Monthly Archives: October 2012

Kriblende torsdag…

Blomster og digg en helt vanlig torsdag

Torsdag innebærer ett av ukas tv høydepunktene her hos oss. De siste årene har vi nemlig sittet klare i godstolen for å få med oss Åndenes makt. I utgangspunktet var det bare Hverdagspappa som fulgte med, mens skeptikeren i meg totalt avfeide hele programmet som tøv. Hverdagspappa derimot ble tidlig hektet, og siden jeg anser han som en oppegående mann så klarte han etterhvert å overbevise meg om at serien var verdt å se. Fra første program så må jeg bare innrømmet at jeg ble fasinert. Og hektet! For etter nå å ha fått med meg flere sesoneger av både Åndenes makt og Den sjette sans så er jeg ikke lengre så skeptisk som jeg en gang var. Fortsatt tror jeg at mange prøver å sko seg, og tjene penger på å hevde de har evner som ikke er tilfelle, men at det finnes mer mellom himmel og jord enn hva som kan forklares med naturvitenskapen er jeg blitt overbevist om.

Idag har vi en liten feiring her hjemme, og markerer dette med litt ekstra kos. Etter at jeg sluttet med sjokoladen er det ikke lengre vanlig at godteskålene kommer på bordet etter at de små er i seng, så derfor skeier vi ut til gangs idag. Ikke verst det på en torsdag…. En fortsatt strålende kveld til alle dere der ute :-)

Klar for endring…

blader

Jeg har tidligere blogget om vårt planlagte utbyggingsprosjekt, som kommunen dessverre har satt på vent. For mens vi etter planen skulle bodd på en byggeplass nå, så har det ikke skjedd annet enn at vi har revet opp hele utplassen slik at det ikke ser ut. Dermed så blir vi alle minnet på hva som kunne vært i gang, samtidig som jeg kjenner frustrasjonen over alt rotet.

Prosessen med å planlegge og få tegnet om huset vårt startet for et år siden.Det har derfor vært mye venting. I forkant av dette var vi veldig usikre på hva vi skulle gjøre. Vi var daglig på finn.no, gikk på visninger og vinglet frem og tilbake mellom å skulle bygge ut eksisterende, evt finne noe nytt. Det eneste som hele tiden har vært sikkert er at vi trenger større plass!! Dette har vi visst i flere år, og det gjør noe med innstillingene til hvilke prosesser man setter igang i eget hjem. Når vi flyttet inn hit for 6 år siden bestod familien vår av 3 personer, og hvor utrolig det enn høres ut så tenkte vi ikke nevneverdig over at slikt kan endre seg fort. Den første tiden i nytt hus brukte vi derfor mye tid og energi på å ordne hovedetasjen. Det var mye å gjøre med vegger, gulv og kjøkkenet, men vi ble nå ferdig etter hvert

Etterhvert som vi så at plassen ikke ville holde så ble videre oppgradering lagt litt mer på is. Det samme ble mange andre prosjekter. Stuen bærer preg av å være sammensatt av en blanding av møbler som var kjøpt og tilpasset vårt forrige hjem, og møbler valgt hovedsakelig fordi de er praktiske med barn i huset. Spisestuestoler i skinn er ikke noe jeg ville ha valgt dersom jeg ikke hadde synest det var herlig å bare kunne vaske over med en klut etter at de små har spist. Iallefall er vi blitt enige om å ikke bruke noe særlig penger på møbler, for heller med god samvittighet bruke litt ekstra på nye og mer helhetlige ting når vi en gang vet hvor vi ender opp.

Etterhvert som vi landet på utbygging så har jeg sett for meg hvordan stuen skal bli mang en gang. Jeg abonnerer på en haug med interiørblader, surfer rundt på nettet mellom inspirerende blogger og hjem, og drømmer med vekk (bildene her er hentet fra inspirasjonsguiden). Merker at smaken for hva jeg dras mot her endret seg i løpet av årene, vet ikke om det er alder eller eksterne påvirkninger, men vet at jeg ønsker meg lysere møblement enn hva jeg har. Det ser altså ut som om den fornuftige delen av meg er på vei til å forsvinne, for jeg begynner å tro at lys sofa og stoler vil fungere helt fint selv med tre små barn i huset. Drømmen er en stor sofa fylt med masse puter som vi alle kan ligge i mens vi ser tv. Enn så lenge så ser det ut som om jeg må smøre meg med tålmodighet og fortsette med å pløye gjennom blader og nettet, og drømme meg vekk, mens jeg prøver å overbevise meg selv om at det ikke er så verst det heller…..

