Genser i rillestrikk

Etter å ha strikket luer, halser og pannebånd i fleng den senere tiden så har jeg endelig prøvd meg på et litt større prosjekt: en genser i rillestrikk som var gjengitt i det siste nummeret av Kamille Mor&Barn. Siden dette ville være første gang jeg strikket en genser, så fant jeg ut at det beste var å begynne med en til yngstemann. Selve genseren viste seg å være grei å strikke – kun rette masker – så dermed var det bare å telle og måle mens delene tok form. En fin genser å begynne med for en nybegynner altså :-)

oppskrift på genser i rillestrikk til barn

Underveis møtte jeg på to små utfordringer (for en nybegynner). Det første var å skulle øke antall masker på armene. I etterkant så ser jeg at dette var ganske så logisk, men det måtte et kjapt søk på nettet til for å finne ut hvordan (om andre lurer på det samme så sjekk her).

Hekle kanten som skulle hekles rundt armer og nedre kant ble for meg utfordring nummer to; jeg har aldri tatt i en heklenål!! Igjen så sender jeg en stor takk til nettet og lurer på hvordan man har klart seg uten. For dette viste seg å være både enkelt og gøy. (Dersom andre lurer på hvordan man hekler staver, så sjekk denne linken).

 Så nå er min første genser ferdigstrikket, montert og har fått heklete staver rundt. Den er kanskje ikke helt perfekt over alt, men hva gjør vel det når 2 årignen er strålende fornøyd, og søstrene har satt seg opp på liste for å få egne hjemmestrikkede gensere fra mor. Om andre vil prøve seg på en enkel og fin genser så kommer oppskriften her:

Oppskrift på genser i rillestrikk str 2 -6 år

Oppskriften er hentet fra Kamille Mor&Barn nr. 1 2013 (gjengitt med tillatelse fra bladets redaktør)

Oppskriften er hentet fra Kamille Mor&Barn nr. 1 2013 (gjengitt med tillatelse fra bladets redaktør)

Dette trenger du:

Størrelse (2) 4 (6) år

Garn og garnmengde: Ca (4) 4-5 (5) nøster Sandnes soft alpakka, farge 3031 og 1 nøste Inca Alpakka, farge IN 770 (til heklekantene). (På genseren jeg har strikket brukte jeg Sandnes alpakka/ ull i fargen 4622 på selve genseren (3,5 nøster) og Sandnes mini alpakka i fargen 1012 til heklekantene).

Veiledende pinner: Strikkepinne nr 5 og heklepinne nr 3,5

Strikkefasthet: 17 m rillestrikk på p nr 5 = 10 cm

Slik gjør du:

Bakstykke: Legg opp (58) 60 (66) m, strikk til arb måler (38) 42 (46) cm. Fell av de midterste 20 m til hals. Strikk en omgang til på hver skulder, og fell av.

Forstykke: Legg opp (58) 60 (66) m, strikk til arb måler (34) 38 (42) cm. Fell av de midterste 10 m til hals. Strikk videre på den ene skulderen først ,ved å felle 1 m mot halsen på hver pinne, fram til du har 20 m på pinnen. Strikk videre til arbeidet måler (39) 43 (47) cm. Fell av. Strikk den andre skulderen på samme måte.

Ermer: Legg opp (22) 22 (28) m, strikk frem og tilbake, samtidig som det økes 1 m i hver side hver (2,5) 2,5 (3,5) cm til du har en (40) 42 (44) m. Strikk videre uten å øke til arbeidet måler (23) 26 (29) cm. Fell av.

Montering: Sy sammen delene (Først skuldrene, så ermene til bolen, og til slutt ermene og sidesømmene i ett)

Lommer: Legg opp ca 17 m og strikk ca 7 cm, fell av. Lommene syes på genseren.

Heklekanter: Lag heklekanter ved å hekle staver direkte på genseren.

Siden jeg hadde ganske mye garn igjen, så avsluttet jeg med å strikke et matchende pannebånd

oppskrift på pannebånd og genser i rillestrikk

Oppskrift på pannebånd i rillestrikk med heklekanter:

Legg opp 72 m, på strikkepinne nr 5. Strikk rillestrikk til arbeidet måler ca 7 cm, fell av. Sy pannebåndet sammen. Lag heklekanter ved å hekle staver direkte på båndet i begge ender.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

4 Responses to Genser i rillestrikk

 1. Laila says:

  Så utrolig fin den var. Ser ut til at vi er på samme strikkenivå;) Jeg skulle lage knapphull, oj jøss, google er kjekt å ha altså. Klarte å lage knapphull på begge sider. ..tenke seg om er dumt; )

  Det er faktisk veldig gøy å strikke. Synes din første genser ble helt herlig.

 2. Anita says:

  Jeg er imponert!!!!!! Du er blitt sååå flink!!!!

 3. Hverdagsmamma says:

  Tusen takk Anita – nå gjelder det bare å manne seg opp til å sette igang på de større størrelsene slik at de eldste jentene også får :-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>