Category Archives: Foto

Bilderedigering på nett

Det siste året er jeg blitt mer opptatt av bilder og bildetaking. Fra å ha mobilen og kameraet der som min faste følgesvenn er Nikon kameraet nå med meg i langt større grad. Jeg kan ikke skryte på meg noen medfødte fototalenter, men jeg lærer stadig hvordan både lys og bildevinkel påvirker resultatet, og det er gøy å se hvordan et og samme motiv kan endre seg ut fra enkle innstillinger. En ting som jeg hele tiden har hatt planer om å sette meg inn i er bilderedigering. Jeg synes fortsatt det er vanskelig å få fokus akkurat der jeg har tenkt, og med tre barn har jeg ofte mer enn nok med å fange dem alle i øyeblikket, mens jeg i etterkant ser at de til tider går i ett med omgivelsene. Det å klare å få dem i fokus, og samtidig fjerne bakgrunnen til fordel for et hvitt lerret i etterkant har jeg derfor savnet.

Men så er det denne tiden da….. På samme måte som det å klare å ta gode bilder krever trening, så gjelder det for redigeringen også, og tiden har rett og slett ikke strukket til sistnevnte (knapt det første heller). Når jeg her forleden kom over bilderedigeringstjenesten bildefiks ble jeg derfor veldig glad.

Jeg måtte dermed prøve ut tjenesten på noen av mine bilder, og kan ikke si annet enn at jeg er fornøyd med resultatene. Kjenner nesten irritasjonen for at jeg var så tidlig ute med å bestille julekortene (kanskje et tips til andre ?), for dette ville hevet resultatet på dem betydelig. Bare se her:

fine jenter bilderedigering

Selv synes jeg iallefall at det får mine amatørbilder til å se mye bedre ut. (Bildene av jentene kan du se orginalversjonen av her). Bildefiks bruker egne fotografer til å redigere bildene, og det er ikke snakk om noe “prøv lykken”.

klær fra Zarabilderedigering bildefliks.no

På bildet av jentene under, så skinner solen på eldstemann slik at 6 åringen forsvinner. Etter redigering er dette tatt vekk, og begge jentene komme mer til sin rett.

høstklær barn, bilderedigering, bildefliks.no

I tillegg så måtte jeg jo prøve et bilde av meg selv. Et øyeblikk kjente jeg på fristelsen av å velge et helfoto fra sommerens badeferie og ta en makeover, men lot det bli med tanken, hehe, resultatet hadde i så tilfelle tvilsomt funnet vei til bloggen (eller man skal aldri si aldri om makeoveren hadde vær grundig nok :-) ). Uansett, et bilde som leder mange lesere til denne bloggen er meg i “foryngelsesluen”. Tydelig at strikking er inn, og at Litlo og Kalen`s lue med vri er populær. Ved å fjerne bakgrunnen kommer luen i fokus på en helt annen måte enn tidligere.

strikket lue, bildefliks.no

Kanskje det er andre som har erfaring med bilderedigering på nett? I så tilfelle hadde det vært kjekt å høre mer om dette.  For min del kommer jeg iallefall til å prøve dette igjen…..

Det har tatt tid, men endelig er jeg i gang

I flere år så har jeg tenkt at jeg skal sette meg ned og lage fotobøker. Når jeg ble mamma for første gang var planen en Nyfødt bok til prinsessen. Jeg så for meg den lekreste scrapping utgaven man kan tenke seg. Selvfølgelig skjedde ikke det, og realiteten ble et helt vanlig album hvor bildene var stukket inn og hvor det ikke var plass til å skrive noe som helst ved siden av. Siden den gang har jeg knapt fremkalt et bilde. Ingen bøker er blitt laget. I hodet mitt ja, men i virkeligheten nei. Og de yngste jentene kunne liksom ikke få scrappingbøker når ikke storesøsteren hadde fått – faktum er at de ikke har egne albumer engang.

