Category Archives: Oppskrifter

Oppskrift på osteiskake

Oppskrift på osteiskake

Her kommer oppskrift på en enkel osteiskake, så absolutt kan anbefales.

Du trenger: 

200 g Filadelfiaost

3 eggeplommer

2 dl sukker

3 dl kremfløte

1 ts vaniljesukker

2-3 digistivekjeks

hjemmelaget osteiskake

 Pisk sammen ost, eggeplommer og sukker i en bolle. Rør fløten og vaniljesukker sammens til krem, før alt forsiktig blandes sammen.

Hell røren over ei 24-26 cm stor paiform. Knus 2-3 kjekt og strø på topen.

Settes i fryseren minst 8-10 timer før servering. Evt ha den stående i fryseren for servering ved uventet besøk :-)

4 januar

Hjemmelaget karamellpudding

Da hverdagspappa og jeg begynte å feire jul sammen ble det heldigvis ingen diskusjon rundt hva som skulle være julemiddagen; pinnekjøtt var en selvfølge for oss begge. Desserten derimot har vi aldri blitt helt enige om. Mens jeg foretrekker karamellpudding, så vil han helst ha riskrem. Tidligere år har vi derfor pleid å lage begge deler, men siden det bare er oss fem som feirer jul sammen i år, så fant vi ut at det kanskje ble litt i meste laget. Iallefall har det blitt til at vi kutter ut riskremen, og går for karamellpudding. Selvfølgelig må den være hjemmelaget, og siden jeg synes den er beste dagen etter så har jeg brukt morgenkvisten i dag på å lage den. Om noen andre kan ha glede av oppskriften så er den som følger;

Oppskrift på hjemmelaget karamellpudding:

Karamell: Smelt 2 dl sukker i en panne på svak varme. Rør rundt og se til at alt sukkeret smelter. Pass på så det ikke brenner seg. Hell karamellen i en brødform. Vend litt på formen slik at hele bunnen er dekket. Formen blir fort varm, så bruk grytekluter for ikke å brenne deg.

Hell 3 dl kremfløte, 5 dl melk, 5 ss sukker og 1 stk vaniljestang (evt 2 ts vaniljesukker) i en panne. La blandingen koke opp under omrøring. Sett den deretter til side for å la seg avkjøle.

Hjemmelaget karamellpudding

Pisk 8 egg i en bolle. Spe inn den avkjølte melkeblandingen over. For å unngå luftbobler i blandingen bør den stå minst 10 minutter. Hell den deretter over karamellen i brødformen.

Stek karamellpuddingen i vannbad på 120 grader i ca 2 timer til den er stiv.

Hjemmelaget karamellpudding

Hjemmelaget karamellpudding

Karamellpuddingen oppbevares i formen frem til noen timer før den skal serveres. Kvelv den da forsiktig over på et stort fat.

Når jeg var barn så var jeg ikke spesielt glad i karamellpudding, og foretrakk derfor vaniljeis på julaften. Mulig det var spenningen som gjorde at desserten bare ble et nødvendig onde som jeg måtte gjennom før vi kunne begynne på gavene. Selv om jeg idag synes karamellpudding smaker helt herlig, så henger det fortsatt igjen at jeg gjerne vil ha den servert med is til. Hos oss blir karamellpuddingen derfor servert med vaniljeis og krem.

Julegleder

Som jeg har nevnt tidligere så er jeg ikke spesielt glad i å bake kaker. Ikke er jeg en stor kakespiser heller. Noen varianter derimot, som brownies, sjokoladekake og delfiakake, de kaster jeg meg gladelig over. Å bruke tid nå før jul på å bake blir imidlertid ikke prioritert. Når en kjær venninne da ringer på døren og overrekker verdens mest fantastiske delfiakake, da blir jeg glad da!!! (De andre i huset også). For snakk om luksus.

Sånn kan det også gjøres.....

Sånn kan det også gjøres…..

I følge henne så er det oppskriften på delfiasmøret, kombinert med litt kreativitet som som har gitt disse vidunderene. I tillegg har hun pyntet med marsipan, og resultatet er virkelig blitt lekkert….

