Category Archives: Middag

Fiskekaker i hjemmelaget hamburgerbrød

Med fare for at noen kan tro at jeg er på vei til å la all bloggingen dreie seg om mat, så kommer det enda en oppskrift her. Jeg følte et vist behov for å komme med et sunnere alternativ til gårsdagens pølser, så derfor et lite tips til en lettvint og enkel middag som passer ypperlig for travle barnefamilier.

hjemmelaget hamburgerbrød med fiskekake

Fiskekaker i hjemmelaget hamburgerbrød – godt og enkelt: 

50 gram tørrgjær

600 gram hvetemel

100 gram grovt mel – jeg bruker ofte sammalt rug

1 egg

4 dl vann

6 ss smeltet smør

Bland alt det tørre, rør inn et egg før væsken blandes i. Jeg pleier å la denne deigen være våtere enn annen gjærbakst. Dersom noen ønsker en fastere deig, så tilsett mer hvetemel. Det samme gjelder om noen ønsker helt lyse hamburgerbrød; bytte ut det grove melet med lyst.

La deigen heve 30-40 min (Jeg har laget denne deigen før jobb, og latt den stå hele dagen. Det går helt fint)

Bruk en skje og lag små hamburgerbrød av deigen fordelt på et bakepapirkledt stekebrett. Hele grunnen til at jeg begynte å lage hamburgerbrødene selv var at jeg ville de skulle passe til fiskekaker. Jeg pleier derfor å lage størrelsen slik at de er tilpasset dette. Da får jeg 15 -16 hamburgerbrød av denne deigen. Lag større enheter dersom du ønsker å ha hamburgere inni, men vær obs på at da blir det noen færre. Etterheves i 20-30 min.

  Pensles med 1 egg og strø sesamfrø over.

Stekes på 200 grader i ca 15 min.

Serveres med salatblader, tomat, agurk og løk – og ellers alt du villle hatt på en vanlig hamburger. Smaker kjempegodt!!

Innbakte pølser

Jeg skulle ønske jeg kunnet juble over barn som spiste absolutt alt, og at grønnsaker gikk ned på høykant. Sånn er det ikke, men noe de blir veldig glade for om står på menyen er innbakte pølser. En enkel, lettvint og ikke minst barnevennlig rett. Jeg pleier å holde meg til kalkunpølser, og de små i vår familie merker ikke forskjell på dette og andre varianter. Dermed kan mor slappe av med at sunnhetsnivå til en viss grad blir ivaretatt :-)

innbakte pølser oppsktift

Om andre vil prøve seg på det samme, så er oppskriften som følger:

50 g gjær

6 dl melk

100 g melange

1 ts salt

3 ts sukker

800 g hvetemel

 pølser

Smelt melange, tilsett så melken og varm opp til ca 37 grader. Bland inn gjæret og rør denne ut.

Bland alt det tørre. Hell over væsken, og elt dette godt sammen. La deigen heve i ca 30 min.

Del deigen i emner. Om man kun skal lage innbakte pølser, så rekker deigen til 30-35 stk, men jeg pleier å lage opp noen rundstykker også (deigen egner seg godt til dette), og ender da opp med noen færre.

Rull ut lange tynne deigpølser og surr disse rundt pølsene. Legg pølsene på et bakepapirkledt stekebrett, og etterhev dem i ca 20 minutter.

For utseende sin del så pleier jeg å pensle dem før de settes i ovnen med egg, og strør sesamfrø over.

Stekes på 240 grader midt i ovnen i 10-12 min, til de er gyllenbrune.

Pølsene er kjempeenkle for barn og spise, og egner seg godt til barneselskap. De kan fryses og taes opp senere, og smaker like godt kalde som varme. Fungerer ypperlig i nistepakken.

This slideshow requires JavaScript.

Lykke til!!

PS! Pølsene trenger ikke stekes eller kokes før de blir rullet inn i deigen.

