Category Archives: Hobbytips

Hjemmelaget adventskalender

Da jeg møtte Hverdagspappa i 2001 så var han bare uker unna å skulle flytte og begynne i ny jobb….. i Irland. Ikke akkurat en drømmestart på et forhold, særlig ikke siden Hverdagspappa var fast bestemt på at han skulle bo flere år i utlandet. Jeg begynte i turnus i august det året, og da føltes det ikke like lett å skulle be om ferie for å kunne reise over, men jeg en tur i november var planlagt helt fra starten av. Hjemme i Bergen brukte jeg ventetiden på å sy en adventskalender, og vel fremme i Dublin kunne jeg derfor overlevere en hjemmeydd kalender med 24 nøysommelig utvalgte gaver hengende på. At dette ble suksess gjenspeiler seg i at Hverdagspappa neste dag kom hjem fra jobben og kunne fortelle at han hadde sagt opp for å komme hjem til meg (mulig at kalenderen ikke var eneste årsak, men det får denne historien til å høres bedre ut :-) ). Snakk om valuta for tiden jeg hadde investert for å fremstå som et godt koneevne.

Hjemmesydd julekalender med nisse

Jeg kan ikke skryte på meg at jeg de påfølgende desemberene var like flittig til å følge opp med nye gaver, men etter at vi fikk barn så har selvfølgelig kalenderen blitt funnet frem igjen. Når det kun var et barn som skulle ha adventsgaver så var det enkelt. Etterhvert som de er blitt flere så har de fått gaver hver sin dag, samt hatt noen dager der alle har fått en gave hver (blant annet 1. og 24. desember). I utgangspunktet så hadde jeg planer om at de skulle ha hver sin gavekalender, men så pleier jentenes farfar å kjøpe sjokoladekalender til dem, og siden jeg aldri kom så langt at jeg sydde egen adventskalender til den mellomste – og siden de synes det var greit å dele – så har jeg fortsett med det. Dermed så kan jeg heller legger litt mer penger i hver gave. Advent blir derfor tiden for å fylle på med nye strømpebukser, ullklær, tegnesaker etc, og gavene er dermed blitt for store til å kunne henge på selve kalenderen. De siste årene har jeg endt opp med å kjøpe store mengder kinderegg kvelden før kalenderen skal være klar, og spist meg frem til alle de gule beholderene inni for å bruke dem til å legge små lapper i før jeg pakker dem inn og henger dem på kalenderen. På lappene har jeg skrevet små tekster med hint om hvor de skal gå og lete, og så blir det skattejakt om morgenene (NB! her gjelder det å huske å skrive en liste hvor gavene skal gjemmes de ulike dagene). Det fine med dette er at det gir mor i huset litt ekstra tid på å bli ferdig med innkjøpene til kalenderen – alt trenger ikke være klart til desember – noe som hindrer for mange nødløsninger.

I år har jeg funnet ut at kinderegg planen siste kveld skal unngås. Jeg har derfor sydd små juleposer (tilnærmet samme fremgangsmåte som lekeposene jeg har sydd) som jeg kan henge på kalenderen. Disse kan jeg bruke igjen år etter år, så for fremtiden vil jeg fortsatt kunne komme til desember måned uten å måtte stresse for å ha kontroll på adventskalenderen.

Små julekalenderposer

Små julekalenderposer

Små julegaveposer til å henge på adventskalenderen

Små julegaveposer til å henge på adventskalenderen

Siden planen i år er at jeg skal ha flere opplevelsesgaver, som kino og baking, så vil det være flere dager der alle jentene skal dele kalenderinnholdet. Jeg har derfor kjøpt små merkelapper på Pandura. Disse skal jeg feste på posene med navn på den eller de gaven er til. Dermed er det bare å krysse fingrene for at årets adventskalender faller i smak

Julelapper fra Pandura

Så var posene klare for å henges på kalenderen

Så var posene klare for å henges på kalenderen

Og slik ble det endelige resultatet:

Det ble ganske så fult etterhvert :-)

Det ble ganske så fullt etterhvert :-)