Før digitalkamera kom så ble alle bilder fremkalt. Jeg husker hvordan minner og opplevelser nøysommelig ble satt inn i egne album, og de støvet absolutt ikke ned i hyllen. Faktisk var det ganske kjekt både å bla i dem selv og å vise dem frem til andre. Med unntak av de første årene etter at jeg fikk digitalt kamera så har dette sklidd ut og alle bilder befinner seg nå på dataen. Hva som er grunnen vet jeg ikke. Kanskje fordi man med et digitalt kamera ofte ender opp med flere bilder av samme motiv, og at det derfor trengs en gjennomgang av bildene før de kan fremkalles, eller kanskje bare så enkelt at man har mulighet til å oppbevare dem uten å måtte gjøre noe mer. Tross alt er vi begynt å bli ganske så vant med å se bilder digitalt i de fleste sammenhenger. Samtidig så har flere produkter kommet til og etterhvert som mulighetene har økt, så har tankene om mulige prosjekter på hjemmebane likeså – men som med så mye annet; tiden har en tendens til å gå fra en. At jeg de siste to årene har brukt et heller halvgodt mobilkamera til å forevige de fleste hverdagsøyeblikkene har også gjort sitt til at jeg ikke har prioritert å sette meg ned og organisere og lage egne fotobøker. Dårlige bilder gir nok dårlige bøker……

Etter at jeg fikk nytt kamera til jul så håper jeg imidlertid at det skal bli nye tider. Først og fremst tar jeg for tiden masse bilder. Jeg har lest meg opp på kamera og bildetaking, og begynner å få kontroll på det teoretiske og viktigheten av å tenke iso, blenderåpning og lukketid. Greit nok, resultatene lyser av at det kreves masse øving for å få gode bilder, men det går fremover, og fremfor alt så er det gøy når det blir bra (selv om det fortsatt omtrent bare skjer på 1 av 10 bilder). Trøsten er at øvelse gjør mester!! Med bedre bilder frister det imidlertid enda mer å lage skikkelige fotobøker, så derfor er planen klar: Fotobokprosjektet skal begynne nå!! Fra nå av skal det årlig lages egne årsbøker!! (tror jeg ? ). Siden jeg vet hvor det har sviktet før (tiden det tar å gå gjennom et hav av bilder) så ser jeg for meg å sette meg ned noen ganger i året og lage nye sider, på den måten så blir ikke prosjektet så stort og uoverkommelig.

For å trene meg, fant jeg ut at det var på tide å gjøre noe jeg skulle gjort for snart 7 år siden. Lage eget bryllupsalbum. Jeg hører ikke til dem som har drømt om og planlagt bryllupet siden jeg var barn. Faktisk så har ingen ting ved tanken på å være i sentrum for alles blikk og kamera en hel dag trigget meg. Ei heller kjolen. Den ble kjøpt 5 minutter etter at jeg så den i vinduet på en vanlig kjolebutikk, og var den første og siste jeg prøvde. Det var liksom greit sålenge den ble godkjent av den kommende brudgom. Selv om det må sies at jeg i etterkant er glad for at jeg ble overtalt til å bære slør og faktisk synes det var veldig gøy, så omhandlet det meste av planleggingen å finne det rette stedet (giftet oss i Barcelona) og velge ut meny. Siden Hverdagspappa er bedre enn meg i engelsk og liker å planlegge så sto han for det meste her. Bildetaking tenkte vi heller ikke spesielt mye over, men siden få brudepar går rundt med kamera – iallefall gjorde ikke vi det – så bestilte vi fotograf gjennom Sjømannskirken som kom og tok bilder av oss etter sermonien. Bildene ble deretter sendt oss på cd. I etterkant var vi lite flinke til å samle inn bilder fra venner og kjente – som heldigvis for vår del – var mer aktive med kamera enn oss. Når jeg forleden kveld satt meg ned for å lage bryllupsalbumet så må jeg si jeg angret litt på det. I tillegg til bildene fra fotografen, hadde jeg fått noen fra en god venn, men vårt bryllupsalbum inneholder stort sett bilder av brudeparet ? Kanskje det etterhvert blir ett mindre til av gjestene også – for nå i etterkant har jeg fått flere bilder av en venninne og jeg skal etterspørre ytterliger flere fra andre (hint, hint). Iallefall så fikk jeg den planlagte øvingen som jeg hadde sett for meg, og til dette så brukte jeg Fotoknudsen. Jeg har brukt dem flere ganger når jeg har laget julekort etc, og dermed så har jeg lastet opp bilder der før. Siden konkursen tidligere i år ikke har gitt konsekvenser for minnebanken, tenkte jeg at det kunne være greit å støtte opp om et lokalt bergensfirma. Iallefall så valgte jeg et standard bryllupsalbum derfra. Jeg skulle ha ønsket at det var enklere å dra bildene mellom de ulike bilderammene inni, uten å måtte gå tilbake og da miste arbeidet jeg alt hadde gjort. Jeg er derfor litt usikker på om jeg vil få til noe annet enn å velge ut de aktuelle bildene når jeg ser for meg å lage album over en lengre periode, så det er ikke helt i samsvar med planen med å lage sider ferdig fortløpende, men mulig dette lar seg gjøre på de andre albumene ? Evt tar jeg gjerne imot forslag til andre gode leverandører av fotobøker…..