Stoltzekleiven

stoltzentrapper

Noe av det første jeg ble introdusert for når jeg flyttet til Bergen for over 15 år siden var Stoltzen. Du kan liksom ikke bo i Bergen uten å ha prøvd ut Stoltzekleiven, og helst bør man ha en anselig bestetid å kunne skryte av å ha unnagjort turen på også. For her er det ikke snakk om noen koselig tur i fjellet!! Etter å ha besteget de over 800 trappetrinnene skal man helst falle over målstreken og kjenne blodsmaken i munnen. All energi skal være tatt ut i løypen opp, så får heller hyggen komme på resten av turen, for det er liksom en halvt uskrevet regel at av respekt for de mange som løper opp i håp om nye rekorder, så går man ikke Stoltzen ned igjen. Tidligere når vi bodde på andre siden av sentrum så gikk derfor turen helst videre over fjellet og mot Fløyen. Her er det fin tursti hele veien, med mange finne småstier hvor man kan slappe av med litt niste. De senere årene, og etter at vi flyttet dit vi bor idag, så har tilbake turen oftest gått ned Munkeboten. Turen nedover er da såpass lang at man kan småløpe av seg alt som heter slitenhet, og vel fremme i bilen så ha man helt glemt hvor sliten man var på toppen.

Det er godt mulig at det er konkuranseinstinktet til familiens voksne medlemmer som har gjort at dette er en tur vi helst har unnagjort uten barn. 8 åringen hadde først sin Stoltzen debut 1. mai i år, mens 5 åringen prøvde seg på alle trappene for føste gang idag. Sammen med storesøsteren og hverdagspappa la hun avgårde, og var førstemann på toppen med en tid på 27 minutter. Hun var derfor superstolt når hun ringte hjem til meg for å fortelle at hun hadde slått storesøsteren.

Vel på toppen fikk begge jentene kose seg litt med kjeks og vann – det hjelper alltid på motivasjonen å ha noe ekstra i sekken å friste med, selv om 5 åringen alt gleder seg til neste tur, mens 8 åringen er klar for å få sin revansje.

Planleggingsluksus

utsiktMB1

Noen ganger kan planleggingsdager på skole og i barnehage gi rom for litt hverdagsluksus. For hva er vel bedre enn nydelig vær, sene morgener og ingen planer. Hos oss har vi hatt en slik dag idag. Greit nok var hverdagspappa oppe alt kl 06.00, for på den måten å få tid til to timers trening før vi andre i det hele tatt hadde løftet hodet fra puten, men siden dette var selvvalgt så gjelder ikke det helt….. :-)

 

 

Solen skinner og vi har en fantastisk høstdag her i Bergen. De to eldste hadde derfor lyst til å gå alene til senteret. For første gang fikk også 5 åringen gå uten voksne de 2,5 km det tar. Det var noen fornøyde jenter som gikk hånd i hånd avgårde. Når vi andre kjørte forbi 20 minutter senere gikk de fortsatt like fint, så vi var ganske så stolte av dem. Faktisk så stolte at de fikk gå hjem igjen senere på dagen….

2 åringen er helt hektet på bøker, og særlig Kari Grossmanns bøker om Lillesøster er en favoritt.                                         Siden de vi har er lest om og om igjen i lang tid nå så fant vi ut at en tur på bibloteket var på sin plass. Her traff vi andre kjente, så det ble tid til både lek og en liten lesestund. En sen lunsj på Mc Donalds er vel ikke akkurat det sunneste alternativet for en småbarnsfamilie, men noen ganger er det et veldig avslappende alternativ….

Nå når kvelden er kommet har iallefall vi voksne skikkelig lørdagsfølelse, så da er det ekstra herlig å vite at vi bare er kommet til fredag og at vi har to herlige fridager igjen. God helg alle sammen

 

Trikotasjemuseumet

verdens beste venn

Idag har 8 åringen vært så heldig å få tilbringt tid sammen med sin gudmor og hennes 7 uker lille tulle, og de har hatt en skikkelig kosedag med turgåing, kafebesøk og besøk på Trikotasjemuseumet. Trikotasjemuseumet holder til i Salhus, og har eksistert siden 2001 i lokalene til tidligere Salhus Tricotagefabrikk. Fabrikken produserte tidligere garn, og hadde strikkemaskiner til produksjon av metervare som blant annet ble til sokker og sportsklær. I dag er lokalene omgjort til museeum, og det er mulig å kunne gå og se på egenhånd, eventulet følge omvisningene som finner sted hver hele time.

