Category Archives: Reisetips

Ironman Barcelona

De av dere som har fulgt bloggen min helt fra starten av, husker kanskje et innlegg fra Hverdagspappa om tidlig 40 årskrise. Her beskrev han sine planer for en mer aktiv hverdag, og om hvordan hårete mål tok form. Kort fortalt, på de litt over to årene som er gått siden, så har han deltatt i flere marathon og to Ironman arrangement i Haugesund (1,9 km svømming, 90 km sykling, halvmarathon). Alt sammen med sin gode venn og ivrige treningsmakker. Hele tiden så har det vært snakk om at i 2014 så skulle heldistansen i Ironman gjennomføres (3,8 km svømming, 180 km sykling, 1 stk marathon) og etterhver som det har blitt klart at dette kom til å skje så har de kvinnlige medlemmene (og drevne støttespillerene :-) ) argumentert for at Barcelona er et godt valg å la det hele skje i. For Hverdagspappa og min sin del så var vi der for første gang i 2003 og siden så har det liksom hvert vår by. Vi giftet oss der i 2006 og har jevnlig besøkt byen siden. Spør du meg så er dette stedet som har alt; sol, strender, shopping, sjarmerende resturanter og flotte kulturopplevelser.

Kort oppsummert; årets høstferie gikk hit, og alle barna fikk med seg byen på sitt beste. Begge mennene i reisefølge fikk gjennomført løpet og kan med rette kalle seg Ironman. Vi andre heiet og jublet, og gledet oss over fantastiske prestasjoner (om noen ser på målet til Hverdagspappa i utgangspunktet, så kan vi konstantere at dette ble slått med mange timer). Etter å ha stått i flere målområder de siste årene, så kan jeg skrive under på at stemningen og opplevelsen kun kan beskrives som magisk. Gleden og uttrykkene i utdøverenes ansikt når de nærmer seg målstreken er like rørende hver gang, og jeg er alltid like glad når været tillater solbriller som iallefall kan sjule noen av tårene  :-)

Stolte jenter med vår Ironman :-)

Stolte jenter med vår Ironman 🙂

Nå kunne jeg fortsatt beskrivelsen av både arrangement og by, men i stedet så er egentlig hele intensjonen med dette innlegget å gi et lite tips om et sted utenfor Barcelona. Selve Ironman holdt til i Calella. Dette tettstedet ligger ca 5 mil nord for sentrum, og var utgangspunktet når vi tok med oss store og små for å heie frem pappaene. Et tilfeldig søk på nettet gjorde at vi endte opp med hotell Tahiti Playa i Santa Susanna. Vi har allerede vært på sommerferie så planen var å holde høstferie kostnadene på et litt lavere nivå. For hele vår familie i en uke på dette stedet, inkludert halvpensjon (frokost og middag/kvelds), kom prisen på under 6000 kr. Forventningene var derfor ikke av de største, og vi var forbredt på en enkel standard. Overraskelsen var derfor stor når vi komme fram. Det som møtte oss var et supert hotell, flotte og ikke minst store rom med tre dobbelsenger fordelt på to rom, to balkonger, romslig bad med dusj og boblebad, innlosjert som VIP gjester (hvor dette kom fra aner jeg ikke), noe som gjorde at vi blant annet to ganger daglig kunne få utdelt champange/cava/ ferskpresset juice, samt tilgang til egne solsenger (sikkert mer aktuelt om sommeren, for nå var det rikelig med plass i bassengområdet).

Badeferie med barn Barcelona

At både basseng og strand kunne brukes hver dag kom forresten som en overraskelse nr 2. Jeg trodde på forhånd at vi var såpass langt nord i Spania at det i starten av oktober ville være uaktuell med badeferie, og at høst tempraturer skulle være mer gjeldende. Det var ikke tilfelle!!! Vi har hatt en uke med sol, sommer og bading. En stor lykke særlig for barna. Barneklubben var åpen og gav rom for de minste til å kunne trekke seg litt unna solen midt på dagen. Hotellet lå på stranden, slik at de eldste kunne gå ned dit om de heller ville bade i sjøen. Perfekt!!

This slideshow requires JavaScript.

En strålende ferieuke gikk uten tvil alt for fort, og for de som vil ha mulighetene til en ferie med alternativer til sol og bading så anbefaler jeg dette (nå er jeg så glad i både Spania og Barcelona at jeg kanskje ikke er helt objektiv lengre). Togturen tar imidlertid ca 1 time, så er det shopping som er hovedmålet så velg heller steder enda nærmere sentrumskjernen. Vi har vært der flere ganger, men da har sjøen vært hovedarena for badingen, og den mer typisk sydenferien har kommet litt i bakgrunnen. Uansett er det fint mulig å få litt av to flotte – og ikke motstridende – verdener. For min del så har jeg rett og slett latt kamera fått hvile, så det er ikke mange bilder som er blitt tatt. Satser på at turens minner satt spor på andre måter, det har iallefall vært minnerike dager med et fantastisk reisefølge. Håper det vil bli mange flere turer som dette i årene som kommer (så her er det bare for mennene å holde på treningsmotivasjonen), vi er iallefall klare til å føge med :-)

Viva Blue Alcudia

Selv om bloggen har blitt lite prioritert den siste tiden, så er den langt fra glemt. Tradisjonen tro kommer derfor årets ferierapport fra oss. Rett nok er vi allerede kommet hjem fra late dager i Spania, men at oppdateringen ikke kommer før nå skyldes først og fremst dårlig Wifi på hotellet.

