for å protestere høylytt og skape seg vrang. Og da snakker vi skikkelig vrang! Hun skulle IKKE i barnehagen!! Dermed måtte pappaen bære en rasende unge inn døren dit før han skulle på jobb. Selvfølgelig skulle hun da ikke kle av seg, ei heller ha noe med de voksne å gjøre. I det hele tatt viste hun frem hele repertoaret av protestmuligheter en 2 åring kan komme med. Og det er ikke lite!! Ikke er det med å skape god stemning på morgenen heller!

Det var derfor en viss spenning knyttet til om dagens tannlegebesøk ville bli en utfordrende affære. Heldigvis hadde humøret endret seg før dette skulle skje, og 2 åringen hadde tydeligvis bestemt seg for å skru på sjarmen. Hun var svært stolt over å skulle få gå til den samme tannlegen som alle vi andre i familien er hos, og krøp villig opp i tannlegestolen. Hun gapte, lot tannlegen sjekke tennene, blåse på og pusse dem. Etter at hun var ferdig så hadde hun mye hun ville fortelle, og var derfor slett ikke klar for å gå. Tannlegen var faktisk så gøy at hun ga uttrykk for at hun gjerne ville bli der lenge. På forhånd hadde vi snakket om at hun skulle få en premie dersom hun var flink. 2 åringen foreslo sjokolade, men siden mor synes det var litt voldsomt etter et tannlegebesøk så ble kompromisset en bolle. Ikke det at jeg er trygg på om det nødvendigvis er noe tenner og tannleger jubler over, men siden jeg går ut fra at tannleger også er kjent med verdien av bestikkeler og små barn, så lot jeg tvilen komme til gode og brukte bollen som lokkemiddel til å få henne med ut fra tannlegekontoret (hadde ikke sett for meg at det det var det jeg skulle trenge bestikkelsen til). Med en smilende jente som stolt fikk ringe pappaen og fortelle, så trakk jeg et lettelsens sukk over at morgenens humør var glemt for denne gang, og ikke minst over at det første tannlegebesøket var over. Yngstemann begynner jammen å bli stor hun også :-)

Hvordan få barn til å slutte med smokk????

Nei, jeg vil ikke!!!

2 åringen vår er en bestemt liten dame, og hun liker ikke å bli fortalt hva hun skal gjøre eller ikke gjøre. Allikevel er det noen tema som klart skiller seg ut, og som hun absolutt ikke vil ha noe snakk om. For tiden er smokk – og da spesielt avvenning av smokk – noe som opptar oss voksne, men som 2 åringen selv avfeier totalt.

Nei, jeg vil ikke!!!

Når eldstemann nærmet seg tre år så hadde hun i lang tid vært inneforstått med at det ville bli slutt på smokken når hun hadde bursdag. Det første hun sa når hun våknet til kaker og gaver den dagen var derfor “Å nei, nå skal jeg gi smokken til fiskene.” For det er det som skjer med smokkene her i huset; de blir gitt til Karpene i Akvariet, en begivenhet som resulterer i både diplom og heder. Med hun som idag er 8 slapp vi derfor greit unna, og selv om det ikke var bare bare å sovne de første kveldene i etterkant, så innfant hun seg ganske raskt, og uten de store protester, til rette med den nye smokkefrie hverdagen.

Med nr 2 var ikke overgangen så markant. Jovisst hadde vi snakket om at når hun ble tre så var det slutt på smokken. Men så var det så mye annet som skjedde på den tiden, vi voksne var opptatt av den nye babyen som skulle komme og hun var jo enda ikke såååå stor. Overgangen uten smokk var derfor mer flytende, men innen hun var 3 år og 4 måneder så var smokken et tilbakelagt kapittel, og fiskene i Akvariet kunne glede seg over nok en smokk i samlingen.

En stolt storesøster synes det er stas med både baby og smokk....

En stolt storesøster synes det er stas med både lillesøster og smokk….

For tiden er det bare uker til yngstemann fyller 3 år. og ja, vi har snakket og snakket om det som skal skje. Vi har lovet premier, gull og grønne skoger. Vi voksne har diskutert hvordan dette vil være nok en epoke, for første gang på snart 9 år vil vi ikke lengre ha smokkebarn i huset. Hver alder har sin sjarm, men jammen er det godt etter å ha levd så mange år med spebarn også å merke at de små vokser til og begynner å bli mer selvstendige. Og da er det liksom en selvfølge å kutte ut smokken. Ikke minst er det på tide for å hindre en unødig uheldig tannstilling – og tilhørende enorme summer i tannlegeregninger. Med andre ord, vi har flere gode argumenter for at smokken i løpet av april måned bør bli historie. Det er bare et problem; hun som faktisk skal slutte “VIL IKKE!!!!” Hver gang temaet kommer opp, forvandler hun seg til en bestemt og ganske irritert 2 åring, som absolutt ikke vil høre om noen premier eller fisker i Akvariet. Eller det stemmer ikke helt, hun er villig til å ofre en smokk eller to til disse fiskene, men bare under den forutsetningen at vi kjøper nye til henne…..

