Category Archives: Boller

Oppskrift på riskaker

Her i huset lader vi opp til bursdagsrace de neste dagene. Etterhvert som jeg selv er blitt eldre, så har min begeistringen over å gå inn i et nytt år blitt erstattet av det fakta at jeg faktisk er begynt å bli gammel (den følelsen). Plutselig dukker linjer opp i ansiktet, og ting henger på en helt annen måte enn hva det engang gjorde :-) Heldigvis så har vår mellomste datter bursdag bare dager etter meg, og hennes forventninger og glede over denne dagen gjør at jeg fint kan la min egen passere uten å gjøre noe nummer av det. Det er liksom mye gøyere å stelle i stand til barneselskap…..

En ting jeg alltid elsket å få servert når jeg selv var i alderen der barnebursdager var aktuelt, var riskaker. Jeg husker enda følelsen når maten skulle serveres og de helt fantastiske bollene var på plass på bordet. Både pølser og andre kaker var glemt da, for her var det om å gjøre og ha plass til favorittmaten. I årene som har gått siden så har nok noe av min iver etter riskaker dabbet av, og jeg laget det aldri selv før det ble klart for egne barn å feire sine dager. En oppskrift jeg har brukt de siste årene og som pleier å slå an er denne:

Oppskrift på riskaker

Smelt 250 g delfiafett (kokosfett) og 200 g kokesjokolade (jeg pleier å ta en lys og en mørk, evt kan det være godt å bruke melkesjokolade). Avkjøl blandingen.

Pisk eggedosis av 2 egg og 2 dl sukker. Rør inn 3 ss kaffe og delfiafettet/sjokoladen. Bland lett inn 100 g puffet ris. 

Lag boller med skje og sett dem i muffinsformer.

Risbollene formes greit med skje opp i muffinsformer.

Risbollene formes greit med skje opp i muffinsformer.

Avkjøles og oppbevares i kjøleskapet til servering.

Oppskriften gir ca 27 riskaker av denne størrelsen

Oppskriften gir ca 27 riskaker av denne størrelsen

Alternativt kan man bytte ut deler av risen med honnikorn, rosiner, brente mandler som er hakket, kokosmasse etc. Det er gøy å smake seg til med ulike smaker og konsistenser :-)

Kanelsnurrer

Det er ingen hemmelighet at jeg er glad i gjærbakst, ikke bare å spise, men også å lage. Mens jeg manner meg opp for å sette i gang med kaker, så lager jeg søtdeiger med den største glede. Selv om det ofte er den samme søtdeigen som står på agendaen (oppskrift her), så varierer jeg gjerne på formen. I det siste så er det kanelsnurrer som har slått an her hjemme

oppskrift på kanelsnurrer

Enkle å lage er de også, og en fin variasjon til vanlige kanelboller.

This slideshow requires JavaScript.

Fremgangsmåte for å lage kanelsnurrer:

Arbeid godt sammens den ferdige deigen. Form den så til en tykk pølse, før den kjevles ut som et rektangel. Smør på smør, og dryss på kanel og sukker.

Brett først hver av langsidene inn mot midten (jeg liker videre å legge dette dobbelt, men det krever at deigen ikke er klissete). Skær deigen i 4-5 cm tykke deler (bilde 1). Skjær så et 3 cm snitt på midten av hvert stykke (der bretten er om man har brettet dobbelt) (Bilde 2). Snurr delene til hver sin side, og knytt dem sammen – som om man knytter en enkel knute (bilde 3). La snurrene heve ca 30 minutter før de pensles med egg og det helles perlesukker over.

Stekes på 215 gr i 12 -15 min.

God appetitt :-) 

Innbakte horn med ost og skinke

Bursdagsfeiringene hos oss er samlet i klynger. Det høres både praktisk og greit ut når jeg tenker på det resten av året, men når tiden nærmer seg så har allikevel stressnivået en tendens til å øke til det dobbelte og mere til. Denne gangen er det eldste- og yngstemann som fyller år, og selvfølgelig må dette feirest for alt det er verdt. For å få det hele til å gå opp så blir det mange selskaper i tiden som kommer. Ikke helt optimalt med tanke på at mye står litt på hodet her hos oss som følge av utbyggingen, men det får så være. Som alltid når det gjelder selskaper så gjelder det imidlertid å ha planlagt mest mulig i forkant – så også når det gjelder maten. Noe som alltid er både enkelt og greit å ha i frysen og servere, er fylte horn med ost og skinke. Dette blir luftige horn, som kanskje andre kan ha glede av oppskriften på. Gjengir den derfor under.

