Juletanker fra barnemunn

nissenk

5 åringen: “Mamma, jeg ønsker meg ikke ipad til jul lengre!

Mamma: “Ok…. ????” Usikker på om dette lød like overrasket og likegyldig som det burde, for i hodet begynner panikken å ta meg. “…. mamma trodde det var dette du ønsket deg mest av alt….

5 åringen: “Jo, men jeg ønsket meg ikke noe annet fra julenissen, så jeg får nok en av han! Så du kan kjøpe noe annet du……

For en stund siden las jeg om hvordan julenissen synes å være avslørt som en som “ikke finnes på ordentlig” hos familien Livet i Casa Didriksen. Ut fra 5 åringen vår sin kommentar så er hun heldigvis ikke begynt å bli en tviler enda. Selvfølgelig har jeg hørt henne diskutere med søsteren om at nissene på senteret ikke er ekte, og om hvordan den ekte nissen har mer enn nok å gjøre på denne tiden om han ikke skal løpe rundt og dele ut pepperkaker også (det er godt at noe av det jeg sier iallefall går inn). Men derfra til å komme med påstander om at nissen faktisk ikke finnes, det håper jeg det blir lenge til jeg hører fra hennes munn…..

Eldstemann hadde en periode når hun var rundt 6 år hvor hun kom med slike hårreisende påstander. Heldigvis har hun kommet til fornuften nå, og fremfor sine foreldre så snakker hun ivrig om at hun gleder seg til at nissen skal komme på julaften. Det er godt mulig hun har en helt annen versjon blant venner, men jeg tar meg i å like denne felles oppfatningen av at julenissen skaper litt ekstra magi….. For jeg kjenner meg igjen, jeg har iallefall aldri villet påstå at julenissen ikke finnest. Jeg husker jeg kom med forklaringen til min 15 år yngre bror en gang han spurte, at det var litt som med Gud; noen tror og andre ikke… I etterkant så ser jeg at dette kanskje ikke helt var en passende forklaring, men akkurat i julen så synes jeg faktisk det er godt å kunne glede seg over tanken på at nissen skal komme. For selv om jeg vokste opp som enebarn så hadde jeg forventninger langt opp i ungdomsårene om at nissen kom for å dele ut gaver på julaften. Etterhvert så måtte jeg nærmest dytte min snille far ut døren for å kjøpe egg hos naboen på julekvelden, men det var allikevel en herlig tradisjon når den kjente stemmen like etter kunne høres ropende i gangen; hoho, og følelsen av glede som alltid kom når nissen var på vei opp trappen; da var julestemningen på topp!!

Hos oss er det derfor en selvfølge å sette frem grøt til nissen den 23. desember, og alle håper at dette gjør at han stikker innom om natten med en liten morgengave. Når julekvelden kommer så venter vi videre i spenning (mulig at mens noen venter på om nissen kommer, så er andre mest opptatt av om naboen har funnet alt utstyret ;-) ), så får jeg heller tenke litt mer på hvordan jeg kan forklare at nissen ikke alltid kan komme med de største gavene, selv om det var det ene som stod i brevet som mamma dyrt og hellig lovet er blitt postlagt og sendt avgårde til Nordpolen…..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

4 Responses to Juletanker fra barnemunn

 1. Takk for link :) her letes det febrilsk etter noen som kan spille en troverdig julenisse på julaften:) forøvrig så ramlet det ut en tann her i går. Da kunne Eir fortelle at to stykker i klassen hennes hadde sagt at tannfeen ikke fantes, at det var foreldrene som snek seg inn med penger på natta! Dog trodde hun ikke på disse to, men måtte jo spørre for å være sikker. Tydelig fortvilet over at tannfeen ikke finnes, men helt avslappet over nissen… nei, kommer aldri til å forstå logikken.. Og hva jeg svarte… Sjøv all pedagogikk til side, løy så det rant og sa at selvfølgelig finnes tannfeen!

  • Hverdagsmamma says:

   Hehe, merkelig hvor lett de små hvite løgnene kommer, selv hvor streng man er ovenfor de små om ALLTID å fortelle sannheten…. Logikken der kvier jeg meg på å bli stilt til ansvar for :-)

 2. alise says:

  Beklager, men det eneste jeg sitter igjen med etter å ha lest dette er; Hva skal en 5 åring med ipad!?

  • Hverdagsmamma says:

   Med tre jenter – selv om de er forholdsvis små – så er ipaden kilden til mang en diskusjon her hos oss; alle vil selvfølgelig ha den samtidig. Så for vår 5 åring så er den store drømmen en hun kan bruke helt i fred….. (hun er som regel den som trekker det korteste strået; eldstemann har sin autoritet i form av å være eldst, mens yngstemann skriker høyest :-) )

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>