Å la et glass med brente mandler følge med setter virkelig prikken over i.

Brente mandler hører julen tll

Brente mandler hører julen til

Tusen, tusen takk gode, snille M

Lucia på forskudd

En ting som alltid blir prioritert før jul er å bake Lussekatter. Etter som årene går og flere oppgaver og arrangementer skal presses inn i desember, så gjelder det å planlegge slik at tradisjoner ikke blir stress. I de tilfellene da den 13. er på en ukedag, så lages derfor Lussekattene helgen før. For vår del ble det idag :-) I kombinasjon med kakao og krem så ble det en fin lørdagslunch her i heimen. Oppskriften er den samme som jeg har brukt siden studietiden, og om andre kan dra nytte av den så kommer den her:

 

Oppskrift på Lussekatter

Smelt 200 g margarin, og tilsett 7 dl melk. Varm blandingen opp til ca 37º C, og rør inn 1,5 pakke gjær.

Bland sammen 1,2 kg hvetemel, 2 dl sukker, 2 ts gurkemeie og 1 ts kardemomme. Rør inn alt det våte. Tilpass mer mel etter behov for å få en jevn og fin deig.

Sett deigen lunt, og la den heve i ca 30 minutter.

Skjær passe stykker av deigen, og rull ut pølser som formes til Lussekatter. La de etterheve i 20-30 minutter. Pensle med egg og pyntes med rosiner.

Stekes på 220 grader i en forvarmet i ca 12 minutter

PS!! Husk å være tidlig ute med å kjøpe gurkemaie – for det er alltid utsolgt når den 13. nærmer seg.

Pitapizza

pitapizzaferdig

Jeg skulle virkelig ønske jeg kunne si at jeg har jenter som gnafser brokkoli og gulrøtter, som synes det er topp med grønnsaker og som spiser dette med glede. Slik er det dessverre ikke, og i stedet for å ta opp kampen og skape dårlig stemning i et håp om å få i de litt mer grønt, så tilpasser jeg noen ganger maten etter hva de faktisk spiser. I kveld ønsket vi voksne oss en enkel pitarett med masse grønnsaker, og derfor laget jeg små pitapizzaer til barna. Dette er utrolig enkelt å tilberede, og noe alle tre synest er veldig godt – en super kombinasjon. Om andre vil prøve det samme så trenger man ikke annet enn det man ofte kan ha i kjøleskapet – idag ble det slik hos oss:

 

Hatting pitabrød, peppes pizza saus, skinke, ost og ananas. 

De gangene hele familien lager seg pitapizzaer til kvelds så pleier jeg å ha skåler med kjøttboller, kjøttdeig, tomat, mais, bacon, løk, sopp o.l., og så kan hver enkelt lage sine egne pizzaer. Både sosialt og godt.

 

 

Pizzaene stekes i en forvarmet ovn på 200 grader i ca 10 minutter.

Kyllingfilet surret med bacon i form

Ferdig kyllingfilleter surret i bacon i form

 

For en tid tilbake fant jeg en enkel kyllingrett i form i bladet Kamille. Med noen få endringer i oppskriften er denne blitt godt mottatt hjemme hos oss, og anbefales derfor gjerne videre.

 

 

Skjær 600 gram amandinepoteter, 2 pastinakk, 2 gulrøtter, 1 1/2 Granny Smith-eple og 1 rødløk i biter, og legg alt på et dypt steikebrett. Fyll på med 50 gram smør, 1/2 dl lønnesirup, samt salt og pepper. Bland  alt godt sammen.

Krydre 600 gram kyllingfileter og surr 1-2 baconskiver rundt hver filet. Legg kyllingen på toppen og inn imellom grønnsakene. Strø over litt timian.

 

Sett formen i en forvarmet ovn op 220 grader. Stekes ca 40 min til alt er ferdig.