Som så mange ganger tidligere var vi også i år tilbake på Mallorca, denne gangen på Alcudia og hotellet Viva Blue. I år reiste vi for første gang med Star Tour, uten at vi merket den store forskjellen i forhold til hva vi er vant med fra Ving. Som alltid ble vi hentet med buss, og fraktet til hotellet. En tur som tok i overkant av en time.Vi har etterhvert vendt oss til denne turen, og var forberedt ved å ha litt ekstra drikke i håndbagasjen.

Jentene har flatet helt ut

Jentene har flatet helt ut

Som jeg har skrevet de foregående årene så er vi veldig glade i Mallorca som feriemål når vi reiser med småbarn. Kort flytur (ca 3 timer) er et stort pluss, og selv om bussturen kan oppleves lang så er det noe med pausene som normalt hører med når man flytter seg fra et transportmiddel til et annet. I tillegg så er det litt mer å se på når man først er kommet frem, og alles tålmodighet er liksom større bare i det :-)

Tre jenter som er spente på hva de neste 14 dagene vil bringe

Tre jenter som er spente på hva de neste 14 dagene vil bringe

Også denne gangen bodde vi i en to-roms familieleilighet med et foreldresoverom og tre senger i stuen. Vi hadde på forhånd betalt ekstra for å få rom som vendte mot bassengområdet, og havnet i andre etasje. Dette var kanskje unødvendig brukte penger, for de av rommene som vendte ut mot vei/ sjø, virket ikke å ha verken støy eller trafikk av nevneverdig grad. I fjor så var vi så heldige å ha en stor terrasse utenfor, og selv om rommet i år er ganske likt dette, så gjorde årets lille terrasse til at det føltes trangere. Vi har vært vant til å kunne sitte ute og spille kort etc, noe som i år ikke var like lett å gjøre for alle fem. Jeg må derfor innrømme at både små og store i familien til tider tittet misunnelig ned på de under oss som var heldige og hadde sine egne hager med både solsenger og hengekøye. Det hadde vært perfekt……

Barnebassenget - for første gang var alle våre jenter begynt å vokse fra dette, men fint er det

Barnebassenget – for første gang var alle våre jenter begynt å vokse fra dette, men fint er det

Rommet var greit utstyrt. I tillegg til kjøkken med det vanlige utstyret, så var det selvfølgelig air condition både på foreldrerommet og i stuen hvor barna sov. Videre hadde rommet tv, her var det mange spansktalende kanaler, noen tyske og engelske, samt en svensk. Det var gratis internett på rommet, men nettverket var som tildligere nevnt ikke av det beste. Faktisk var det helt elendig!!! Særlig på de tidene da man kom opp fra bassenget, og utover kveldene da det tydeligvis var mange pålogget. Det å skulle sjekke nyheter hjemmenfra var iallefall en tålmodighetsprøve.

Ved å bo som vi gjorde så var det naturligvis noe støy fra underholdningen, uten at det plaget oss. Vi synes egentlig det var litt koselig å kunne høre på musikk fra rommet.

This slideshow requires JavaScript.

De siste årene har vi pleid å ha all inclusive. I fjor var vi på Cala Bone Sunwing Resort, mens vi året før var på Viva Cala Mesquida Resort. På sistnevnte var all inclusiven himmelsk, noe som gjorde fjoråret til en liten nedtur. Vi hadde derfor bestemt oss for å prøve uten all inclusive i år. Hadde vi imidlertid hatt dette så ville dette vært identisk med den vi hadde på Viva Cala Mesquida, og dermed etter vår mening svært bra. Det meste hadde følgelig vært inkludert, og reiser vi tilbake igjen hit så er det godt mulig vi hadde valgt dette. Her kommer man iallefall til et sted hvor man faktisk kan nyte alt av vått og tørt uten å måtte tenke på å bruke ekstra penger.

Lekeområdet lå nærmt bassengområdet, og selv 4 åringen kunne greit gå frem og tilbake på egenhånd uten at vi voksne trengte å bekymre oss

Lekeområdet lå nærmt bassengområdet, og selv 4 åringen kunne greit gå frem og tilbake på egenhånd uten at vi voksne trengte å bekymre oss

Lekeområdet - fint og skyggefullt store deler av dagen

Lekeområdet – fint og skyggefullt store deler av dagen

Vi fikk egne badehåndklær når vi kom, og disse kunne byttes inn 3 ganger i uken. Alltid kjekt å slippe å tenke på å pakke dette med hjemmefra :-)

Stranden ligger en ca 5 min spasertur unna. De to ukene vi var her, så var det litt vind hele tiden, så vi har stort sett holdt oss ved bassenget. For vår del så liker vi det slik, og vi har ikke hatt behov for å bevege oss så mye rundt omkring. Hotellet har masse aktiviteter for både stor og små. For far i familien så nærmer Ironman seg, og siden det er snakk om over 225 km som skal tilbakelegges så er det ikke noe som heter treningsfri for hans del – og i så måte så er stedet perfekt. Hotellet har eget 25 m svømmebasseng for voksne (man må låses inn), velfylt treningsrom, samt at hotellet blir brukt som base for mange som bedriver sykkelsport på øyen.

