Tag Archives: Småbarnstips

Hvordan få barn til å sove??

Sover søtt

Våre tre små har alle hatt ulike søvnvaner fra de var spebarn av. Særlig yngste mann har skilt seg ut ved at hun har hatt mindre behov for søvn enn søstrene sine. Det første leveåret våknet hun hyppig på nattestid, og etterhvert som hun har vokst til kan hun bli liggende lenge i sengen sin på kveldstid før hun sovner. I barnehagen går hun fortsatt på småbarnsavdelingen, og de ansatte der ønsker at hun skal sove litt på dagtid. Hun sover derfor ca 40 minutter. De kommenterer der at hun er vanskelig å vekke, men vi foreldre merker stor forskjell på om de lar henne sove 10 minutter ekstra, da får hun gjerne ikke sove før kl ti om kvelden. Dette gjør henne selvfølgelig trett dagen derpå, men da er det ingen bønn, hun må vekkes etter 40 minutter for at vi skal klare å få henne inn i rytme igjen. Så der de eldste jentene våre alltid var avhengig av en lengre sovestund på dagtid for å sovne om kvelden, så kan det virke som om ynstemann har vokst fra dette.

Nå har ikke vi hatt de største problemene med legging og soving, men som småbarnsforeldre flest så har søvn – eventuelt mangelen på – i perioder opptatt oss mye. Jeg har derfor lest endel om tema, og selv om vi ser at det til tider er stor forskjell på teori og praksis så har vi gjerne noen erfaringer som andre kan dra nytte av

Tips for en bedre nattesøvn

 • Ha en rolig stund før leggingen. Les en historie, syng en sang eller bare snakk sammen.
 • Ha faste leggetider. Det er viktig med forutsigbarhet så gjenta de samme ritualene hver kveld, eksempelvis ved å gi den lille et bad, syng den samme sangen eller les det samme eventyret. Forsøk å marker at nå er det kveld, så nå skal det være rolig.
 • I litteraturen står det ofte at det er viktig å starte med gode leggerutiner tidlig, helst fra barna er tre måneder gamle. Når vi fikk eldste mann så var vi mer ute og hadde flere avtaler som hun var med på. Vi var derfor ikke flinke til å ha faste rutiner når hun var spebarn, men hun sovnet alltid greit når hun var trøtt, og vi opplevde aldri leggingen som et problem. Når hun etterhvert skulle inn i mer dagligdagse rutiner (ca 1 år og 4 måneder gammel) så var dette ikke noe problem å innarbeide. Etterhvert som vi har fått flere barn, så har familiesituasjonen gjort at det har passet best med mer faste rutiner fra de var små av, uten at vi har erfart at dette er verken bedre eller verre
 • Lag avtaler – og hold dem – med barnet om bare å synge en sang eller les et eventyr etter at den lille er kommet opp i sengen
 • Gi barnet et positivt forhold til sengen, ikke bruk den til å true med. Sengen skal være et godt sted å være
 • Ikke la den lille ta styringen. Om barnet vil at de voksne skal ligge i sengen med dem til de sovner, så prøv å unngå dette (kan være vanskelig å lære av i etterkant). Vær heller i nærheten, syng og lag lyd som viser at du er til stede like utenfor. Når våre jenter har prøvd å dra ut leggingen så har det ofte fungert med å si “mamma skal bare ut på toalettet”/ “mamma skal bare sette på en vaskemaskin”. Jeg har dermed kunnet gå ut av soverommet uten at den lille har protestert, og jeg har sjelden opplevd at de små forventer at jeg skal komme inn igjen
 • Vi har aldri latt våre jenter ligge i sengen og gråte over tid. Dersom de protesterer på leggingen har vi vært snare inne hos dem. I de tilfellene vi tydelig hører at det er bræl så har vi gått ut av rommet, men snakket høyt utenfor for å vise at vi er i nærheten. Har gråten fortsatt så har vi gått inn til dem forholdsvis hyppig, dog uten å ta dem opp av sengen.
 • Overtrette barn er vanskelig å legge, pass defor på at de får nok søvn på dagtid
 • Det fungert dårlig å holde dem oppe for at de skal sove lengre neste dag. Vår erfaring er at de ofte våkner like tidlig, og dermed bare er mer sure i løpet av dagen. Prøv heller å få dem i seng til vanlig tid også i helgene. Her har vi imidlertid noe ulike erfaringer med de ulike barna. For de to eldste sin del er det kun de siste årene de har sovet lengre dersom de er lenge oppe en kveld, yngstemann sover imidlertid alt gjerne litt lengre etter en kveld med rangling

Dette var noen tips jeg kom på i farten, dersom andre har gode tips eller erfaringer til hvordan man kan få barn til å sove så hadde det vært kjekt å høre om dem….

