Category Archives: Kake

8 års fest med Peppermyntekonfekt

I dag har vi en 8 års jubilant her i huset – hvor blir egentlig årene av :-) Siden vi akkurat er kommet hjem fra en uke på Gran Canaria så blir ikke barneselskapet før neste fredag. Litt stas på bursdagbarnet er det imidlertid viktig å få gjort så vi blir 11 gode venner til middag idag. 8 åringen har selvfølgelig bestemt maten, og både brownies, sveler og hjemmelaget pizza står på menyen. I tillegg har hun ønsket seg Peppermyntekonfekt – så da blir det slik. Siden dette var både godt og lettvint så deler jeg oppskriften her på bloggen. Oppskriften er hentet fra “Min første kokebok”, en kokebok som forøvrig anbefales til små kokker

Oppskrift på peppermyntekonfekt.

1 eggehvite

350 g melis (+ litt ekstra til forming av konfektene)

3 dråper peppermynteolje

2 dråper konditorfarge etter eget ønske (vi gikk for bursdagsbarnets yndlingsfarge blå)

125 g god kokesjokolade i biter (her hadde vi mye til overs, så 100 g holder rikelig)

Fremgangsmåte

Pisk eggehviten til den skummer. Sik inn melisen og bland godt. Tilsett peppermynteoljen og konditorfargen og bland godt.

Dryss litt melis på hendene. Del blandingen i små biter (ca 20) som rulles til små baller og legges på en stekeplate. Klem kulene flate med en gaffel. Sett dem i kjøleskapet i 1 time til de er faste.

Ha sjokoladebitene i en ildfast bolle, og smelt dem i vannbad. Rør i sjokoladen så den blir glatt og fin. Dypp konfektbitene i sjokoladen til halvparten er dekket. Legg dem på bakepapiret til sjokoladen er stivnet. Oppbevares i kjøleskapet.

hjemmelaget konfekt

Her i huset gleder vi oss til å møte gode venner og feire 8 åringen vår. Solen skinner og flagget vaier, så alt ligger til rette for en god dag. Håper dere alle nyter den til fulle :-)

Oppskrift på riskaker

Her i huset lader vi opp til bursdagsrace de neste dagene. Etterhvert som jeg selv er blitt eldre, så har min begeistringen over å gå inn i et nytt år blitt erstattet av det fakta at jeg faktisk er begynt å bli gammel (den følelsen). Plutselig dukker linjer opp i ansiktet, og ting henger på en helt annen måte enn hva det engang gjorde :-) Heldigvis så har vår mellomste datter bursdag bare dager etter meg, og hennes forventninger og glede over denne dagen gjør at jeg fint kan la min egen passere uten å gjøre noe nummer av det. Det er liksom mye gøyere å stelle i stand til barneselskap…..

En ting jeg alltid elsket å få servert når jeg selv var i alderen der barnebursdager var aktuelt, var riskaker. Jeg husker enda følelsen når maten skulle serveres og de helt fantastiske bollene var på plass på bordet. Både pølser og andre kaker var glemt da, for her var det om å gjøre og ha plass til favorittmaten. I årene som har gått siden så har nok noe av min iver etter riskaker dabbet av, og jeg laget det aldri selv før det ble klart for egne barn å feire sine dager. En oppskrift jeg har brukt de siste årene og som pleier å slå an er denne:

Oppskrift på riskaker

Smelt 250 g delfiafett (kokosfett) og 200 g kokesjokolade (jeg pleier å ta en lys og en mørk, evt kan det være godt å bruke melkesjokolade). Avkjøl blandingen.

Pisk eggedosis av 2 egg og 2 dl sukker. Rør inn 3 ss kaffe og delfiafettet/sjokoladen. Bland lett inn 100 g puffet ris. 

Lag boller med skje og sett dem i muffinsformer.

Risbollene formes greit med skje opp i muffinsformer.

Risbollene formes greit med skje opp i muffinsformer.

Avkjøles og oppbevares i kjøleskapet til servering.

