Category Archives: Bloggtips

Bilderedigering på nett

Det siste året er jeg blitt mer opptatt av bilder og bildetaking. Fra å ha mobilen og kameraet der som min faste følgesvenn er Nikon kameraet nå med meg i langt større grad. Jeg kan ikke skryte på meg noen medfødte fototalenter, men jeg lærer stadig hvordan både lys og bildevinkel påvirker resultatet, og det er gøy å se hvordan et og samme motiv kan endre seg ut fra enkle innstillinger. En ting som jeg hele tiden har hatt planer om å sette meg inn i er bilderedigering. Jeg synes fortsatt det er vanskelig å få fokus akkurat der jeg har tenkt, og med tre barn har jeg ofte mer enn nok med å fange dem alle i øyeblikket, mens jeg i etterkant ser at de til tider går i ett med omgivelsene. Det å klare å få dem i fokus, og samtidig fjerne bakgrunnen til fordel for et hvitt lerret i etterkant har jeg derfor savnet.

Men så er det denne tiden da….. På samme måte som det å klare å ta gode bilder krever trening, så gjelder det for redigeringen også, og tiden har rett og slett ikke strukket til sistnevnte (knapt det første heller). Når jeg her forleden kom over bilderedigeringstjenesten bildefiks ble jeg derfor veldig glad.

Jeg måtte dermed prøve ut tjenesten på noen av mine bilder, og kan ikke si annet enn at jeg er fornøyd med resultatene. Kjenner nesten irritasjonen for at jeg var så tidlig ute med å bestille julekortene (kanskje et tips til andre ?), for dette ville hevet resultatet på dem betydelig. Bare se her:

fine jenter bilderedigering

Selv synes jeg iallefall at det får mine amatørbilder til å se mye bedre ut. (Bildene av jentene kan du se orginalversjonen av her). Bildefiks bruker egne fotografer til å redigere bildene, og det er ikke snakk om noe “prøv lykken”.

klær fra Zarabilderedigering bildefliks.no

På bildet av jentene under, så skinner solen på eldstemann slik at 6 åringen forsvinner. Etter redigering er dette tatt vekk, og begge jentene komme mer til sin rett.

høstklær barn, bilderedigering, bildefliks.no

I tillegg så måtte jeg jo prøve et bilde av meg selv. Et øyeblikk kjente jeg på fristelsen av å velge et helfoto fra sommerens badeferie og ta en makeover, men lot det bli med tanken, hehe, resultatet hadde i så tilfelle tvilsomt funnet vei til bloggen (eller man skal aldri si aldri om makeoveren hadde vær grundig nok :-) ). Uansett, et bilde som leder mange lesere til denne bloggen er meg i “foryngelsesluen”. Tydelig at strikking er inn, og at Litlo og Kalen`s lue med vri er populær. Ved å fjerne bakgrunnen kommer luen i fokus på en helt annen måte enn tidligere.

strikket lue, bildefliks.no

Kanskje det er andre som har erfaring med bilderedigering på nett? I så tilfelle hadde det vært kjekt å høre mer om dette.  For min del kommer jeg iallefall til å prøve dette igjen…..

Privat vs personlig blogg

Hverdagsmamma: personlig vs privat blogger

Man trenger ikke å ha besøkt mange blogger før man får forståelsen av at det kan være mange årsaker til bloggers eksistens. Ønske om å dele glimt fra hverdagslivet til familie og kjente som bor langt unna, behov for å ha en arena hvor egne ytringer kan komme frem og ønske om å lære mer om sosiale medier er forklaringer som går igjen på mange. Personlig kjenner jeg meg igjen i alt dette, og med tre små jenter så var særlig sistnevnte vesentlig. Sommerens mediedekning av Vågå saken, der vi fikk innblikk i en ung jentes skyping med en eldre mann, gav meg en følelse av å begynne å bli gammel. For dette er en verden jeg kjenner lite til. Vissheten om at jentene mine i løpet av få år sannsynligvis vil ha mer kunnskap rundt digital kommunikasjon enn meg utløste et behov for å lære mer. Visst har jeg hatt min Facebook profil siden majoriteten fikk det i 2007, og smarttelefonen skjønner jeg ikke hvordan jeg noen gang har klart meg uten, men ut over det så må jeg ringe min 19 år gamle bror når jeg har spørsmål av teknisk art… Hvordan skal jeg kunne veilede og guide mine håpefulle på et område jeg selv kan lite om??? Behovet for mer lærdom gav seg således selv, og fra knapt å ha lest en blogg i hele mitt liv koser jeg meg nå med å surfe rundt og få et innblikk i andres liv, meninger og erfaringer. Jeg har lært mye, jeg er blitt inspirert og engasjert, og jeg har funnet motivasjon til å sette i gang prosjekter som ellers ikke ville falt meg inn: Ja, selv mine første cupcake har jeg laget.