Oppskrift på innbakte horn med ost og skinke

Smelt 150 g smør i en panne. Tilsett 7 dl melk, og varm opp til ca 37 grader. Tilsett 1,5 pk fersk gjør og rør ut. Hell over i en bolle. Tilsett 4 ts sukker og 20 dl hvetemel, og elt deigen til den er smidig og fin. Tilsett evt mer mel ved behov, uten at deigen skal være for fast. La deigen heve i ca 30 min.
(Jeg liker å bake opp litt ekstra når jeg først baker, så denne oppskrift gir ca 32 horn. Den kan fint halveres, men bruk da 1 pk gjær).
 
Del deigen i fire like store deler. Kjevle ut en rund leiv og kutt den opp i 8 like store trekanter. Fyll på med ost og skink i den bredeste delen av trekanten og rull ut horn (begynn med den bredeste delen).
innbakte horn med ost og skinke
La deigen etterheve ca 30 min.
Pensles med egg, og strø over sesamfrø (evt litt ost). Stekes på 200 grader i ca 15 minutter.
innbakte horm med ost og skinke

God appetitt

 

Fastelavensboller med sjokoladekrem og bringebær

Jeg har aldri vært spesielt begeistret for tradisjonelle fastelavensboller, men etter at jentene har vokst til så hører liksom fastelavensboller til på denne ene søndagen i februar. Tidligere år har jeg derfor brukt vaniljekrem (50/50 vaniljekrem og vanlig krem) inni og pyntet godt med melis, noe som har falt betydelig bedre i smak her hjemme enn boller med kun vanlig krem. I år har jeg imidlertid latt meg inspirere av en oppskrift fra kk og laget fastelavensboller med sjokoladekrem og bringebær. En spennende variant som absolutt kan anbefales.

Fastelavensbolle med sjokoladekrem og bringebær

Til selve bollene har jeg brukt den tradisjonelle oppskriften som jeg ofte bruker.

Sjokoladekremen kan med fordel lages dagen i forvegen: Finhakk 100 g mørk sjokolade, varm opp en halv pakke fløte og smelt sjokoladen inn i denne sammen med litt sukker. Visp godt og tilsett mesteparten av den resterende fløten. Visp til krem og sett i kjøleskapet over natten.

Rett før severing: Kremen er nå litt mouseaktig, rør derfor inn resten av fløten slik at kremen får den rette konsistensen. Varm opp en pakke med frosne bringebær. Del bollene i to, smør utover sjokoladekremen og hell over de varme bærene. Legg på toppen av bollen og strø over litt melis til pynt.

Fastelavensbolle med sjokoladekrem og bringebær

Serveres mens bringebærene fortsatt er varme.

Oppskrift på horn

Vi gjør oss klare til en uke fylt med bursdagsfeiring her hos oss, og da må det baking til. En ting som alltid er greit å ha i frysen – bursdagsfeiringer eller ei – er hjemmelagde horn. Smaker godt, og er enkelt å lage.

Hjemmelaget horn

Oppskrift på horn

Bland sammen 16 dl mel, 2 ss sukker og 1 ts kardemomme.

Smelt 120 gram melange, ha i 6 dl melk og varm opp til ca 37 grader. Rør ut 1,5 pakke fersk gjær. Hell blandingen over det tørre og elt deigen til den er glatt og smidig. La deigen etterheve 30 -40 minutter.

Del deigen i 4 like store deler. Kjevl runde leiver og del dem i passe spisser. Dersom jeg skal bruke hormene sammen med pålegg, så liker jeg å dele leivene inn i 8, mens jeg oftest velger en 12 deling om hornene skal brukes som tilbehør til gryteretter etc.

hjemmelagde horn

La hornene etterheve på et lunt sted ca 20 min.

Pensle hornene med egg, og strø over valmuefrø/ sesamfrø.

Hjemmelagde horm

Hornene steket midt i ovnen på 220 grader i 12-15 minutter.

Når jeg først baker liker jeg å lage store posjoner slik at jeg kan ha liggende i frysen. I dette tilfelle blir det fra 32 til 48, alt etter hvordan man har delt leivene. Man kan selvfølgelig lage færre, halver da alt utenom gjæret, hvor man bruker en pakke.

Dersom man ønsker en grovere varianter, så bytt ut 6 – 8 dl av hvetemelet med grovere mel. Kutt da i tillegg ut kardemommen.

Lykke til :-)

Lucia på forskudd

En ting som alltid blir prioritert før jul er å bake Lussekatter. Etter som årene går og flere oppgaver og arrangementer skal presses inn i desember, så gjelder det å planlegge slik at tradisjoner ikke blir stress. I de tilfellene da den 13. er på en ukedag, så lages derfor Lussekattene helgen før. For vår del ble det idag :-) I kombinasjon med kakao og krem så ble det en fin lørdagslunch her i heimen. Oppskriften er den samme som jeg har brukt siden studietiden, og om andre kan dra nytte av den så kommer den her:

 

Oppskrift på Lussekatter

Smelt 200 g margarin, og tilsett 7 dl melk. Varm blandingen opp til ca 37º C, og rør inn 1,5 pakke gjær.

