Alle jentene våre bruker iPad aktivt, og 5 åringen ønsket og fikk seg sin egen til jul. Hos oss har det aldri vært et tema om vi skal la jentene bruke nettbrett, fokuset har vært rettet mot at det er vi som foreldre som har ansvar for å begrense og holde oversikt over hva de små holder på med, og i den sammenheng så foretrekker jeg egentlig Ipad foran DS. Kanskje først og fremst fordi jentene er såpass unge at denne aktiviteten hovedsakelig finner sted i stuen, jeg har selv kjøpt alle appene og satt meg godt inn i dem, og skjermen er så stor at jeg til enhver tid kan se hva de holder på med. Nå er barna her i huset i alderen 2 til 8 år, og med unntak av Netflix så bruker de internett lite, og følgelig er det nok lettere å ha kontroll nå enn hva som vil være tilfelle om man ser noen år frem i tid.
For 5 åringen sin del så synes hun det er kjekt å skrive egen dagbok på iPaden. Hun er glad i bokstaver og liker at mamma eller pappa setter seg ned med henne for å skrive noen setninger om hvordan dagen har vært, og etterhvert er hun selv blitt flinkere til å sette bokstaver sammen til ord. Så det er ikke slik at hun bare bruker den til spill – å ringe med Facetime, skrive og ta bilder er alle populære bruksområder hos henne.

Litt hjelp fra pappa må til
I mylderet av alternativer så har jeg prøvd å finne gode apper som passer til de yngste barna, for i tillegg til å vekke interesse så vil jeg at de skal være lærerike og stimulere til kreativitet. Nedenfor kommer en oversikt over apper som fungerer godt hjemme hos oss. Før man lar barna sitte alene med iPaden kan det imidlertid være lurt å endre innstillingene på nettbrettet. Som det fremkommer i denne artikkelen kan kredittkortregningen ellers fort bli stor selv på en app som i utgangspunktet var gratis.
Gode apper for de yngste.
Dora the Explorer er en serie med flere spill. Vi har erfaring med tre av dem: Lekestund, Dress Up og Dora Coloring. Alle spillene er enkle å forstå og er en grei innføring til å bli kjent med bruken av nettbrett på. Vær oppmerksom på at de er på engelsk, men for vår del har vi ikke opplevd at dette setter begrensninger for spillet.

Dora
Lekestund koster 7 kr, og er blant favorittene hos de yngste. Her kan barna velge mellom tre aktiviteter; finn to like (ulike nivåer), puslespill eller finn make. Etter min mening gir denne appen mye innhold for pengene.
Dress Up koster 14 kr og her kan man velge ulike verdener hvor Dora er. Videre kan hun kles av og på, og man kan sette ulike figurer/ effekter inn sammen med henne. I dette spillet er det endel engelsk språk. Hun kan eksempelvis spørre “What shall I wear?” og om man tar på henne solbriller så vil hun si “Thanks for my sunglasses”. Dersom noen foretrekker norske alternativer, så velg heller appen Elias aktiviteter til 28 kr. Denne har mye av de samme aktivitetene. Hos oss kjenner barna lite til denne figuren fra tv, og de foretrekker derfor Dora.
Dora Coloring er som navnet sier et tegneprogram. Her kan man velge ulike bakgrunner/ verdener, sette inn figurer og fargelegge. Svært enkelt i bruk. Når bildet er ferdig kan barnet trykke på kameraet og motivet lagres. Vær obs på at tegningene blir lagret sammen med ipadens øvrige bilder. 2 åringen hadde en gang sittet og trykket på denne knappen og tydeligvis funnet det gøy, for det ble mange bilder å slette i etterkant.
-
-
Sånn kan det gjøres
-
-
Alternativt slik
5 åringen vår liker som sagt bokstaver og vi har derfor valgt alfabetappen Bogga alfabet til 14 kr. Jeg synes det er lite norsk språkelige apper med dette fokus (her ønsker vi at den skal være norsk). Inneholdet i denne appen går ut på å velge bokstaver som fargelegges, før de kan brukes som magneter på et kjøleskap. Dermed kan man skrive ord og setninger med de bokstavene som er valgt ut. Hos oss har yngstemann funnet denne appen mer spennende enn 5 åringen, men til gjengjeld har 2 åringen begynt å få god kontroll på de ulike bokstavene. Denne appen gir utvilsomt en enkel, morsom og lett forståelig innføring i alfabetet.
Et annet og mer innholdsrikt app om bokstaver og tall er Labbe Langøre Førskole. Spillet koster 21 kr, og er hovedsakelig beregnet for barn i alderen 4-6 år. Barna kan her manøvrere seg rundt i ulike verdener og må forholde seg til enkle regnestykker, bokstaver, logisk tenkning og kreativitet. Mye innhold for pengene. Det samme kan sies om spillet Lek med bokstaver og tall. Dette krever litt mer bokstavkontroll fra barna, men er et fint innføring for førskolebarn og oppover.
Det finnes utallige puslespillapper, og her er det egentlig bare å søke på “puslespill for barn” i app store. Et med mye innhold, og som blir foretrukket hos oss er Pusleeventyret. Dette koster 7 kr, og man kan innledningsvis velge om man vil legge puslespill fra dyrerike eller kjøretøy. Så kan barnet bla seg rundt og finne figurer de vil pusle. Når de har puslet ferdig så skjer det noe med bildet. Noen steder kan man komme inn i skjulte verdener/ rom, og her finner man flere aktiviteter: eksempelvis en edderkopp som kommer frem eller en blekksprut som spruter blekk.

Bildene er de samme som barna kjenner fra bøkene
En fin ting å bruke iPaden til er når man er på reise, eller annen ventetid der de små må sitte i ro. Da kan lydbøker være med å gi stor glede. Både bøkene om Karsten og Petra, samt Lillesøster er bøker de yngste jentene våre kjenner godt, og som de synes er gøy å finne igjen på iPaden. Vær imidlertid opmerksom på at om disse appen lastes ned er det særlig viktig å ha stilt inn restriksjonene på nettbrettet, for her er flerparten av bøkene listet i eget biblioteket, men bare en er gratis. De andre koster henholdsvis 42 og 28 kr per bok. I begge disse bokseriene så er det bildene fra bøkene som vises, og så er det en fortellerstemme som leser teksten. Barnet må selv bla når sidens tekst er ferdig lest, men selv 2 åringen behersker dette med den største selvfølge. Her har vi imidleritd ikke prøvd ut andre serier, rett og slett fordi vi foretrekker å lese bøkene sammen,
Det finnes i det hele tatt mange gode apper, det gjelder bare å lete, og bruke litt tid på å sette seg inn i de ulike alternativeners innhold. Dersom noen har forslag til andre gode apper så mottas dette med takk