Et av mine utgangspunkt var altså å selv lære mer for å gi jentene mine et naturlig forhold til sosiale medier. Jeg hadde et håp om at vi alle kunne bli mer bevisste rundt å kunne være personlig uten å bli for privat. Jeg har mange ganger tenkt på at selv om jeg ikke har mye jeg angrer fra egen ungdomstid, så er jeg glad for at ikke bilder tatt fra de første festene jeg var på ligger lett tilgjengelig på nettet, og følgelig gir andre et innblikk i deler av livet mitt som idag er fjernt. Sosiale medier er kommet for å bli, og jeg er glad for mye av det posistive som følger av det. Samtidig håper jeg at jeg klarer å vise egne barn ved eksempel og ikke ved formaninger, at nettvett er viktig. Bilder en selv synes er morsomme idag, er kanskje ikke dem en ønsker at potensielle arbeidsgivere får frem om 10 år….

Når jeg blogger har jeg ingen behov for å vise en perfekt tilværelse, og bloggen min har rom for både postitive og negative elementer fra hverdagen vår. At en 2 åring kan slå seg vrang når det minst passer, er vel noe alle småbarnsforeldre kjenner seg igjen i, og når jeg skriver om dette er det ikke for å utlevere den lille. For å utlevere noen som ikke kan bestemme selv har jeg ingen interesse av, for selv om jeg aldri bruker navn når jeg blogger så er det mange som kjenner oss. På lik linje føler jeg heller ikke for å utbrodere følelser, og enkelte deler av hvordan livet mitt er idag har jeg valgt å ta fokuset helt bort fra. Det er rett og slett for personlig til at jeg vil blogge om det. Kanskje fordi jeg er redd for å bli satt i bås, eventuelt fordi jeg mener det hører til blant mine nærmeste.

Om bloggen hovedsakelig begynte for egen del, så må jeg bare innrømme at jeg nå blir utrolig glad for hver og en som er inne og leser innleggene mine, og jeg kjenner virkelig gleden bre seg når noen kommenterer. Jeg blogger ikke for at alle skal like meg, og jeg har absolutt ikke behov for å få et klapp på skulderen, men jeg klarer ikke å fri meg fra tanken om at andre leser det jeg skriver og at jeg faktisk bryr meg om hva de tenker. Selv hører jeg til dem som kan se reality tv med puten klar for å gjemme ansiktet når det som sies og gjøres blir for pinlig (mens jeg krysser fingrene for at jeg slipper å se egne barn i den rollen noen gang ? ), og det er ikke det inntrykket jeg vil noen skal sitte igjen med etter et besøk på Hverdagsmamma :-) Samtidig så har jeg fått et mer positivt syn på blogging som kommunikasjonsmiddel, og jeg koser meg veldig med å skrive om små og store hendelser i livet vårt, mens jeg håper at jentene mine en dag kan lese den med samme glede som jeg gjør når jeg ser bilder fra egen barndom. For selv om innleggene ikke alltid er så lange så ligger det mye tid og tanker bak. Dette gjelder såvel fra hvilke bilder jeg legger ut til hva jeg skriver. For jeg byr gjerne på meg selv, min familie og vår hverdag – på godt og vondt; jeg er bare litt selektiv med hva jeg publiserer :-)

 

Hvordan få bilde ved siden av en kommentar?

Jeg har fortsatt under en måneds erfaring i bloggverdenen, men har på denne korte tiden blitt “bitt av bloggbasiellen”. Det er utrolig gøy, men mye som skal læres, så foreløbig tror jeg skrivingen er det jeg har brukt minst tid på :-) Forhåpentligvis endrer dette seg etter hvert, men til nå så har jeg liksom aldri blitt helt fornøyd med selve designet. Jeg finner hele tiden noe jeg vil forandre på eller savner på siden min. Siden jeg ikke kunne noe om blogging fra før av så sier det seg selv at det har blitt mye søkeaktivitet på nettet. Her har jeg fått mange tips og ideer fra andre bloggere, og ser at det ofte er flere som lurer på de samme tingene….  Regner derfor med at andre nybegynnere kan ha nytte av noen av de tingene jeg har lært mer om :-)

Hvordan få bilde ved siden av en kommentar?