Juleforberedelser

Julesokkproduksjon

Jeg er fullt klar over at vi fremdeles bare er i oktober, og ja, jeg hører vanligvis til dem som sukker over at kakemenn og marsipan kommer tidligere i butikken for hvert år (om det faktisk gjør det, eller om det bare føles sånn er usikkert…), men hvert år så ender jeg opp med å vente alt for lenge med å sette igang juleplanleggingen. Dermed så pleier jeg ikke å rekke over alt jeg har lyst til. I år så har jeg bestemt meg for å gjøre noe med dette. At jeg allerede er begynte å lengte og drømme mot jul er derfor et stort pluss, og over alt så blir jeg dradd mot juleblader og julegaveideer. For min del så synes jeg hvit jul i blader, i butikker og i andres hjem er aldeles nydelig. Når alt kommer til alt og jeg skal sette igang med julepynting her hjemme, så ender jeg allikevel opp med å pynte med rødt. Rett og slett fordi rød er julefargen for meg, og det knytter seg både stemning og minner til fargen som sådan.

I år har jeg alt bestilt og mottatt julekortene. Tidligere prøvde jeg å ha motiver på bildene som var knyttet til jul. Med ett barn så gikk det greit å få iallefall et brukende bilde av de 100 jeg tok (mulig jeg overdriver litt nå… ). Etterhvert som søskenflokken ble utvidet til to, ble det et større problem å skulle få begge til å smile på kommando, og etter at de ble tre så er jeg slutte å prøve. Bildene på julekortene får representere året som helhet, og dermed så blir det også lettere å sette seg ned for å lage ferdig julekortene alt i oktober :-) I år så hadde jeg samlet sammen seks bilder av jentene, men til min store irritasjon så hadde et forsvunnet når jeg hentet kortene. Særlig irriterende ble det når jeg hentet opp igjen kortet fra nettsiden min på fotoknudsen, og ser at bildet heller ikke er der. Med andre ord så må det være min skyld. Siden jeg er ute i god tid, så har jeg tid til å bestille nye, for slik som det er nå så er 5 åringen i mindretall på bildene inni… Jeg får tenke litt på det, for igrunn så er jeg fornøyd med kortet. En ekstra bonus med å være tidlig ute er at jeg iallefall har muligheten til å gjøre noe med det…

En annen ting jeg har prøvd meg på i år er å sy julesokker. I fjor kjøpte jeg en kjempefin julesokk i nettbuttikken til den flinke damen bak bloggen Litlo og Kalen, og inspirert av denne så tenkte jeg altså at jeg i år skulle prøve meg selv. En tur på Stoff og stil får meg til å stille spørsmål til om jeg er litt vel tidlig ute, for jeg synes ikke det var like stort utvalg der i år som i fjor. Planen om sokker fullt med nisser, snømenn og engler måtte derfor vike, men jeg satser på at det vil være innholdet jentene først og fremst merker seg med.

For å unngå konflikter om hvem som eventuelt får størst eller minst julesokk så brukte jeg den jeg allerede har som mal når jeg tegnet mønster på smørpapir. Mens jeg først holdt på så klippet jeg like godt ut møsnter til fire eksemplar, slik at to av fadderbarna mine ned i bakken også kan få hver sin. Selv om jeg ikke har særlig erfaring med å sy, så synes jeg dette gikk veldig bra, og jeg ble egentlig ganske så fornøyd med sluttresultatet. Det fristet iallefall til å fortsette å skulle prøve meg frem med symaskinene. Siden jeg er tidlig ute er det både tid og mulighet til å prøve ut andre prosjekter…. Kjenner jeg gleder meg alt :-)

Se gjerne også hvordan jeg har sydd egne poser til adventskalenderen


Vannkikkert

Vannkikkert

8 åringen skal på ekskursjon med klassen, og da må hun ha vannkikkert. Dermed er det bare å rydde kjøkkenbenken og sette igang å lage en…..

Her gjelder det å bruke det man har, så vi fant frem plastfolie, teip og en melkekartong. Kartongen ble vasket, før vi klippet av både topp og bunn. Plastfolien holdt vi over toppen, og festet den med teip. Alternativt kunne vi her brukt en gjennomsiktig plastpose og en gummistrikk.  Avslutningsvis fant 8 åringen et klistermerke som hun festet på, og dermed var kikkerten ferdig – så er det bare å håpe at hun får sett mye spennende med den :-)

 

 

Veggtavle

Jentene har ofte bilder og tegninger de gjerne vil henge opp på veggen, og selv mener de at tape løser alle problem. Hverdasmammaen er ikke enig…… Jeg laget derfor hver sin veggtavle til de to eldste.

