Monthly Archives: January 2013

Søskengleder

Selv var jeg 15 år før jeg fikk søsken, og har således vokst opp som enebarn. Så lenge jeg kan huske så ønsket jeg meg derfor en bror eller søster – ikke det at jeg har noen grunn til å klage på egen oppvekst, og det hadde absolutt sine fordeler å være alene; jeg trengte aldri å konkurrere om mine foreldres oppmerksomhet, og selv om jeg ikke levde opp til myten om at enebarn er spesielt bortkjemt, så fikk jeg nok større gaver både til jul og bursdag enn mange av mine jevngamle.

Så godt det er å være flere

Så godt det er å være flere

Fordeler eller ikke, men som med så mye annet her i verden så føles gresset ofte å være grønnere på den andre siden, og selv husker jeg hvordan jeg drømte om å ha en søster som min beste venn, eller om hvor kjekt det hadde vært å ha noen å leke med på hjemmebane. Med i disse drømmene var aldri krangling eller annen høylytt diskusjon for å vinne frem blant flere – noe jeg aldri har måttet forholde meg til. Om dagens konfliktskyhet således er en årsak av miljøpåvirkning, eller om det rett og slett er et nedarvet personlighetstrekk er uvisst , men jeg har mange ganger tenkt at jeg nok hadde hatt godt av å møte litt mer mottstand som yngre. Så lenge jeg kan huske har jeg iallefall vært klar på at jeg selv ønsker meg mange barn. I utgangspunktet tenkte jeg at det hadde vært fint med en hel flokk, men etterhvert som jeg er blitt voksen så har jeg jo innsett at dette ikke er et tema der jeg er alene om å ta beslutningen. Så om det ikke blir den planlagte flokken her hos oss, så synes tre å være perfekt!!

Som foreldre flest så opplevde jeg det som en stor overgang å bli mamma (det var kanskje alt her drømmen om en hel flokk ble lagt på is). Plutselig var det slutt på kino og kafeliv, og selv det å skulle få trent litt måtte plutselig detaljplanlegges og koordineres. I etterkant har allikevel jeg og Hverdagspappa snakket om at vi skulle visst hvor lite arbeid det egentlig er med et barn. En venninne som også har tre barn sa det så treffende her forleden ” Å, det var så herlig at mamma og pappa tok ungene, så kunne vi endelig få komme oss avgårde til byen og ordne ferdig julegavene alene….. Eller vi hadde jo selvfølgelig I.. med.” I den situasjonen var den lille på 3 måneder plutselig glemt…

For selv om det ikke er til å komme unna at det er arbeid med tre barn så er det jammen mange “stordriftsfordeler” som hører med å ha flere. Først og fremst det at det er mye hjelp å få fra de eldste etterhvert som de er blitt større. Mens vi hadde et barn tilbringte jeg mye tid på lekeplasser eller andre arenaer der den lille kunne aktiviseres, mens det egentlig er blitt mindre av dette etterhvert som familien har vokst. Plutselig har de hverandre å leke med. Særlig den eldste bidrar mye, og hun vil titt og ofte ha minstemann med seg ut å leke. Så der jeg tidligere stod og hutret på en lekeplass, kan jeg nå fort få moppet over gulvene inne mens de små koser seg utenfor. Eller der vi voksne før måtte vente til kvelden kom for å kunne gjøre oppgaver som krevdes to, kan vi nå overlate litt av ansvaret med å passe på 2 åringen til de eldste slik at vi kan få ordnet det som må gjøres. At vi er mer trygge i foreldrerollen gjør det samtidig lettere å gi bort litt ansvar.

Så godt med en storesøster som passer på.....

Listen over fordeler og ulemper med både å være enebarn og ha flere søsken kan sikkert bli lang, men her hjemme er vi godt fornøyde meg at jentene får muligheten til å vokse opp i en familie med flere barn. For andre som har det på samme måte så avslutter jeg med et lite boktips; Elisabeth Schönbeck`s bok “Lillesøster hopper i fallskjerm” er en god bok som blant annet tar for seg hvordan ens plassering i søskenflokken påvirker en. Interessant lesing, og her hos oss kjenner vi iallefall alt igjen mønsterene hun skriver om: Den eldste som er storesøster med stor S og som alltid ordner opp og passer på, mens yngstemann kan prøve ut grenser og komme seg unna med dette på en måte som vi aldri hadde tillatt om hun hadde vært vårt første barn.

