Monthly Archives: September 2012

Fysisk aktivitet gir bedre karakterer

Barnibevegelse

En svensk studie som hadde til hensikt å måle sammenhengen mellom skoleprestasjoner og fysisk aktivitet konkluderte med at økt fysisk aktivitet i skolen gir bedre karakterer. Studien tok for seg en gruppe barn (n=129) som var i fysisk aktive samtlige skoledager, og sammenlignet dem med barn (n=91) som i skolesammenheng var aktive to dager per uke. Barna ble fulgt opp over ni år, og særlig guttene viste seg ved studieslutt å ha profitert på å ha hatt et høyt aktivitetsnivået.

Studien over hevder å være enestående med hensyn til å følge et større antall barn over en så lang tidsepoke. I studien var aktiviteten lagt til skoledagen, og gruppene som ble sammenlignet var like på de fleste andre områder. Dette kan være et argument for å innføre daglige gymtimer for elevene i grunnskolen. Som fysioterapeut og mor er jeg tilhenger av dette, dog med et utgangspunkt om at gym kan være så mangt. Jeg er selv glad i å være aktiv, men har ikke alltid omfavnet gymtimene på skolen. Jeg husker med gru en av lærerene vi hadde som utelukkende lot oss elever spille fotball hver gymtime året igjennom. Å slenge en kommentar om hvor meningsløst det opplevdes var ikke spesielt lurt, og jeg følte at han i flere år etter hadde et svært dårlig øye til meg….. Personlig synes jeg derfor det å fokusere på bredden er vesentlig. Ulike barn vil ha ulike preferanser og evner, og det å kunne finne aktiviteter den enkelte opplever å mestre vil forhåpentligvis være med å gjøre aktivitet til noe positivt som de ønsker å fortsette med.

Med bakgrunn i studien over synes det ikke å være urimelig å anta at resultatene vil kunne overføres til sktivitet i sin helhet: Aktive barn får bedre karakterer. Å oppmuntre barna til å delta på flere aktiviteter utover ettermiddagen og kvelden fra de er unge av synes således å være positivt med hensyn til fremtidige skoleprestasjoner. At det ikke bare er de positive gevinstene fra selve treningen barnet tar med seg er kanskje noe å tenke på neste gang man stresser hjem fra jobb for å rekke over dagens logistikk :-)

Pastasalat med kylling

Pastasalat

Lyst på noe godt en kveld? Hvorfor ikke sette av 10 minutter til å prøve denne forfriskende kylling- og pastasalaten. Restene er supre til lunsj neste dag :-)

Kok opp vann. Tilsett 120 gram pastasløyfer og kok dem slik pakken beskriver. Når de er ferdige skyll dem i vann.

Skjær opp 300 g kyllingfilet i biter, og stek dem i litt olje. Mot slutten tilsett 5 småhakket vårløk.

Skjær en mango i to, og fjern steinen. Snitt innmaten i et rutemønster, og skjær ut bitene.

 

Bland ca 1 dl pisket kremfløte og 1 dl majones i en bolle. Tilsett 150 gram grønne og røde druer, samt 50 gram valnøttkjerner. Bland i kyllingen, vårløken, pastaen og mangoen. Rør forsiktig.

Smak til med saften fra 1/2 sitron.

La salaten stå kald til den serveres.

 

Vannkikkert

Vannkikkert

8 åringen skal på ekskursjon med klassen, og da må hun ha vannkikkert. Dermed er det bare å rydde kjøkkenbenken og sette igang å lage en…..

