Category Archives: Muffins

Oppskrift på riskaker

Her i huset lader vi opp til bursdagsrace de neste dagene. Etterhvert som jeg selv er blitt eldre, så har min begeistringen over å gå inn i et nytt år blitt erstattet av det fakta at jeg faktisk er begynt å bli gammel (den følelsen). Plutselig dukker linjer opp i ansiktet, og ting henger på en helt annen måte enn hva det engang gjorde :-) Heldigvis så har vår mellomste datter bursdag bare dager etter meg, og hennes forventninger og glede over denne dagen gjør at jeg fint kan la min egen passere uten å gjøre noe nummer av det. Det er liksom mye gøyere å stelle i stand til barneselskap…..

En ting jeg alltid elsket å få servert når jeg selv var i alderen der barnebursdager var aktuelt, var riskaker. Jeg husker enda følelsen når maten skulle serveres og de helt fantastiske bollene var på plass på bordet. Både pølser og andre kaker var glemt da, for her var det om å gjøre og ha plass til favorittmaten. I årene som har gått siden så har nok noe av min iver etter riskaker dabbet av, og jeg laget det aldri selv før det ble klart for egne barn å feire sine dager. En oppskrift jeg har brukt de siste årene og som pleier å slå an er denne:

Oppskrift på riskaker

Smelt 250 g delfiafett (kokosfett) og 200 g kokesjokolade (jeg pleier å ta en lys og en mørk, evt kan det være godt å bruke melkesjokolade). Avkjøl blandingen.

Pisk eggedosis av 2 egg og 2 dl sukker. Rør inn 3 ss kaffe og delfiafettet/sjokoladen. Bland lett inn 100 g puffet ris. 

Lag boller med skje og sett dem i muffinsformer.

Risbollene formes greit med skje opp i muffinsformer.

Risbollene formes greit med skje opp i muffinsformer.

Avkjøles og oppbevares i kjøleskapet til servering.

Oppskriften gir ca 27 riskaker av denne størrelsen

Oppskriften gir ca 27 riskaker av denne størrelsen

Alternativt kan man bytte ut deler av risen med honnikorn, rosiner, brente mandler som er hakket, kokosmasse etc. Det er gøy å smake seg til med ulike smaker og konsistenser :-)

Halloween

Sjokolademuffins pyntet som edderkopp

Det lar seg vel nesten ikke gjøre å unngå å si noe om Halloween idag. Personlig så har jeg aldri vært noen stor tilhenger av Halloween feiring, og man trenger ikke gå mange år tilbake i tid før dagen alltid kom så brått på vi hadde valget mellom å hive oss i bilen for å kjøpe inn godteri til dem som ringte på, eventuelt tilbringe kvelden i mørke bak låste dører. Som regel så valgte vi alternativ 1, og som regel så var vi ikke de eneste i butikken viss handlekurv kun innholdt de siste rester av posjons godteri. Etter som årene har gått og jentene er blitt eldre, så har jo spørsmålet om å få kle seg ut for å gå rundt på dørene dukket opp. Det siste har vi unngått ved å argumentere for at de voksne i familien ikke feirer Halloween og at de små i tilfelle må gå alene (argumentasjonen ovenfor de håpefulle fremstår mer pedagogiske enn hva som kommer til uttrykk her :-) tror jeg… )

Så er det bare det at på denne tiden av året så er det jo kjekt for både stor og liten å ha en grunn til å samles. De siste årene har vi derfor benyttet anledningen til å invitere til vennefest. Da har jentene fått invitere sine nærmeste venner og så har jeg laget til mat og dekket bordet med godterier (for jeg mistenker at muligheten til å få godterier på en vanlig dag trekker mer enn turen ut i regn og vind :-) ). I år har jeg dessverre ikke hatt anledning til å inviterer for å opprettholde denne tradisjonen, men da er det ekstra kjekt med gode naboer og venner som overtar. Så mens eldstemann gjør seg klar for en kosekveld hjemme hos sin beste venninne, så er alle vi andre invitert til min beste venninne og hennes familie. Snakk om luksus. Både store og små gleder seg, og selv om det ikke er snakk om noen tradisjonell Halloween feiring så begynner elemeter fra feiringen å snike seg inn. I fjor ble popcorn servert i Halloween bøtter, og i år så disker M opp med skumle innslag, så da er det seg vel som seg hør og bør at det lille jeg bidrar med også får et sving av Halloween over seg.

For anledningen har jeg derfor laget edderkopp muffins: tidligere så har jeg aldri laget muffins fra bunnen av (ikke mye husmor når det kommer til kakebaking). Istedet har jeg tenkt at jeg ville sikre både smak og redusere tidsbruken ved å bruke ferdigpakker. Etter å ha funnet mye glede i Trines matblogg den senere tiden, så fant jeg ut det var på tide å prøve en av hennes muffins oppskrifter (gjengitt under). Det er med en viss overraskelse jeg må innrømme at det ikke var noe særlig forskjell på tidsbruken i forhold til hva jeg ellers gjør, samtidig som smaken ble mye bedre. Så heretter blir det slutt på ferdig poser :-)

Oppskrift på sjokolademuffins

Rør sammen 125 gram romtemperert smør og 175 gram sukker i en kjøkkenmaskin. Tilsett 2 egg, ett og ett i gangen. Bland inn 1,5 dl melk, 250 gram hvetemel, 2 ss bakekakao og 2 ts bakepulver. Fordel røren i 12 muffinsformer. Del opp 50 gram kokesjokolade i staver og stikk 2-3 ned i hver muffins.

Stekes midt i ovnen på 175 grader i ca 18 – 20 minutter. Avkjøl på rist.

Selve muffinsene er såpass fine at de ikke hadde trengt noe fyll, men i et forsøk på å ville lage edderkoppmuffins ble de pyntet med sjokoladeglasur, mokkabønner, avklipte lakrissnører og topping. Satser på at det faller smak hos barna

Fortsatt god Halloween til dere alle :-)

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...