Tag Archives: Familie

Kjærlighetskroken

Ok, utearealet vårt ser ikke ut!!! Foreløpig bærer alt preg av å være en byggeplass, og det er jo akkurat det det er. Planene er der imidlertid, og når vi bare får litt tid på oss så kommer det til å bli fint, det er jeg sikker på. Bare ikke i år!

Den triste sannhet over utearealet per i dag.....

Den triste sannhet over utearealet per i dag…..

Når det er sagt så har vi gjort det vi kan for at det hele skal bli litt bedre. Jeg skal ikke skryte på meg å være gift med en handyman, men gjett om han har mange andre kvaliteter; ikke minst er han utrolig snill. Sistnevnte gjør at selv om ikke fysisk arbeid i huset er noe han synest er kjekt, så har han brukt de få finværsdagene som har vært til å male ute (sånn går det når vi timet syden ferien akkurat når sommeren kom til Norge). Han vet iallefall hva som skal til for å glede sin kone, og nå er det meste av det vi hadde planlagt å få malt i boks. Dermed så er det tid for å gå et lite steg videre på listen over planer. Bak boden skal det komme en terrasse med langt spisebord, og en skikkelig grill. Over grillen, i akkurat denne lille kroken, så skal et minne fra den spede begynnelse komme opp…..

Det har seg nemlig slik at vi hører til dem som faktisk møttest på et utested – og der det ikke var ølbrillene som slo gnist, men virkelig den store kjærligheten med første blikk som slo til (vet dette ble litt klisjeaktig, men det må være lov i et innlegg med denne tittelen). Når vi noen år senere giftet oss gav Hverdagspappas forlover oss skiltet fra dette utestedet i bryllupsgave (velger ikke å tolke det faktum at stedet ble lagt ned i etterkant på en annen måte enn at etter å ha truffet hverandre sank utelivshyppigheten vår betraktelig til fordel for sofakroken :-) ) Iallefall, dette skiltet er blitt et kjært minne om den gang da, og selv om det ikke akkurat passer inn overalt (iallefall ikke på de nye gipsveggene, med sine uhorvelige mange kilo) så passer det ypperlig i vårt lille hjørne. Så kan vi mimre litt ekstra hver gang vi nyter late sommerdager med grillmat (litt sommer må være lov å forvente). Det er  iallefall det som er planen, så får vi se hvor lang tid det tar før resten er på plass :-)

Et glimt av hverdagsromantikken opp i alt kaoset :-)

Et glimt av hverdagsromantikken opp i alt kaoset :-) Iallefall et bevis på at ting – om ikke annet – går fremover!

Ikke så verst med sin egen liten kjærlighetskrok i hagen, eller hva??? 

SFO start

Så var nok et steg på vei mot skolestart tatt for 6 åringen vår; idag var det tid for første dag på SFO. Det er vel alltid slik at når man har eldre søsken så har man kanskje et litt klarere bilde av hva som skal skje; på godt og vondt. Vår skolestarter vet iallefall både hvor lokalene er og kjenner fjeset til mange av dem som jobber der, samtidig så har hun fått alle “skremsels historiene” om alt man må gjøre og klare selv, og at det absolutt ikke er som i barnehagen. Dessuten så er det – ifølge storesøsteren – kjedelig der!!

Kanskje ikke helt som i filmen "Verdens beste SFO", men det blir forhåpentligvis bra for det!! (Bildet hentet fra nrksuper sine sider)

Kanskje ikke helt som i serien “Verdens beste SFO”, men det blir forhåpentligvis bra for det!! (Bildet er hentet fra nrksuper sine sider)

Iallefall, uavhengig av hva 9 åringen har fortalt så våknet hovedpersonen til sin første SFO dag idag, og det var ikke fritt for at hun var litt spent før vi dro avgårde. Med i bagen var nye innesko (det fine med å skulle starte på noe nytt er at mammaen iallefall husker å sjekke hva som passer og ikke 🙂 ), og regntøyet som for anledningen var nyvasket, ferdig merket og klart til å kunne taes i bruk. Nye matbokser er kommet i hus, fra å ha et barn som skal ha niste øker det nå til to, og da trengs det flere matbokser! At det for tiden finnes mange gøye varianter med flere rom å velge mellom er et ekstra pluss, for jeg hadde aldri trodd at en matboks kan være noe mer enn en matboks, men med det gode utvalget som finnes så er det faktisk kjekt å skulle handle inn flere, og resultatet er at jentene har fått eks antall nye for anledningen. Fristelsen til å ta i bruk den nye skolesekken var stor, men å få låne storesøsteren sin bag var heller ikke verst, så får heller skolesekken hvile til skolestart neste mandag.

Vi hadde timet det slik at hun skulle begynne samtidig som to andre som hun gikk i barnehage med, men når vi kom der idag så viste det seg at det var flere kjente som hadde sin SFO debut. Kjempekjekt, og det så ikke ut som om det var noen stor overgang for noen av dem. Når vår eldste startet var hun den eneste av vennene sine som begynte, og jeg husker med gru hvor ulykkelig hun så ut når jeg leverte henne dagene før skolen startet. Slik virker det ikke som om det vil bli nå – heldigvis!!!

Når vi møtte idag ble vi foresten tatt godt imot. Alle de nye ble samlet i klasserommet, og med foreldrene bakerst fikk de info om regler og rutiner. 6 åringen vår var husvarm fra første sekund, og var den som sang alene og rakk opp hånden for å foretelle maaaasse. Når det kom til rydding og det ble snakk om at det gjalt det samme der som hjemme, der mammen sikkert gav beskjed om at rommet skulle holdes ryddig, så rakk vår håpefulle fint opp hånden og fortalte at slikt sa hennes mamma aldri, for hun hadde ikke noe rom som hun kunne rydde…. Jeg motsto fristelsen til å rekke opp hånden for å forklare at dette bare er midlertidig…..

Skolebenken nærmer seg:-)

Skolebenken nærmer seg:-)

Iallefall, etter en litt myk start og en kortere dag (helt unødvendig, for hun var egentlig ikke særlig interessert i å gå hjem) så er det bare å slå fast at dette gikk kjempebra, og 6 åringen har fått en liten smakebit på hvordan tilværelsen som skolejente vil bli. Det blir spennende å se hva 1. skoledag vil bringe om en uke :-)

Fra kaos til paradis

Etter en heller laber hjemmesommer så langt, så er vi endelig fremme under Spanias sol. At vi stod opp alt klokken tre fredags morgen (ææ, natt er vel egentlig mer passende) får så være, for nå nyter vi både bading og sol på Mallorca. Etter uker med regn skal det bli godt med 14 dager her. Selv om nåsituasjonen er topp, så fikk vi en litt mer kaotisk start på forberedelsene til reisen hit enn hva som var meningen. Planen var nemlig å pakke ferdig det meste alt onsdag, slik at vi skulle kunne bruke torsdagen til  å roe ned og slappe av. Mens vaskemaskinen enda durte og gikk onsdag så vi plutselig vannet piple ut på nabobadet. Vann som kommer ut under lister gir alt annet enn en god følelse…… Med en mann som har erfaring fra forsikringsbransjen gikk det sporenstraks en telefon til forsikringsselskapet, og torsdag kom en fagmann på befaring, noe som resulterte i følgenede:

bad fukt

Nå er dette et lite toalett som vi ikke har gjort noe med siden vi flyttet inn. Planen har hele tiden vært at om vi blir værende så skal dette, en bod, et bad og et vaskerom  bli til to bad og et vaskerom. Dette prosjektet var under ingen omstendigheter budsjettert inn nå…. Etter et fuktteknikkeren hadde sagt sitt så kunne vi heldigvis berolige oss med at det verken var sopp eller råte i veggen, og at det i hans øyne var en heller liten jobb i å få rettet opp i det hele. Alt må tørkes før nye plater, belegg og lister kommer på plass. Samtidig så er det ikke til å komme over at det er litt kjedelig å begynne å fikse på noe som vi før ellere senere (helst før) skal endre på. Så mens vi forlater hjemmet med tørkemaskiner jobbende for fullt, så får vi regne og diskutere hvordan vi skal gå frem. Det hadde vært kjekt å få også badene slik vi vil ha dem, samtidig så er vi litt lei av alt som heter oppussing og kaos i huset. I tillegg så kom overslaget over hva det vil koste å få gjort dette nå på mail igår, og gav oss andre grunner enn bare Spanias sol til å måtte tørke svetten…..

Vi prøver derfor å la hjemmesituasjonen være hjemme, mens vi nyter ferien. Foreløpig ser det i allefall lovende ut, og jentene koser seg masse med badingen.

calabona

Jeg lover å oppdatere mer i dagene som kommer. Ryktene sier forresten at det ikke er så aller verst hjemme heller, så jeg håper alle nyter solen så lenge det varer!

Hva trenger man å pakke med når man skal til syden med barn?

Denne uken har vi virkelig fått et inntrykk av hva vi står foran; sommerferien. Både på skolen og i barnehagen har det vært avslutninger, og mens 9 åringen har sine siste dager i 3. klasse, så er 6 åringen snart ferdig i barnehagen, noe som selvfølgelig ble ekstra markert på sommeravslutningen:

Sommeravslutning i barnehagen

Selv om størstedelen av familien enda har noen uker igjen til ferien setter inn, så er følelsen av sommer med lyse kvelder og varme i luften absolutt tilstede. Vanligvis så har vi pleid å ha ferie ganske sent, men siden 6 åringen skal starte på skolen, så må hun ha tatt ut sine 3 uker med ferie i løpet av juli. Dermed så var det bare for resten av familien å følge på. De av dere som følger bloggen min har sikkert fått med seg at jeg til tider kan være noe værsyk. Å risikere tre uker med ferie uten sol og sommer ville iallefall vært synonymt med en noe irritabel mamma. For å motvirke dette så er vi alltid tidlig ute med å bestille tur til sydligere strøk, og de siste årene så har det vært Mallorca, og ulike Sunwing sentre der, som har blitt prioritert. Så også i år. Medi juli setter vi kursen mot Cala Bona. Igjen så er det snakk om senter, og igjen så går vi for all inclusive. For vår del så ble dette prøvd for første gang i fjor, og det slo virkelig an. Vi har aldri hatt en mer avslappende familieferie, og bestemte oss der og da for at dette er noe vi kommer til å gjenta så lenge barna er små. Vi gleder oss i allefall til snart å dra avgårde, og nedtellingen er forlengst begynt :-)

Om noen uker svømmer vi rundt her :-) Bilde er hentet fra ving.no

Om noen uker svømmer vi rundt her :-)
Bilde er hentet fra ving.no

Men så er det dette med pakkingen da. Jeg har alltid trøstet meg med at så lenge man har med pass og kort/penger, så kommer man langt. Samtidig så er det en sannhet med modifikasjoner. For når man reiser med 3 små barn til et typisk chartersted, så kan det fort gå med mye unødvendig tid til å handle inn, og ofte er det flere souvenirbutikker enn klesbutikker i nærheten. I tillegg er gjerne prisene ganske stive på endel sommerutstyr og hygieneartikler. Dermed så lønner det seg på flere måter å bruke litt ekstra tid på planleggingen, og jeg innrømmer gjerne at jeg nok hører til dem som fort har med litt ekstra fremfor det motsatte. I år er det første året på 9 sommere vi kan reise uten både bleier og vogn, og det gjør faktisk mye for pakkingen. I fjor så bagasjemengden vår ut som på bildet under, og jeg har et stort håp om at den krymper betraktelig i år :-)

Resultatet av fjordårets sydenpakking

Resultatet av fjordårets sydenpakking

Hva trenger man å ha med på sydenferie??

Strengt tatt så skulle man kanskje tro at det på en tur til sydligere strøk burde holde med litt badeklær og noen kjoler, og selv så erfarer jeg hvert år at mye av det jeg pakker ned blir tatt med ubrukt hjem. Samtidig så er det herlig å slippe å irritere seg over ting man har liggende hjemme, og som man oppdager i etterkant at det hadde vært kjekt å ha. God planlegging kan således være alfa og omega for en perfekt ferietur.

 Som nevnt over så pleier vi alltid å pakke med det som trengs av bleier – både badebleier og vanlige bleier – rett og slett fordi dette ofte er ganske dyrt i utlandet. Som oftest har vi pakket bleiene i en egen koffert, og så legger vi den tomme kofferten inn i en større på veien hjem. Dermed så har vi iallefall litt mindre å bære da (om dere ser på bildet over så er det vel lett å skjønne at alle monner drar….)

En annen ting som man kan spare plass på er å sjekke om hotellet har badehåndklær. Flere og flere steder tilbyr dette (ofte må man betale et lite depositum), og både av plasshensyn, men også for hygiene, så kan dette være greit å benytte seg av. Alternativ er dette noe som det alltid er lett å få tak i.

Noen hotellet leier ut enkle triller til barna, så det kan være greit å sjekke ut på forhånd. Frem til barna er 3 år synes iallefall jeg at vogn er et must.

En annen ting jeg alltid tar med er litt vaskepulver. Det er alltid noen favorittplagg som man ønsker å bruke flere ganger, og da er det greit  å av og til kunne vri dem opp sammen med badetøyet om kvelden. Som regel så finnes det en tørkesnor på altanen. Videre synes jeg det er greit å ha to sett badetøy, særlig med hensyn til at  jentene ikke skal måtte ta på seg vått tøy. Andre ting er ikke like kjekt å vaske for hånd, undertøy har jeg eksempelvis alltid med rent for hele perioden. Godt med t- skjorter og shortser er også greit å prioritere. Dersom man reiser i skoleferien, så er som oftest salget kommet i gang i forkant av turen, og jeg pleier da å benytte sjansen til å hamstre inn litt ekstra sommerklær. Jo mindre som vaskes, jo mer kan ferien nytes :-)

Når det gjelder sko så er det greit med et par ballerina, sandaler og et som man kan gå lenge i. Jeg pleier også alltid å pakke med en sommerjakke, men ender sjelden eller aldri opp med å bruke den. Stort sett holder det med lette cardigan.

Et lite reiseapotek må til, og for min del så liker jeg å ta med: plaster, myggmiddel, eucerin, aloe vera, hydrocortison, pyricept, paracet (vanlig og stikkpiller), idoform, og imodium. Jeg kjøper også alltid solkrem fra apoteket. Både fordi jeg i min ungdom fikk et skikkelig kvise utbrudd (ikke kjekt når man er 18 år og på sydenferie alene for første gang ;-) ) som følge av solkremen, men også fordi solkrem ofte er betydelig billigere her hjemme. Skulle noen ha problemer med vekten (vi er fem mennesker, og har følgende 100 kg å gå på, så hos oss er bekymringen først og fremst at vi bare er to voksne til å bære :-) ) så er det fint mulig å kjøpe gode solkremer på flyplassen. Det kan også være greit å ta med noen pakker våtservietter. Ikke alle offentlige toaletter er like bra, i tillegg kan de være greie å ha for å tørke av hendene når man skal spise etc.

Mange velger å bruke egne soldrakter til barna. Selv har vi aldri hatt dette, og høy solfaktor (30+) og en t-shorte dersom de viser tegn til å bli rød, har holdt lenge. Siden alle jentene våre har typisk nordisk hår så har de imidlertid alltid hatt behov for solhatter/ caps for å hindre solbrenthet i hodebunnen. I tillegg trengs selvfølgelig solbriller til både store og små.

Om man skal bo i leilighet, så pleier kjøkkenet å ha basis utstyr som glass, fat, bestikk og stekepanne/ panner.

Jeg pleier alltid å pakke med bøker (jeg drømmer fortsatt om å kunne ligge på stranden med en bok, men husker ikke sist det skjedde 😉 ), blader, og macen (de fleste sentre har internett på rommet). Til barna pakker vi med noen filmer, aktivitetsbøker, kort og DS. Oftest er det  tv på rommet, men seriene der er som regel dubbet, og lite interessante for barna. Nå er ikke rommet det vi er mest på i ferien, men innimellom all badingen kan det være greit for alle å roe litt ned. Særlig de første dagene, før huden har vendt seg til all solen, pleier vi å hvile litt midt på dagen. Dermed er alle mer opplagte – og holder lengre ut – når kvelden kommer.

Hoppende lykke

Jeg vet ikke i hvor mange år jentene har mast om å få en trampoline, men mange er det begynt å bli. Hvert år har vi voksne forklart at vi egentlig ikke har plass, men at om vi flytter så skal dette stå høyt på prioriteringslista. Som de fleste følgere vet, så blir det ikke til at vi flytter, noe jentene er strålende fornøyd med; men så var det dette ønske om trampoline da. Et ønske jeg forstår godt!! Derfor har vi målt alle mulige alternativer for å finne ut om vi ikke kan skvise inn en trampoline et sted, og selv i alt kaoset som hersker for tiden så ble kroken utenfor kjøkkenet funnet passe til en av de minste variantene (D:2,4 m). Dermed fikk 3 åringen trampoline i bursdagsgave, til stor jubel for hele flokken. I regnet og vinden som har hersket den siste måneden, så ble det imidlertid først i helgen at den ble skrudd opp. Men for en lykke. Ikke bare badet vi i sol og varme, alle tre jentene har tilbringt dagene hoppende.

Klart trampolinen må testes ut før alt er ferdig - tror det sjelden har vært så stor enighet om at mor og far er trege med å skru sammen :-)

Klart trampolinen må testes ut før alt er ferdig – tror det sjelden har vært så stor enighet om at mor og far er trege med å skru sammen :-)

Det viste seg å være plass til alle tre samtidig - JIPPI!!!

Det viste seg å være plass til alle tre samtidig – JIPPI!!!

At klokken er ti en lørsagskveld setter ikke stopper for hoppegleden....

At klokken er ti en lørdagskveld setter ikke stopper for hoppegleden….

Jeg tror dette må være toppen av lykke for de små. Selv mor og far kan slå fast at hopping er gøy. Så får vi heller leve med at saltoer og de mest plasskrevende akrobatikk ikke vil la seg gjennomføre – uten at det ser ut til å legge noe demper på gleden :-)

Bursdagshelg

Helgen har hovedsakelig dreid seg om en ting; eldstejentas 9 års dag!!! (Utrolig at det er gått hele 9 år siden vi ble foreldre for første gang – tiden flyr :-) ) Selve dagen feiret hun med kinobursdag sammen med gode venner, før det var kake hjemme hos oss. Dagen gikk derfor i ett. Kinobursdag var en ny erfaring for oss alle. Egentlig begynte det hele med at 9 åringen fortalte at hun ville feire bursdagen sin med å ta med noen få venninner på kino. Når vi skulle sjekke opp i kinoprogrammet så oppdaget vi at det lot seg gjøre å feire med både mat og kino i lokalene til Bergen kino. Noe som hørtes midt i blinken ut. En fin gjeng på 8 barn og 2 voksne bar derfor avsted for å feire bursdagjenta. Vi møtte opp på kinoen 45 minutter før filmen begynte, og ble vist inn til et ferdig dekket bord. Her ble det servert popcorn, saft og pizza. 10 minutter før filmen begynte kom en av de ansatt og tok oss alle med ned i kiosken hvor vi fikk velge oss ut drikke og popcorn, samt at barna fikk en godtepose. Bursdagbarnet ble gjort ekstra stas på med at hun fikk den aller største popcornen og en litt større godtepose, men det var mye godterier, og ingen av jentene klarte å spise opp alt de hadde fått utdelt. Dagens film ble Familien Croods – god underholdning for både store og små.

Bursdagsbarnet benyttet anledningen til å bli foreviget i Pelle Politibil

Bursdagsbarnet benyttet anledningen til å bli foreviget i Pelle Politibil

Søndag var det tid for familie selskap, og siden yngstemann blir 3 år førstkommende fredag så slo vi disse feiringene sammen. Alle søskenbarna er i temmelig lik alder, så slike sammenkomster er alltid stas. Med værguder som var i godlune så var de eldste stort sett ute. De yngste ble nok litt slitne etterhvert og gjemte seg på sengen for litt kos og ipad. Etter smilene på bildet under å dømme så er det ikke så verst det heller.

emma og nathalie

Nå skal vi bruke de neste dagene til å lade opp før 3 åringen skal feire sin første venninnebursdag på fredag. Tidligere har vi ikke hatt barnebesøk før jentene har blitt 4, men siden andre i barnehagen har begynt når de fyller 3, så må selvfølgelig gullet også få lov. Hun var iallefall kjempestolt når hun fikk levere ut invitasjonene idag, og gleder seg stort til fredag :-)

Barn, lommepenger og bankkort

Som foreldre ønsker vi at barna våre skal få med seg grunnleggende økonomisk kunnskap hjemmenfra. Etter sporadisk å ha fulgt med på Luksusfellen på TV3 så er det ikke til å unngå å undres over hvor mange som synes å mangle denne kunnskapen, og spørsmålet blir hvordan man på en god måte kan lære barna om pengers verdi. I et forsøk på å øke denne forståelsen er vi kommet til at det er greit å begynne å introdusere 8 åringen for ukepenger, og dermed så har vi måttet gå noen runder på dette. Her har det vist seg å være flere hensyn å ta. Først og fremst hva som er en fornuftig sum, og hva som kan forventes at hun bidrar med. Sistnevnte synes jeg er viktig. Dersom det ikke følger oppgaver med så tror jeg kanskje ukelønn kan virke mot sin hensikt, iallefall ikke være med å fremme det som vil bli realiteten etterhvert som hun vokser til; at man må jobbe for lønnen. Samtidig blir spørsmålet hva man egentlig kan forvente at barn i ulike aldersgrupper bidrar med.

En annen utfordring vi har møtt på når det gjelder barn og ukelønn er hvordan man skiller mellom søsken i ulike aldre. For mens det ikke har vært naturlig å innføre ukepenger før eldstemann nå nærmer seg ni, så har vi en 6 åring som synes at når storesøsteren får så bør hun også få. Dermed så ser jeg at hun nok i større grad vil bli eksponert for temaet tidligere enn hva som var tilfelle for søsteren. For når er det egentlig aktuelt? Og er alder av betydning i denne sammenheng? Opp igjennom årene så har utallige blader og tyggispakker funnet veien til handlevognen når jentene har vært med på butikken, og litt av poenget med ukepenger er  at de må betale slikt selv, men hvor enkelt er det da å be 8 åringen betale bladet selv, mens 6 åringen får legge sitt i handlekurven? Det vil jo sende ut helt feil signaler, så kanskje må vi gjøre det likt på tross av aldersforskjellen? Men er det egentlig rettferdig?? Det vil i tilfelle være nesten 3 år tidligere enn hva som var tilfelle med eldstemann.

Her hadde det vært kjekt å høre andres meninger og erfaringer. Hvordan velger dere å løse det med søsken i ulike aldre og ukepenger????

barn og lommepenger

Fast sum, eller penger for ulike arbeidsoppgaver??

Vi kunne kanskje løst diskusjonen som går på alder ved å gi begge mulighet til å få lønn for den innsatsen de gjør i hjemmet. Samtidig så er jeg litt usikker på om det vil føre til forventninger om penger hver gang de hjelper til. Skal en familie på fem fungere så er det en selvfølge at også barn gjør litt; uten å få betalt. Vi har derfor kommet til at et fast beløp i måneden passer best for oss. Med bakgrunn i en forbrukerundersøkelse gjort av Sparebank 1, som kom frem til at barn i barneskolealder i gjennomsnitt fikk 56 kr i ukelønn, så får eldstemann nå 50 kr i uken. Videre så kan det noen ganger bli litt ekstra dersom hun går til skolen i stedet for å ta bussen (busspengene) – og da gjelder det selvfølgelig ikke om hun har sittet på med andre :-)

Hva som inngår av arbeidsoppgaver varierer, men avtalen er at hun skal hjelpe til når vi spør. Det er en selvfølge at hun rydder av bordet etc, men samtidig så skal hun re sengen og holde orden på rommet sitt. Hun har imidlertid alltid vært flink til å passe på lillesøstrene sine, og når det gjelder den yngste så har jeg aldri vært så lite ute og gravd i sandkassen og sparket ball som med henne. Rett og slett fordi 2 åringen vil henge som en hale på søsteren sin, og fordi eldstemann lar henne få lov til det. Dermed synes jeg at 8 åringen alt er ganske flink til å hjelpe til, og velger å ikke legge flere faste oppgaver til dem hun alt gjør. Det blir mer å minne henne på at hun har et ekstra ansvar for å hjelpe til, eksempelvis i situasjoner der hun drar på det når hun blir bedt om å gå bort med søppelspannet.

Bankkort for barn; fornuftig eller bare tull??

Det er mulig at siden vi er i en fase der dette kan være aktuelt, så har jeg merket meg med reklamene som omhandler bankkort og barn helt ned i 8 års alderen. Min første tanke var at dette hørtes tidlig ut, men etter hvert som tanken har modnet så er det kanskje ikke så dumt???? Jeg har selv opplevd å si nei til kjøp med begrunnelse i at det koster for mye, og fått til svar “men du kan jo bare bruke kortet ditt“. For selv så er det sjelden jeg bruker kontanter, og det er jo naturlig at det vil være hverdagen for barna etterhvert som de vokser til. Dermed er det kanskje like greit å la dem bli vant til å brukte kort med en gang? Og ikke minst vil det være praktisk for oss som foreldre; det er lettere å føre over til en konto enn å huske på å ta ut penger hver helg. Foreløpig vil lommepengene bli gitt i kontanter, men kanskje vil bankkort bli en realitet etterhvert. Vi får vente å se.

Er det andre som har prøvd ut bankkort til barn under 10, og hvordan har det i tilfelle fungert???

Sparegriser

Påskestemning med sveler og jakt på påskeegg

Dagen hos oss startet med at far i huset skimtet påskeharen på sin grytidlige joggetur, og når jentene litt senere sjekket postkassen så hadde han jammen lagt igjen et skattekart til dem der. Dermed var det bare å begynne jakten; tre ivrige små fant først frem til et nytt kart før yngstemann fant en kurv med tre egg stående utenfor huset. Med eggene i hus kan vi dermed offisielt si at påsken er begynt her hos oss. Fri og sol lover bra for dagene som kommer :-)

Klart for påskekos

Klart for påskekos

Med strålende vær ble steketakken funnet frem og sveler laget til lunsj. Ikke verst å nyte solen med årets første utemåltid på egen terrasse. Oppskriften jeg bruker er den som brukes på sveler man kjøper på ferjene til fjord 1, og som for noen år siden ble kåret til landets beste. De kan derfor anbefales på det sterkeste – og da helst med smørekremen på – iallefall er det populært her hos oss.

sveler med smørekrem

Oppskrift på sveler:

1 liter kulturmjølk
4 egg
1,5 dl sukker
1,5 ts (7 ml) natron
1 ts (5 ml) hjortesalt
9 dl kveitemjøl

Oppskrift på smørkrem:

90 g margarin
50 g sukker
30 g melis

Oppskrift på sveler fjord 1

Vel hjemme igjen

Da er vi hjemme igjen etter noen dager på Geilo. Til tross for dårlige forhold på fjellovergangene så har vi merket lite til vind og uvær, og vinterfjellet har vist seg fra sin beste side. Siden hverken Hverdagspappa eller jeg er de som vanligvis lengter etter snø og ski, så er jentene ikke spesielt fjellvante. Denne turen ble derfor på sett og vis skidebuten for begge de yngste. 6 åringen har hatt ski på beina, men da er det snakk om noen runder på marken utenfor huset, så det gjelder kanskje ikke helt…. Nå ser det imidlertid ut til at mor og far i huset må gjøre noe med sine egne manglende skiferdigheter, for de eldste jentene har gitt klar beskjed om at de vil stå mer på ski fremover.

familie på ski DSC_0262

For min del så har det de siste årene alltid vært et svangerskap eller spebarnstid som har gjort til at jeg har sneket meg unna skigåing, men siden det nå er slutt på den tiden, så er også snart slutt på alle unnskyldninger. Når det er sagt så må jeg innrømme at de gangene jeg faktisk har hatt ski på beina så har jeg likt det, og jeg skulle gjerne ønsket at ferdighetene var bedre, så kanskje er det på tide å øve litt ekstra nå når barna er små og jeg med god samvittighet kan holde meg i barnebakken uten å skjemme meg helt ut :-)

Ski debut

2 åringen er strålende fornøyd med sin skidebut

2 åringen er strålende fornøyd med sin skidebut

For jentene sin del så er de iallefall strålende fornøyd med å ha vært noen dager på fjellet. Med godt selskap, to hunder, grilling, ski og ikke minst bading i stampen, så har de hatt noen innholdsrike dager. At yngstemann synes å ha arvet mors bilsyke var imidlertid en strek i regningen. For det er et lite stressmoment når hun spyr i det vi starter å kjøre over fjellovergangen på hjemmoverveien, og mor (som blir bilsyk og absolutt foretrekker å se fremover) må stå i forsete for å vaske spy i baksetet. Lenge leve småbarnslivet!! For fremtiden skal spypose, håndkle og skiftetøy være litt nærmere enn hva som var tilfelle idag – evt så blir neste fjelltur litt nærmere.

En stor takk til gode venner for noen kjempekoselige dager!!!!!!

Muligens turens høydepunkt....

Muligens turens høydepunkt….

Spennende uke

Denne uken er det vinterferie, og snakk om å treffe med været. Solen skinner, og vi nyter solstrålene som varmer. Til nå denne uken så har eldstejenten kost seg med å ha funnet frem rollerbladsene og trent i tunet utenfor, ikke den verste aktiviteten å bruke vinterferien til….

rollerblades barn trening

For hele familien er det imidlertid en ekstra spennende uke vi nå er gått inni: dette er uken hvor gravearbeidet endelig skal starte. Det er fantastisk at selve utbyggingen nå er i gang, og etter første dag så var dette synes som møtte oss når vi kom hjem i dag

utbygging av tomannsbolig

Den ene tingen, terrassen, som vi hadde håpt kunne bli stående var revet opp. Litt overraskende, men en bagatell i den store sammenhengen. Det er mer spennende å se hva som skjer de neste tre månedene, og om det endelige resultatet vil samsvare med de drømmer og planer vi har hatt underveis.

Nå gleder vi oss over å skulle tilbringe resten av vinterferien på Geilo sammen med gode venner. For å korte ned ventetiden har de to eldste fått overnatte hos snille besteforeldre, noe de alltid synes er like gøy. En innholdsrik og spennende uke med andre ord. Nå satser vi bare på at det fine været holder seg slik at det kan bli kos med ski og kakao i hytteveggen de neste dagene, vi gleder oss iallefall.

Benytter anledningen til å ønske alle lesere en fortsatt fin uke :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...