Nå i høstferien var det egen ullkrok for barna i kafen, her fikk 8 åringen laget egne ullprodukter som hun tok med hjem. To av tingene pakket hun inn sammen med min venninne og kom hjem med til meg. Visstnok har hun laget flere ting som skal spares til julegaver, så her gjelder det å vente i spenning :-)

Dagen var med andre ord innholdsrik for eldstejenta, og at den ble avsluttet på senteret med en smootie synes hun var prikken over i. Når hun kom hjem var hun superfornøyd og kunne fortelle hverdagsmamma at “Dette var den beste høstferie dagen ever!!!” Det er altså ikke alltid så mye som skal til for å ha en super høstferie, det ser iallefall ut som om hennes bekymring over at vi ikke reiser noe sted i ferien er glemt for lengst.

 

 

Fordeler med trening

I klatreveggen

Dørstokkmila er vel velkjent for de fleste, og når sofaen frister som mest og all treningsmotivasjon er forsvunnet så kan det kanskje hjelpe å minne seg selv på noen av fordelene med trening:

  • Trening gir mer energi. Om ikke nødvendigvis etter de første treningstimene, så vil de aller fleste oppleve at trening gir energi. Det er imidlertid lov å innrømme at trening kan gjøre vondt, og at kroppen innimellom kan kjennes tung ut både før og etter trening. Å tilpasse treningen etter dagsformen kan derfor være en god måte å holde motivasjonen og treningsgleden oppe på. Det er helt greit å droppe joggeturen for en spaseretur når kroppen stritter imot, men de fleste vil oppleve at en tur ut vil gjøre godt.
  • Trening virker positivt på humøret. Under fysisk aktivitet frigjør kroppen hormoner, blant annet endofiner, som gir en følelse av velvære. Trening vil derfor også kunne motvirke lette depresjoner – kanskje noe for oss alle på denne årstiden
  • Trening virker forebyggende på flere sykdommer; for eksempel hjertekarsykdommer, benskjørhet og diabetes type 2
  • Trening vil kunne ha positiv effekt på blodtrykk og kolestrol, samt være gunstig for fordøyelsen.
  • Trening virker positivt på immunforsvaret ved at motstandskraften mot infeksjoner øker.
  • Trening er en gunstig måte å regulere vekten på.
  • Trening gir en sterkere og strammere kropp, bedre lungekapasitet, styrker vitale organer og bidrar til sirkulasjon.
  • Trening kan virke positivt på søvnen. Moderat fysisk aktivitet noen timer før leggetid vil blant annet kunne gjøre det lettere å slappe av
  • Trening vil kunne være positivt for selvfølelsen og gi gode mestringsopplevelser.

Det er altså ingen grunn til ikke å komme seg opp av sofaen, men om motivasjonen fortsatt ikke er tilstede så sjekk gjerne ut: Motivasjon til trening

 

Ferie…. jippi…. eller?????

høstløv

Det er få ord jeg synes gir så positive assosiasjoner som ferie. Tankene går imidlertid mot sol og sommer, gaver og julestemning eller kanskje late påskedager med en god bok. I over 15 år så har mitt ferieforhold vært knyttet til disse tre hovedferiene. Etterhvert som jeg begynte i arbeidslivet registrerte jeg selvfølgelig at kollegaer med eldre barn nevnte ferie ordet også på høst og vinterstid, men uten at jeg følte dette angikk meg. Noe det heller ikke gjorde, ikke før jeg selv fikk skolebarn….

Mens de små enda gikk i barnehage så var det på trafikken til og fra jobb jeg kunne merke at det var høst og vinterferie. Slik er det ikke lengre. For selv om høstferien også i år kom brått på meg, så har eldstemann absolutt en klar formening om at nå er det ferie tid. Hun har i flere dager fortalt meg om venner som skal ut å reise, først og frem liker hun å trekke frem de hun vet om som skal nyte en uke i mer sydlige strøk. Små kommentarer som “Vi kunne jo kanskje tatt en liten tur … en tur til Kongeparken hadde vært kjekt….. “. Eller etter å ha hørt en reklame på radio hvor det kom frem at man kunne vinne billetter til New York “Tenk så kjekt om vi hadde vunnet da mamma”, og når jeg bekreftede nikker til det avslutter hun med “ja for da hadde det jo blitt høstferie på oss også…..”