Mange bloggere har et lite bilde ved siden av kommentaren på bloggfeltet. Selv ønsket jeg meg dette fordi jeg synes det gir mer personlighet til bloggeren.

Det mest vanlige er å bruke Gravatar. Gravatar er et nettsted hvor du kan knytte et bilde opp imot en e-postadresse. Når du kommenterer innlegg og legger igjen adressen vil bildet du har valgt bli knyttet til denne kommentaren. Dette gjelder uavhengig av hvilken tilknytning du kommenterer i, dvs at det ikke bare gjelder for bloggkommentarer. Tjensten er gratis.

For å komme i gang, gå til gavatar.com. Når du logger deg inn på siden så blir du enkelt og brukervennlig bli guidet i hva du skal gjøre. Det er også linker som kan hjelpe deg fortløpende.

Lykke til :-)

Selv prøver jeg enda å finne ut hvordan man kan få bilde knyttet opp til overskriften på innlegget når man publiserer en post. Dersom noen kan hjelpe meg så setter jeg stor pris på det – i mellomtiden så søker jeg videre……

 

 

Hvordan få frem bilde på medlemsiden til MB???

Hei,

håper noen kan hjelpe meg her. Hvordan klarer dere å få frem bilde på MB??? Jeg får bare frem overskriften på posten min…… Usikker på om det har sammenheng med at jeg bruker Worldpress????

Takknemlig for all hjelp:-)

Trøblete bloggstart

Test av bilder

Hverdagsmamma er som de fleste andre på samme alder vant til å bruke data til hverdagsbruk; å være på internett er eksempelvis en nødvendighet. Noe særlig dyptliggende datakunnskaper har jeg imidlertid ikke, så når jeg nå prøver meg på en blogg så har det vært utrolig mye å sette seg inn i. At jeg samtidig har gått fra PC til Mac har kanskje gjort denne bloggstarten noe mer trøblete enn nødvendig:-)

Uansett, jeg har allerede lært mye, og synes det er kjempegøy (er svært takknemlig for at hverdagspappa har hjulpet meg noe nå innledningsvis, ellers er det godt mulig det ikke hadde vært så gøy…..).

Idag har jeg prøvd å sette meg inn i hvordan jeg kan lage ulike bildesammensetninger på Picasa – hvorfor har jeg ikke gjort dette før???? Programmet har et hav av muligheter, og er veldig brukervennlig. Rett og slett gøy å sitte og leke seg med:-)

Kollasjebilder av venner og familie

 

Jeg har tatt noen bilder, og laget kollasjer av disse. Har prøvd meg frem med ulike rammer, ulike sammensetninger, og ulike farger. Mange muligheter – og de samme bilde sammensetningene ser jo helt forskjellig ut utifra hvilken variant man velger. Dette skal jeg gjøre oftere.

Kollasjebilder av venner og familie

Ny Mac – endelig

Hverdagsmamma: personlig vs privat blogger

Så var den endelig kommet i hus, vår nye Mac Air. Det kriblet nesten litt i magen når jeg åpnet pakken (Apple kan virkelig selge produktene sine – ikke det samme å åpne en grå pappeske, som de hvite boksene deres), og kriblingen ble ikke mindre når selve Mac´n åpenbarte seg; fantastisk liten, nett og lekker:-)
Enkel brukerveiledning gjorde at vi i løpet av kun kort tid var i gang med å bruke maskinen. Nå innledningsvis er Mac´n noe uvant å bruke da endel funksjoner er ulik hva vi er vant til fra pc verden. Jeg brukte eksempelvis litt tid på å finne ut hvordan jeg skulle kopiere et bilde(om noen lurer så merk bildet, gå til rediger boksen øverst på siden og velg kopier. Lim innfant jeg under samme rubrikk). Som hos de andre Apple produktene var det selvfølgelig ikke vanskelig, men alt må læres;-) Regner derfor med at jeg vil ha mange spørsmål fremover, men gleder meg til å utforske.
Sjekk forresten ut neglelakken til hverdagsmamma her jeg sitter ved kjøkkendisken. For en fysioterapeut er det sjelden rom for å ha lange negler, så neglelakk er som regel forbeholdt feriene for min del. I år er det oransjetoner som er blitt min sommerinvestering – litt forfengelig må en hverdagsmamma ha lov til å være:-D
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...