Les mer om:

Bilde hentet fra mobil.no

Mobilvett og barn

I søndagens VG så var det en artikkel om hvordan smarttelefonene påvirker våre liv. Kort fortalt omhandlet denne om hvordan telefonen påvirker måten man snakker til sine nærmeste på, og hvordan man Mer»

Barnibevegelse

Fysisk aktivitet gir bedre karakterer

En svensk studie som hadde til hensikt å måle sammenhengen mellom skoleprestasjoner og fysisk aktivitet konkluderte med at økt fysisk aktivitet i skolen gir bedre karakterer. Studien tok for seg en gruppe barn Mer»

Hverdagspappas 40 årskrise?

Tidlig 40 årskrise??

Av Hverdagspappa: Kanskje er det litt tidlig å ligge skylden på 40 årskrisen når man nettopp har fylt 37 og bestemmer seg for å gjennomføre noe man absolutt ikke er innenfor rekkevidde av. Mer»

lommebok

Har merke noe å si for kvaliteten???

Som de fleste mødre er jeg opptatt av barnas ve og vel, og ønsker dem alt godt. Når jeg skulle ha den eldste i 2004 så pløyde jeg gravid nesttsider for tips Mer»

pirat

Luksustimen

Jeg har aldri vært noen tilhenger av at barna er med på klubb når vi er på sommerferie i syden. Det er flere grunner til dette; jeg likte det ikke selv den Mer»

testmaraton

Effektiv løps trening med intervaller

Etterhvert som jentene er kommet til så har det også blitt større krav til hverdagens prioriteringer. Med full jobb og familie er det ikke alltid rom for hverdagsmamma til å kunne prioritere egentid; Mer»

 

Barnebursdag til 7 åring

Her er vi nå ferdige med flere dagers bursdagsfeiring. 7 åringen vår er blitt feiret opp og i mente, og hun nyter det (og enda er vi ikke ferdig :-) ). Det som for hovedpersonen selv var knyttet mest spenning rundt var nok barneselskapet. Som 1. klassing var det litt spesielt å skulle få mange nye venner hjem til seg for første gang. Ekstra stas var det at barneselskapet skulle feires på selve dagen, dermed ble det sang og flagg på skolen, før det bar hjem til fest her hos oss.

En spent 7 åring venter på gjestene

En spent bursdagsjente venter på gjestene

 Bordet var pyntet og gjort klart til 15 feststemte jenter. Som den sjokoladeelskeren jeg selv er så velger jeg alltid den enkle løsningen når det kommer til bordpynt; nonstop. Den forsvinner vanligvis fort, men hva gjør vel det :-)

Bordet var selvfølgelig pyntet

Bordet var selvfølgelig pyntet

 Maten bestod av riskaker, kanelsnurrer i muffinsformer, sveler, pølser og sjokoladekake. Kanelsnurrene er veldig greie til barneselskap, og oppskriften jeg bruker rekker til over 50 stk. Fine å ha i frysen, og bare ta opp og tine før de varmes lett på 70 grader før servering. Putter dem så i egnet embalasje og de ser innbydende ut.

This slideshow requires JavaScript.

Bursdagsjenten var iallefall strålende fornøyd med dagen sin. Hun hadde selv vært med å bestemme lekene og vi rakk innom både skattejakt, danseleken og kongen befaler. En vellykket kveld.

Bursdagskake

Kjekt med dager som dette for både for liten og stor :-)

Trappefornying

For et år siden på denne tiden så satt jeg her full av forventninger og drømmer med tanke på at vi skulle begynne den mye omtalte utbyggingsprosessen. Jeg visste ikke da (heldigvis) hvor lenge den skulle vare, og at nye ting til stadighet skulle dukke opp. For der jeg hadde sett for meg noen måneder med full fokus på å realisere drømmen – og ikke minst hvordan vi i etterkant skulle kunne senke skuldrene og nyte det ferdige resultatet – så innser jeg nå at vi nok aldri vil komme dit. Ikke fordi noe ikke skjer, men fordi jo mer vi får gjort, jo flere drømmer, planer og nye prosjekter dukker opp. Sirkelen synes aldri å ta slutt!