Oppskriften gir ca 27 riskaker av denne størrelsen

Oppskriften gir ca 27 riskaker av denne størrelsen

Alternativt kan man bytte ut deler av risen med honnikorn, rosiner, brente mandler som er hakket, kokosmasse etc. Det er gøy å smake seg til med ulike smaker og konsistenser :-)

Årets pepperkakeborg

En ting jeg aldri rekker over før jul (ikke at jeg forsøker heller) er de syv sortene. For å være helt ærlig så er ingen i familien særlig glade i noen form for julekaker, så vi har rett og slett gitt opp prosjektet med først å skulle fylle kakeboksene, for så å tømme dem i søppelet noen uker senere. Noe som allikevel er et must er pepperkakebaking og pynting av pepperkakehus. Tradisjon tro gjør vi dette sammen med min venninnes familie, og fra å være ett barn og fire voksne som kunne sette sammen både hus og pynte det, så er ungeflokken økt til 6. Med andre ord mye lyd og leven, men utrolig gøy. Hvor gøy de yngste synes selve pyntingen er i lengden kan sikkert diskuteres, men skålene med godteri blir alltid tomme hos alle :-)

I år har vi gått for den litt mer avanserte varianten. Tidligere år har vi alltid hatt hus (bilder fra i fjor), men i år slo vi til med en egen pepperkake borg. Ideen kom fra minstejentens barnehage, hvor de høsten 2012 lenge hadde hatt Prinsessen på erten som tema, og som fulgte opp med å lage prinsesse slott når julen kom.

En ivrig gjeng

En ivrig gjeng

Hovedtanken for vår del var at en borg ville være lettere å pynte for de små. Mange barnehender har en tendens til å gi mye trykk på taket, og dette har ikke alltid gitt et like heldig ressultat (på utseende, ikke smaken :-) ). I utgangspunktet var intensjonen to borger, men etterhvert som prosjektet skred frem så innså vi at dette ikke var bare bare, og vi holdt oss til en. Til neste år er det ikke utenkelig at vi går for to. Note to self: en borg krever 2 bokser Ikea deig!! Slik ble årets resultat:

Noe skjev, og pyntet etter prinsippet kvantitet fremfor kvalitet, men eldstemann er fornøyd med resultatet

Noe skjev, og pyntet etter prinsippet kvantitet fremfor kvalitet, men eldstemann er fornøyd med resultatet

Om andre har lyst til å prøve det samme, så lages tårnene greit ved å rulle den ferdigstekte deigen umiddelbart rundt en tom tørkerull kledd med smørpapir. Ved å surre nytt smørpapir utenpå pepperkakedeigen når den er kommet på så holder formen seg fint mens deigen blir kald.

Planen var to borger, og formene var iallefall på plass......

Planen var to borger, og formene var iallefall på plass……

På forhånd skar vi ut mønster til lang – og kortsidene i smørpapir. Vi brukte som sagt Ikea deig. På pakken står det 6-8 min – jeg gikk for 8, men det ble likevell for lite. Den trengte minst 12-14 min for å bli skikkelig stiv. Selve borgen stod da greit av seg selv, og vi trengte kun melis til å feste delene med (jeg synes smeltet sukker er noe herk å holde på med). Oppi tårnene satte vi iskremkjeks.

Det ferdige resultatet ble både småskjevt og alt annet enn perfekt, men hva gjør vel det når barna har gått for kvantitet fremfor kvalitet i pyntingen – da vil nok spisingen uansett bli stas :-)

Oppskrift på grove vafler

Grove vafler er alltid greie å lage når man har lyst på noe godt, samtidig som man vil det skal være litt sunt. I utgangspunktet så bruker jeg det jeg har i huset, oftest både havregryn og grovt mel. I de tilfeller da jeg ikke har nok av dette, så gjør knuste havreflak (frokostblanding) samme nytten. Vaflene pleier alltid å falle i smak, særlig når de blir servert varme og med syltetøy på. Kjapt, enkelt og ikke så alt for usunt.

Om noen trenger en basis oppskrift for å komme igang, så prøv gjerne den under bildet

vaffel

Oppskrift på grove vafler – sunne og gode

4 stk egg

125 g hvetemel

125 g fin sammalt hvete

50 g havregryn

5 dl melk (evt 2,5 del melk og 2,5 dl vann)

2 ss smør

1 ts bakepulver

Bland sammen alle ingrediensene og rør godt. Røren kan med fordel svelle 15 minutter (sjelden jeg prioriterer dette) før de stekes.

Oppskriften gir ca 9 vaffelplater.

Ps! Om noen skulle mangle kjøkkenvekt, eller bare foretrekke å lese oppskrifter i dl, så kan denne omregningstabellen være nyttig. Jeg har iallefall benyttet meg av den mang en gang.