Det var litt lite solsenger rundt bassengområdet, og selv om badevaktene fjernet håndklærene til dem som prøvde å reservere senger, så skulle man ikke være så mye senere enn 9.30 før det var fullt.

Ferie er topp!!

Ferie er topp!!

Alle jentene har brukt de ulike aktivitetene og klubben flittig i år. Alt var ganske samlet, så sett fra oss voksne sin side så har dette vært tidenes mest avslappende ferie. Jentene har kunnet bevege seg ganske så fritt rundt på egenhånd uten at vi har måttet fotfølge  dem, og vi har heller ikke sittet igjen med klump i magen av bekymring over ikke å ha sett noen av dem på en stund. Stedet opplevdes i det hele tatt som både trygt og oversiktlig, og tilpasset ulilke aldre.

Elise prøver seg i ballong.

10 åringen prøver seg i ballong.

7 åringen på hesteryggen

7 åringen på hesteryggen

Kveldsshowet begynte klokken 20 for barn og 21 for voksne. Grei tid for småbarnsfamilier  som synes det er greit å være ferdig med kveldsen i forkant. Om man spiser i ala carte resturanten er det mulig å kombinere show og underholdning, så her endte vi opp flere kvelder.

Særlig de yngste synes forsatt Bufo og Caty er topp

Særlig de yngste synes forsatt Bufo og Caty er topp

Jentene synes det var topp å være med å opptre.

This slideshow requires JavaScript.

Som en oppsummering så anbefaler vi dette hotellet gjerne videre til andre. Vi har hatt en super ferie, og de eneste tingene jeg finner å utsette på stedet er dårlig wifi og få solsenger. Når det gjelder førstnevte så var det egenlig helt greit, og selv om vi var mindre oppdaterte enn vi vanligvis er hjemme så var det herlig å bare koble helt ut og være i sin egen liten ferieboble. For min del så rakk jeg å lese hele 6 bøker, så at nettet kan være en enorm tidstyv fikk jeg virkelig en bekreftelse på. Få solsenger gjorde at vi valgte å sette på vekkerklokken ikke alt for sent (nå må det sies at vi liker å sove til over 10 i feriene) noe som gjorde at vi fikk endel ekstra ut av dagen. Dermed kan vi vel snu begge disse forholdene til det positive :-)

App fra posten; Postens postkort

Jeg har flere ganger i det siste merket meg med en reklame om postens app Postkort. Kort fortalt så er dette en app som gjør det mulig å sende postkort fra mobilen med ens eget bilde.

Dette må jo prøves. Før var det helt naturlig at det på enhver ferie ble skrevet kort til kjente og kjære, men etterhvert som årene har gått og teknologien har gjort verden nærmere, så har både mms og mail tatt over og postkortene har liksom blitt borte et sted på veien. Etter å ha prøvd ut overnevt app så har jeg iallefall i år sørget for at et utvalgt antall familiemedlemmer får gleden av en liten hilsen fra jentene. Enkelt, kjapt og greit, så om det ikke blir egne håndskrevne kort som finner veien, så vil det iallefall dukke opp en hilsen hos noen av dere :-)

postkort1

Selve appen var forresten veldig enkel å bruke. Innlednigsvis må man velge om man vil ta bilde der og da, eller om man vil bruke et fra mobilens album. Når bildet er valgt, kan det redigeres og man kan velge ramme etc (litt som på Instagram). På neste steg så skriver man en egen tekst. Her kan man velge skrifttype og skriftfarge. Når dette er gjort er det bare å velge mottakere, her kan man skrive inn manuelt eller velge fra mobilens adresseliste. Avslutningsvis får man en forhåndsvisning på hvordan det hele vil se ut, før man velger hvilken dato man ønsker kortene skal komme frem til adressenten. Deretter er det å betaler (20 kr per kort). I det hele tatt var dette både enkelt og greit, og forhåpentligvis setter mottakerne pris på en liten oppmerksomhet fra oss :-)

Cala Bona Sunwing Resort

Den første uken vår her på Mallorca er over, så jeg tenkte det var på sin plass med en liten statusrapport :-) Hotellet vårt heter Cala Bona Sunwing Resort, og vi bor på den delen som heter Mimosa. Som navnet sier så er det et Sunwing hotell, og det ligger på østkysten av Mallorca. Vi reiser også i år med Ving, og ble fraktet med buss den timen det tok å kjøre fra flyplassen til hotellet. I motsetning til i fjor var vi forberedt på at bussturen ville ta tid, og hadde derfor husket rikelig med vann. Dette er fjerde gangen siden 2007 vi er på Mallorca, og det er ikke til  å komme unna at vi synes dette er et supert turiststed for en småbarnfamilie. At flytiden kun tar litt over tre timer, opplever vi som et ekstra pluss.

For vår del så bor vi denne gangen i en to-roms familieleilighet med et foreldresoverom, og tre senger i stuen. Av de stedene vi har feriert med barn, så er dette utvilsomt det beste rommet. Både størrelsen og planløsningen er god, og i tillegg har vi en stor terrasse. Det er ikke egen spiseplass inne, men terrassen gjør at det ikke ville vært noe problem å spise og tilberede mat i leiligheten.