 

Dersom det er mer igjen av retten, så kok opp litt ris, skjær kyllingen i biter og stek alt sammens på stekepannen. Kjempegod restemåltid som blir en ypperlig lunsj :-)

 

 

BTL sandwich i pitabrød

BTL sandwish i pitabrød

Når vi voksne har lyst på noen lettvint og godt ender vi ofte opp med ulike varianter av BTL sandwich. Hva den inneholder varierer med hva vi har i huset, men kyllingfilet og bacon er selvfølgelig alltid med. I det siste har vi oftest endt opp med å bruke pitabrød, men om du ikke har dette i huset så stek to skiver i smør på stekepannen. Brødet smaker godt selv om det ikke er ferskt.

Start med å krydre kyllingfiletene med ønsket krydder (jeg foretrekker sitronpepper) og stek dem. Ta de ferdig stekte filetene over på et fat og ha stekefolie over slik at de holder seg varme. Regn en filet per porsjon.

Videre stek 2 bacon per sandwich. For å få dem ekstra sprø legg dem over på litt tørkepapir når de er ferdig stekte.

Salatblad, tomat, agurk og dresseing er vel det de fleste bruker som tilbehør, også hos oss. Når vi ønsker litt mer smak på retten så velger vi imidlertid heller oppkuttede grønnsaker som wokes i pannen. Salatblader, gulrøtter, løk, agurk og tomat fungerer fint. Tilsett sweet chilli sauce.

 

 

 

Skjær opp et ferdig varmet pitabrød. La de bakerste 10 cm være igjen. Ha over de stekte grønnsakene

 

 

 

 

 

 

 

 

Legg over kyllingfilletene og bacon

 

 

 

 

 

 

Ha i det du ønsker av dressing og ost før du bretter over toppen på pitabrødet.

 

Tilberedingstid: ca 15 minutter

 

 

 

 

Halloween

Sjokolademuffins pyntet som edderkopp

Det lar seg vel nesten ikke gjøre å unngå å si noe om Halloween idag. Personlig så har jeg aldri vært noen stor tilhenger av Halloween feiring, og man trenger ikke gå mange år tilbake i tid før dagen alltid kom så brått på vi hadde valget mellom å hive oss i bilen for å kjøpe inn godteri til dem som ringte på, eventuelt tilbringe kvelden i mørke bak låste dører. Som regel så valgte vi alternativ 1, og som regel så var vi ikke de eneste i butikken viss handlekurv kun innholdt de siste rester av posjons godteri. Etter som årene har gått og jentene er blitt eldre, så har jo spørsmålet om å få kle seg ut for å gå rundt på dørene dukket opp. Det siste har vi unngått ved å argumentere for at de voksne i familien ikke feirer Halloween og at de små i tilfelle må gå alene (argumentasjonen ovenfor de håpefulle fremstår mer pedagogiske enn hva som kommer til uttrykk her :-) tror jeg… )

Så er det bare det at på denne tiden av året så er det jo kjekt for både stor og liten å ha en grunn til å samles. De siste årene har vi derfor benyttet anledningen til å invitere til vennefest. Da har jentene fått invitere sine nærmeste venner og så har jeg laget til mat og dekket bordet med godterier (for jeg mistenker at muligheten til å få godterier på en vanlig dag trekker mer enn turen ut i regn og vind :-) ). I år har jeg dessverre ikke hatt anledning til å inviterer for å opprettholde denne tradisjonen, men da er det ekstra kjekt med gode naboer og venner som overtar. Så mens eldstemann gjør seg klar for en kosekveld hjemme hos sin beste venninne, så er alle vi andre invitert til min beste venninne og hennes familie. Snakk om luksus. Både store og små gleder seg, og selv om det ikke er snakk om noen tradisjonell Halloween feiring så begynner elemeter fra feiringen å snike seg inn. I fjor ble popcorn servert i Halloween bøtter, og i år så disker M opp med skumle innslag, så da er det seg vel som seg hør og bør at det lille jeg bidrar med også får et sving av Halloween over seg.