Bland sammen 1,2 kg hvetemel, 2 dl sukker, 2 ts gurkemeie og 1 ts kardemomme. Rør inn alt det våte. Tilpass mer mel etter behov for å få en jevn og fin deig.

Sett deigen lunt, og la den heve i ca 30 minutter.

Skjær passe stykker av deigen, og rull ut pølser som formes til Lussekatter. La de etterheve i 20-30 minutter. Pensle med egg og pyntes med rosiner.

Stekes på 220 grader i en forvarmet i ca 12 minutter

PS!! Husk å være tidlig ute med å kjøpe gurkemaie – for det er alltid utsolgt når den 13. nærmer seg.

Kanelboller med vaniljekrem

Ferdige resultat

 

 

Jeg er glad i å bake, og ofte så blir det til at jeg lager vanlige kanelboller. Noen ganger er det imidlertid godt med en forandring, og da kan kanelboller med vaniljekrem anbefales.

 

 

 

Oppskriften er den samme som jeg bruker på vanlige kanelboller:

Smelt 200 gram margarin, tilsett 7 dl melk, og varm blandingen opp til ca 37º C. Rør inn 1,5 pakke gjær.

Bland sammen 1,2 kg hvetemel, 2 dl sukker og 1 ts kardemomme. Rør inn alt det våte. Tilpass mer mel etter behov for å få en jevn og fin deig. Sett deigen lunt, og la den heve i ca 30 minutter.

 Skjelv ut deigen. Smør på magarin, og strø over kanel og sukker.

Rull deigen sammen, og skjær den opp i passe størrelser.

 La bollene etterheve ca 20 minutter.

Trykk deigen ned i midten av bollene slik at det blir en grop. Fyll i med vaniljekrem.

 Stek bollene ca 12 minutter i en forvarmet ovn på 220º C.

Deigen gir ca 35 boller.

Avkjøl bollene på rist, og pynt med melis og kokos

Skillingsboller

Ferdige skillingsboller

Jeg har en fast søtdeig som jeg bruker som grunnlag for de fleste bolletypene jeg lager. Idag er det barnas favoritt skillingsboller som står for tur. Deigen smaker godt og er lett og lage, så jeg anbefaler den gjerne videre

 

 

 

 

Smelt 200 gram margarin, tilsett 7 dl melk, og varm blandingen opp til ca 37º C. Rør inn 1,5 pakke gjær.

Bland sammen 1,2 kg hvetemel, 2 dl sukker og 1 ts kardemomme. Rør inn alt det våte.                                                                                                                                        Tilpass mer mel etter behov for å få en jevn og fin deig.

 

 

 

 

Sett deigen lunt, og la den heve i ca 30 minutter.

 

 

 

Skjelv ut deigen. Smør på magarin, og strø over kanel og sukker.

 

 

 

 

Rull deigen sammen, og skjær den opp i passe størrelser.

La bollene etterheve ca 20 minutter.

Pensle bollene med rørt egg, og strø over perlesukker

Stek bollene ca 12 minutter i en forvarmet ovn på 220º C.

Deigen gir ca 35 boller.

 

Klippekrans


Sommer og ferie gir heldigvis ekstra tid til å gjøre andre ting enn hva det er rom for i en hektisk hverdag. For vår del har vi flere dager på rad hatt besøk av venner. Kjempekoselig!! Siden det ikke er like kjekt å bruke dagen på å stå på kjøkkenet i forkant er det greit å ha noen enkle suksess oppskrifter. Klippekransen er en slik. Selv smakte jeg den for første gang for noen år siden når en av turnuskandidatene hos oss laget den til egen avslutning, og siden har jeg laget den titt og ofte selv. I tillegg til å være enkel å lage, så ser den god ut og pleier å falle i smak av både store og små.
Anbefaler den på det sterkeste:-)

Selve bolledeigen:

1 kg mel,
6,5 dl melk,
125g sukker,
125 g smør,
2 pk tørrgjær,
1 ts salt,
1 ts kardemomme,
Kokosfyllet:
8 ss smeltet smør,
8 ss sukker,
10 ss kokos,
8 ts kanel,
Slik gjør du:
Bland alt det tørre (utenom en pose med gjær). Smelt smør og bland med melk slik at den er ca. 37 grader. Bland inn en pose gjær. Rør alt sammen (tilsett mer mel om nødvendig). Kjevl ut deigen. Smør fyllet inni og rull sammen. Klipp i deigen.
Stekes på 225 grader i ca 15 min
Avkjøl kringlen og ta på melus glasur. Jeg pleier å strø over litt kokos :-)
Lykke til!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...