Her gjelder det å bruke det man har, så vi fant frem plastfolie, teip og en melkekartong. Kartongen ble vasket, før vi klippet av både topp og bunn. Plastfolien holdt vi over toppen, og festet den med teip. Alternativt kunne vi her brukt en gjennomsiktig plastpose og en gummistrikk.  Avslutningsvis fant 8 åringen et klistermerke som hun festet på, og dermed var kikkerten ferdig – så er det bare å håpe at hun får sett mye spennende med den :-)

 

 

Svømmeknappen

svømmeknappen

De to eldste jentene synes det er stor stas å gå i svømmehallen sammens med hverdagspappa om søndagene. Dessverre så er hallen stengt hele sommeren, så det blir et langt avbrekk i ferien, men nå når høsten kommer så er de klare igjen. Det er ikke tvil om at svømmekunnskapene til de begge er blitt betraktelig bedre i løpet av denne sommeren, så idag fant hverdagspappa ut at de burde gjøre noe annet enn bare lek og kos.

Dermed var det klart for at 8 åringen prøvde seg på å ta svømmeknappen. Kravene for dette er å svømme 200 meter uten pause.

Dette gikk strålende, og det var en stolt jente som kunne vise frem sitt første svømmemerke

Høstfest

Vel hjemme igjen

For femte år på rad har vi vært så heldig å bli invitert til høstfest hos gode venner. Det som startet som en feiring for deres skjønne datter har blitt en fantastisk høstfest der de inviterer venner og familie. Mange av oss som er invitert sees kun denne ene gangen i året, men for et treff!! For dette er en begivenhet som både store og små gleder seg til i lang tid på forhånd. Vertinnen tryller frem de lekreste retter, og det mangler verken på mat eller drikke. For min del så bare elsker jeg bacondadlene, hvert år puster jeg lettet ut når jeg ser at de er på plass; de er helt fortryllende :-)

 

 

 

Mens vi voksne sitter på langbord i stuen, har barna sin egen hule like ved. Med egen barnemeny er det ikke tvil om at de synes dette er topp. 2 åringen passer iallefall på å få det mest nødvendige opp på fatet

 

 

Det eneste jentene klager over ar at tiden går så alt for fort – de ser aldri helt poenget med at festen må ta slutt og de må hjem.

Jeg burde for lengst ha lært at alle bilder burde taes før vi går, og ikke som her når vi er vel hjemme igjen. Verken hår eller klær ser lengre ut som det engang gjorde. At minstemann har kost seg med kaker og snop i flere timer, har også gjort sitt til at å skulle stå i ro så hverdagsmamma kan forevige dem ikke lar seg gjøre…….

Alle har vi iallefall hatt en strålende dag, og mens de små gjør seg klar for sengen så synker hverdagsmamma og hverdagspappa ned i sofakroken og nyter resten av lørdagskvelden. Med vakre roser fra fantastiske naboer på bordet, så er alt bare topp. God helg alle sammen

 

Hjemmelaget lasagne

Hjemmelaget lassagne

På jobben har jeg mange matglade kollegaer. Mens jeg i hverdagen er mest opptatt av at det ikke må ta for lang tid å tilbrede middagen, hevder flere av kollegaene at min hang til å velge toroprodukter når jeg skal servre en pastarett ikke er noe mer tidsbesparende enn å lage det hele fra bunnen av. Den største forskjellen ligger vistnok i smaken. Selv om jeg etterhvert er blitt flinkere til ikke å alltid bruke ferdigkjøpte poser, tyr jeg fortsatt til en og annen toro rett når jeg har dårlig tid. En rett som jeg definitivt synes smaker bedre når den er hjemmelaget er lasagnen. Jeg har tilpasset andre oppskrifter til varianten under (lettere å få barna til å spise om det ikke er for mye krydder, og for dem uvante smaker :-) ) og synes selv den smaker kjempegodt. Denne retten tar imidlertid lengre tid enn ferdigvarianten, men den fungerer kjempefint å lage kvelden i forveien for så å sette i ovnen neste dag

Bolognesesaus: 

50 g røkt bacon

1 gulrot

1 stangselleri

1 løk

2 hvitløksfedd

2 ss smør

300 g kjøttdeig

1 liten boks med hakkede tomater

ketchup tilpasses etter smak inn i sausen

2,5 dl grønnsaksbuljong

Salt og pepper

1 ts oregano

 