For anledningen har jeg derfor laget edderkopp muffins: tidligere så har jeg aldri laget muffins fra bunnen av (ikke mye husmor når det kommer til kakebaking). Istedet har jeg tenkt at jeg ville sikre både smak og redusere tidsbruken ved å bruke ferdigpakker. Etter å ha funnet mye glede i Trines matblogg den senere tiden, så fant jeg ut det var på tide å prøve en av hennes muffins oppskrifter (gjengitt under). Det er med en viss overraskelse jeg må innrømme at det ikke var noe særlig forskjell på tidsbruken i forhold til hva jeg ellers gjør, samtidig som smaken ble mye bedre. Så heretter blir det slutt på ferdig poser :-)

Oppskrift på sjokolademuffins

Rør sammen 125 gram romtemperert smør og 175 gram sukker i en kjøkkenmaskin. Tilsett 2 egg, ett og ett i gangen. Bland inn 1,5 dl melk, 250 gram hvetemel, 2 ss bakekakao og 2 ts bakepulver. Fordel røren i 12 muffinsformer. Del opp 50 gram kokesjokolade i staver og stikk 2-3 ned i hver muffins.

Stekes midt i ovnen på 175 grader i ca 18 – 20 minutter. Avkjøl på rist.

Selve muffinsene er såpass fine at de ikke hadde trengt noe fyll, men i et forsøk på å ville lage edderkoppmuffins ble de pyntet med sjokoladeglasur, mokkabønner, avklipte lakrissnører og topping. Satser på at det faller smak hos barna

Fortsatt god Halloween til dere alle :-)

 

Waldorfsalat

Waldorfsalat

En søndagsfavoritt hjemme hos oss er marinert kalkunfillet, og et helt nødvendig tilbehør da er Waldorfsalat. Salaten er enkel og grei å lage, og holder seg noen dager i kjøleskapet. Med mye frukt og mindre stangselleri er denne varianten ekstra barnevennelig, så om andre vil prøve så er oppskriften som følger:

Pisk 1,5 dl fløyte til krem. Tilsett opp til 1,5 dl majones (jeg pleier å smake til mengden), og rør godt sammen. Skrell 2 epler og skjær dem i biter før de tilsettes blandingen. Tilsett videre 1/2 appelsin, en liten boks med ananas, 200 g blå druer, 3/4 stangselleri og 50 g valnøttkjerner. Rør alt sammen, og tilsett en ts av ananaskraften i salaten. Oppbevares i kjøleskap til servering. Pynt med blå druer og valnøttkjerner.

Pizzasnurrer

Det ferdige resultatet - pizzasnurrer

Lyst på noe enkelt og godt – hvorfor ikke prøve disse pizzasnurrene. Jeg pleier å lage en ekstra stor porsjon slik at i tillegg til å ha noe godt der og da, så har vi rester som kan fryses ned. Dermed har vi alltid noe i frysen de gangene man vil ha noe ekstra til kvelds, eller vil gi de små litt variasjon til lunsj (med andre ord de gangene vi glemmer å kjøpe brød….)

Oppskrift på pizzasnurrer

Deig: Hell 600 g mel i en bolle. Tilsett 2 ts salt og 1,5 pakke tørrgjær. Bland inn 5 dl lunket vann og 4 ss melange. Tilpass med mer mel etter behov til deigen er jevn og fin. Sette deigen til heving i 20-30 minutter.

Fyll: Skjær opp 100 gram bacon i terninger og en halv løk. Fres dette på steikepannen og tilsett 400 g kjøttdeig.  Steik blandingen godt. Tilsett 1,5 boks med peppes pizza orginale pizzasaus og rør godt inn. Tilsett gjerne mais eller andre grønnsaker etter smak.


Skjelv deigen ut og smør fyllet over. Strø over litt hvitost.

 

Rull deigen sammen, og skjær ca 2 cm biter. Legg de ferdig snurrene på en bakeplate med bakepapir og strø over hvitost.

 

 

Etterhev snurrene i ca 20 minutter. Stekes på 210 grader i 15 -20 minutter. Oppskriften holder til ca 25 store pizzasnurrer

 

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...