Et siste farvel til en god følgesvenn

Et siste farvel til en god følgesvenn

Mange kunne visst tenke seg den smokken

Mange Karper kunne visst tenkt seg den smokken

Så var det slutt, og en liten Karpefisk kan glede seg til kvelden :-)

Så var det slutt, og en liten Karpebaby kan glede seg til kvelden :-)

Med de andre så har vi alltid hatt en ny baby i huset som kan “overta” smokkene. Ok, ikke overta bokstavelig, men argumentet har blitt kjøpt av den det gjelder. Det har iallefall vært forståelig for de som nå er blitt “store” at smokken er for babyer, og dermed må gies videre til lillesøstern. Det føles imidlertid litt drastisk å gå til anskaffelse av en ny baby for å få 2 åringen til å slutte med smokk, og strengt tatt vil vel det bare være å forskyve problemet i ytterligere 3 år, så det er ikke et alternativ hos oss :-)

Jeg har derfor samlet andre tips og råd for å få barnet til å slutte med smokk, og hører at mange sender smokkene til både Kaptein Sabeltann og julenissen, uten at dette vekker særlig mer entusiasme enn tanken på et besøk til Karpene hos 2 åringen. Andre råd jeg er kommet over og vurderer for å få henne til å gi slipp på smokken er:

– Bind smokkene fast i heliumballonger og la dem reise dit vinden fører dem. Man kan lage mange historier rundt hvor de er blitt av og hvem som kanskje har funnet dem.

– Gi smokkene til smokkefeen. Smokkefeen pleier å legge igjen litt penger eller en liten gave, akkurat som tannfeen.

– Dyrk en smokkeblomst. Grav smokkene ned i hagen sammen med noen blomsterfrø. Kanskje vokser det opp en smokkeblomst?

– Lag et smokkeslutt-kort. Fest et klistremerke på ett ark for hver natt uten smokk, og kanskje en større premie etter at smokken har vært ute av munnen en uke.

– Jeg selv sluttet med smokken etter at den var blitt klippet hull i, kanskje verdt å prøve også for den neste generasjon.

– Sy smokken inn i yndlingsbamsen

Kanskje er det andre som har tips og erfaringer som de vil dele – forslag mottas iallefall med takk :-)

Utbygging: Status uke 5

Siden vi tidligere i uken fikk beskjed om at materialene for å starte byggingen av selve fasaden ikke kommer før mot slutten av neste uke, så innså vi alle at Hverdagspappas drømmer om å komme hjem etter noen dager i Stockholm til store endringer på utbyggingsfronten ikke ville slå til. I det hele tatt har dette vært en forholdsvis stille uke. Eller stille er vel egentlig en dårlig beskrivelse på det som faktisk har skjedd, for denne uken har det kommet flere lass med singel som er blitt fylt opp foran huset. Etter at alle masser først ble gravd opp og fraktet vekk er vi nå begynt å komme opp igjen på det nivået som vi etterhvert ser for oss å skulle være. For tiden er alt av uteområdet omgjort til et eldorado for steinelskere, mens jeg gleder meg over at steinene er såpass store at vi forhåpentligvis ikke trenger å dra med oss store mengder inn i gangen hver gang noen går inn og ut.

Nivåforskjellene begynner å komme tydeligere frem

Nivåforskjellene begynner å komme tydeligere frem

Om litt vil det være en trapp som skiller nivåene, men enda er det bare en haug med stein.

Så var alt flatt igjen

Så var alt flatt igjen

Til tross for at store deler av framplassen blir utbygd, så virker det som at vi ved å jevne alt ut i et nivå vil ende opp med en mer funksjonell plass enn hva vi har hatt tidligere. Planleggingen av hvordan områdene skal bli er iallefall igang, og oppdateringer vil komme :-)

Et kort tilbakeblikk på årets påske

Selv om vi ikke hører til dem som pleier å tilbringe påsken i fjellheimen på ski, så er det sjelden vi er hjemme hele ferien. I år har det imidlertid blitt en slik påske, og på forhånd hadde vi ingen andre planer for fridagene enn å skulle få ryddet litt. Med glimrende vær så har imidlertid ryddingen blitt satt på vent, men siden rot sjelden forsvinner av seg selv så går nok ikke den anledningen fra oss :-) Året påske har derimot visst oss at selv en rolig hjemmepåske kan bli ganske så innholdsrik.