Gode apper for de yngste

Alle jentene våre bruker iPad aktivt, og 5 åringen ønsket og fikk seg sin egen til jul. Hos oss har det aldri vært et tema om vi skal la jentene bruke nettbrett, fokuset har vært rettet mot at det er vi som foreldre som har ansvar for å begrense og holde oversikt over hva de små holder på med, og i den sammenheng så foretrekker jeg egentlig Ipad foran DS. Kanskje først og fremst fordi jentene er såpass unge at denne aktiviteten hovedsakelig finner sted i stuen, jeg har selv kjøpt alle appene og satt meg godt inn i dem, og skjermen er så stor at jeg til enhver tid kan se hva de holder på med. Nå er barna her i huset i alderen 2 til 8 år, og med unntak av Netflix så bruker de internett lite, og følgelig er det nok lettere å ha kontroll nå enn hva som vil være tilfelle om man ser noen år frem i tid.

For 5 åringen sin del så synes hun det er kjekt å skrive egen dagbok på iPaden. Hun er glad i bokstaver og liker at mamma eller pappa setter seg ned med henne for å skrive noen setninger om hvordan dagen har vært, og etterhvert er hun selv blitt flinkere til å sette bokstaver sammen til ord. Så det er ikke slik at hun bare bruker den til spill – å ringe med Facetime, skrive og ta bilder er alle populære bruksområder hos henne.

Litt hjelp fra pappa må til

Litt hjelp fra pappa må til

I mylderet av alternativer så har jeg prøvd å finne gode apper som passer til de yngste barna, for i tillegg til å vekke interesse så vil jeg at de skal være lærerike og stimulere til kreativitet. Nedenfor kommer en oversikt over apper som fungerer godt hjemme hos oss. Før man lar barna sitte alene med iPaden kan det imidlertid være lurt å endre innstillingene på nettbrettet. Som det fremkommer i denne artikkelen kan kredittkortregningen ellers fort bli stor selv på en app som i utgangspunktet var gratis.

Gode apper for de yngste.

Dora the Explorer er en serie med flere spill. Vi har erfaring med tre av dem: Lekestund, Dress Up og Dora Coloring. Alle spillene er enkle å forstå og er en grei innføring til å bli kjent med bruken av nettbrett på. Vær oppmerksom på at de er på engelsk, men for vår del har vi ikke opplevd at dette setter begrensninger for spillet.

Dora

Dora

Lekestund  koster 7 kr, og er blant favorittene hos de yngste. Her kan barna velge mellom tre aktiviteter; finn to like (ulike nivåer), puslespill eller finn make. Etter min mening gir denne appen mye innhold for pengene.

Dress Up koster 14 kr og her kan man velge ulike verdener hvor Dora er. Videre kan hun kles av og på, og man kan sette ulike figurer/ effekter inn sammen med henne. I dette spillet er det endel engelsk språk. Hun kan eksempelvis spørre “What shall I wear?” og om man tar på henne solbriller så vil hun si “Thanks for my sunglasses”. Dersom noen foretrekker norske alternativer, så velg heller appen Elias aktiviteter til 28 kr. Denne har mye av de samme aktivitetene. Hos oss kjenner barna lite til denne figuren fra tv, og de foretrekker derfor Dora.

Dora Coloring er som navnet sier et tegneprogram. Her kan man velge ulike bakgrunner/ verdener, sette inn figurer og fargelegge. Svært enkelt i bruk. Når bildet er ferdig kan barnet trykke på kameraet og motivet lagres. Vær obs på at tegningene blir lagret sammen med ipadens øvrige bilder. 2 åringen hadde en gang sittet og trykket på denne knappen og tydeligvis funnet det gøy, for det ble mange bilder å slette i etterkant.

5 åringen vår liker som sagt bokstaver og vi har derfor valgt alfabetappen Bogga alfabet til 14 kr. Jeg synes det er lite norsk språkelige apper med dette fokus (her ønsker vi at den skal være norsk). Inneholdet i denne appen går ut på å velge bokstaver som fargelegges, før de kan brukes som magneter på et kjøleskap. Dermed kan man skrive ord og setninger med de bokstavene som er valgt ut. Hos oss har yngstemann funnet denne appen mer spennende enn 5 åringen, men til gjengjeld har 2 åringen begynt å få god kontroll på de ulike bokstavene. Denne appen gir utvilsomt en enkel, morsom og lett forståelig innføring i alfabetet.