 

Hverdagssjokket

Alt pakket og klart


Så var det tilbake til hverdagen – ferien er over og skole, barnehage og jobb starter. Jeg har riktignok ferie i to dager til, men siden 5 åringen vår skulle til legen så var det på med vekkerklokken og opp for oss alle kl 6.30. Selv om dette er 45 minutter senere enn når en helt vanlig hverdag begynner for meg og hverdagspappa, så kjentes det ufattelig tidelig ut…….

Det er blitt måneder siden jentene har måttet forholde seg til vekkerklokken, men de var allikevell usedvanlig lette å få opp. Jeg tror de gledet seg over å skulle få møte venner og kjente igjen, iallefall var det en blid og fornøyd gjeng som gikk ut av døren idag (det er ikke en selvfølge :-) ).

 

5 åringen skulle som sagt til legen. Når hun ble født så var tungebåndet hennes alt for kort, og hun kunne ikke strekke ut tungen. Når hun etterhvert ikke snakket så bra, så trodde vi dette hadde en sammenheng. Som 2,5 åring ble hun derfor henvist til øre-nese-hals lege for å få kuttet tungebåndet. Eter 2 minutter konkluderte han med at det ikke var tungen som var årsaken til problemene, men at dreneringen i ørene ikke fungerte som det skulle. Grunnen til at hun ikke snakket  var altså pga redusert hørsel som følge av at trommehinnene badet i væske, ikke at tungebåndet var for kort. Hun fikk raskt operert inn dren (og kuttet tungebåndet), og språket eksploderte i løpet av uker. I etterkant har hun måttet ha nye dren, og selv om hun hører normalt idag, så er språket fortsatt noe hemmet. Vi er derfor innom ørelegen hver 3 måned, noe som 5 åringen selv gleder seg masse over. Ofte vanker det da nemlig en ekstra liten oppmerksomhet. Siden hun var blitt så flink i vannet i løpet av ferien hadde vi lovet henne en litt større premie enn vanlig denne gangen: hun skulle få være med hverdagsmamma på lekebutikken og velge seg ut en ny Barbie. Kjempestas!!!

 

 

 

 

Etter å ha levert i barnehagen, var det endelig tid for hverdagsmamma til litt frokost. For å fordøye sjokket over at hverdagen ser ut til å ha startet, tok jeg meg for en gang skyld tid til å lage en skikkelig forkost med omelett. God og mett er jeg derfor nå klar til å møte dagen, for selv om det føltes tøft å måtte stå opp, så har dagen begynt overraskende bra :-)

Luksustimen

pirat

Jeg har aldri vært noen tilhenger av at barna er med på klubb når vi er på sommerferie i syden. Det er flere grunner til dette;

 • jeg likte det ikke selv den ene (!) gangen jeg prøvde det som barn
 • jeg har en idylliske oppfatningen av at når vi er på ferie så skal vi alle være sammen for å kose oss.
 • eldste jenten prøvde mini klubb for noen år siden, og likte det den gang ikke, noe som nok har forsterket mitt inntrykk av at vi ikke vil benytte oss av dette tilbudet:-)

Den uken vi har vært her så har vi kost oss med Bufo showet hver kveld. Jentene har da med beundring sett på de barna som får komme opp og få diplom og medalje etter å ha deltatt i ulike aktiviteter i løpet av dagen. De to eldste gav derfor beskjed om at de ville på klubb!!! Hverdagspappa synes dette var flott, mens jeg av overnevnte grunner var noe mer skeptisk, men de måtte jo selvfølgelig få lov å prøve…..

