Category Archives: Treningstips

Tour de France – i stuen

Jeg har tidligere skrevet et innlegg om hvordan få tid til å trene når man har små barn, mens Hverdagspappa har skrevet om sine treningsprosjekter. Han trener frem mot å skulle gjennomføre Triathlon i 2014, men alt til sommeren er han påmeldt og klar for i ironman i Haugesund. Dette er en halvvariant av hva som skal gjennomføres i 2014, men innebærer likevel 1,9 km svømming, 90 km sykling og 21,1 km løping.

Det sier seg selv at et slikt prosjekt krever mye trening, og selv om lysten er der så er det ikke slik at det alltid passer at han stikker avgårde ut av huset for å trene så mange timer som dette faktisk innebærer. Alt i høst ble racersykkelen kjøpt inn, men på denne årstiden – og de veiene som er tilgjengelige her i nærheten – så er jeg kjempeglad for at han prioriterer annen trening nå. Samtidig så gir ikke dette treningsmålet rom for skippertak, her må det jevnlig trening til – også når det gjelder sykling. En god løsning på begge dilemma var gaven han fikk fra meg til jul; en sykkelrulle.

Sykkelrullen gjør det mulig å flytte sykkeltreningen innendørs. Før den ble tatt i bruk måtte det litt enkel montering til, men utover det er det bare å hekte sykkelen i stativet, og så er den klar for bruk. Kjapt og enkelt.

Litt montering må til

Vi har tidligere hatt en ergometersykkel stående, men siden vi ikke har verdens beste plass så har vi ingen sted å sette denne bort når den ikke er i bruk – og det er begrenset hvor greit det er å ha den stående fremme til en hver tid. Dette har ikke vært noe problem med sykkelrullen, for i tillegg til at den gir mulighet til å trene på ens vanlige sykkel, så tar den liten plass, er mer mobil, lettere i vekt og følgelig enklere å flytte rundt på enn hva som er tilfelle med ergometersykkelen.

Her i huset så har vi ikke kjøpt en av de mest avanserte rullene, for det er fullt mulig å få utgaver som kan kobles til tv slik at man kan sykle bestemte løyper. Motstanden vi da bli tilpasset etter hvor man er i løypen, i tillegg vil det være mulig med virtuell sykling mot andre via internett. Man kan altså sykle Tour de France hjemme i egen stue….

Så er det bare å sette i gang

Sykkelrullen har gjort at Hverdagspappa nå kan trene flere timer hver uke foran tv´n i stuen – super hjemmetrening, som anbefales på det sterkeste  :-)

Hvordan få tid til trening når man har små barn.

Treningspartnere

For mange småbarnsforeldre kan det oppleves vanskelig å få tid til å trene. Etter en dag på jobb, så er det ikke mange timer man har til rådighet når man kommer hjem, og som regel så har barna fritidsaktiviteter som skal koordineres. Samtidig så er det viktig å få bevegd seg litt. De fleste vil merke økt energi og generelt mer velvære av regelmessig trening, så det er mye å profitere på å sette av litt tid i ny og ne til nettopp dette.

Jeg har tidligere skrevet om hvordan intervall trening kan være en effektiv måte å få trent på. Andre tips til hvordan man kan få trent når man har små barn kan være:

– Er barna helt små er det supert å ta dem med på tur i vognen. Lag gjerne faste avtaler med andre som også er hjemme i permisjon, da er det enklere å komme seg ut uavhengig av vær.

– Små barn ligger ofte på matter på gulvet. Legg deg ned og gjør øvelser mens du prater med den lille; sit-ups, push-ups, seteløft, ulike lår øvelser…. Alternativene er mange.

– Tren når babyen sover; sett på musikk og dans, ha en ergometersykkel stående, eller hva med å sette på en treningsvideo. Det gjør veldig godt etterpå….

– De fleste store treningssentrene har ordninger med barnepass. Benytt deg av dette. Særlig i helgen når de fleste har litt bedre tid, så er dette en flott tilbud.