Kveldskos :-)

Kveldskos 🙂

Rommet er greit utstyrt. I tillegg til kjøkken med det vanlige utstyret, så er det selvfølgelig air condition både på foreldrerommet og i stuen hvor barna sover. Videre har rommet tv, i tillegg til spanske kanaler er det en engelsk og svensk. For de som vet de vil savne den faste tv pausen så kan det være en ide å ta med en liten dvd spiller å koble til:-). Det er gratis internett på rommet, men nettverket er ikke av det beste. Vi har med ipad til jentene, men hadde på forhånd gjort dårlig reasearch for nettflix fungerer ikke her (gjelder utlandet generelt), det samme gjelder for de utenlandsk produserte seriene på NRK super… På rommet lå det videre egne badehåndklær når vi kom (alltid et pluss å slippe å pakke med dette :-) )

Selve rommet vårt ligger ut imot en vei, noe som for oss er helt greit. Det har ettermidagssol, og litt trafikkstøy. I tillegg er det enkelte dager noe støy fra nabohotellet på kveldstid, uten at verken vi eller barna plages av det.

Like utenfor

Like utenfor rommet

Hotellet ligger like ved sjøen, og har således fin utsikt. Det er imidlertid ikke noen fine bademuligheter i sjøen like ved. I katalogen står det at badestranden ligger ca 800 meter unna, men dette synes vi er å ta lite i. Avstanden var såpass lang at det med en 3 åring – og ingen vogn – så har vi med et unntak foreløpig holdt oss til hotellbassengene. Den ene gangen vi prøvde, endte vi opp med at yngstemann sovnet, og ble liggende på et håndkle på stranden.

Hotellet i bakgrunnen

Hotellet i bakgrunnen

Selve hotellet består av tre deler, alle med tilhørende bassengområder. I den delen hvor vi bor, så er bassengområdet nyoppusset i år, og det er rikelig med solsenger. Selv om mange av sengene som alltid er reservert alt tidlig fra morgenen av, så har vi enda til gode å ha problem med å finne solsenger selv om vi kommer til litt senere på dagen. Bademulighetene i hotellets bassenger er kjempebra, og det er mange muligheter å velge mellom for både liten og stor. Et ekstra pluss at det på de store bassengene også er mulighet for de små å være med uti da det er helninger og trapper som gjør det lett for de minste.

cala bona mimosa

I fjor var vi litt lengre nord her på Mallorca; på Viva Cala Mesquida Resort. Det var vårt første møte med all inclusive, og vi elsket det! Da var det flere resturanter å velge mellom, og alt av barneaktiviteter og sportstilbud var inkludert. Det samme var samtlige drinker etc. Når vi bestilte all inclusive i år, så hadde vi derfor forventninger til at det ville være tilsvarende konsept her. Det var det IKKE. Vi burde kanskje vært forberedt på at dette, siden vi i år betaler mindre (barna er her gratis), men det var vi ikke. Innledningsvis var vi derfor litt skuffet. Aktivitetene for barn må betales for, det samme gjelder treningskort til treningsrommet. Mange av drinkene (for eksempelvis min favoritt Strawberry daiquiri) er heller ikke inkludert. Følelsen av standard på spisestendene er også ulik. Mens vi i fjor kom til bord med hvite duker, pen oppdekking og innhold på flasker, så har vi her opplevd å måtte hente eget bestikk og drikke i dispenserene, samt at bordene ikke alltid er vasket av. Etterhvert er vi begynt å venne oss til dette, men om vi skulle ende opp her ved en annen anledning, så vil vi nok ikke valgt all inclusive. Særlig ikke siden nærområdet inneholder mange koselige spisesteder. På hotellet er det forresten også restriksjoner på hva barna kan velge på det ene andre spisestedet enn spisesalen, og deres håp om toast etc lar seg ikke følge med i bestillingen deres.

I år er det Lollo og Bernie som er trekkplasteret. For våre jenter kommer eldste mann litt i en mellomkasse med sine 9 år. En del av aktivitetene for de mellom 8 og 15 år  er litt “voksne” for henne, mens 6 åringen ikke er så intressert i å være med i en klubb hvor ikke eldstesøsteren er. Siden vi voksne ikke er like begeistret for å sende 3 åringen avgårde – hun har i tillegg vært syk 3 dager, så det har vært lite aktuelt – har det blitt til at de alle heller vil være sammen med oss.

Greit å sende de små inn for å se show først, da sikrer de alltid plasser til mor og far :-)

Greit å sende de små inn for å se show først, da sikrer de alltid plasser til mor og far 🙂

På dette hotellet begynner kveldsshowet alt klokken 19, så vi er ute og spiser tidligere enn noen gang. Det er mange småbarnsforeldre her, og vår opplevelse er at om man kommer til spisesalen fra kl 19 og utover, så er det vanskelig å få bord, og vi må selv gjerne både lete frem både drikke og bestikk, noe som faktisk kan være et lite irritasjonsmoment der man står med tre barn (mulig vi er begynt å bli sære), så vi har valgt å spise daglig rundt 18.30. Da er det alltid bord, og vi blir raskt servert. Barna kan deretter løpe inn i salen like ved for å se showet de fem dagene i uken det er. De to dagene hvor det ikke er underholdning, er det forresten både roligere og senere fullt i spisesalen…

Som en oppsummering så anbefaler vi gjerne stedet til andre, men da som sagt uten all inclusive.Vi har selv bodd på dette hotellet for 6 år siden (jeg har også vært her engang for 18 år siden, men var nok opptatt av helt andre ting den gang :-) ), og husker enda den luksusen det var å kunne sjekke inn bagasjen på hotellet, så det er noe vi har merket oss med og ser frem til å kunne få gjort. Det er alltid deilig å komme frem på flyplassen uten å måtte drasse rundt på all bagasjen. Heldigvis er det enda en uke til vi må tenke på dette, så vi gleder oss over å enda kunne nyte nok en uke i sol og varme!!