Etter å ha avlevert 5 og 8 åringen kl 10. så må jeg innrømme at det var ganske så herlig å gå rundt med bare ett barn. Det er da man blir minnet på hvor rolig tilværelsen som ett barns foreldre var :-D Iallefall, plutselig ble det rom for å legge seg ned på en solseng og lese en bok. Jeg må i det hele tatt innrømme at det var fantastisk avslappende. Når to åringen i tillegg sov en time mens hverdagspappa fikk gått og trent, og jeg kunnne nyte livet på en solseng med en drink, så var det virkelig en time ren luksus:-)

Når jentene i tillegg kom strålende fornøyde tilbake og nærmest tagg om at dette bare måtte de få være med på i morgen også, så var det egentlig en vinn vinn situasjon for alle. Greit nok er vi ikke sammen hele tiden, men både jeg og hverdagspappa har om mulig enda mer energi når de kommer tilbake; ikke verst det heller:-)

 

 

Erfaringer med små barn til syden…..

Både barn og voksne koser seg

Jeg må bare innrømme at jeg lett blir værsyk. En sommerferie uten sol gjør meg rett og slett sur. Siden jeg også har en tendens til å bli bilsyk, så er bilferie et dårlig alternativ. Så lenge jeg kan huske har jeg derfor valfartet med fly mot varmere strøk om sommeren – det er liksom det som er sommerferie for meg…..

Hvor turen går og hvilke type ferie som blir valgt har endret seg etter som årene har gått og livssituasjonen min har endret seg. I gymnas tiden var det Magaluf og Aya Napa som var “inn”, etter at jeg møtte hverdagspappa ble det både vanlige sydenturer, kombinasjon av syden og storby og cruise. Etterhvert som jentene har kommet til har vi ikke lenger kunne vært så spontane, og våres prefereanser og ønsker har i stor grad måttet tilpasses det som passer familien som helhet best.

Når vi bare hadde et barn, var vi ved to anledninger i Barcelona. En fantastisk by hvor en kan kombinere sol og bading, med storbyferie. Dette ferievalget fungerte svært godt sålenge vi var to voksne og ett lite barn. Vi kunne nyte strandlivet sammens med prinsessen på dagen, for så å gå ut å shoppe og spise med henne sovende i vognen. Det beste av to verdener….

Dette feriealternativet har vi ikke prøvd igjen med barn etterhvert som familien har utvidet seg. Det er flere grunner til dette. Eksempelvis så er det ikke det samme å gå rundt i butikker når barna ikke lenger sitter i vogn. Dermed så har vi ment at det vil bli mer stress å reise til en storby enn hva en ferie som regndyrker sommer og sol konseptet innebærer. Det vil si at vi de siste 5 årene hovedsakelig har vært A4 charterturister:-)

Det er nå engang slik at når barna har det bra, så har foreldrene det bra. Feriene blir derfor hovedsakelig valgt ut ifra hvor jentene vil trives best, og det er ingen tvil om at steder der “Lollo og Bernie” eller “Bufo” holder til er deres favoritter. Vi har prøvd mer tradisjonelle hoteller, og det har vært bra det, men mer stressende for oss voksne…. Våres barn har aldri villet vært med i noen klubber etc på dagtid. De synes badingen er det beste med ferien, og vil derfor være med hverdagsmamma og hverdagspappa til bassenget eller til stranden. Om kveldene derimot elsker de underholdningen, de kan glede seg timer i forveien. Dermed kan vi voksne sette oss ned i ro og fred med noe å drikke og en god samtale, mens de små løper rundt i scene området og virkerlg storkoser seg. Kvalitetstid for både barn og voksne.

Både barn og voksne koser segKvalitetstid for både store og små

 

De tidligere årene når vi har vært på ulike sentre så har vi ikke hatt all inclusive. Hverdagspappa og jeg har synes at det er sjarmerende å rusle rundt, og prøve ut ulike spisesteder. Samtidig har vi erfart at barnas ønsker om å få med seg underholdningen på hotellet har gjort at vi i stor grad må tilpasse oss dette. Dvs at vi har måttet forte oss tilbake til hotellet – litt av sjarmen med å rusle rundt har dermed forsvunnet. Misfornøyde og sutrete unger er heller ikke et pluss på ferie, så for å beholde den gode stemningen har det endt opp med at ungenes preferanser har fått dominere. I år har vi virkelig tatt konsekvensene av dette og bestilt all inclusive. Rett skal være rett, vi bor på et noe mer øde sted enn hva vi har gjort tidligere, dermed er det ikke så mye annet å se og oppleve i nærområdet. Siden dette bare er dag to er det vel litt for tidlig å konkludere, men det se ut som om dette konseptet vil følge oss mange år fremover….. Det er iallefall veldig herlig å kunne få all den mat, drikke og is vi måtte ønske. Faren er vel heller hvor mange kilo ekstra vi vil ha med oss hjem:-) men den tid den sorg. Enn så lenge storkoser vi oss:-)