Bechamelsaus:

50 g smør

50 g hvetemel

7,5 dl melk

Salt og pepper

100 g mozzarella

 

Og:

250 g mozzarella

250 g lasagneplater

 

Slik gjør du: 

Del bacon i små terninger. Skyll gulroten og vask selleristengene. Skrell løk og hvitløk. Finhakk samtlige grønnsaker. Smelt smør i en panne. Brun bacon og grønnsakene i ca 3 minutter. Tilsett kjøttdeigen. Brun under omrøringen i ca 8 min. Tilsett tomat og mos med en gaffel. Tilsett ketshup. buljong, salt, pepper, oregano, og la det putre i ca en time. Rør regelmessig.

Til bechamelsausen: smelt sør, tilsett mel under omrøring og kok opp. Tilsett melk. La småkoke i ca 10 min. Tilsett osten og krydre med salt og pepper

Hell litt bechamelsaus i en ildfast form. Tilsett lasagneplater, bolognes, bechamelsaus og mozzarella etter tur. Strø revet mozzarell på toppen.

Stekes i 40 min på 200 ºC

Serveres med en god salat og varmt brød

Gode venner….

fra Maren

….. er gull verdt.

Hva er vel bedre når formen er dårlig, og både butikk og kjøleskap kjennes lagt unna, at noen uanmeldt ringer på døren med et fat som dette!!! Utrolig herlig med gode venner som alltid stiller opp. Tusen, tusen takk – det smakte herlig :)

Pakke i posten

Kjekt med pakke i posten

De siste 15 årene har jeg vært en trofast kunde hos www.lookfantastic.com Mitt lyse hår har en tendens til å bli stivt og umedgjørlig med butikkshampoer, så å investere i frisørprodukter til håret oppdaget jeg tidlig var vel verdt hver krone. I Norge er imidlertid prisene på frisørproduktene mye høyere enn i utlandet, så for en slunken studentkasse passet det ypperlig å bestille hårprodukter fra utlandet til 1/3 av prisen her hjemme. De første årene pleide leverandøren å oppgi lavere pris på pakken enn hva den faktisk innholdt, og følgelig slapp mottakerne unna mva. Ikke helt etter boken, men det resulterte i at man kunne hamstre og prøve

ut produkter som ellers aldri ville funnet veien til baderomshylla. I dag lar dette seg ikke gjøre, og etterhvert som kundemassen har vokst er det den reelle salgssummen som blir oppgitt på pakken. Til gjengjeld må man fra lookfantastic ikke lengre betale porto, noe som er en stor fordel. For om man bestiller for over 200 kr må man ikke bare legge til mva på 25 %, postens fortollingsgebyr kommer også i tillegg. Det blir derfor fort dyrt om man handler over tollgrensen. Når jeg bare er ute etter noen få produkter så bestiller jeg derfor flere ganger, slik at innholdet i pakken ikke overstiger grensen. Når jeg vet det er mye vi trenger så bestiller jeg imidlertid alt i ett, det blir uansett mye rimeligere enn å skulle kjøpt alt i butikken her hjemme. Uavhengig av om pakken innholder mye eller lite, så er det alltid like kjekt – som idag – når den endelig kommer.

Det er mulig det er denne gleden som gjør meg til en hyppig netthandler, og jeg har flere ganger handlet fra nettsteder som strawberrynet.com, ebay.com, nelly.com, Net-a-porter.com og zara.com. Selv har jeg bare hatt gode erfaringer fra netthandel, men jeg har hørt om andre som ikke har fått orginalprodukter etter å ha handlet fra de to førstnevnte nettstedene. Det gjelder derfor selvfølgelig å være obs. Nettvett er alltid viktig, så vær alltid sikker på at nettstedet er seriøst før det betales på forskudd. Å sjekke at nettstedet har en sikker side er også viktig. Se da etter en nøkkel eller et hengelåssymbol nederst i nettleseren din, evt at adressen starter med http.