For vår del så ser jeg at etter at vi i flere år hadde lagt litt i dvale, og vekslet mellom å skulle flytte evt bygge ut, så unnlot vi å gjøre noe særlig her hjemme. Det var liksom ikke det store poenget å investere verken penger eller tid i noe vi kunne risikere å skulle forlate etter kort tid (iallefall når det kun kommer til prosjekter som omhandler smak). Etterhvert som vi tok avgjørelsen om å bli og ting ble påbegynt, så ble jeg også mer og mer opptatt av å finne inspirasjon og ideer på nettet og i blader. Dermed dukket også et hav av mulige prosjeter frem, og jeg kan med hånden på hjertet si at jeg nå har flere planer enn noen gang (beklager kjære, men det ser nok ut som om du må venne deg til det).

Det siste prosjektet her hos oss er fornying av trappen. Når vi flyttet inn i 2008, så var det en skrekkelig lakket furutrapp her. Noe av det første vi igangsatte var å endre denne. Min snille og flinke pappa trådde til og fikk lagt parkett i trinnene, og jeg malte det resterende hvitt. Dette fungerte greit.

Jeg glemte helt å ta et før bilde, men slik så det ut mens rekkverket var malt hvitt

Jeg glemte helt å ta et før bilde, men slik så det ut i stuen mens rekkverket var malt hvitt

Etter at vi bygget den nye tv veggen i stuen så har imidlertid gangen blitt mørkere enn hva vi tidligere var vant til, og ønske om å få mer lys ned skred frem. Pga all tid (og penger) som vi alt var brukt på trappen – og den affeksjonen som ligger i det, så var det helt uaktuelt å bytte den fullstendig ut, særlig siden det hovedsakelig var rekkverket som var problemet. Valget fallt da på glass. Vi fjernet alle de vertikale spilene som var på den, sparklet vekk hullene, og malte trappen på ny. Rammeverket beholdt vi. En glassmester var her og tok mål, og vi fikk satt inn glass.

Underveis i prosessen

Underveis i prosessen

Underveis i prosessen

Underveis i prosessen

Resultatet ble både lysere og mer moderne. I tillegg var det enklere og billigere enn å skulle skifte ut trappen.

This slideshow requires JavaScript.

Det ferdige resultatet nede

Det ferdige resultatet nede

Om vi fortsatt ikke akkurat er ferdig her hjemme, så har jeg iallefall enda et punkt jeg kan krysse av på ønskelisten min :-)

Oppskrift på riskaker

Her i huset lader vi opp til bursdagsrace de neste dagene. Etterhvert som jeg selv er blitt eldre, så har min begeistringen over å gå inn i et nytt år blitt erstattet av det fakta at jeg faktisk er begynt å bli gammel (den følelsen). Plutselig dukker linjer opp i ansiktet, og ting henger på en helt annen måte enn hva det engang gjorde :-) Heldigvis så har vår mellomste datter bursdag bare dager etter meg, og hennes forventninger og glede over denne dagen gjør at jeg fint kan la min egen passere uten å gjøre noe nummer av det. Det er liksom mye gøyere å stelle i stand til barneselskap…..

En ting jeg alltid elsket å få servert når jeg selv var i alderen der barnebursdager var aktuelt, var riskaker. Jeg husker enda følelsen når maten skulle serveres og de helt fantastiske bollene var på plass på bordet. Både pølser og andre kaker var glemt da, for her var det om å gjøre og ha plass til favorittmaten. I årene som har gått siden så har nok noe av min iver etter riskaker dabbet av, og jeg laget det aldri selv før det ble klart for egne barn å feire sine dager. En oppskrift jeg har brukt de siste årene og som pleier å slå an er denne:

Oppskrift på riskaker

Smelt 250 g delfiafett (kokosfett) og 200 g kokesjokolade (jeg pleier å ta en lys og en mørk, evt kan det være godt å bruke melkesjokolade). Avkjøl blandingen.

Pisk eggedosis av 2 egg og 2 dl sukker. Rør inn 3 ss kaffe og delfiafettet/sjokoladen. Bland lett inn 100 g puffet ris. 

Lag boller med skje og sett dem i muffinsformer.

Risbollene formes greit med skje opp i muffinsformer.

Risbollene formes greit med skje opp i muffinsformer.

