Category Archives: Oppskrifter

Kanelboller med vaniljekrem

Ferdige resultat

Jeg er glad i å bake, og ofte så blir det til at jeg lager vanlige kanelboller. Noen ganger er det imidlertid godt med en forandring, og da kan kanelboller med vaniljekrem anbefales.

Oppskriften er den samme som jeg bruker på vanlige kanelboller:

Smelt 200 gram margarin, tilsett 7 dl melk, og varm blandingen opp til ca 37º C. Rør inn 1,5 pakke gjær.

Bland sammen 1,2 kg hvetemel, 2 dl sukker og 1 ts kardemomme. Rør inn alt det våte. Tilpass mer mel etter behov for å få en jevn og fin deig.

 

Sett deigen lunt, og la den heve i ca 30 minutter.

 

 

 

Skjelv ut deigen. Smør på magarin, og strø over kanel og sukker.

 

 

 

 

 

Rull deigen sammen, og skjær den opp i passe størrelser.

 

 

 

La bollene etterheve ca 20 minutter.

 

Trykk deigen ned i midten av bollene slik at det blir en grop. Fyll i med vaniljekrem.

 

 

 

 

Stek bollene ca 12 minutter i en forvarmet ovn på 220º C.

Deigen gir ca 35 boller.

Avkjøl bollene på rist, og pynt med melis og kokos

 

 

Skillingsboller

Ferdige skillingsboller

Jeg har en fast søtdeig som jeg bruker som grunnlag for de fleste bolletypene jeg lager. Idag er det barnas favoritt skillingsboller som står for tur. Deigen smaker godt og er lett og lage, så jeg anbefaler den gjerne videre

 

 

 

 

Smelt 200 gram margarin, tilsett 7 dl melk, og varm blandingen opp til ca 37º C. Rør inn 1,5 pakke gjær.

Bland sammen 1,2 kg hvetemel, 2 dl sukker og 1 ts kardemomme. Rør inn alt det våte.                                                                                                                                        Tilpass mer mel etter behov for å få en jevn og fin deig.

 

 

 

 

Sett deigen lunt, og la den heve i ca 30 minutter.

 

 

 

Skjelv ut deigen. Smør på magarin, og strø over kanel og sukker.

 

 

 

 

Rull deigen sammen, og skjær den opp i passe størrelser.

La bollene etterheve ca 20 minutter.

Pensle bollene med rørt egg, og strø over perlesukker

Stek bollene ca 12 minutter i en forvarmet ovn på 220º C.

Deigen gir ca 35 boller.

 

Pastasalat med kylling

Pastasalat

Lyst på noe godt en kveld? Hvorfor ikke sette av 10 minutter til å prøve denne forfriskende kylling- og pastasalaten. Restene er supre til lunsj neste dag :-)

Kok opp vann. Tilsett 120 gram pastasløyfer og kok dem slik pakken beskriver. Når de er ferdige skyll dem i vann.

Skjær opp 300 g kyllingfilet i biter, og stek dem i litt olje. Mot slutten tilsett 5 småhakket vårløk.

Skjær en mango i to, og fjern steinen. Snitt innmaten i et rutemønster, og skjær ut bitene.

 

Bland ca 1 dl pisket kremfløte og 1 dl majones i en bolle. Tilsett 150 gram grønne og røde druer, samt 50 gram valnøttkjerner. Bland i kyllingen, vårløken, pastaen og mangoen. Rør forsiktig.

Smak til med saften fra 1/2 sitron.

La salaten stå kald til den serveres.

 

Hjemmelaget lasagne

Hjemmelaget lassagne

På jobben har jeg mange matglade kollegaer. Mens jeg i hverdagen er mest opptatt av at det ikke må ta for lang tid å tilbrede middagen, hevder flere av kollegaene at min hang til å velge toroprodukter når jeg skal servre en pastarett ikke er noe mer tidsbesparende enn å lage det hele fra bunnen av. Den største forskjellen ligger vistnok i smaken. Selv om jeg etterhvert er blitt flinkere til ikke å alltid bruke ferdigkjøpte poser, tyr jeg fortsatt til en og annen toro rett når jeg har dårlig tid. En rett som jeg definitivt synes smaker bedre når den er hjemmelaget er lasagnen. Jeg har tilpasset andre oppskrifter til varianten under (lettere å få barna til å spise om det ikke er for mye krydder, og for dem uvante smaker :-) ) og synes selv den smaker kjempegodt. Denne retten tar imidlertid lengre tid enn ferdigvarianten, men den fungerer kjempefint å lage kvelden i forveien for så å sette i ovnen neste dag

Bolognesesaus: 

50 g røkt bacon

1 gulrot

1 stangselleri

1 løk

2 hvitløksfedd

2 ss smør

300 g kjøttdeig

1 liten boks med hakkede tomater

ketchup tilpasses etter smak inn i sausen

2,5 dl grønnsaksbuljong

Salt og pepper

1 ts oregano

 

Bechamelsaus:

50 g smør

50 g hvetemel

7,5 dl melk

Salt og pepper

100 g mozzarella

 

Og:

250 g mozzarella

250 g lasagneplater

 

Slik gjør du: 

Del bacon i små terninger. Skyll gulroten og vask selleristengene. Skrell løk og hvitløk. Finhakk samtlige grønnsaker. Smelt smør i en panne. Brun bacon og grønnsakene i ca 3 minutter. Tilsett kjøttdeigen. Brun under omrøringen i ca 8 min. Tilsett tomat og mos med en gaffel. Tilsett ketshup. buljong, salt, pepper, oregano, og la det putre i ca en time. Rør regelmessig.

