Category Archives: Oppskrifter

8 års fest med Peppermyntekonfekt

I dag har vi en 8 års jubilant her i huset – hvor blir egentlig årene av :-) Siden vi akkurat er kommet hjem fra en uke på Gran Canaria så blir ikke barneselskapet før neste fredag. Litt stas på bursdagbarnet er det imidlertid viktig å få gjort så vi blir 11 gode venner til middag idag. 8 åringen har selvfølgelig bestemt maten, og både brownies, sveler og hjemmelaget pizza står på menyen. I tillegg har hun ønsket seg Peppermyntekonfekt – så da blir det slik. Siden dette var både godt og lettvint så deler jeg oppskriften her på bloggen. Oppskriften er hentet fra “Min første kokebok”, en kokebok som forøvrig anbefales til små kokker

Oppskrift på peppermyntekonfekt.

1 eggehvite

350 g melis (+ litt ekstra til forming av konfektene)

3 dråper peppermynteolje

2 dråper konditorfarge etter eget ønske (vi gikk for bursdagsbarnets yndlingsfarge blå)

125 g god kokesjokolade i biter (her hadde vi mye til overs, så 100 g holder rikelig)

Fremgangsmåte

Pisk eggehviten til den skummer. Sik inn melisen og bland godt. Tilsett peppermynteoljen og konditorfargen og bland godt.

Dryss litt melis på hendene. Del blandingen i små biter (ca 20) som rulles til små baller og legges på en stekeplate. Klem kulene flate med en gaffel. Sett dem i kjøleskapet i 1 time til de er faste.

Ha sjokoladebitene i en ildfast bolle, og smelt dem i vannbad. Rør i sjokoladen så den blir glatt og fin. Dypp konfektbitene i sjokoladen til halvparten er dekket. Legg dem på bakepapiret til sjokoladen er stivnet. Oppbevares i kjøleskapet.

hjemmelaget konfekt

Her i huset gleder vi oss til å møte gode venner og feire 8 åringen vår. Solen skinner og flagget vaier, så alt ligger til rette for en god dag. Håper dere alle nyter den til fulle :-)

Fiskekaker i hjemmelaget hamburgerbrød

Med fare for at noen kan tro at jeg er på vei til å la all bloggingen dreie seg om mat, så kommer det enda en oppskrift her. Jeg følte et vist behov for å komme med et sunnere alternativ til gårsdagens pølser, så derfor et lite tips til en lettvint og enkel middag som passer ypperlig for travle barnefamilier.

hjemmelaget hamburgerbrød med fiskekake

Fiskekaker i hjemmelaget hamburgerbrød – godt og enkelt: 

50 gram tørrgjær

600 gram hvetemel

100 gram grovt mel – jeg bruker ofte sammalt rug

1 egg

4 dl vann

6 ss smeltet smør

Bland alt det tørre, rør inn et egg før væsken blandes i. Jeg pleier å la denne deigen være våtere enn annen gjærbakst. Dersom noen ønsker en fastere deig, så tilsett mer hvetemel. Det samme gjelder om noen ønsker helt lyse hamburgerbrød; bytte ut det grove melet med lyst.

La deigen heve 30-40 min (Jeg har laget denne deigen før jobb, og latt den stå hele dagen. Det går helt fint)

Bruk en skje og lag små hamburgerbrød av deigen fordelt på et bakepapirkledt stekebrett. Hele grunnen til at jeg begynte å lage hamburgerbrødene selv var at jeg ville de skulle passe til fiskekaker. Jeg pleier derfor å lage størrelsen slik at de er tilpasset dette. Da får jeg 15 -16 hamburgerbrød av denne deigen. Lag større enheter dersom du ønsker å ha hamburgere inni, men vær obs på at da blir det noen færre. Etterheves i 20-30 min.

  Pensles med 1 egg og strø sesamfrø over.

Stekes på 200 grader i ca 15 min.