Avkjøles og oppbevares i kjøleskapet til servering.

Oppskriften gir ca 27 riskaker av denne størrelsen

Oppskriften gir ca 27 riskaker av denne størrelsen

Alternativt kan man bytte ut deler av risen med honnikorn, rosiner, brente mandler som er hakket, kokosmasse etc. Det er gøy å smake seg til med ulike smaker og konsistenser :-)

Supre kvalitetsklær til barn

Med det å få barn så følger både nye tanker og fokusområder. Alt i det jeg i sin tid fant ut at jeg var gravid så begynte jeg å henge meg opp i vogner og babyutstyr, og før svangerskapet var over så hadde jeg lest meg opp på det meste innen området (halvparten sikkert helt unødvendig). Når den lille ble født var det ernæring og vekstkurver som stod i fokus, og etter hvert som hun vokste var det hele tiden nye ting å sette seg inn i. Når det ble tid for barnehage gjaldt det å søke rundt for å finne den perfekte vinterdressen; klart den lille prinsessen måtte ha det som best holdt henne varm. Den gangen (snart 9 år siden) så endte jeg opp med en mørkeblå Reima dress. Jeg hadde nemlig fått med meg at kvaliteten skulle være god, og at jeg kunne forvente å bruke den til flere barn – en rosa utgave var derfor uaktuelt. Dressen svarte definitivt til forventningene. Den var myk og behagelig på, og den lille kunne derfor enkelt bevege seg fritt. Den holdt seg godt i vask, og den tørket greit over natten slik at den kunne vaskes på kveldstid og være klar igjen til neste dag. For meg falt dressen og merket så godt i smak at det siden ikke har vært aktuelt med andre alternativer, og jeg har vært merkelojal i alle år. At Reima dressene ofte har endt opp som best i test har også gjort sitt til at jeg ikke ser noen grunn til å endre på dette.

Opp gjennom årene har det først og fremst vært vinterdresser, luer og votter fra Reima som har funnet veien til oss. For en tid tilbake fikk jeg imidlertid en hyggelig mail med forespørsel om jeg ville inngå et samarbeid med Reima. Siden jeg alt var en svoren bruker, var dette selvfølgelig et tilbud jeg ikke kunne si nei til. Jeg sjekket dermed ut nettbutikken deres grundigere og ble overrasket over det store utvalget. For min del så ble det bestilt to jakker til 6 åringen og ny dress til yngstemann (og siden den ikke skal arves slo jeg til med en knall rosa :-) ). Til den eldste ble det ny lue og votter.

Kul lue fra Reima til eldstemann

Kul lue fra Reima til eldstemann

6 åringen er strålende fornøyd med de nye jakkene sine.

En jakke man blir lagt merke i :-)

En jakke man blir lagt merke i 🙂

Varm og god parkas fra Reima

Varm og god parkas fra Reima

Mens boblejakken har en super isoleringsevne, så er parkasen varm – i tillegg til å ha en vannsøyle på 10 000 – ikke en dårlig kombinasjon. De som leser bloggen min har sikkert fått med seg at jeg er tilhenger av nettshopping. Jeg synes rett og slett at det er både tidsbesparende og mindre stressene å ta handelen hjemme fra egen sofakrok enn å måtte stresse rundt på butikker. At Reima har åpnet ny nettbutikk her i Norge kommer derfor gått med til å utvide produkthorisonten min hos dem, for her finnes det alt fra sko til kjoler og gensere. Tror de fleste vil finne noe som faller i smak, og anbefaller derfor alle å sjekke ut sortimentet deres. For min del så tror jeg at det kommer til å bli parkas på eldstemann også, at en ny bestilling snart vil gå av sted er iallefall sikkert, for her var det mye fint å velge i……

Baderomsrehabilitering: Status uke 8

Etter 8 uker intens jobbing takket idag tømrere, rørleggere og elektrikere for seg – og med juleferie for tur så har vi dermed flere grunner til å juble litt ekstra. Ok, det er småting som gjenstår, men det er ene og alene vår feil; vi har rett og slett hatt problemer med å bestemme oss…. Dermed så mangler vi blant annet baderomsinnredning på bad 2. Her har vi lenge vært klare på hva vi ser for oss, men det har vært såpass vanskelig å finne det at vi har kontaktet møbelsnekker for å få det laget. Så da gjelder det bare å smøre seg med tålmodighet mens vi venter på at det skal bli vår tur….. Imellomtiden får vi klare oss med det som er ferdig, og nyte at vi faktisk kan få ryddet opp. Bad 1 og vaskerommet ser slik ut.