Et annet og mer innholdsrikt app om bokstaver og tall er Labbe Langøre Førskole. Spillet koster 21 kr, og er hovedsakelig beregnet for barn i alderen 4-6 år. Barna kan her manøvrere seg rundt i ulike verdener og må forholde seg til enkle regnestykker, bokstaver, logisk tenkning og kreativitet. Mye innhold for pengene. Det samme kan sies om spillet Lek med bokstaver og tall. Dette krever litt mer bokstavkontroll fra barna, men er et fint innføring for førskolebarn og oppover.

Det finnes utallige puslespillapper, og her er det egentlig bare å søke på “puslespill for barn” i app store. Et med mye innhold, og som blir foretrukket hos oss er Pusleeventyret. Dette koster 7 kr, og man kan innledningsvis velge om man vil legge puslespill fra dyrerike eller kjøretøy. Så kan barnet bla seg rundt og finne figurer de vil pusle. Når de har puslet ferdig så skjer det noe med bildet. Noen steder kan man komme inn i skjulte verdener/ rom, og her finner man flere aktiviteter: eksempelvis en edderkopp som kommer frem eller en blekksprut som spruter blekk.

Bildene er de samme som barna kjenner fra bøkene

Bildene er de samme som barna kjenner fra bøkene

En fin ting å bruke iPaden til er når man er på reise, eller annen ventetid der de små må sitte i ro. Da kan lydbøker være med å gi stor glede. Både bøkene om Karsten og Petra, samt Lillesøster er bøker de yngste jentene våre kjenner godt, og som de synes er gøy å finne igjen på iPaden. Vær imidlertid opmerksom på at om disse appen lastes ned er det særlig viktig å ha stilt inn restriksjonene på nettbrettet, for her er flerparten av bøkene listet i eget biblioteket, men bare en er gratis. De andre koster henholdsvis 42 og 28 kr per bok. I begge disse bokseriene så er det bildene fra bøkene som vises, og så er det en fortellerstemme som leser teksten. Barnet må selv bla når sidens tekst er ferdig lest, men selv 2 åringen behersker dette med den største selvfølge. Her har vi imidleritd ikke prøvd ut andre serier, rett og slett fordi vi foretrekker å lese bøkene sammen,

Det finnes i det hele tatt mange gode apper, det gjelder bare å lete, og bruke litt tid på å sette seg inn i de ulike alternativeners innhold. Dersom noen har forslag til andre gode apper så mottas dette med takk :-)  

 

Oppskrift på osteiskake

Oppskrift på osteiskake

Her kommer oppskrift på en enkel osteiskake, så absolutt kan anbefales.

Du trenger: 

200 g Filadelfiaost

3 eggeplommer

2 dl sukker

3 dl kremfløte

1 ts vaniljesukker

2-3 digistivekjeks

hjemmelaget osteiskake

 Pisk sammen ost, eggeplommer og sukker i en bolle. Rør fløten og vaniljesukker sammens til krem, før alt forsiktig blandes sammen.

Hell røren over ei 24-26 cm stor paiform. Knus 2-3 kjekt og strø på topen.

Settes i fryseren minst 8-10 timer før servering. Evt ha den stående i fryseren for servering ved uventet besøk :-)

4 januar

Super mammagave

Jeg har svært produktive barn. Særlig 5 åringen kommer daglig hjem med med nye kunstverk. Noen ganger har hun klippet ut bilder fra blader og limt på ark, andre ganger kan hun ha skrevet bokstaver og tegnet. I det hele tatt er hun svært godt fornøyd med egen innsats når hun ved henting overleverer dagens bunke. Slik var 8 åringen også, og mors forsiktige hint om at det ikke alltid er kvantitet som bør være i høysetet er de (heldigvis) for unge til å forstå betydningen av.

Når jeg står der med vått reintøy, skitne dresser og et lass med byttetøy som trenger en vask, så er det ikke alltid like lett å manøvrere de smås kunstverk på en god måte. Faktisk blir de ofte både våte og knurvete. Og det er her jeg nok mister mange mammapoeng – og jeg innrømme at det stikker litt i mammahjerte – men det er bare ikke mulig å spare på alt det som jentene bringer hjem. I en ideal verden burde jeg sikkert arkivert dem og gjemt dem til senere stunder, i stede så hender det titt og ofte at disse kunstverkene havner i søppelet. Selvfølgelig godt gjemt under bleier og annet boss, for jeg vil jo under ingen omstendigheter at jentene skal fnne ut at mor ikke gjemmer på hvert et ark de gir. Jeg liker å tenke at det har sammenheng med at plass er en flaskehals her hos oss, men innerst inne tror jeg ikke at jeg hadde tatt vare på alt om plassen hadde vært større heller. For å bøte litt på egen dårlig samvittighet så trøster jeg med at jentene aldri har etterspurt noe av det som plutselig er blitt borte….