Serveres med salatblader, tomat, agurk og løk – og ellers alt du villle hatt på en vanlig hamburger. Smaker kjempegodt!!

Innbakte pølser

Jeg skulle ønske jeg kunnet juble over barn som spiste absolutt alt, og at grønnsaker gikk ned på høykant. Sånn er det ikke, men noe de blir veldig glade for om står på menyen er innbakte pølser. En enkel, lettvint og ikke minst barnevennlig rett. Jeg pleier å holde meg til kalkunpølser, og de små i vår familie merker ikke forskjell på dette og andre varianter. Dermed kan mor slappe av med at sunnhetsnivå til en viss grad blir ivaretatt :-)

innbakte pølser oppsktift

Om andre vil prøve seg på det samme, så er oppskriften som følger:

50 g gjær

6 dl melk

100 g melange

1 ts salt

3 ts sukker

800 g hvetemel

 pølser

Smelt melange, tilsett så melken og varm opp til ca 37 grader. Bland inn gjæret og rør denne ut.

Bland alt det tørre. Hell over væsken, og elt dette godt sammen. La deigen heve i ca 30 min.

Del deigen i emner. Om man kun skal lage innbakte pølser, så rekker deigen til 30-35 stk, men jeg pleier å lage opp noen rundstykker også (deigen egner seg godt til dette), og ender da opp med noen færre.

Rull ut lange tynne deigpølser og surr disse rundt pølsene. Legg pølsene på et bakepapirkledt stekebrett, og etterhev dem i ca 20 minutter.

For utseende sin del så pleier jeg å pensle dem før de settes i ovnen med egg, og strør sesamfrø over.

Stekes på 240 grader midt i ovnen i 10-12 min, til de er gyllenbrune.

Pølsene er kjempeenkle for barn og spise, og egner seg godt til barneselskap. De kan fryses og taes opp senere, og smaker like godt kalde som varme. Fungerer ypperlig i nistepakken.

This slideshow requires JavaScript.

Lykke til!!

PS! Pølsene trenger ikke stekes eller kokes før de blir rullet inn i deigen.

Oppskrift på riskaker

Her i huset lader vi opp til bursdagsrace de neste dagene. Etterhvert som jeg selv er blitt eldre, så har min begeistringen over å gå inn i et nytt år blitt erstattet av det fakta at jeg faktisk er begynt å bli gammel (den følelsen). Plutselig dukker linjer opp i ansiktet, og ting henger på en helt annen måte enn hva det engang gjorde :-) Heldigvis så har vår mellomste datter bursdag bare dager etter meg, og hennes forventninger og glede over denne dagen gjør at jeg fint kan la min egen passere uten å gjøre noe nummer av det. Det er liksom mye gøyere å stelle i stand til barneselskap…..

En ting jeg alltid elsket å få servert når jeg selv var i alderen der barnebursdager var aktuelt, var riskaker. Jeg husker enda følelsen når maten skulle serveres og de helt fantastiske bollene var på plass på bordet. Både pølser og andre kaker var glemt da, for her var det om å gjøre og ha plass til favorittmaten. I årene som har gått siden så har nok noe av min iver etter riskaker dabbet av, og jeg laget det aldri selv før det ble klart for egne barn å feire sine dager. En oppskrift jeg har brukt de siste årene og som pleier å slå an er denne:

Oppskrift på riskaker

Smelt 250 g delfiafett (kokosfett) og 200 g kokesjokolade (jeg pleier å ta en lys og en mørk, evt kan det være godt å bruke melkesjokolade). Avkjøl blandingen.

Pisk eggedosis av 2 egg og 2 dl sukker. Rør inn 3 ss kaffe og delfiafettet/sjokoladen. Bland lett inn 100 g puffet ris. 

Lag boller med skje og sett dem i muffinsformer.

Risbollene formes greit med skje opp i muffinsformer.

Risbollene formes greit med skje opp i muffinsformer.