Til bechamelsausen: smelt sør, tilsett mel under omrøring og kok opp. Tilsett melk. La småkoke i ca 10 min. Tilsett osten og krydre med salt og pepper

Hell litt bechamelsaus i en ildfast form. Tilsett lasagneplater, bolognes, bechamelsaus og mozzarella etter tur. Strø revet mozzarell på toppen.

Stekes i 40 min på 200 ºC

Serveres med en god salat og varmt brød

Kokebok for jenter

Kokebok for jenter

“Kokebok for jenter – kul mat for kule jenter!” er en nyinnkjøpt bok hos oss. Det var 5 åringen som la sin elsk på den i butikken, og som mente den var perfekt. Hverdagsmamma skjønner ikke helt vitsen med tittelen – selv om det sikkert har en sammenheng med at de har tilsvarende variant rettet mot gutter :-) – for med unntak av de rosa sidene og siste kapittel, så tror jeg oppskriftene i stor grad vil passe like godt for gutter som jenter. Det er iallefall mye fristende innhold i boken for både store og små. Vi prøvde to av oppskriftene i går; jordbærmilkshake og banolader (jeg er ikke så bevandret i matverden at jeg hadde skjønt hva det siste var om jeg ikke hadde sett bildet, så om andre lurer så er det kjeks). Begge alternativene var enkle å lage, og kjeksene vil definitivt bli laget flere ganger. Jeg er noe mer usikker på milkshaken…..

Oppskrift på sjokoladekjeksene:

Sett ovnen på 180 °C.

Skrell 1 banan og putt den opp i en kjøkkenmaskin. Tilsett 100 g usaltet smør, 100 g lyst brunt sukker og 1 egg, og kjør maskinen til blandingen er jevn.

Tilsett 100 g fint mel, 1/2 ts bakepulver og 50 g store havregryn, og kjør videre til alt er blandet.

Hell blandingen i en bolle og rør inn 100 g mørk sjokolade kuttet i biter.

Sjokolade i biter

Legg bakepapir på to stekebrett. Legg toppete dessertskjeer av blandingen på stekebrettet. Gjør dem flate, og stek dem i 15 – 20 minutter. Avkjøl i 5 minutter, og legg dem videre til kjøling på en rist.

Oppskriften holdt til 12 kjeks, som alle ble spist mens de fortsatt var varme. I følge boken kunne de ha blitt oppbevart noen dager i en lufttett boks, men dette fikk vi aldri sjanse til å teste ut…… Kanskje neste gang

 

Oppskrift på milkshake

Fjern det grønne fra 500 g ferske jordbær. Kjør bærene i en blender. Tilsett 6 dl kald melk og 8 baller vanilje iskrem, og la maskinen gå i 1 minutt til det skummer. Hell den ferdige drikken i høye glass og server.

I stedet for jordbær kunne man i følge oppskriften ha brukt 4 bananer. Hos oss synes alle at shaken smakte alt for mye jordbær. Vi prøvde å spe ut med mer is og litt melk, uten at det hjalp (og vi er alle vanligvis glade i både jordbær og milkshake). Så om vi velger å prøve denne igjen kommer vi til å blande isen og melken først, for så gradvis å tilsette jordbærene slik at vi kan tilpasse smaken slik vi foretrekker

 

 

Gratinerte fajitas

IMG_1082

Dette er en rett jeg ganske nylig smakte for første gang hos en venninne, og vi har laget den flere ganger i etterkant. Den er enkel å lage, og faller like godt i smak hos de store som hos de små. Jeg har alltid vært litt skeptisk til å gi barna taco skjell i frykt for at de skal sette noe i halsen, og når de spiser fajitas lefser pleier innholdet ofte å falle ut slik at vi voksne blir mest opptatt med å hjelpe dem med å rulle lefsene sammen igjen. Med denne retten trenger man ikke bekymre seg for noe av delene.

Til 2 voksne og 3 barn gjør så her:

Sett ovnen på 200ºC

Stek 400 – 600 gr kjøttdeig eller karbonadedeig

Tøm over et glass med taco saus (jeg bruker medium, men her velger man selvfølgelig det man foretrekker)

Fordel fyllet i 8 små tortilla lefser.