PS!! Når det gjelder bagasje, så reiser vi med Thomas Cook. Når vi skulle reise ut fra Flesland, så opplevde vi noe som vi ikke har vært borte i før; Det var kun mulig å sjekke inn en koffert per person. Vi har alltid regnet på 20 kg per hode, og har derfor ikke tenkt så mye på verken antall kolli eller vekt (ser det som umulig å overstige 100 kg selv for oss). Ungene har imidlertid alltid hatt sine egne kofferter, og for yngstemann er det her snakk om en mini Ole Brum koffert. Vi hadde derfor 6 kofferter på fem personer, noe som ikke lot seg ordne (selv om 3 av koffertene var små, og kun 1 virkelig stor..) Vi måtte derfor ta med yngstejentas  koffert som håndbagasje… Dette var ikke noe kjekt å finne ut av det på flyplassen, så regelen for fremtiden er visst å pakke i store kofferter.

Hva trenger man å pakke med når man skal til syden med barn?

Denne uken har vi virkelig fått et inntrykk av hva vi står foran; sommerferien. Både på skolen og i barnehagen har det vært avslutninger, og mens 9 åringen har sine siste dager i 3. klasse, så er 6 åringen snart ferdig i barnehagen, noe som selvfølgelig ble ekstra markert på sommeravslutningen:

Sommeravslutning i barnehagen

Selv om størstedelen av familien enda har noen uker igjen til ferien setter inn, så er følelsen av sommer med lyse kvelder og varme i luften absolutt tilstede. Vanligvis så har vi pleid å ha ferie ganske sent, men siden 6 åringen skal starte på skolen, så må hun ha tatt ut sine 3 uker med ferie i løpet av juli. Dermed så var det bare for resten av familien å følge på. De av dere som følger bloggen min har sikkert fått med seg at jeg til tider kan være noe værsyk. Å risikere tre uker med ferie uten sol og sommer ville iallefall vært synonymt med en noe irritabel mamma. For å motvirke dette så er vi alltid tidlig ute med å bestille tur til sydligere strøk, og de siste årene så har det vært Mallorca, og ulike Sunwing sentre der, som har blitt prioritert. Så også i år. Medi juli setter vi kursen mot Cala Bona. Igjen så er det snakk om senter, og igjen så går vi for all inclusive. For vår del så ble dette prøvd for første gang i fjor, og det slo virkelig an. Vi har aldri hatt en mer avslappende familieferie, og bestemte oss der og da for at dette er noe vi kommer til å gjenta så lenge barna er små. Vi gleder oss i allefall til snart å dra avgårde, og nedtellingen er forlengst begynt :-)

Om noen uker svømmer vi rundt her :-) Bilde er hentet fra ving.no

Om noen uker svømmer vi rundt her :-)
Bilde er hentet fra ving.no

Men så er det dette med pakkingen da. Jeg har alltid trøstet meg med at så lenge man har med pass og kort/penger, så kommer man langt. Samtidig så er det en sannhet med modifikasjoner. For når man reiser med 3 små barn til et typisk chartersted, så kan det fort gå med mye unødvendig tid til å handle inn, og ofte er det flere souvenirbutikker enn klesbutikker i nærheten. I tillegg er gjerne prisene ganske stive på endel sommerutstyr og hygieneartikler. Dermed så lønner det seg på flere måter å bruke litt ekstra tid på planleggingen, og jeg innrømmer gjerne at jeg nok hører til dem som fort har med litt ekstra fremfor det motsatte. I år er det første året på 9 sommere vi kan reise uten både bleier og vogn, og det gjør faktisk mye for pakkingen. I fjor så bagasjemengden vår ut som på bildet under, og jeg har et stort håp om at den krymper betraktelig i år :-)

Resultatet av fjordårets sydenpakking

Resultatet av fjordårets sydenpakking

Hva trenger man å ha med på sydenferie??

Strengt tatt så skulle man kanskje tro at det på en tur til sydligere strøk burde holde med litt badeklær og noen kjoler, og selv så erfarer jeg hvert år at mye av det jeg pakker ned blir tatt med ubrukt hjem. Samtidig så er det herlig å slippe å irritere seg over ting man har liggende hjemme, og som man oppdager i etterkant at det hadde vært kjekt å ha. God planlegging kan således være alfa og omega for en perfekt ferietur.

 Som nevnt over så pleier vi alltid å pakke med det som trengs av bleier – både badebleier og vanlige bleier – rett og slett fordi dette ofte er ganske dyrt i utlandet. Som oftest har vi pakket bleiene i en egen koffert, og så legger vi den tomme kofferten inn i en større på veien hjem. Dermed så har vi iallefall litt mindre å bære da (om dere ser på bildet over så er det vel lett å skjønne at alle monner drar….)

En annen ting som man kan spare plass på er å sjekke om hotellet har badehåndklær. Flere og flere steder tilbyr dette (ofte må man betale et lite depositum), og både av plasshensyn, men også for hygiene, så kan dette være greit å benytte seg av. Alternativ er dette noe som det alltid er lett å få tak i.