Uken startet med at yngstemann fikk dobbelsidig ørebetennelse og tilhørende sprukket trommehinne. Det fine med dette var at etter en tur til legen så fant vi ut at hun – som første barn – heldigvis ikke har arvet sin mors penicillinallergi. Mens vi speidet etter prikker (ikke det at de pleier å være vanskelige å oppdage) så gav 2 åringen oss imidlertid helt andre utfordringer; å i det hele tatt få i henne medisinen. Penicillin smaker visst ikke godt, og siden tvang er uaktuelt, så har vi måttet finne andre løsninger. Etter litt prøving og feiling, samt en pakke bokstavkjeks som premie, så fant vi endelig en måte å få henne til å samarbeide med oss for å ta de foreskrevne dråper. Penicillinet ble blandet ut med vaniljesaus og vips så gled det ned. Etter en uke skulle man kanskje tro at 2 åringen ville begynne å bli lei av denne kombinasjonene, men nei dette fungerer fortsatt greit. Anbefaler det derfor gjerne videre til andre desperate foreldre!

Vaniljesaus ble redningen for å få 2 åringen til å ta penicillin

Vaniljesaus ble redningen for å få 2 åringen til å ta penicillin

Til tross for litt sykdom så har jentene hatt to dager på ski, og en dag på hytten hos snille besteforeldre. Egentlig over alt forventning. Både steketakken og strikkepinnene har blitt flittig brukt, og alle påskeegg er tomme. Vi voksne har planer om å ta ansvar og bruke kvelden til å spise siste rester av påskegodt fra skap og skuffer. Siden jeg før påske motstod den akutte fristelsen til å handle inn mer påskepynt, så er det lite å rydde vekk. Dette nyter jeg konsekvensene av nå, og synker med god samvittighet ned i godstolen, fortsetter strikkingen og venter på hverdagen.

Fortsatt fin mandagskveld alle sammen :-)

Lue og hals med vri

Denne påsken har påskelitteraturen blitt byttet ut med strikkepinner. I stedet for å kaste meg over x antall krimbøker, så har tre sett med vridde halser og luer blitt ferdigstilte. Luene er som tidligere etter møsnter fra Litlo og Kalen. Alle lue modellene under er strikket i garn fra Sandenes, og på rundpinne str 5. Til voksne legger jeg opp 76 masker, mens jeg legger opp 68 masker til de minste luene og 72 til de litt større.

Vridd lue og hals strikket i Sandenes garn Duo

Vridd lue og hals strikket i Sandenes garn Duo

Vridd lue og hals strikket i Sandenes mini duett

Vridd lue og hals strikket i Sandenes mini duett

Vridd lue og hals strikket i Sandenes mini duett

Vridd lue og hals strikket i Sandenes mini duett

Jeg har tidligere strikket halser i perlestrikk, men for at halsene i større grad skal matche luene så har jeg i denne omgang strikket også dem etter vridd mønster. På halsene over har jeg brukt rundpinne nr 8, og lagt opp 88 masker. Den lar seg da greit tvinne to ganger rundt halsen. Garnet består av 45 % merinoull og 55 % bomull, noe som gjør at det varmer godt uten å klø (selv ikke når det blir vått).

Til halsene bruker jeg det samme mønsteret som på luene. Etterhvert som jeg har strikket flere, så er jeg gått over til å bruke strikkeklemmer. Da strikker jeg to rette og to vrange masker i to hele omganger (viktig at man har lagt opp masker i et tall som kan deles på 4). De rette maskene skal ligge over de vrange. Før jeg begynner på runde tre så starter jeg med tre rette masker slik at mønsteret forskyver seg ett hakk. Deretter strikker jeg to rette og to vrange som tidligere. Strikkeklemmene hjelper meg til å holde styr på når jeg er kommet rundt en ny omgang.

strikk med klemmer

Blandingen på garnet gjør at det er fort gjort å glemme at det inneholder ull, og dermed er det lett å hive strikket inn i vask sammen med andre klær. Når jeg vasket luen på lettstelt 40 grader så ble resultatet som vist til venstre under ….. Definitivt ikke å anbefale!

Strikket lue som er krympet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...