Enkelt og dekorativt
Jentene var selv med på Stoff og Stil for å velge ut hvilke stoffer de ville ha på tavlene.
Om noen har lyst til å prøve det samme så brukte jeg dette:
Sponplate
Kork
Lim
Stoff
Strikk
Stiftepistol
Kroker og stålstreng
Fremgangsmåte
Jeg tok utgangspunkt i en sponplate som var ca 90 x 70 cm. Limte på kork, og lot dette ligge med press på seg til neste dag. Jeg ville at jentene både skulle kunne feste tegninger på tavlene med tegnestifter, samt kunne stikke kort inn under strikken, derfor brukte jeg sponplate og kork. Ved kun å bruke sponplate vil ikke barna klare å presse inn tegnestifter selv, og ved bare å bruke kork vil tavlen bli mindre solid.
Dekk hele platen med hovedstoffet (jeg strøk stoffet på forhånd). Fest endene på baksiden av tavlen med stiftepistol. Pass på å holde stoffet stramt slik at resultatet blir glatt og fint.
Trekk strikk på skrått av tavken etter hvordan man vil ha rutene. Fest strikken på baksiden med stiftepistol. Vær nøye med at de sitter stramt, jeg brukte flere stifter på hver strikkende for å være sikker på at de skulle holde.
Klipp til en mindre stoffbit. Stryk inn kantene (kan evt syes, men dette gjorde ikke jeg). Fest dette etter hvor på tavlen man ønsker dekoren. Stiftes på baksiden.
Siden tavlen er ganske tung så skrudde jeg kroker inn på baksiden av tavlen og brukte ståltråd imellom for lage festeanordning på veggen. Dette har fungert fint, men det finnes sikkert mange andre løsninger.
Lykke til

Hvordan sove bedre når man har spedbarn?

bilde-719455

Prinsessene våre har alle brukt smokk når de har vært små. Etterhvert som de ikke har fått så hyppigenattmåltider så har de allikevel våknet flere ganger hver natt og skreket fordi de har villet ha smokken. Vi har da erfart at dersom man har mange smokker liggende, og dersom hverdagsmamma og hverdagspappa ikke automatisk stormer til for å hjelpe, så finner de etterhvert smokken selv, og sover greit videre. Etter kun få dager har også gråten tatt slutt.
Når vi fikk vår tredje jente så var det imidlertid ikke lett å la henne skrike av fare for at hun ville vekke søstrene. Hun var (og er:-) mer bestemt enn hva vi var vant til fra de andre, og ble rasende om hun ikke umiddelbart fant smokken. Siden hun lå svært så urolig i sengen måtte vi ha minst ti smokker liggende for at det skulle være håp om at hun skulle finne en (og selv om vi er storforbrukere av smokker så finner vi aldri mange nok når vi trenger dem:-). I tillegg kan det kanskje bli vondt for barnet å ligge dersom det er for mange smokker i sengen.

Jeg laget derfor en løsning som fungerte ypperlig for minsten;

– Kjøpte smokker med ring
– Sydde små tøypølser (Jeg brukte et mykt stoff som hadde samme   konsistens som prinsessens koseklut) som jeg sydde borrelås på (den myke delen).
– Knyttet tøypølsene fast i smokkene
– Festet en lang borrelåsremse langs kanten av babysengen (borrelåsens harde del)
– Hang smokkene opp langs sengenkanten

Prinsessen viste dermed akkurat hvor hun skulle lete etter smokken når hun våknet om natten, og hverdagspappa (som regel han som står opp 🙂 kunne få sove uten avbrekk. Dette fungerte kjempegodt for oss så anbefaler andre med samme problem å prøve. Kjekt med tilbakemelding på hvordan det har gått:-)

Dersom andre har gode ideer til samme problem så skriv gjerne om dem i kommentarfeltet under.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...