Avkjøles og oppbevares i kjøleskapet til servering.

Oppskriften gir ca 27 riskaker av denne størrelsen

Oppskriften gir ca 27 riskaker av denne størrelsen

Alternativt kan man bytte ut deler av risen med honnikorn, rosiner, brente mandler som er hakket, kokosmasse etc. Det er gøy å smake seg til med ulike smaker og konsistenser :-)

Årets pepperkakeborg

En ting jeg aldri rekker over før jul (ikke at jeg forsøker heller) er de syv sortene. For å være helt ærlig så er ingen i familien særlig glade i noen form for julekaker, så vi har rett og slett gitt opp prosjektet med først å skulle fylle kakeboksene, for så å tømme dem i søppelet noen uker senere. Noe som allikevel er et must er pepperkakebaking og pynting av pepperkakehus. Tradisjon tro gjør vi dette sammen med min venninnes familie, og fra å være ett barn og fire voksne som kunne sette sammen både hus og pynte det, så er ungeflokken økt til 6. Med andre ord mye lyd og leven, men utrolig gøy. Hvor gøy de yngste synes selve pyntingen er i lengden kan sikkert diskuteres, men skålene med godteri blir alltid tomme hos alle :-)

I år har vi gått for den litt mer avanserte varianten. Tidligere år har vi alltid hatt hus (bilder fra i fjor), men i år slo vi til med en egen pepperkake borg. Ideen kom fra minstejentens barnehage, hvor de høsten 2012 lenge hadde hatt Prinsessen på erten som tema, og som fulgte opp med å lage prinsesse slott når julen kom.

En ivrig gjeng

En ivrig gjeng

Hovedtanken for vår del var at en borg ville være lettere å pynte for de små. Mange barnehender har en tendens til å gi mye trykk på taket, og dette har ikke alltid gitt et like heldig ressultat (på utseende, ikke smaken :-) ). I utgangspunktet var intensjonen to borger, men etterhvert som prosjektet skred frem så innså vi at dette ikke var bare bare, og vi holdt oss til en. Til neste år er det ikke utenkelig at vi går for to. Note to self: en borg krever 2 bokser Ikea deig!! Slik ble årets resultat:

Noe skjev, og pyntet etter prinsippet kvantitet fremfor kvalitet, men eldstemann er fornøyd med resultatet

Noe skjev, og pyntet etter prinsippet kvantitet fremfor kvalitet, men eldstemann er fornøyd med resultatet

Om andre har lyst til å prøve det samme, så lages tårnene greit ved å rulle den ferdigstekte deigen umiddelbart rundt en tom tørkerull kledd med smørpapir. Ved å surre nytt smørpapir utenpå pepperkakedeigen når den er kommet på så holder formen seg fint mens deigen blir kald.

Planen var to borger, og formene var iallefall på plass......

Planen var to borger, og formene var iallefall på plass……

På forhånd skar vi ut mønster til lang – og kortsidene i smørpapir. Vi brukte som sagt Ikea deig. På pakken står det 6-8 min – jeg gikk for 8, men det ble likevell for lite. Den trengte minst 12-14 min for å bli skikkelig stiv. Selve borgen stod da greit av seg selv, og vi trengte kun melis til å feste delene med (jeg synes smeltet sukker er noe herk å holde på med). Oppi tårnene satte vi iskremkjeks.

Det ferdige resultatet ble både småskjevt og alt annet enn perfekt, men hva gjør vel det når barna har gått for kvantitet fremfor kvalitet i pyntingen – da vil nok spisingen uansett bli stas :-)

Kanelsnurrer

Det er ingen hemmelighet at jeg er glad i gjærbakst, ikke bare å spise, men også å lage. Mens jeg manner meg opp for å sette i gang med kaker, så lager jeg søtdeiger med den største glede. Selv om det ofte er den samme søtdeigen som står på agendaen (oppskrift her), så varierer jeg gjerne på formen. I det siste så er det kanelsnurrer som har slått an her hjemme

oppskrift på kanelsnurrer

Enkle å lage er de også, og en fin variasjon til vanlige kanelboller.