Spania – here we come:-)

Mye bagasje når man reiser med tre små barn

Etter timer med pakking (utrolig hvor mye ekstra bagasje som trengs med tre små) så begynner vi å bli klar for morgendagens avreise mot sommer og sol. Som reiseglade foreldre med over åtter års sammenhengende erfaring med bleiebarn, så er det en ting vi har lært: bleier er mye dyrer i utlandet enn hva vi er vant til her i Norge. Vi pleier derfor å pakke med oss bleier hjemmenfra:-)

Bagasjen vår på vei til Spania inneholder derfor mer enn hva vi forventer den vil gjøre på vei hjem. De to yngste foretrekker enda sine Ole Brum kofferter. Fordelen med disse er at de er små og lette. Jentene er mest opptatt av å ha egne kofferter på vei mot reisemålet. Litt av stasen med å være på reise er nok dalende etter 14 dager, iallefall pleier de ikke å være like opptatte av å trille sine egne kofferter på hjemveien. Vi kan dermed legge de små koffertene opp i de store. En vinn vinn situasjon; jentene får trille egne kofferter på vei til reisemålet, og når de går lei på vei hjem slipper vi å måtte bære med oss dobbelt opp. Samtidig sparer vi såpass på å ta med oss bleier at det blir ekstra is til oss alle hele ferien:-)

Den største kofferten har følgt oss i mange år, og den har virkelig tålt en støyt. Idag hadde den imidlertid fått nok, og sprakk fint i siden. Ikke helt etter planen, og nok et tydelig tegn på at den var litt vel full. Satser på at den vil duge også på denne turen, og ikke sprekker ytterligere…….

Det er mye som trengs når man reiser på ferie med småbarn

Siden vi reiser hjemme ifra i morgen tidlig er all bagasjen alt kommet ut i bilen: Satser derfor bare på en god natts søvn, så er hele familien klar for endelig å få litt skikkelig sommer:-) Fyldig reiserapport kommer…….

Sparetips

Bilde av penger og sparebørsen


De to eldste jentene er blitt så store at de har en klar forståelse av sammenhengen mellom det å ha penger og det å kunne kjøpe varer for dem. De kan gå rundt i lekebutikken og fundere over hvor mye de mangler for å kunne kjøpe dagens drømmeleke. Samtidig så har pengene en tendens til å brenne i lommene  når de først har dem, og de kan kjøpe hva som helst bare de får kjøpt noe….. Hverdagsmammas formaninger om at det kan være greit å spare for senere å kunne kjøpe noe de virkelig har lyst på slår ikke alltid helt inn:-)

 

En fin måte å oppmuntre dem til sparing har vært å bare ha en sparebørse….. Avtalen er at om de i fellesskap sparer, så skal hverdagsmamma og hverdagspappa sette tilsvarende  sum inn på alle jentene sine kontoer. Dvs at om det er 500 kr i sparebørsen når vi går i banken, så sponser vi dem med 1000 kr, slik at alle jentene får 500 kr hver inn på konto….. Forhåpentligvis lærer de både om foredelene av å spare og om å dele det de har:-)

Hjemmelaget sommer-is

Nå om sommeren føles det som om prinsessene kunne levd på is. Uavhengig av vær ute, så synes jentene det er behov for is hver dag (Egentlig gjelder det samme for hverdagsmamma og hverdagspappa, men det vet ikke de små:-) Noen ganger er det lettere å si ja til enda en is dersom den i tillegg er litt sunn. Dette har jeg løst ved å lage egne smoothie is. Enkelt å lage, og populær snacks.

 

Hvordan lage hjemmelaget smoothie is
Begynn med å lage smoothien. Dette kan gjøres på mange måter, og det er bare å prøve seg frem ut ifra egne  smakspreferanser.Selv pleier jeg gjerne å lage smoothie ved å blande biola melk, litt eplejuice, gjerne litt farris, masse isbiter og frossen frukt i en blender.Tips: Om man fryser juice i isbitformer blir isbitene gode i seg selv, og istedet for å kjøpe dyre bær i  butikken så fungerer det helt greit å skjære opp eple, banan, druer etc og fryse disse. Eller enda bedre; ta barna med på tur for å plukke bær.
I allefall, fyll smoothien i egne isbegere. Når jeg lager så pleier jeg å fylle opp blenderen, for så la den overflødige smoothien bli til is.
Forfriskende og kjempe godt…..
……. og så sunn at det er greit å spise to:-)