This slideshow requires JavaScript.

Bad 2 ser slik ut:

This slideshow requires JavaScript.

Vi er utrolig fornøyde med å gå inn i julen med det meste på plass. 2013 har vært et langt og hektisk år når det gjelder oppussing, men nå ser vi frem til endelig å kunne glede oss litt mer over det hele, og forhåpentligvis få et betraktelig roligere 2014. Når alt er kommet på plass kommer både bilder og oppsummering over prosessen, her gjelder det å dokumentere det som dokumenteres kan ?

En riktig god jul ønskes dere alle. Her er de fleste gavene i boks, og treet ble pyntet nå i kveld – så da er det vel bare å vente til den store kvelden – jentene skulle nok helst ønsket det var i morgen….

Årets pepperkakeborg

En ting jeg aldri rekker over før jul (ikke at jeg forsøker heller) er de syv sortene. For å være helt ærlig så er ingen i familien særlig glade i noen form for julekaker, så vi har rett og slett gitt opp prosjektet med først å skulle fylle kakeboksene, for så å tømme dem i søppelet noen uker senere. Noe som allikevel er et must er pepperkakebaking og pynting av pepperkakehus. Tradisjon tro gjør vi dette sammen med min venninnes familie, og fra å være ett barn og fire voksne som kunne sette sammen både hus og pynte det, så er ungeflokken økt til 6. Med andre ord mye lyd og leven, men utrolig gøy. Hvor gøy de yngste synes selve pyntingen er i lengden kan sikkert diskuteres, men skålene med godteri blir alltid tomme hos alle :-)

I år har vi gått for den litt mer avanserte varianten. Tidligere år har vi alltid hatt hus (bilder fra i fjor), men i år slo vi til med en egen pepperkake borg. Ideen kom fra minstejentens barnehage, hvor de høsten 2012 lenge hadde hatt Prinsessen på erten som tema, og som fulgte opp med å lage prinsesse slott når julen kom.

En ivrig gjeng

En ivrig gjeng

Hovedtanken for vår del var at en borg ville være lettere å pynte for de små. Mange barnehender har en tendens til å gi mye trykk på taket, og dette har ikke alltid gitt et like heldig ressultat (på utseende, ikke smaken :-) ). I utgangspunktet var intensjonen to borger, men etterhvert som prosjektet skred frem så innså vi at dette ikke var bare bare, og vi holdt oss til en. Til neste år er det ikke utenkelig at vi går for to. Note to self: en borg krever 2 bokser Ikea deig!! Slik ble årets resultat:

Noe skjev, og pyntet etter prinsippet kvantitet fremfor kvalitet, men eldstemann er fornøyd med resultatet

Noe skjev, og pyntet etter prinsippet kvantitet fremfor kvalitet, men eldstemann er fornøyd med resultatet

Om andre har lyst til å prøve det samme, så lages tårnene greit ved å rulle den ferdigstekte deigen umiddelbart rundt en tom tørkerull kledd med smørpapir. Ved å surre nytt smørpapir utenpå pepperkakedeigen når den er kommet på så holder formen seg fint mens deigen blir kald.

Planen var to borger, og formene var iallefall på plass......

Planen var to borger, og formene var iallefall på plass……

På forhånd skar vi ut mønster til lang – og kortsidene i smørpapir. Vi brukte som sagt Ikea deig. På pakken står det 6-8 min – jeg gikk for 8, men det ble likevell for lite. Den trengte minst 12-14 min for å bli skikkelig stiv. Selve borgen stod da greit av seg selv, og vi trengte kun melis til å feste delene med (jeg synes smeltet sukker er noe herk å holde på med). Oppi tårnene satte vi iskremkjeks.