Gratinerte fajitas: fyll lefsene og legg i ildfast form

Legg de fylte lefsene i ei ildfastform og hell over en pakke matfløte. Avslutt med å strø over raspet ost

Gratinerte fajitas

Stekes i ca 20 minutter 

Serveres sammen med en god salat

Jeg er i etterkant blitt tipset om flere varianter av denne retten. Et alternativ er å velge den enkle grunnoppskriften over, men blande inn tacosaus, evt tacokrydder sammens med fløten. Et annet alternativ er å steke kjøttdeigen og tilsette 2 små bokser hakkede tomater, pepper, mais, salt, stangselleri, chili… Med andre ord fyll tortilla lefsene med alt du synes er godt.

Lykke til, og gi gjerne tilbakemeldinger på andre varianter om noen kjenner til det :-)

 

Hjemmelaget sommer-is

Nå om sommeren føles det som om prinsessene kunne levd på is. Uavhengig av vær ute, så synes jentene det er behov for is hver dag (Egentlig gjelder det samme for hverdagsmamma og hverdagspappa, men det vet ikke de små:-) Noen ganger er det lettere å si ja til enda en is dersom den i tillegg er litt sunn. Dette har jeg løst ved å lage egne smoothie is. Enkelt å lage, og populær snacks.

 

Hvordan lage hjemmelaget smoothie is
Begynn med å lage smoothien. Dette kan gjøres på mange måter, og det er bare å prøve seg frem ut ifra egne  smakspreferanser.Selv pleier jeg gjerne å lage smoothie ved å blande biola melk, litt eplejuice, gjerne litt farris, masse isbiter og frossen frukt i en blender.Tips: Om man fryser juice i isbitformer blir isbitene gode i seg selv, og istedet for å kjøpe dyre bær i  butikken så fungerer det helt greit å skjære opp eple, banan, druer etc og fryse disse. Eller enda bedre; ta barna med på tur for å plukke bær.
I allefall, fyll smoothien i egne isbegere. Når jeg lager så pleier jeg å fylle opp blenderen, for så la den overflødige smoothien bli til is.
Forfriskende og kjempe godt…..
……. og så sunn at det er greit å spise to:-)

Herlig eplekake med vaniljekrem

Eplekake

Også idag har vi venner som kom innom for å hilse på, og igjen ville jeg lage nos godt som ikke tok så lang tid. Bestemte meg for å prøve meg på en enkel eplekake. Det viste seg å være et godt valg. Med vaniljekrem på toppen ble den både saftig og god.
Dersom noen andre har lyst til å prøve seg, så er oppskriften som følger:
100 g smør,
4 egg,
3 dl sukker,
6 dl mel,
3 ts bakepulver,
2 dl matfløte eller melk,
Fyll:
4 epler,
1 dl sukker,
1,5 ss kanel,
4 dl vaniljekrem,
40 g kaldt smør,
Perlesukker.
Slik gjør du:
Smelt smøret. Vips sukker og egg tileggedosis. Bland sammen siket mel og bakepulver. Rør inn smeltet smør og matfløte (evt melk).
Hell røren over i en kakeform (ca 27 cm) eller i en liten langpanne kledd med bakepapir. Fordel vaniljekremen over røren. Skrell epler og skjær dem i båter. Legg dem tett i tett over vaniljekremen. Strø sukker og kanel over. Bruk en ostehøvel og skjær smøret i tynne skiver som legges på toppen. Dryss over perlesukker om du vil.
Stek kaken ved 175 grader i ca 50 minutter.
Serveres med is eller krem

Klippekrans

Klippekrans


Sommer og ferie gir heldigvis ekstra tid til å gjøre andre ting enn hva det er rom for i en hektisk hverdag. For vår del har vi flere dager på rad hatt besøk av venner. Kjempekoselig!! Siden det ikke er like kjekt å bruke dagen på å stå på kjøkkenet i forkant er det greit å ha noen enkle suksess oppskrifter. Klippekransen er en slik. Selv smakte jeg den for første gang for noen år siden når en av turnuskandidatene hos oss laget den til egen avslutning, og siden har jeg laget den titt og ofte selv. I tillegg til å være enkel å lage, så ser den god ut og pleier å falle i smak av både store og små.
Anbefaler den på det sterkeste:-)

Selve bolledeigen:

1 kg mel,
6,5 dl melk,
125g sukker,
125 g smør,
2 pk tørrgjær,
1 ts salt,
1 ts kardemomme,
Kokosfyllet:
8 ss smeltet smør,
8 ss sukker,
10 ss kokos,
8 ts kanel,
Slik gjør du:
Bland alt det tørre (utenom en pose med gjær). Smelt smør og bland med melk slik at den er ca. 37 grader. Bland inn en pose gjær. Rør alt sammen (tilsett mer mel om nødvendig). Kjevl ut deigen. Smør fyllet inni og rull sammen. Klipp i deigen.
Stekes på 225 grader i ca 15 min
Avkjøl kringlen og ta på melus glasur. Jeg pleier å strø over litt kokos 🙂
Lykke til!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...