Hvordan sove bedre når man har spedbarn?

bilde-719455

Prinsessene våre har alle brukt smokk når de har vært små. Etterhvert som de ikke har fått så hyppigenattmåltider så har de allikevel våknet flere ganger hver natt og skreket fordi de har villet ha smokken. Vi har da erfart at dersom man har mange smokker liggende, og dersom hverdagsmamma og hverdagspappa ikke automatisk stormer til for å hjelpe, så finner de etterhvert smokken selv, og sover greit videre. Etter kun få dager har også gråten tatt slutt.
Når vi fikk vår tredje jente så var det imidlertid ikke lett å la henne skrike av fare for at hun ville vekke søstrene. Hun var (og er:-) mer bestemt enn hva vi var vant til fra de andre, og ble rasende om hun ikke umiddelbart fant smokken. Siden hun lå svært så urolig i sengen måtte vi ha minst ti smokker liggende for at det skulle være håp om at hun skulle finne en (og selv om vi er storforbrukere av smokker så finner vi aldri mange nok når vi trenger dem:-). I tillegg kan det kanskje bli vondt for barnet å ligge dersom det er for mange smokker i sengen.

Jeg laget derfor en løsning som fungerte ypperlig for minsten;

– Kjøpte smokker med ring
– Sydde små tøypølser (Jeg brukte et mykt stoff som hadde samme   konsistens som prinsessens koseklut) som jeg sydde borrelås på (den myke delen).
– Knyttet tøypølsene fast i smokkene
– Festet en lang borrelåsremse langs kanten av babysengen (borrelåsens harde del)
– Hang smokkene opp langs sengenkanten

Prinsessen viste dermed akkurat hvor hun skulle lete etter smokken når hun våknet om natten, og hverdagspappa (som regel han som står opp 🙂 kunne få sove uten avbrekk. Dette fungerte kjempegodt for oss så anbefaler andre med samme problem å prøve. Kjekt med tilbakemelding på hvordan det har gått:-)

Dersom andre har gode ideer til samme problem så skriv gjerne om dem i kommentarfeltet under.

En rolig lørdagskveld

bilde-749519

Det er ikke ofte at hverdagsmamma og hverdagspappa er hjemme helt alene, men idag er vi det:-) Prinsessene er på overnattingsbesøk hos farmor og farfar. Planen var egentlig å ta en tur til byen for å spise og se en film, men siden regnet høljer ned (vi er jo i Bergen) så bestemte vi oss for å ta take away fra Kroathai. Et sted som i tillegg til å ha god mat vekker gode minner.

Kroathai og permisjonstid
Når vi fikk barn nummer tre ble vi enige om å fordele permisjonstiden på en måte som kom hele familien til gode. Mens fokuset ved de to første permisjonene var at hver av jentene skulle få tid sammen med pappa, så ble logistikken i familien det sentrale under den tredje permisjonen. På det tidspunktet holdt jeg på med avsluttende fase av masterstudiet (hadde vært deltidsstudent kombinert med full jobb i forkant), så vi søkte om at hverdagspappa skulle fordele sin permisjon slik at han hadde fri en dag i uken. Siden jeg var student la vi på papiret inn en studiedag i uken. Det vil si at  jeg fikk utbetalt 64 % lønn under permisjonen (80% av 80 %), men til gjengjeld fikk forlenget permisjonstiden med 10 uker. For ossfungerte dette ypperlig. Hverdagspappa hadde fri hver onsdag, en dag som etterhvert ble vår kvalitetstids dag. Absolutt å anbefale for hektiske småbarnsforeldre. Vi nøt denne dagen til fulle. Fikk ryddet og ordnet i felleskap, samt gjort hverdagsærender som kan være slitsomme å måtte ta med tre barn på (utrolig hvor stor forskjell det er på å ha med en baby på butikken kontra alle tre:-). I tillegg ble
det en fast ordning på at vi gikk ut og spiste en god lunsj på resturant. Etter hvert ble det mer regelen enn
unntaket at vi endte opp på Kroathai. Så stedet gir gode assosiasjoner om en god tid.
PS, Jeg har forresten nettopp registrert meg hos bloggurat:-)http://bloggurat.net/minblogg/registrere/b6126687263c5883217ea2f6f39de838f0589593
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...