Det ferdige resultatet ble både småskjevt og alt annet enn perfekt, men hva gjør vel det når barna har gått for kvantitet fremfor kvalitet i pyntingen – da vil nok spisingen uansett bli stas :-)

Baderomsrehabilitering: Status uke 7

En ny uke er over og det tredje lyset i adventstaken er alt tent; som dagene flyr. Hos oss – som hos så mange andre på denne tiden – så har vi skranglet litt her hjemme denne uken, men vi satser på at alt begynner å nærme seg normalt snart, og at alle er friske og raske når selve juledagene kommer. Uansett så har vi mye å glede oss til, for selv om flere familiemedlemmer har vært nede for telling, så har dette heldigvis ikke vært tilfelle hos dem som har vært her å jobbet. Status med badene er derfor at det stadig går fremover. De siste dagene er det kommet fliser på veggene, og den flinke mureren som vi er så heldig å ha her er akkurat gått for dagen. Sånn ser det ut nå:

avlange hvite fliser på bad. bad under oppussing

 I morgen er tømreren på plass igjen. Vi satser på at småting som har vært utsatt på vaskerommet og i gangen er ferdig i starten av uken, og at badet er ferdig flislagt til torsdag. Dermed har vi all grunn til å glede oss til å gå inn i julen med et tilnærmet ferdig hus (om man noen ganger blir ferdige da). Det resterende som vil stå igjen avhenger i stor grad av oss. Vi har blant annet brukt lang tid på å bli enige med oss selv om baderomsinnredning, så dermed er det ene og alene vår skyld at det vil drøye ut med å bli helt ferdige på bad 2.

Fortsatt finfin førjulstid til alle følgerne mine; ønsker dere en strålende tredje søndag i advent :-)

Baderomsrehabilitering: Status uke 6

Det har vært stille på bloggen min den siste tiden, desember byr på mye kos, men også mange utfordringer for å rekke over alt. Dermed så blir det mindre tid og overskudd til blogging; jeg satser på å komme sterkere tilbake senere :-) Dagen i dag startet forresten ikke akkurat med stormende jubel, mange har sikkert fått med seg at jeg ikke er et vintermenneske. Mye snø og vanskelige fremkomst muligheter (jeg har panikk for å kjøre ved den minste antydning til is på veiene), og en mann som var bortreist, gjorde at fristelsen til å holde jentene hjemme et lite øyeblikk streifet tankene mine. Samtidig så var de fra seg av begeistring over det samme føret, og jeg ville jo absolutt at de skulle få nyte snøen til fulle på sitt vis. Dermed kom våre fantastiske venner rett over veien meg nok en gang som til unnsetning, og i sin nye el bil (som forresten var suveren på vinterføre) har de ordnet og fikset slik at alle kom seg dit de skulle uten at mor her i huset trengte å sette seg bak rattet i det hele tatt. Tusen takk besteste M og K!

Slik møtte denne fredagen oss

Slik møtte denne fredagen oss

Uansett, før jeg skriver meg helt vekk om vind og vær (hvorfor er det så lett å henge seg opp i det tro?) så kommer ukens rapport over status på baderomsfronten. Ting går fremover, og nå er alt av rørsystemer i huset skiftet. Det siste badet begynner å ta form, og kabler og gulv er kommet på plass. Vaskerommet er ryddet og jeg er fortsatt kjempebegeistret for all plassen jeg plutselig føler jeg har. Det er rett og slett gøy å vaske klær. Det jobbes som sagt på, men samtidig så har vi fått klart et bad (ok vi mangler litt innredning og diverse finisher), men det funger iallefall i samme grad som det vi hadde før vi startet prosjektet, så sånn sett så føler vi nesten vi er i mål. Veggen ut mot gangen er nå platet og klar for å fikses (en av de tingene vi har tenkt å bidra med selv). Med erfaringer fra vårt tidligere byggeprosjekt, og forsinkelsene som kom der, så hadde vi på forhånd et håp om at et av badene og vaskerommet skulle være klart til jul – men der er vi alt. Utrolig herligt!

This slideshow requires JavaScript.

Nå gjelder det å nyte fredagskvelden, hverdagspappa er endelig hjemme igjen etter noen dager i Myrkdalen. Huset er julepyntet – noe som alltid skaper ekstra god stemning – varmen brer seg fra peisen og vi har funnet sofaen. En kombinasjon som absolutt er å anbefale :-)

Roen har senket seg.....