– Ta deg en løpetur mens barna er på sine fritidsaktiviteter: Kle på deg treningsklær før du går hjemmenfra så kan man bruke tiden effektivt. Ofte så er man knapt kommet hjem før man må snu allikevel, så da er det like greit å få gjort noe fornuftig…..

-Ha egne treningsdager de voksne imellom. To kvelder i uken per voksen fungerer fint. Avtal gjerne at man går rett før kveldsstellet, da kan det ofte være ekstra motiverende å komme seg ut, samtidig som man har mer igjen av kvelden når man kommer tilbake igjen ?

-Avtal med andre i samme situasjon; avtaler er alltid mer bindende og gir ofte det sparket man trenger!

-Ta barna med. De trenger ikke være så gamle før de synes at det er kjekt å gå tur i fjellet, sykle etc med de voksne. Løper man på bane så er det også greit å ta med barn. Bilde over viser 5 og 8 åringen som har vært med hverdagspappa og løpt. De teller sine runder, og registrerer sine tider, motiverende og gøy for alle. At man får tilbringt tid sammen er et ekstra pluss.

 

Trening på ferie

Barna brukt som progresjon i trening

Som tidligere nevnt så har vi gått for all inclusive i år. Dette har mange fordeler, men ikke alt er like positivt….. Det er blant annet en fare for at vi alle er litt tyngre på veien hjem enn hva vi var på vei til ferien….

For å prøve å begrense skadeomfanget noe er det selvfølgelig mulig å få trent litt mens vi er her. Et kjapt søk på nettet viser flere artikler om temaet. En ting som blir trukket frem er hvor fint det er å trene på stranden. Det er vistnok bare å legge seg ned å gjøre både sit ups og push ups. Jeg er allikevel usikker på om dette er tingen for meg. Idag har jeg speidet ekstra for å se hvor mange som ser ut til å trene når de er på stranden, uten å ha sett noe som ligner på den typen aktivitet. For å være helt ærlig er jeg usikker på hva jeg ville tenkt om noen plutselig hadde lagt seg ned og tatt push ups, evt hva andre ville ha trodd om meg dersom jeg hadde begynt med knebøy. Dette synes altstå ikke å være veien å gå…..

En annen ting som blir nevnt som positivt å gjøre på stranden er løping. Selv prøvde jeg ut dette på en sydenferie i 96 sammens med en god venninne. Joggeskoene var pakket, og planen på forhånd var at vi skulle få trent endel. For min del skjedde det en gang, og verre tilfelle av svetting etter en løpetur på morgenkvisten har jeg verken før eller senere opplevd. Vel tilbake på hotellet føltes det som om det aldri skulle ta slutt. Vi ble sittende utenfor rommet vårt en halv time og bare le. Året etter lot vi joggeskoene være igjen hjemme, og jeg har siden aldri pakket dem med intensjon om å løpe ute….

De senere årene har vi bodd på hoteller med velfylte treningsrom, samt reist med ferieoperatører hvor det tilbys flere muligheter for å få trent i grupper. Dette er helt supert, og gir rom for å ha en aktiv ferie. Samtidig kan det kreve litt planlegging, noe som ikke alltid er like lett med tre små barn. Vel får vi en del aktivitet av å løpe etter og leke med jentene, men den store treningseffekten gir ikke dette. En fin aktivitet som vi greit klarer å presse inn er svømming. Særlig hverdagspappa er flink til å ta seg små svømmeøkter i løpet av dagen. Samlet sett så blir det endel trening ut av det. Å gjøre enkle treningsøvelser på rommet om kveldene er også gode alternativer. I tillegg til tidligere nevne push ups og situ ups, er utfall og knebøy enkle øvelser som daglig greit lar seg gjøre.

Hverdagspappa trener

 

 

 

 

 

 

 

Her er det en stor fordel med barn i ulik alder; de er glimrende å bruke for å øke progresjonen på flere av øvelsene….. Hverdagspappa gjør imidlertid oppmerksom på at bildene under er i illustrasjonsøymed. Han har nok med seg selv:-)

Barna brukt som progresjon i treningen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...