Noen hotellet leier ut enkle triller til barna, så det kan være greit å sjekke ut på forhånd. Frem til barna er 3 år synes iallefall jeg at vogn er et must.

En annen ting jeg alltid tar med er litt vaskepulver. Det er alltid noen favorittplagg som man ønsker å bruke flere ganger, og da er det greit  å av og til kunne vri dem opp sammen med badetøyet om kvelden. Som regel så finnes det en tørkesnor på altanen. Videre synes jeg det er greit å ha to sett badetøy, særlig med hensyn til at  jentene ikke skal måtte ta på seg vått tøy. Andre ting er ikke like kjekt å vaske for hånd, undertøy har jeg eksempelvis alltid med rent for hele perioden. Godt med t- skjorter og shortser er også greit å prioritere. Dersom man reiser i skoleferien, så er som oftest salget kommet i gang i forkant av turen, og jeg pleier da å benytte sjansen til å hamstre inn litt ekstra sommerklær. Jo mindre som vaskes, jo mer kan ferien nytes :-)

Når det gjelder sko så er det greit med et par ballerina, sandaler og et som man kan gå lenge i. Jeg pleier også alltid å pakke med en sommerjakke, men ender sjelden eller aldri opp med å bruke den. Stort sett holder det med lette cardigan.

Et lite reiseapotek må til, og for min del så liker jeg å ta med: plaster, myggmiddel, eucerin, aloe vera, hydrocortison, pyricept, paracet (vanlig og stikkpiller), idoform, og imodium. Jeg kjøper også alltid solkrem fra apoteket. Både fordi jeg i min ungdom fikk et skikkelig kvise utbrudd (ikke kjekt når man er 18 år og på sydenferie alene for første gang ? ) som følge av solkremen, men også fordi solkrem ofte er betydelig billigere her hjemme. Skulle noen ha problemer med vekten (vi er fem mennesker, og har følgende 100 kg å gå på, så hos oss er bekymringen først og fremst at vi bare er to voksne til å bære :-) ) så er det fint mulig å kjøpe gode solkremer på flyplassen. Det kan også være greit å ta med noen pakker våtservietter. Ikke alle offentlige toaletter er like bra, i tillegg kan de være greie å ha for å tørke av hendene når man skal spise etc.

Mange velger å bruke egne soldrakter til barna. Selv har vi aldri hatt dette, og høy solfaktor (30+) og en t-shorte dersom de viser tegn til å bli rød, har holdt lenge. Siden alle jentene våre har typisk nordisk hår så har de imidlertid alltid hatt behov for solhatter/ caps for å hindre solbrenthet i hodebunnen. I tillegg trengs selvfølgelig solbriller til både store og små.

Om man skal bo i leilighet, så pleier kjøkkenet å ha basis utstyr som glass, fat, bestikk og stekepanne/ panner.

Jeg pleier alltid å pakke med bøker (jeg drømmer fortsatt om å kunne ligge på stranden med en bok, men husker ikke sist det skjedde ? ), blader, og macen (de fleste sentre har internett på rommet). Til barna pakker vi med noen filmer, aktivitetsbøker, kort og DS. Oftest er det  tv på rommet, men seriene der er som regel dubbet, og lite interessante for barna. Nå er ikke rommet det vi er mest på i ferien, men innimellom all badingen kan det være greit for alle å roe litt ned. Særlig de første dagene, før huden har vendt seg til all solen, pleier vi å hvile litt midt på dagen. Dermed er alle mer opplagte – og holder lengre ut – når kvelden kommer.

Blir man brun når det er overskyet????

1008121

Vi har til nå hatt flere dager her i Spania med overskyet vær. Jeg har allikevel vært nøye med at hele familien må smøre seg godt før vi går for å bade. Selv husker jeg godt en episode fra jeg var liten i syden med mine foreldre hvor min mor sa at solen strålte sterkt selv om det var overskyet, og derfor krevde at vi alle smurte oss som vanlig. Den kvelden var vi blant de få i spisesalen som ikke var knall røde….. Siden den gang så har jeg tatt det som en opplest sannhet at smøring må til uavhengig av om det er sol eller ei (gjelder selvfølgelig når været tillater bikini:-), og at man da vil få en fin brunfarge selv om det er overskyet.

Hverdagspappa godtok ikke mine selvopplevde erfaringer som en absolutt sannhet, så vi har måttet sjekke ytterlligere rundt tema…..  Flere artikler på nettet bekrefter mine erfaringer, man vil få farge også når det er overskyet. En reaksjonell artikkel på Nettdoktor skriver at mellom 30-50 % av de ultrafiolette strålene vil trenge gjennom skyene når det er overskyet. Det kan derfor være lurt å smøre seg selv om ikke solen steiker, men gjerne ikke like hyppig. Samtidig er det greit å være oppmerksom på at det er fort å glemme solkremen siden man rett og slett ikke føler at man er brent… Særlig gjelder dette dersom det er litt vind i tillegg. Kanskje orker man også å være lengre i solen, siden det ikke er så varmt….