God appetitt!

Påskestemning med sveler og jakt på påskeegg

Dagen hos oss startet med at far i huset skimtet påskeharen på sin grytidlige joggetur, og når jentene litt senere sjekket postkassen så hadde han jammen lagt igjen et skattekart til dem der. Dermed var det bare å begynne jakten; tre ivrige små fant først frem til et nytt kart før yngstemann fant en kurv med tre egg stående utenfor huset. Med eggene i hus kan vi dermed offisielt si at påsken er begynt her hos oss. Fri og sol lover bra for dagene som kommer :-)

Klart for påskekos

Klart for påskekos

Med strålende vær ble steketakken funnet frem og sveler laget til lunsj. Ikke verst å nyte solen med årets første utemåltid på egen terrasse. Oppskriften jeg bruker er den som brukes på sveler man kjøper på ferjene til fjord 1, og som for noen år siden ble kåret til landets beste. De kan derfor anbefales på det sterkeste – og da helst med smørekremen på – iallefall er det populært her hos oss.

sveler med smørekrem

Oppskrift på sveler:

1 liter kulturmjølk
4 egg
1,5 dl sukker
1,5 ts (7 ml) natron
1 ts (5 ml) hjortesalt
9 dl kveitemjøl

Oppskrift på smørkrem:

90 g margarin
50 g sukker
30 g melis

Oppskrift på sveler fjord 1

Oppskrift på After Eight brownies

Om man er ute etter en litt annerledes brownies kake, så er denne verdt å prøve ut. En deilig kombinasjon av mint, sjokolade og nøtter.

oppskrift på brownies med after eight

175 g After Eight

200 g smør

275g brunt sukker

4 egg 

180 g hvetemel

100 g hakkede peanøtter

Forvarn ovnen til 175 grader. Bruk en rund kakeform med diamerter 25 cm. Kle bunnen med bakepapir og sidene med smør (bruk evt en vanlig form på ca 25 x 25 cm) Del opp sjokoladen og smøret i små biter og ha i en liten kjele sammen med brunt sukker. Smelt over svak varme mens man rører godt.

Ta kjelen av varmen og tilsett eggene, ett av gangen, og rør dem godt inn. Sik i melet og bland i hakkede nøtter

Hell deigen i formen og stek i ca 25 min. Pass på at den ikke steker for lenge, den skal være litt klissete. Avkjøl kaken før den pyntes med melis og jordbær.

Hjemmelaget karamellpudding

Da hverdagspappa og jeg begynte å feire jul sammen ble det heldigvis ingen diskusjon rundt hva som skulle være julemiddagen; pinnekjøtt var en selvfølge for oss begge. Desserten derimot har vi aldri blitt helt enige om. Mens jeg foretrekker karamellpudding, så vil han helst ha riskrem. Tidligere år har vi derfor pleid å lage begge deler, men siden det bare er oss fem som feirer jul sammen i år, så fant vi ut at det kanskje ble litt i meste laget. Iallefall har det blitt til at vi kutter ut riskremen, og går for karamellpudding. Selvfølgelig må den være hjemmelaget, og siden jeg synes den er beste dagen etter så har jeg brukt morgenkvisten i dag på å lage den. Om noen andre kan ha glede av oppskriften så er den som følger;

Oppskrift på hjemmelaget karamellpudding:

Karamell: Smelt 2 dl sukker i en panne på svak varme. Rør rundt og se til at alt sukkeret smelter. Pass på så det ikke brenner seg. Hell karamellen i en brødform. Vend litt på formen slik at hele bunnen er dekket. Formen blir fort varm, så bruk grytekluter for ikke å brenne deg.

Hell 3 dl kremfløte, 5 dl melk, 5 ss sukker og 1 stk vaniljestang (evt 2 ts vaniljesukker) i en panne. La blandingen koke opp under omrøring. Sett den deretter til side for å la seg avkjøle.

Hjemmelaget karamellpudding

Pisk 8 egg i en bolle. Spe inn den avkjølte melkeblandingen over. For å unngå luftbobler i blandingen bør den stå minst 10 minutter. Hell den deretter over karamellen i brødformen.

Stek karamellpuddingen i vannbad på 120 grader i ca 2 timer til den er stiv.

Hjemmelaget karamellpudding

Hjemmelaget karamellpudding

Karamellpuddingen oppbevares i formen frem til noen timer før den skal serveres. Kvelv den da forsiktig over på et stort fat.

Når jeg var barn så var jeg ikke spesielt glad i karamellpudding, og foretrakk derfor vaniljeis på julaften. Mulig det var spenningen som gjorde at desserten bare ble et nødvendig onde som jeg måtte gjennom før vi kunne begynne på gavene. Selv om jeg idag synes karamellpudding smaker helt herlig, så henger det fortsatt igjen at jeg gjerne vil ha den servert med is til. Hos oss blir karamellpuddingen derfor servert med vaniljeis og krem.

Julegleder

Som jeg har nevnt tidligere så er jeg ikke spesielt glad i å bake kaker. Ikke er jeg en stor kakespiser heller. Noen varianter derimot, som brownies, sjokoladekake og delfiakake, de kaster jeg meg gladelig over. Å bruke tid nå før jul på å bake blir imidlertid ikke prioritert. Når en kjær venninne da ringer på døren og overrekker verdens mest fantastiske delfiakake, da blir jeg glad da!!! (De andre i huset også). For snakk om luksus.

Sånn kan det også gjøres.....

Sånn kan det også gjøres…..

I følge henne så er det oppskriften på delfiasmøret, kombinert med litt kreativitet som som har gitt disse vidunderene. I tillegg har hun pyntet med marsipan, og resultatet er virkelig blitt lekkert….

Å la et glass med brente mandler følge med setter virkelig prikken over i.

Brente mandler hører julen tll

Brente mandler hører julen til

Tusen, tusen takk gode, snille M

Herlig eplekake med vaniljekrem

Også idag har vi venner som kom innom for å hilse på, og igjen ville jeg lage nos godt som ikke tok så lang tid. Bestemte meg for å prøve meg på en enkel eplekake. Det viste seg å være et godt valg. Med vaniljekrem på toppen ble den både saftig og god.
Dersom noen andre har lyst til å prøve seg, så er oppskriften som følger:
100 g smør,
4 egg,
3 dl sukker,
6 dl mel,
3 ts bakepulver,
2 dl matfløte eller melk,
Fyll:
4 epler,
1 dl sukker,
1,5 ss kanel,
4 dl vaniljekrem,
40 g kaldt smør,
Perlesukker.
Slik gjør du:
Smelt smøret. Vips sukker og egg tileggedosis. Bland sammen siket mel og bakepulver. Rør inn smeltet smør og matfløte (evt melk).
Hell røren over i en kakeform (ca 27 cm) eller i en liten langpanne kledd med bakepapir. Fordel vaniljekremen over røren. Skrell epler og skjær dem i båter. Legg dem tett i tett over vaniljekremen. Strø sukker og kanel over. Bruk en ostehøvel og skjær smøret i tynne skiver som legges på toppen. Dryss over perlesukker om du vil.
Stek kaken ved 175 grader i ca 50 minutter.
Serveres med is eller krem

Klippekrans


Sommer og ferie gir heldigvis ekstra tid til å gjøre andre ting enn hva det er rom for i en hektisk hverdag. For vår del har vi flere dager på rad hatt besøk av venner. Kjempekoselig!! Siden det ikke er like kjekt å bruke dagen på å stå på kjøkkenet i forkant er det greit å ha noen enkle suksess oppskrifter. Klippekransen er en slik. Selv smakte jeg den for første gang for noen år siden når en av turnuskandidatene hos oss laget den til egen avslutning, og siden har jeg laget den titt og ofte selv. I tillegg til å være enkel å lage, så ser den god ut og pleier å falle i smak av både store og små.
Anbefaler den på det sterkeste:-)

Selve bolledeigen:

1 kg mel,
6,5 dl melk,
125g sukker,
125 g smør,
2 pk tørrgjær,
1 ts salt,
1 ts kardemomme,
Kokosfyllet:
8 ss smeltet smør,
8 ss sukker,
10 ss kokos,
8 ts kanel,
Slik gjør du:
Bland alt det tørre (utenom en pose med gjær). Smelt smør og bland med melk slik at den er ca. 37 grader. Bland inn en pose gjær. Rør alt sammen (tilsett mer mel om nødvendig). Kjevl ut deigen. Smør fyllet inni og rull sammen. Klipp i deigen.
Stekes på 225 grader i ca 15 min
Avkjøl kringlen og ta på melus glasur. Jeg pleier å strø over litt kokos :-)
Lykke til!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...