Iallefall, slik ser resultatet ut, og selv om albuemet med fordel kunne visst mer av alle de flotte gjestene våre, så er jeg førnøyd med endelig å ha fått laget ferdig bryllupsalbumet :-)

bryllupsalbum fra fotoknudsen

Hvilken fotoveske bør jeg velge??

Jeg fikk nytt kamera til jul, og foreløpig har det absolutt resultert i mer fotografering. Det er rett og slett blitt kjempegøy å ta bilder! Bildene bærer imidlertid preg av  at jeg har en lang læringskurve foran meg, men alle må jo begynne et sted, – og trøsten er at fra det nivået jeg er på nå, så kan det bare bli bedre :-)

For å lykkes med dette så sier det seg selv at det må øving til, og det er her jeg innledningsvis har møtt på en utfordring; å ha kamera med der bildene skal taes. Jeg har selvfølgelig kjøpt en vanlig kamerabag, men jeg klarer ikke å bli helt fortrolig med å drasse rundt på den. Det ser liksom litt for “profft” ut, og gjenspeiler ikke helt der jeg er. Jeg føler meg rett og slett litt dum…

Derfor er det bare å innse; skal kameraet i større grad følge familien, så må veskealternative endres. Siden jeg har bursdag senere denne måneden så passer det perfekt å ønske seg nok en veske, jeg har jo tross alt ingen som dekker dette behovet… (ok, om man ser bort fra kamerabagen da, men den teller ikke!!!)

Iallefall, etter litt søkeaktivitet på nettet ble jeg oppmerksom på nettsiden fotobag.no, og som den amatøren jeg er i fotoverden så fikk jeg en skikkelig aha-opplevelse – for det er jo absolutt ikke behov for å måtte drasse rundt på en kjedelig fotobag når det finnes så mange flotte alternativer.

For mitt vedkommende ble det kjærlighet ved første blikk når jeg så vesken Libby i fargen caramel fra Kelly Moore. (Bildene er hentet fra kellymoorebag.com)

Kelly Moore - Libby

Dette er en veske jeg lett hadde valgt uavhengig om den skal brukse som kameraveske eller ei. Grunnen til at jeg ikke har bestilt den enda er rett og slett fordi jeg er usikker på om den blir for stor? Med en bredde på ca 40 cm, dybde på 26 cm og høyde på 29 cm, så er den i største laget. Ypperlig dersom vi er på reise eller skal i selskap etc, men kanskje litt stor til hverdags? Spørsmålet jeg har stilt meg selv er om jeg virkelig kommer til å ta med meg kameraet på senteret en helt vanlig dag, og svaret her er nok nei. Så kanskje er det greit med en stor fotoveske? Med tre barn er det alltid nok av andre ting som også må med. Jeg klarer ikke helt å bestemme meg……

Kelly More har forøvrig flere andre fine modeller, som 2 Sues

Kelly Moore - 2 Sues og modellen Classic

Kelly Moore - Classic

Egentlig likte jeg begge disse alternativene, men så var det dette med fargen da. Ingen av dem finnes i caramel…

fotobag.no har de et annet merke – Epiphanie –  som jeg også synes har flere fine vesker, og særlig likte jeg modellen Ginger.

Kameraveske fra fotobag.no

På en utenlandsk side fant jeg Grace Butterscotch som falt i smak

Kameravæske fra Gracie Butterscotch

Denne synes jeg minnet om 2 Sues, og når jeg begynte å regne litt på pris så ble ikke sluttsummen så forskjellig fra det norske alternativet. For selv om man slipper toll på fotoutstyr, så kommer moms og porto i tillegg (hos fotobag er frakt inkludert).

Jeg er rett og slett litt rådvill, og for å sikre å få en kameraveske til bursdagen så bør jeg snart bestemme meg (etter 12 år så tar jeg det som en selvfølge at min mann blir strålende fornøyd med en klar bursdagsbestilling :-).

Det er kanskje andre som har forslag eller erfaringer med fotovesker som kunne hjulpet meg litt på vei? Alle innspill mottas med takk

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...