Det er med andre ord ikke nødvendig å deppe over noen skyer, iallefall ikke dersom det er mangel på brunfarge man er redd for:-) Som bildet over viser nyter vi både utsikt og varme selv om solen ikke steker:-)

 

Viva Cala Mesquida Resort

Et av mange basseng

Hotellet vi bor på her på Malorca heter Viva Cala Mesquida Resort. Dette er et Sungarden hotell og ligger på nord-øst kysten av Malorca. Vi reiser med Ving, og ble derfor fraktet med ventende busser de 9 milene mellom flyplassen og hotellet, en tur som tok ca 1,5 time.  På forhånd hadde vi gjort en dårlig bakgrunnssjekk med hensyn til lengden på bussturen, og var dermed ikke forbredt på at den skulle ta såpass lang tid. Med tre små barn, midt på dagen, burde vi nok hatt litt mer vann med oss i håndbagasjen….  Det kommer vi ikke til å glemme på tilbakeveien!

Vi bor i en to-roms leilighet med tre ekstra senger. De to eldste (5 og 8 år) ligger i stuen, mens 2 åringen ligger på en klappseng på soverommet med hverdagspappa og meg. Selve leiligheten har en grei størrelse, og en god planløsning. Kjøkkenkroken og spisestedet er lite, så det ville blitt trangt om fem mennesker skulle spist her. Dersom man har planer om å lage mye av maten selv vil jeg derfor anbefale en større leilighet…..

Både utenfor stuen hvor jentene sover og utenfor soverommet vårt er det små terrasser. Rommet har god air condition med ulike alternativer (av, 1, 2 og 3), samt termostat som gjør den enkel å stille. To av jentene har tidligere hatt en tendens til å reagere med hoste de første nettene når de sover med air condition, men det har ikke skjedd her. Videre har rommet tv (LCD). Utover sky news og bbc news så er det stort sett spanske og tyske kanaler… En ide kan være å ta med en liten dvd spiller å koble til:-) Det er gratis internett på rommet, noe som vi synes er et stort pluss. Som småbarnsforeldre så legger vi oss gjerne samtidig som jentene, og da er det greit å ha muligheten til å kunne surfe litt på norske aviser om kveldene:-)

Nærområdet hvor hotellet ligger er forholdsvis lite. Det gjør at det er minimalt med forstyrrelser fra trafikken. Samtidig resulterer det i at vi hovedsakelig oppholder oss på hotellets området. Vi har bodd på ulike SunGarden og Sunwing sentere tidligere, men dette er uten tvil det største. Hotellområdet er delt opp i soner, og det fremstår derfor ikke så stort som det faktisk er. Videre er det ganske så stille og rolig. Fra her vi bor så hører vi lite støy om kvelden og natten, men mulig dette ville vært annerledes dersom vi hadde bodd nærmere resturantområdet.

Bilde fra stranden hvor hverdagsmamma følger medDet beste med stedet tror jeg uansett må være tilgjengeligheten til stranden. Fra hotellet trenger vi bare å gå ned noen trapper og så er vi der. Ving reklamerer på sin nettside med at stranden er en av Malorcas fineste, og det er ingen grunn til å tvile på at det stemmer!! En fantastisk flott sandstrand! Utseendemessig kan den nok sammenlignes med mange av strendene som også er på Alcudia, men har etter min mening den fordelen at det ikke er så mange mennesker her som det vi er vant til med fra der. For oss som har småbarn er det ikke noen problem å legge seg helt i sjøkanten; perfekt for å se etter de av jentene som vil bade, samt å kunne leke i sanden med de av dem som vil det.

Bufo er en favorittEllers er det mange aktiviteter for både små og store her; egne klubbhus for barna, treningssenter for de voksne, samt ulike aktiviteter som foregår gjennom hele dagen. Tilbudet samsvarer demed med hva man forventer på denne type senter……

 

 

 

Resturant tilhørende hotelletDet er første gang vi  har oppholdt oss et sted som er såpass øde ellers, og vi har derfor valgt all inclusive, noe jeg absolutt vil anbefale andre som skal besøke dette stedet om å gjøre. Det er få andre spisesteder i nærområdet, så alternativene når man skal spise ute er få. At prisnivået i Spania er høyere enn for eksempel i Hellas gjør at vi tidligere har brukt forholdsvis mye penger på mat og drikke på tilsvarende turer. Så selv om det  på forhånd kan virke dyrt, så er jeg overbevist om at vi ville brukt forholdsvis mye penger uansett. Det er heller ikke til å se bort i fra at det er veldig avslappende å slippe å måtte ta med penger og tenke på hvor vi kan finne en minibank.  Stedet har fem ulike spisesteder: et man kan bestille fra når det måtte passe, en hovedspisesal som serverer frokost, lusch og middag/kvelds (menyen er her ulike fra dag til dag), samt tre spisesteder hvor man kan spise en gang per uke. Dette gjør at man ikke går noe mer matlei enn hva man gjerne ellers gjør på en ferietur:-)

Hverdagsmamma og yngste prinsessenFor en familie på fem fremstår stedet som perfekt både for store og små, vi reiser iallefall mer enn gjerne tilbake:)

Erfaringer med små barn til syden…..

Både barn og voksne koser seg

Jeg må bare innrømme at jeg lett blir værsyk. En sommerferie uten sol gjør meg rett og slett sur. Siden jeg også har en tendens til å bli bilsyk, så er bilferie et dårlig alternativ. Så lenge jeg kan huske har jeg derfor valfartet med fly mot varmere strøk om sommeren – det er liksom det som er sommerferie for meg…..