Roen har senket seg…..

Strålende fredagskveld ønskes dere alle!! 

Baderomsrehabilitering: Status uke 5

Denne uken er vaskerommet endelig oppe og går. Det føles fantastisk å ha et betydelig større og mer romslig vaskerom enn hva som var tilfelle. Fortsatt står det endel verktøy og materiale der, så spesielt bildevennelig er det ikke – men det kommer.

Badet er tilnærmet i boks. Strøm og varme er på plass, mens speil og siste del av baderomsinnredningen kommer mandag. Dusjvegg og glasshyller over toalettet mangler, men det er ene og alene vår skyld. Satser på at det ikke er langt unna det heller :-)

inspirasjon bad

Det lille toalettet og det gamle vaskerommet er nå helt historie, og rivning og hugging i gulvet foregår for fullt. Om alt går etter planen er dette rommet klart for å flislegges neste helg. Så mye som skjer….

This slideshow requires JavaScript.

Her savner vi far i huset som sitter utålmodig og venter på neste fly på Værnes flyplass, men den som venter på noe godt…

God helg :-)

 

Bilderedigering på nett

Det siste året er jeg blitt mer opptatt av bilder og bildetaking. Fra å ha mobilen og kameraet der som min faste følgesvenn er Nikon kameraet nå med meg i langt større grad. Jeg kan ikke skryte på meg noen medfødte fototalenter, men jeg lærer stadig hvordan både lys og bildevinkel påvirker resultatet, og det er gøy å se hvordan et og samme motiv kan endre seg ut fra enkle innstillinger. En ting som jeg hele tiden har hatt planer om å sette meg inn i er bilderedigering. Jeg synes fortsatt det er vanskelig å få fokus akkurat der jeg har tenkt, og med tre barn har jeg ofte mer enn nok med å fange dem alle i øyeblikket, mens jeg i etterkant ser at de til tider går i ett med omgivelsene. Det å klare å få dem i fokus, og samtidig fjerne bakgrunnen til fordel for et hvitt lerret i etterkant har jeg derfor savnet.

Men så er det denne tiden da….. På samme måte som det å klare å ta gode bilder krever trening, så gjelder det for redigeringen også, og tiden har rett og slett ikke strukket til sistnevnte (knapt det første heller). Når jeg her forleden kom over bilderedigeringstjenesten bildefiks ble jeg derfor veldig glad.

Jeg måtte dermed prøve ut tjenesten på noen av mine bilder, og kan ikke si annet enn at jeg er fornøyd med resultatene. Kjenner nesten irritasjonen for at jeg var så tidlig ute med å bestille julekortene (kanskje et tips til andre ?), for dette ville hevet resultatet på dem betydelig. Bare se her:

fine jenter bilderedigering

Selv synes jeg iallefall at det får mine amatørbilder til å se mye bedre ut. (Bildene av jentene kan du se orginalversjonen av her). Bildefiks bruker egne fotografer til å redigere bildene, og det er ikke snakk om noe “prøv lykken”.

klær fra Zarabilderedigering bildefliks.no

På bildet av jentene under, så skinner solen på eldstemann slik at 6 åringen forsvinner. Etter redigering er dette tatt vekk, og begge jentene komme mer til sin rett.

høstklær barn, bilderedigering, bildefliks.no

I tillegg så måtte jeg jo prøve et bilde av meg selv. Et øyeblikk kjente jeg på fristelsen av å velge et helfoto fra sommerens badeferie og ta en makeover, men lot det bli med tanken, hehe, resultatet hadde i så tilfelle tvilsomt funnet vei til bloggen (eller man skal aldri si aldri om makeoveren hadde vær grundig nok :-) ). Uansett, et bilde som leder mange lesere til denne bloggen er meg i “foryngelsesluen”. Tydelig at strikking er inn, og at Litlo og Kalen`s lue med vri er populær. Ved å fjerne bakgrunnen kommer luen i fokus på en helt annen måte enn tidligere.

strikket lue, bildefliks.no

Kanskje det er andre som har erfaring med bilderedigering på nett? I så tilfelle hadde det vært kjekt å høre mer om dette.  For min del kommer jeg iallefall til å prøve dette igjen…..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...