Pitapizza

pitapizzaferdig

Jeg skulle virkelig ønske jeg kunne si at jeg har jenter som gnafser brokkoli og gulrøtter, som synes det er topp med grønnsaker og som spiser dette med glede. Slik er det dessverre ikke, og i stedet for å ta opp kampen og skape dårlig stemning i et håp om å få i de litt mer grønt, så tilpasser jeg noen ganger maten etter hva de faktisk spiser. I kveld ønsket vi voksne oss en enkel pitarett med masse grønnsaker, og derfor laget jeg små pitapizzaer til barna. Dette er utrolig enkelt å tilberede, og noe alle tre synest er veldig godt – en super kombinasjon. Om andre vil prøve det samme så trenger man ikke annet enn det man ofte kan ha i kjøleskapet – idag ble det slik hos oss:

 

Hatting pitabrød, peppes pizza saus, skinke, ost og ananas. 

De gangene hele familien lager seg pitapizzaer til kvelds så pleier jeg å ha skåler med kjøttboller, kjøttdeig, tomat, mais, bacon, løk, sopp o.l., og så kan hver enkelt lage sine egne pizzaer. Både sosialt og godt.

 

 

Pizzaene stekes i en forvarmet ovn på 200 grader i ca 10 minutter.

Kyllingfilet surret med bacon i form

Ferdig kyllingfilleter surret i bacon i form

 

For en tid tilbake fant jeg en enkel kyllingrett i form i bladet Kamille. Med noen få endringer i oppskriften er denne blitt godt mottatt hjemme hos oss, og anbefales derfor gjerne videre.

 

 

Skjær 600 gram amandinepoteter, 2 pastinakk, 2 gulrøtter, 1 1/2 Granny Smith-eple og 1 rødløk i biter, og legg alt på et dypt steikebrett. Fyll på med 50 gram smør, 1/2 dl lønnesirup, samt salt og pepper. Bland  alt godt sammen.

Krydre 600 gram kyllingfileter og surr 1-2 baconskiver rundt hver filet. Legg kyllingen på toppen og inn imellom grønnsakene. Strø over litt timian.

 

Sett formen i en forvarmet ovn op 220 grader. Stekes ca 40 min til alt er ferdig.

 

Dersom det er mer igjen av retten, så kok opp litt ris, skjær kyllingen i biter og stek alt sammens på stekepannen. Kjempegod restemåltid som blir en ypperlig lunsj :-)

 

 

Pizzasnurrer

Det ferdige resultatet - pizzasnurrer

Lyst på noe enkelt og godt – hvorfor ikke prøve disse pizzasnurrene. Jeg pleier å lage en ekstra stor porsjon slik at i tillegg til å ha noe godt der og da, så har vi rester som kan fryses ned. Dermed har vi alltid noe i frysen de gangene man vil ha noe ekstra til kvelds, eller vil gi de små litt variasjon til lunsj (med andre ord de gangene vi glemmer å kjøpe brød….)

Oppskrift på pizzasnurrer

Deig: Hell 600 g mel i en bolle. Tilsett 2 ts salt og 1,5 pakke tørrgjær. Bland inn 5 dl lunket vann og 4 ss melange. Tilpass med mer mel etter behov til deigen er jevn og fin. Sette deigen til heving i 20-30 minutter.

Fyll: Skjær opp 100 gram bacon i terninger og en halv løk. Fres dette på steikepannen og tilsett 400 g kjøttdeig.  Steik blandingen godt. Tilsett 1,5 boks med peppes pizza orginale pizzasaus og rør godt inn. Tilsett gjerne mais eller andre grønnsaker etter smak.


Skjelv deigen ut og smør fyllet over. Strø over litt hvitost.

 

Rull deigen sammen, og skjær ca 2 cm biter. Legg de ferdig snurrene på en bakeplate med bakepapir og strø over hvitost.

