Motivasjon til trening

De aller fleste har vel en oppfatning av at kroppene våre har godt av å være i aktivitet, og mange ønsker av den grunn å komme i gang med treningen. Desverre så er det ikke alltid vi gjør det vi egentlig vet at man burde gjøre, noen ganger er bare ikke motivasjonen der. Det kan gjelde motivasjon for å komme igang med trening, eller motivasjonen til å fortsette med treningen. Man har gjerne løpt en stund, og fra innledningsvis å merket forskjell fra økt til økt så har denne fremgangen stoppet opp.

Det kan være flere årsaker til at man mangler treningsmotivasjon; mange føler at tiden ikke strekker til, at man er for trøtt når kvelden kommer, at det er kjedelig, ulike helseplager kan gjøre at man unngår trening eller er redd for at nye skader kan oppstå, at man har dårlige erfaringer fra tidligere og at man er redd for ikke å mestre treningen. Uavhengig av hva som er grunnen så kan det være greit med noen tips til hvordan man kan komme i gang med treningen og holde på motivasjonen.

Hvordan få motivasjon til trening?

  • Ofte er det lettere å komme igang – og fortsette treningen – dersom man setter seg et konkret treningsmål. Hva med å melde seg på et sentrumsløp, et motbakkeløp etc. Da har man noe å jobbe frem mot som gjør det vanskeligere å droppe ut de dagene sofaen frister som mest.
  • Ha realistiske forventninger. Dersom man ikke har trent på flere år, så ikke sett som mål å skulle løpe en mil flere ganger i uken. Mister man ikke motet av det, så vil iallefall risikoen å pådra seg en form for belastningsskade være stor. Begynn derfor rolig, og tren variert. Er motivasjonen stor innledningsvis så er det ikke noe problem å trene daglig, men varier treningen. Ikke bruk de samme muskelgruppene dag etter dag. Muskulaturen trenger tid til å resturere seg innimellom øktene.
  • Alle har tid til trening, her er det snakk om prioriteringer. Å prioriterer en tur ut fremfor gulvvasken kan være en god investering i egen helse. Dessuten trenger ikke økten å være så lang. Man kan få trent godt på 20-30 minutter forutsatt at man trener riktig. Eksempelvis er intervalltrening supert.
  • Lag faste treningstider, og hold disse på samme måte som du holder andre avtaler. Avtal sammen med noen andre, terskelen for å avlyse er ofte større når andre er involvert. Dersom dere er flere som trener sammen, avtal gjerne at dere etterhvert skal presse hverandre litt.
  • Skriv treningsdagbok. Registrer hva du har gjort og hvor lenge du har trent. Beskriv følelsen du har når treningen var god, ofte kan hele kroppen stritte imot å skulle trene, men når man først kommer i gang så slipper denne følelsene taket og man får trent skikkelig. Skriv slike erfaringer ned, de kan være nyttig å ha med seg de dagene dørstokkmila føles for hard… Det finnes foresten flere gode apper til smarttelefonene som kan brukes for å registrere aktivteter elektronisk, selv bruker jeg gratisappen RunKeeper og er fornøyd med den.
  • Dersom man er ekstra sliten en dag så tilpass aktiviteten etter dette. Selv velger jeg da gjerne å gå en tur. Jeg er imidlertid blitt bevisst på å ta på meg treningstøy, fordi jeg ofte har opplevd at kroppen etter 10 -15 min faktisk har lyst til å løpe, og da blir det en ekstra bonus. Samtidig blir jeg ikke skuffet når jeg bare går, det at jeg kom meg ut er godt nok i seg selv!
  • Dersom man ofte opplever å være trøtt når kvelden kommer, kan man prøve å stå opp litt tidligere for å trene, evt gå rett etter jobb. Lag avtaler om å gå like før barna skal i seng (les om våre erfaringer med dette i posten hvordan få tid til å trene når man har små barn.)
  • Som jeg var inne på tidligere, pass på å variere treningen. Da ser man gjerne fremgang på flere områder, reduserer risikoen for belastningsskader og gjør det lettere å ikke gå lei. Sjekk hvilke erfaringer hverdagspappa har gjort seg på dette område.
  • Mange som har bestemt seg for å komme i gang med treningen er supermotivert, men dette gjelder imidlertid ikke alle. Jeg leste nylig et intervju med Erna Solberg som fortalte om hvordan hun innledningsvis synes treningen tappet henne for energi (dette endret seg vel og merke etterhvert). Det må være lov å synes at trening ikke alltid er gøy, men prøv å tilpass aktiviteten til noe man liker. Etterhvert som foremen blir bedre vil man kanskje begynne å like flere aktiviteter. Selv eier jeg ikke koordinasjon, og holder meg derfor unna trening i sal med mye korografi da det verken gir meg særlig treningseffekt eller treningsglede
  •  Involvere barna dine. Det er mye man kan gjøre sammen med dem.
  • Dersom motivasjonen virkelig er på bunn kan det kanskje være en idé å investere i en personlig trener. dyrt.
  • Ha litt utstyr hjemme, det er ikke alltid så mye som skal til. Sjekk ut finn.no, det finnes masse fint brukt utstyr der.

Det finnes altså ingen god unnskyldning for ikke å komme i gang med trening. La trening bli en naturlig del av hverdagen, og premier deg selv etterhvert. Om det er et nytt antrekk etter å ha nådd et bestemt treningsmål, eller en kopp kakao når du kommer hjem til sofaen spiller liten rolle. Det viktigste er å komme igang, og klare å holde motivasjonen til å fortsette. Lykke til :-)

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *