Tag Archives: Barnehage

Hva trenger man til barnehagestart?

Barnehagejenten

Det er bare å innse det, høsten er her. Sommeren forsvinner og gradestokken kryper gradvis nedover. Selv om det samme gjentar seg hvert år, så synes jeg alltid det kommer brått på. Like ubenhørlig som høsten kommer trenger barnas utstyr til barnehagen en ekstra sjekk. De små strekker seg ofte i løpet av vår og sommeren, så sannsynligheten for at både dress og sko fra i fjor må byttes ut er stor. Siden samme prosedyrer gjentas hvert år er det nesten som å begynne på nytt, og med flere små er det mye å holde styr på. Da kan det være greit med en sjekkliste

  • God varm ytterdress. Det er nå tid for å pakke vekk de tynne dressene fra sommerhalvåret, og finne frem varmere alternativer. Når barna er små er det greit at dressen er myk og behagelig, slik at den ikke begrenser bevegelsene. Etterhvert som barna blir litt større foretrekker jeg de variantene som har avtakbart fór inni. Dette fordi det da er lettere å vaske dressen og få den tørr til en ny barnehagedag, eventuelt vil man gjerne måtte ha en dress nummer to. Det er ikke like stort utvalg i dresser med avtakbart fór, og min erfaring er at det finnes flere dårlige alternativer. Det er en fordel at innerfóret er festet med glidelås i sidene og har knapper i armer og ben. Da går det forholdsvis fort å sette fóret på plass, samtidig som det ikke flytter på seg og gjør dressen vanskelig å ta av og på.
  • Regntøy kommer man ikke utenom
  • Sko. Her trengs det både et litt lettere alternativ, samt vintersko. For oss som bor på vestlandet hvor det regner mye foretrekker jeg at begge alternativene er i goretex nå på høstparten. I tillegg til å være vanntette, holder de godt på varmen dersom man ikke har for mye ned i. Personlig er jeg ikke tilhenger av cherrox, da jeg synes de er både tunge og klamme. Det er mulig at jeg er noe formet av yrke mitt her, for ser mange barn som løper rundt i, og hører mange si de er førnøyd med dem, men jeg sverger altså til goretex i de fleste sammenhenger. For interesserte sjekk forbrukerrådet test av vintersko her
  • Støvler er en nødvendighet.
  • Innesko eller tøfler. Når våre barn har vært helt små så har de hatt en tendens til å ville ta av seg tøflene, så da har det fungert best med tøffelsokker. Etterhvert som de har vokst til så har de i større grad valgt selv hva de vil ha av innesko, og da er det ofte det de ser andre gå med som slår best an. Mine jenter har en forkjærlighet for crox, uten at jeg nødvendigvis jubler for det…. Jeg skulle helst sett at inne skoene satt litt bedre på foten, samtidig som materialet pustet.
  • Skiftetøy. Selv hvor godt yttertøy de små har så blir de innimellom våte, og da trengs det reservetøy. Vår barnehage ønsker at barna skal ha to skift hver. Det er derfor greit at barnets kasse inneholder ekstra sokker, strømpebukse, trøye, genser, bukse, genser, body etc. I tillegg kan det være greit å ha en ekstra tykk genser, ullplagg, fleeceklær, lue og votter. Med en god del skiftetøy er det selvfølgelig behov for å merke tøyet. Etterhvert som vi har fått flere barn så har jeg oppdaget at dette er noe som tar tid. Jeg prøver å stryke og klistre på lapper, men må innrømme at jeg synder litt med dette. Ser likevel at når merkelappene ligger lett tilgjengelig så blir de brukt, så anbefaler alle å kjøpe inn det. Ofte henger det reklame for merkelappene i barnehagen, eventuelt kan de bestilles på nettet. Selv pleier jeg å bestille fra Askeladden navnelapper.
  • Matboks og drikkeflaske. Mange barnehager serverer mat, men der det ikke er tilfelle husk matboks og drikkeflaske merket med barnets navn.
  • Bleier. Når barna er små må de selvfølgelig ha med egne bleier. Unngå helst trusebleier, da dette medfører ekstra arbeid for personalet.
  • Sekk. Etterhvert som barna blir større og bruker sekken når de går på tur er det greit med en utgave som kan justeres og tilbasses barnets rygg.
  • Vogn til å sove i. Vi har både erfaring med at jentene sover i sal og i egen vogn. Dersom man velger det siste alternative kan dette gjerne skape ekstra trygghet for de små ved at det er noe kjent.