Hvor turen går og hvilke type ferie som blir valgt har endret seg etter som årene har gått og livssituasjonen min har endret seg. I gymnas tiden var det Magaluf og Aya Napa som var “inn”, etter at jeg møtte hverdagspappa ble det både vanlige sydenturer, kombinasjon av syden og storby og cruise. Etterhvert som jentene har kommet til har vi ikke lenger kunne vært så spontane, og våres prefereanser og ønsker har i stor grad måttet tilpasses det som passer familien som helhet best.

Når vi bare hadde et barn, var vi ved to anledninger i Barcelona. En fantastisk by hvor en kan kombinere sol og bading, med storbyferie. Dette ferievalget fungerte svært godt sålenge vi var to voksne og ett lite barn. Vi kunne nyte strandlivet sammens med prinsessen på dagen, for så å gå ut å shoppe og spise med henne sovende i vognen. Det beste av to verdener….

Dette feriealternativet har vi ikke prøvd igjen med barn etterhvert som familien har utvidet seg. Det er flere grunner til dette. Eksempelvis så er det ikke det samme å gå rundt i butikker når barna ikke lenger sitter i vogn. Dermed så har vi ment at det vil bli mer stress å reise til en storby enn hva en ferie som regndyrker sommer og sol konseptet innebærer. Det vil si at vi de siste 5 årene hovedsakelig har vært A4 charterturister:-)

Det er nå engang slik at når barna har det bra, så har foreldrene det bra. Feriene blir derfor hovedsakelig valgt ut ifra hvor jentene vil trives best, og det er ingen tvil om at steder der “Lollo og Bernie” eller “Bufo” holder til er deres favoritter. Vi har prøvd mer tradisjonelle hoteller, og det har vært bra det, men mer stressende for oss voksne…. Våres barn har aldri villet vært med i noen klubber etc på dagtid. De synes badingen er det beste med ferien, og vil derfor være med hverdagsmamma og hverdagspappa til bassenget eller til stranden. Om kveldene derimot elsker de underholdningen, de kan glede seg timer i forveien. Dermed kan vi voksne sette oss ned i ro og fred med noe å drikke og en god samtale, mens de små løper rundt i scene området og virkerlg storkoser seg. Kvalitetstid for både barn og voksne.

Både barn og voksne koser segKvalitetstid for både store og små

 

De tidligere årene når vi har vært på ulike sentre så har vi ikke hatt all inclusive. Hverdagspappa og jeg har synes at det er sjarmerende å rusle rundt, og prøve ut ulike spisesteder. Samtidig har vi erfart at barnas ønsker om å få med seg underholdningen på hotellet har gjort at vi i stor grad må tilpasse oss dette. Dvs at vi har måttet forte oss tilbake til hotellet – litt av sjarmen med å rusle rundt har dermed forsvunnet. Misfornøyde og sutrete unger er heller ikke et pluss på ferie, så for å beholde den gode stemningen har det endt opp med at ungenes preferanser har fått dominere. I år har vi virkelig tatt konsekvensene av dette og bestilt all inclusive. Rett skal være rett, vi bor på et noe mer øde sted enn hva vi har gjort tidligere, dermed er det ikke så mye annet å se og oppleve i nærområdet. Siden dette bare er dag to er det vel litt for tidlig å konkludere, men det se ut som om dette konseptet vil følge oss mange år fremover….. Det er iallefall veldig herlig å kunne få all den mat, drikke og is vi måtte ønske. Faren er vel heller hvor mange kilo ekstra vi vil ha med oss hjem:-) men den tid den sorg. Enn så lenge storkoser vi oss:-)

Spania – here we come:-)

Mye bagasje når man reiser med tre små barn

Etter timer med pakking (utrolig hvor mye ekstra bagasje som trengs med tre små) så begynner vi å bli klar for morgendagens avreise mot sommer og sol. Som reiseglade foreldre med over åtter års sammenhengende erfaring med bleiebarn, så er det en ting vi har lært: bleier er mye dyrer i utlandet enn hva vi er vant til her i Norge. Vi pleier derfor å pakke med oss bleier hjemmenfra:-)

Bagasjen vår på vei til Spania inneholder derfor mer enn hva vi forventer den vil gjøre på vei hjem. De to yngste foretrekker enda sine Ole Brum kofferter. Fordelen med disse er at de er små og lette. Jentene er mest opptatt av å ha egne kofferter på vei mot reisemålet. Litt av stasen med å være på reise er nok dalende etter 14 dager, iallefall pleier de ikke å være like opptatte av å trille sine egne kofferter på hjemveien. Vi kan dermed legge de små koffertene opp i de store. En vinn vinn situasjon; jentene får trille egne kofferter på vei til reisemålet, og når de går lei på vei hjem slipper vi å måtte bære med oss dobbelt opp. Samtidig sparer vi såpass på å ta med oss bleier at det blir ekstra is til oss alle hele ferien:-)

Den største kofferten har følgt oss i mange år, og den har virkelig tålt en støyt. Idag hadde den imidlertid fått nok, og sprakk fint i siden. Ikke helt etter planen, og nok et tydelig tegn på at den var litt vel full. Satser på at den vil duge også på denne turen, og ikke sprekker ytterligere…….

Det er mye som trengs når man reiser på ferie med småbarn

Siden vi reiser hjemme ifra i morgen tidlig er all bagasjen alt kommet ut i bilen: Satser derfor bare på en god natts søvn, så er hele familien klar for endelig å få litt skikkelig sommer:-) Fyldig reiserapport kommer…….

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...