Så er det julen da. Hjem fra barnehagen kommer store poser fylt med ferdig innpakkede gaver, og når julekvelden kommer og gavene skal åpnes så venter spente jenter på hvordan mor og far tar i mot alt det de har laget den siste måneden. Da gjelder det å ta igjen for den manglende entusiasmen som i en hektisk hverdag kan forekomme. Da er det skryt og ros for alle penga, og de små synes et lite øyeblikk å glemme egne gaver der de nyter oppmerksomheten. Og det her jeg synes det er på sin plass å skryte litt ekstra over innsatsen til de ansatte i barnehagene, for hvert år fylles hjemmet vårt opp med kreativ hjemmelaget pynt. En ting vi allikevel gleder oss litt ekstra over (selv om den ikke er laget av barna) er gaven som årlig kommer fra småbarnsavdelingen (ok, ikke alltid til jul – noen ganger ikke før til sommeren), nemlig en egen dvd. Dvd´en inneholder bilder fra vårt barn igjennom året, og gir oss et ekstra innblikk i barnehagedagen. Det er både enebilder og bilder av barnet i samspill med venner.

At bildene i tillegg er kjempefine og klare gjør det ekstra kjekt. Dette er iallefall en gave som jeg alltid har kontroll på hvor jeg oppbevarer, og som ungene selv gleder seg over idag, og forhåpentligvis også vil gjøre i fremtiden. Rett og slett en super mamma gave!

Barnas egen klatreskog blir ofte besøkt

Barnas egen klatreskog blir ofte besøkt

Noen ganger er det behov for å hvile seg litt......

Noen ganger er det behov for å hvile seg litt……

Slik ble visst prinsessekronen til....

Slik ble visst prinsessekronen til.

Barna lager ukentlig sine egne rundstykker, nå vet jeg mer hvordan det foregår :-)

og jeg som trodde 2 åringen bare spiste deigen…..

Hvordan er det med andre familier, sparer dere alltid på det barna lager? Eller ser dere noen ganger produktet litt an?

Dårlig start

Jeg avsluttet 2012 så fint med å si “Nytt år, nye muligheter”, og jeg må ærlig innrømme at jeg hadde sett for meg en litt mer positiv start på det nye året enn hva som til nå har vært tilfelle. For min del nærmet nemlig febermåleren seg 40 i det klokken slo 12 nyttårsaften, og siden har jeg lagt strak ut med influensa. Dagen i går lengtet jeg derfor bare til at skulle være over, og motivasjonen for å la hverdagen starte og få jentene lengst mulig vekk fra smittekilden var stor.

Influensa

Idag klarte jeg å karre meg ut av sengen, omtåket av feber fikk jeg hjulpet Hverdagspappa med å få frem alt av utstyr som skulle med i barnehagen. Tanken på at bare de andre kom seg ut, så var veien til puten kort gjorde det mulig i det hele tatt å bidra. Innrømmer gjerne at i det de låste døren bak seg senket skuldrene mine seg og jeg kjente varmen fra sengen alt før jeg hadde lagt meg. Dessverre nådde jeg aldri dit før nøkkelen på ny ble vridd om, og en lettere stresset Hverdagspappa kunne fortelle at det ifølge naboen var planleggingsdag i barnehagen!! Nei!!!! – er det mulig…. For mens jeg ligger full i influensa, og ikke under noen omstendigheter er i stand til å ta vare på tre barn, så begynner han i ny stilling idag – og da passer det overhode ikke å måtte melde avbud i siste liten. Mens jeg kjenner panikken, er min kjære mer snartenkt og gjør som han alltid gjør i slike situasjoner; ringer sin mor. Jeg takker høyere makter for min snille svigermor idet de andre 5 minutter senere igjen er ute av døren (sjelden jeg sier dette, men idag: “takk og lov”), og mor endelig kan krype til køys. Høy på adrenalin, og med feberen på vei ned som følge av tabletter lar selvfølgelig søvnen vente på seg, men resten av dagen skal uansett tilbringes under dynen, så satser jeg på at året fortsetter bedre enn det har begynt for min del :-)

Hva med dere andre, har 2013 startet som forventet?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...