This slideshow requires JavaScript.

Fremgangsmåte for å lage kanelsnurrer:

Arbeid godt sammens den ferdige deigen. Form den så til en tykk pølse, før den kjevles ut som et rektangel. Smør på smør, og dryss på kanel og sukker.

Brett først hver av langsidene inn mot midten (jeg liker videre å legge dette dobbelt, men det krever at deigen ikke er klissete). Skær deigen i 4-5 cm tykke deler (bilde 1). Skjær så et 3 cm snitt på midten av hvert stykke (der bretten er om man har brettet dobbelt) (Bilde 2). Snurr delene til hver sin side, og knytt dem sammen – som om man knytter en enkel knute (bilde 3). La snurrene heve ca 30 minutter før de pensles med egg og det helles perlesukker over.

Stekes på 215 gr i 12 -15 min.

God appetitt :-) 

Tortilla med skinke/ spekerull

Et visst repertoar av små retter kommer alltid godt med; enkle retter som er raske å lage, som ser bra ut og som smaker godt. Hos oss – og sikkert hos flere andre – så er det iallefall slik at vi synes det er kjekkere med selve besøket enn med forberedelsene. Jovisst kan det noen ganger ha sin sjarm å ha kokkelert i timesvis før et besøk, men i de fleste sammenhenger så har vi mer enn nok med å få huset til å se noe lunne ut og alle beboerene til å være rene og pene, om vi ikke skal rekke å bruke for lang tid på oppvartning også.

Samtidig så vil vi jo gjerne servere noe som faller i smak hos de fleste, og en enkel rett som kommer godt med da er fylte tortilla. Begynn med å fukte tortillaene og la dem tørke i et kjøkkenhåndkle. Fyll dem med det du måtte ha i kjøleskapet; vi bruker for eksempel philadelphia ost (smøres godt utover lefsen), spekeskinke (3 til 4 skinker per lefse) og salatblader. Andre forslag kan være smøreost med kryddersmak fra Tine, baguettskinke, rucccola, agurk skåret i tynne skiver etc. Alternativt kan man bruke laks kombinert med snøfrisk (uten at det er blitt en favoritt her hos oss :-) Når tortillalefsene er fylt med det man ønsker så rulles de sammen. Om det er en stund til servering, kan de gjerne ligge litt i kjøleskapet før de skjæres opp, da holder de seg bedre sammen.

Før servering, skjær lefsene i ca 2 cm store biter og legg dem på et fat.

fylte tortillas, tortillas med skinke, spekeruller

Et litt mer barnevennlig alternativ er å fylle tortillaene med hvitost, skinke, salatblader, agurk og paprika. Siden det da inneholder litt mer fyll og ikke smøreost så pleier jeg å bruke tannprikere til å holde lefsene sammen. Denne kombinasjonen er også en ypperlig lunsj variant; rull da lefsen sammen (ikke skjær den i biter) og pakk den inn i smørpapir. Enkelt og smakfult!

Oppskrift på grove vafler

Grove vafler er alltid greie å lage når man har lyst på noe godt, samtidig som man vil det skal være litt sunt. I utgangspunktet så bruker jeg det jeg har i huset, oftest både havregryn og grovt mel. I de tilfeller da jeg ikke har nok av dette, så gjør knuste havreflak (frokostblanding) samme nytten. Vaflene pleier alltid å falle i smak, særlig når de blir servert varme og med syltetøy på. Kjapt, enkelt og ikke så alt for usunt.