 

Dette er galskap!

Hverdagspappa klar for sykkellivet

Av hverdagspappa: Man klarer som kjent ikke å gjennomføre en triathlon uten sykkel. Dermed har jeg, som hverdagsmamma kunne avsløre i går, blindet av salgsrsabatter og erkjennelsen av at en ergometersykkel ikke kommer til å frakte meg noen sted,  hamstret sykkelutstyr…

For ett syn. Meg på bilveien, i sykkeltrikå, fastspent til pedalene og to klamrende hender på bremsene, mens rasende bilister sneier forbi i en tilstand av blindt hat. Ikke misforstå, mitt syn på syklister i trafikken er formet bak ratet… Jeg lover derfor å  vise aktsomhet:-)

Og så er det disse sadistene som utvikler sykkelsetene på racersykler…  Som om en smule mer komfort ville snu opp ned på sykkelens aerodynamiske design. Eller er det meningen at smerten skal dra vekk fokuset fra potensielle sykkeldødarene og bidra til en raskere målgang? Ai ai ai, kroppen må herdes og da må jeg nok sykle både ofte og lengre enn dagens små 12 kilometer:-)

Tidlig julegave

Sykler fra xxl

Hverdagspappa er for tiden bitt av treningsbasillen. Siden han tidligere stort sett har drevet med løping, så er det endel nytt utstyr som trengs når neste mål er å gjennomføre trialthon. Når han startet dagen med å lese at XXL sport hadde opp til 50 % salg på alle landeveissykler, fikk han nærmest stjerner i øynene, og mente det kunne være mye å spare ved å gjøre innkjøpene nå. Etter en rask forhandling ble avtalen at han fikk kjøpe det han trengte, så skulle jeg trekke kortet som et forskudd på årets julegave fra oss jentene. Som sagt så gjort, alle fem hev vi oss i bilen og satte kursen for xxl sport.

Ekspeditøren hverdagspappa møtte på hadde samme treningsmål om å gjennomføre trialthon, så her var det klart for mye kunnskapsoverføring. Hverdagspappa var storfornøyd. Endelig noen som var litt mer interessert i å diskutere hvilken sykkeltype, og ikke minst utstyr som var best å starte med enn hva jeg kan skryte av å være. For det er bare å slå fast at det vistnok er mye som trengs for å sette seg på sykkelsete; sko, bekledning etc. Jeg som trodde at sålenge sykkelen var på plass så var alt greit, tok definitivt feil…..

 

 

 

 

Bare det å skulle finne den rette sykkelbuksen er viktig. Mulig han er noe skeptisk selv, og mine spørsmål om hva i alle dager man gjør når man skal på toalettet vil han ikke formidle videre til ekspeditøren. Merkelig…..

Men greit, noen ting får han finne ut av seg selv. Jeg regner det ikke som sannsynlig at han i løpet av de første dagene har tenkt å sykle langt nok til å bli stilt over den problemstillingen. Når det er sagt så ser jeg behovet for sykkelbuksen, det sykkelsete ser ikke behagelig ut. Tar meg i å være glad vi har fått de barna vi skal ha :-)

 

 

 

 

 

Mens pappa er i sykkelhimmelen er det andre som synes dette tar vel lang tid – godt det er lørdag slik at de kan bestikkes med tanken på at vi skal videre for å handle inn lørdagsgodt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Endelig er hverdagspappa ferdig, og det nødvendige tilleggsutstyret er montert på sykkelen. Ikke ante jeg at det er behov for egne trøer alt etter hvorvidt man sykler med vanlige sko eller sykkelsko, men det er vistnok viktig. Det var iallefall en svært så fornøyd hverdagspappa som gikk ut av butikken idag trillende på årets julegave.

Etter å ha skiftet til den absolutt nødvendige sykkelbuksen så er han klar. Så gjenstår det bare å se hvem av oss som kommer først hjem 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...