 

Blant sommerens forunderligheter

bilde-713966

Hverdagsmamma og hverdagspappa har alltid likt å ha sen ferie. Det er kjekt å ha minner å se tilbake på, men om sommeren synes vi det er enda bedre å ha noe å glede oss til. For oss er dette blitt et tiltak for å hindre at ferien skal gå alt for fort…..
Ulønnet permisjon om sommeren – en invistering i familiekos, eller???
Siden SFO har stengt hele juli, og vi synes eldste jenta på 8 år er litt vel ung til å være alene hjemme, så har vi valgt at hverdagsmamma skal ta ulønnet permisjon denne måneden. Siden vi etter planen begynner å bygge ut på sensommeren er det endel som må være ordnet og på plass før vi setter kursen mot Spania i august. Således er det flere gode grunner til å ta litt ekstra fri i sommer……

Planen har hele tiden vært at våre to yngste jenter skal være i barnehagen store deler av juli. Jeg har sett for meg hvordan vi alle skal kunne sove lenge, spise en god frokost før vi rusler ned i barnehagen etterhvert som det passer seg. Jeg har drømt om hvordan vi skal kunne nyte denne måneden i en fullstendig stressløs tilstand, og om hvordan jentene kan kose seg med noen timers lek sammens med venner i barnehagen. Dette har vist seg å vært utopi….

Jovist har vi hatt fine morgener, og jeg vil våge å påstå at vi alle er blidere som følge av at vi får sovet ut (fantastisk; både sene sommerkvelder for alle og ditto sene morgenen. Bare stakkars hverdagspappa som må tidlig avgårde…..) men hva skjer når vi kommer diltende i barnehagen kl 11; tilnærmet ingen barn!!! Hvordan er det mulig????

Hadde dette vært et fenomen en uke eller to så hadde det vært en ting, men siden medio juni så har avdelingene til jentene omtrent vært tomme….. Jeg må innrømme at jeg ikke skjønner hvordan det er mulig. Planen min om at jentene skal kunne leke noen timer med venner mens mamma får ryddet har iallefall ikke slått til.

Jovisst får de masse oppmerksomhet fra de voksne, og jeg ser jo at de har det kjekt med andre aktiviteter enn hva som er vanlig, men når regnet stort sett laver ned så er det få sommeraktiviteter å bedrive.

Hvor er barnehagebarna om sommeren?
Jeg funderer imidlertid på hvordan det er mulig at det er så få barn tilstede over så mange uker??? Under normale omstendigheter pleier jeg og hvedagspappa å ha tre uker sommerferie, for så å levere i barnehagen som vanlig. Mine foreldre er begge i full jobb, så å sende jentene avgårde dit er ikke et tema. Hverdagspappa sine foreldre er godt over 70, og vi vil ikke at de skal måtte ha en fast ordning på å passe tre barn. Dessuten er de jo ofte borte på ferie, og med tanke på at barnehagen har åpen synes jeg ikke det bør være behov for å måtte sende prinsessene til dem (et paradoks i så tilfelle er at hverdagsmamma og hverdagpappa ville brukt lengre tid på å hente og levere, og følgelig fått mindre tid sammen med jentene selv).

Det må jo være andre foreldre som har det som oss….. Så hvordan
kan det ha seg at det ikke er barn i barnehagen flere uker i strekk?????
Konsekvensen for oss er at nå er det slutt. Siden jeg er hjemme så tar
jeg jentene ut av barnehagen før planen – paradoksalt med den konsekvens
at det blir enda færre barn der – og vi tar en spontan jentetur til
hverdagsmamma sine foreldre.

Vi er heldig som har mulighet til det i år, og jeg tenker med skrekk på hva
jeg hadde gjort om dette var en vanlig sommer…..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...