 

 

Etterhev snurrene i ca 20 minutter. Stekes på 210 grader i 15 -20 minutter. Oppskriften holder til ca 25 store pizzasnurrer

 

 

 

Hjemmelaget lasagne

Hjemmelaget lassagne

På jobben har jeg mange matglade kollegaer. Mens jeg i hverdagen er mest opptatt av at det ikke må ta for lang tid å tilbrede middagen, hevder flere av kollegaene at min hang til å velge toroprodukter når jeg skal servre en pastarett ikke er noe mer tidsbesparende enn å lage det hele fra bunnen av. Den største forskjellen ligger vistnok i smaken. Selv om jeg etterhvert er blitt flinkere til ikke å alltid bruke ferdigkjøpte poser, tyr jeg fortsatt til en og annen toro rett når jeg har dårlig tid. En rett som jeg definitivt synes smaker bedre når den er hjemmelaget er lasagnen. Jeg har tilpasset andre oppskrifter til varianten under (lettere å få barna til å spise om det ikke er for mye krydder, og for dem uvante smaker :-) ) og synes selv den smaker kjempegodt. Denne retten tar imidlertid lengre tid enn ferdigvarianten, men den fungerer kjempefint å lage kvelden i forveien for så å sette i ovnen neste dag

Bolognesesaus: 

50 g røkt bacon

1 gulrot

1 stangselleri

1 løk

2 hvitløksfedd

2 ss smør

300 g kjøttdeig

1 liten boks med hakkede tomater

ketchup tilpasses etter smak inn i sausen

2,5 dl grønnsaksbuljong

Salt og pepper

1 ts oregano

 

Bechamelsaus:

50 g smør

50 g hvetemel

7,5 dl melk

Salt og pepper

100 g mozzarella

 

Og:

250 g mozzarella

250 g lasagneplater

 

Slik gjør du: 

Del bacon i små terninger. Skyll gulroten og vask selleristengene. Skrell løk og hvitløk. Finhakk samtlige grønnsaker. Smelt smør i en panne. Brun bacon og grønnsakene i ca 3 minutter. Tilsett kjøttdeigen. Brun under omrøringen i ca 8 min. Tilsett tomat og mos med en gaffel. Tilsett ketshup. buljong, salt, pepper, oregano, og la det putre i ca en time. Rør regelmessig.

Til bechamelsausen: smelt sør, tilsett mel under omrøring og kok opp. Tilsett melk. La småkoke i ca 10 min. Tilsett osten og krydre med salt og pepper

Hell litt bechamelsaus i en ildfast form. Tilsett lasagneplater, bolognes, bechamelsaus og mozzarella etter tur. Strø revet mozzarell på toppen.

Stekes i 40 min på 200 ºC

Serveres med en god salat og varmt brød

Gratinerte fajitas

IMG_1082

Dette er en rett jeg ganske nylig smakte for første gang hos en venninne, og vi har laget den flere ganger i etterkant. Den er enkel å lage, og faller like godt i smak hos de store som hos de små. Jeg har alltid vært litt skeptisk til å gi barna taco skjell i frykt for at de skal sette noe i halsen, og når de spiser fajitas lefser pleier innholdet ofte å falle ut slik at vi voksne blir mest opptatt med å hjelpe dem med å rulle lefsene sammen igjen. Med denne retten trenger man ikke bekymre seg for noe av delene.

Til 2 voksne og 3 barn gjør så her:

Sett ovnen på 200ºC

Stek 400 – 600 gr kjøttdeig eller karbonadedeig

Tøm over et glass med taco saus (jeg bruker medium, men her velger man selvfølgelig det man foretrekker)

Fordel fyllet i 8 små tortilla lefser.

Gratinerte fajitas: fyll lefsene og legg i ildfast form

Legg de fylte lefsene i ei ildfastform og hell over en pakke matfløte. Avslutt med å strø over raspet ost

Gratinerte fajitas

Stekes i ca 20 minutter 

Serveres sammen med en god salat

Jeg er i etterkant blitt tipset om flere varianter av denne retten. Et alternativ er å velge den enkle grunnoppskriften over, men blande inn tacosaus, evt tacokrydder sammens med fløten. Et annet alternativ er å steke kjøttdeigen og tilsette 2 små bokser hakkede tomater, pepper, mais, salt, stangselleri, chili… Med andre ord fyll tortilla lefsene med alt du synes er godt.

Lykke til, og gi gjerne tilbakemeldinger på andre varianter om noen kjenner til det :-)

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...