Jeg tar meg nesten i å bli irritert på hele feriekonseptet – for det kan vel umulig bare være hos oss det er vanskelig å sjonglere mor og fars fem ferieuker til å dekke jentenes ferier. Jeg unner absolutt mine små litt fri fra hverdagens sjas og mas, men synes selv det ikke er helt det samme å ha ferie uten hverdagspappa. Og for å få kabalen til å gå opp så er det jo det som må til – vi foreldre må sjonglere de disponible feriedagene på en måte som gjør at vi rekker over de ulike feriene, og fremfor å ha noen hyggelige uker sammen hele familien, så ender vi opp med en om mulig enda mer hektisk hverdag der en foreldre prøver å aktivisere tre barn i et forsøk på å gi gode ferieopplevelser. Det kan da ikke være det som er meningen……

Ikke er det så lett å forklare arbeidslivets ferielover til de små, og hos oss er det derfor en skuffet 8 åring som er begynt å innse at noe ferie blir det ikke snakk om i nær fremtid. En mager trøst for store og små får heller være at om ikke annet så er det iallefall en uke uten lekser….. God høstferie alle sammen :-)

 

Ukeslutt

jenteneibilen

Jeg synes at denne helgen har flydd avgårde, og at søndags kvelden har kommet så alt for fort. Det er vel ofte sånn at når man har det kjekt så forsvinner tiden, og det vil i så fall kunne forklare hvorfor denne helgen alt er over.

Lørdag var vi å feiret overstått bursdag til to av nevøene våre. Dermed var det tid for at alle søskenbarna fikk leke sammen, og siden de er ganske så jevne i alder så pleier alltid det å bli en suksess. Etterhvert som barna er blitt større og styrer seg selv, så blir det mer tid for oss voksne til å kunne prate sammen også. Det ble derfor en kjempekjekk dag for store og små i godt selskap, og det var en utslitt gjeng som satt seg i bilen hjemmover om kvelden. 2 åringen sovnet fort av utmattelse og måtte dermed bæres rett i seng. Sånn er det å ha vært på fest……..

Idag fant vi voksne ut at kino kunne være gøy. Vi fortalte ikke barna om planen før vi var fremme i byen. De to eldste ble i ekstase, og yngstemann fikk sin kinodebut. Om det var selve kino opplevelsen, eller det faktum at hun fikk snop selv om det ikke er lørdag er usikkert, men at kino er noe hun gjerne gjør igjen er det ingen tvil om

For å sette punktum for en finfin helg avsluttet vi alle fem hjemme med varme kanelboller med vaniljekrem og kakao. Litt ekstra kveldskos trengs nå når høsten er her.

Kanelboller med vaniljekrem

Ferdige resultat

Jeg er glad i å bake, og ofte så blir det til at jeg lager vanlige kanelboller. Noen ganger er det imidlertid godt med en forandring, og da kan kanelboller med vaniljekrem anbefales.

Oppskriften er den samme som jeg bruker på vanlige kanelboller:

Smelt 200 gram margarin, tilsett 7 dl melk, og varm blandingen opp til ca 37º C. Rør inn 1,5 pakke gjær.

Bland sammen 1,2 kg hvetemel, 2 dl sukker og 1 ts kardemomme. Rør inn alt det våte. Tilpass mer mel etter behov for å få en jevn og fin deig.

 

Sett deigen lunt, og la den heve i ca 30 minutter.

 

 

 

Skjelv ut deigen. Smør på magarin, og strø over kanel og sukker.

 

 

 

 

 

Rull deigen sammen, og skjær den opp i passe størrelser.

 

 

 

La bollene etterheve ca 20 minutter.

 

Trykk deigen ned i midten av bollene slik at det blir en grop. Fyll i med vaniljekrem.

 

 

 

 

Stek bollene ca 12 minutter i en forvarmet ovn på 220º C.

Deigen gir ca 35 boller.

Avkjøl bollene på rist, og pynt med melis og kokos

 

 

Fotografering i barnehagen

Gullene

Hver høst er det en fast tradisjon at fotografen kommer på besøk til jentenes barnehage. De første årene så fikk vi bildene utdelt i barnahagen, og leverte inn dem vi ikke ønsket samme sted. Etterhvert så begynte bildene, medfølgende en returkonvolutt, å komme i posten. I år måtte vi inn og registrere oss på fovea sine sider for å få tilsendt bilder hjem. Fordelen med dette er at det gir mulighet til å sniktitte på bildene med en gang. Jeg synes alltid det er like spennende å se hvordan de små ser ut, og husker med gru første året vi hadde et barn som skulle fotograferes. Jeg hadde på forhånd pyntet henne i kjole, og ble derfor kjempe overrasket over å se bildene der hun satt i tilfeldig utvalgt reservetøy. Ikke helt som planlagt, men som mammaer flest syntest jeg hun var perfekt for det……

Nå er det blitt lettere å bestille flere tilleggsprodukter, og jeg blir jo litt fristet av gode ideer når jeg er inne på nettsidene. Siden eldste jenten mangler på bildene, så får det nok holde med nye bilder til soveromsveggen i år….

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...