Om noen trenger en basis oppskrift for å komme igang, så prøv gjerne den under bildet

vaffel

Oppskrift på grove vafler – sunne og gode

4 stk egg

125 g hvetemel

125 g fin sammalt hvete

50 g havregryn

5 dl melk (evt 2,5 del melk og 2,5 dl vann)

2 ss smør

1 ts bakepulver

Bland sammen alle ingrediensene og rør godt. Røren kan med fordel svelle 15 minutter (sjelden jeg prioriterer dette) før de stekes.

Oppskriften gir ca 9 vaffelplater.

Ps! Om noen skulle mangle kjøkkenvekt, eller bare foretrekke å lese oppskrifter i dl, så kan denne omregningstabellen være nyttig. Jeg har iallefall benyttet meg av den mang en gang.

God appetitt!

Frossen yogurt-is: lettvint og leskende

For en tid tilbake lot jeg meg inspirere av de flotte yogurt-isene på bloggen til Susanne Kaluza, og siden har de blitt en gjenganger her hos oss. I tillegg til å fylle isbitformer fra Ikea med yogurt, så har vi brukt coctail pinner og avkuttede grillspyd som vi har stukket nedi figurene. Dermed kan ungene holde dem som om de spiser is. Et supert og morsomt alternativ til snop.

Yogurt figurer 1

Om man ønsker å lage isen med pinner i så kan det være lurt å la de fylte formene med yogurt stå en time i fryseren før pinnene stikkes i, ellers har de en tendens til å falle ned fremfor å stå rett opp.

Yougurt figurer 2

På bildene her så har jeg brukt yogurt, men det lar seg fint gjøre å bruke både saft, gele, smoothie, juice, osv. Bruk fantasien.

Når det er tid for severing, så la dem ligge 5 min ute av frysen før de trykkes ut av formen. Da er de lettere å få ut.

Yogurt figurer 3

Dette er samme prinsippet som jeg om sommeren ofte bruker til å lage smoothe is; lettvint og gode alternativer, og litt sunnere enn vanlige is, som ungene har en tendens til å ville leve av på varme sommerdager :-)

Innbakte horn med ost og skinke

Bursdagsfeiringene hos oss er samlet i klynger. Det høres både praktisk og greit ut når jeg tenker på det resten av året, men når tiden nærmer seg så har allikevel stressnivået en tendens til å øke til det dobbelte og mere til. Denne gangen er det eldste- og yngstemann som fyller år, og selvfølgelig må dette feirest for alt det er verdt. For å få det hele til å gå opp så blir det mange selskaper i tiden som kommer. Ikke helt optimalt med tanke på at mye står litt på hodet her hos oss som følge av utbyggingen, men det får så være. Som alltid når det gjelder selskaper så gjelder det imidlertid å ha planlagt mest mulig i forkant – så også når det gjelder maten. Noe som alltid er både enkelt og greit å ha i frysen og servere, er fylte horn med ost og skinke. Dette blir luftige horn, som kanskje andre kan ha glede av oppskriften på. Gjengir den derfor under.

Oppskrift på innbakte horn med ost og skinke

Smelt 150 g smør i en panne. Tilsett 7 dl melk, og varm opp til ca 37 grader. Tilsett 1,5 pk fersk gjør og rør ut. Hell over i en bolle. Tilsett 4 ts sukker og 20 dl hvetemel, og elt deigen til den er smidig og fin. Tilsett evt mer mel ved behov, uten at deigen skal være for fast. La deigen heve i ca 30 min.
(Jeg liker å bake opp litt ekstra når jeg først baker, så denne oppskrift gir ca 32 horn. Den kan fint halveres, men bruk da 1 pk gjær).
 
Del deigen i fire like store deler. Kjevle ut en rund leiv og kutt den opp i 8 like store trekanter. Fyll på med ost og skink i den bredeste delen av trekanten og rull ut horn (begynn med den bredeste delen).
innbakte horn med ost og skinke
La deigen etterheve ca 30 min.
Pensles med egg, og strø over sesamfrø (evt litt ost). Stekes på 200 grader i ca 15 minutter.
innbakte horm med ost og skinke

God appetitt

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...