Tag Archives: Oppskrifter

Kokebok for jenter

Kokebok for jenter

“Kokebok for jenter – kul mat for kule jenter!” er en nyinnkjøpt bok hos oss. Det var 5 åringen som la sin elsk på den i butikken, og som mente den var perfekt. Hverdagsmamma skjønner ikke helt vitsen med tittelen – selv om det sikkert har en sammenheng med at de har tilsvarende variant rettet mot gutter :-) – for med unntak av de rosa sidene og siste kapittel, så tror jeg oppskriftene i stor grad vil passe like godt for gutter som jenter. Det er iallefall mye fristende innhold i boken for både store og små. Vi prøvde to av oppskriftene i går; jordbærmilkshake og banolader (jeg er ikke så bevandret i matverden at jeg hadde skjønt hva det siste var om jeg ikke hadde sett bildet, så om andre lurer så er det kjeks). Begge alternativene var enkle å lage, og kjeksene vil definitivt bli laget flere ganger. Jeg er noe mer usikker på milkshaken…..

Oppskrift på sjokoladekjeksene:

Sett ovnen på 180 °C.

Skrell 1 banan og putt den opp i en kjøkkenmaskin. Tilsett 100 g usaltet smør, 100 g lyst brunt sukker og 1 egg, og kjør maskinen til blandingen er jevn.

Tilsett 100 g fint mel, 1/2 ts bakepulver og 50 g store havregryn, og kjør videre til alt er blandet.

Hell blandingen i en bolle og rør inn 100 g mørk sjokolade kuttet i biter.

Sjokolade i biter

Legg bakepapir på to stekebrett. Legg toppete dessertskjeer av blandingen på stekebrettet. Gjør dem flate, og stek dem i 15 – 20 minutter. Avkjøl i 5 minutter, og legg dem videre til kjøling på en rist.

Oppskriften holdt til 12 kjeks, som alle ble spist mens de fortsatt var varme. I følge boken kunne de ha blitt oppbevart noen dager i en lufttett boks, men dette fikk vi aldri sjanse til å teste ut…… Kanskje neste gang

 

Oppskrift på milkshake

Fjern det grønne fra 500 g ferske jordbær. Kjør bærene i en blender. Tilsett 6 dl kald melk og 8 baller vanilje iskrem, og la maskinen gå i 1 minutt til det skummer. Hell den ferdige drikken i høye glass og server.

I stedet for jordbær kunne man i følge oppskriften ha brukt 4 bananer. Hos oss synes alle at shaken smakte alt for mye jordbær. Vi prøvde å spe ut med mer is og litt melk, uten at det hjalp (og vi er alle vanligvis glade i både jordbær og milkshake). Så om vi velger å prøve denne igjen kommer vi til å blande isen og melken først, for så gradvis å tilsette jordbærene slik at vi kan tilpasse smaken slik vi foretrekker

 

 

Hjemmelaget sommer-is

Nå om sommeren føles det som om prinsessene kunne levd på is. Uavhengig av vær ute, så synes jentene det er behov for is hver dag (Egentlig gjelder det samme for hverdagsmamma og hverdagspappa, men det vet ikke de små:-) Noen ganger er det lettere å si ja til enda en is dersom den i tillegg er litt sunn. Dette har jeg løst ved å lage egne smoothie is. Enkelt å lage, og populær snacks.

 

Hvordan lage hjemmelaget smoothie is
Begynn med å lage smoothien. Dette kan gjøres på mange måter, og det er bare å prøve seg frem ut ifra egne  smakspreferanser.Selv pleier jeg gjerne å lage smoothie ved å blande biola melk, litt eplejuice, gjerne litt farris, masse isbiter og frossen frukt i en blender.Tips: Om man fryser juice i isbitformer blir isbitene gode i seg selv, og istedet for å kjøpe dyre bær i  butikken så fungerer det helt greit å skjære opp eple, banan, druer etc og fryse disse. Eller enda bedre; ta barna med på tur for å plukke bær.
I allefall, fyll smoothien i egne isbegere. Når jeg lager så pleier jeg å fylle opp blenderen, for så la den overflødige smoothien bli til is.
Forfriskende og kjempe godt…..
……. og så sunn at det er greit å spise to:-)

Herlig eplekake med vaniljekrem

Eplekake

Også idag har vi venner som kom innom for å hilse på, og igjen ville jeg lage nos godt som ikke tok så lang tid. Bestemte meg for å prøve meg på en enkel eplekake. Det viste seg å være et godt valg. Med vaniljekrem på toppen ble den både saftig og god.
Dersom noen andre har lyst til å prøve seg, så er oppskriften som følger:
100 g smør,
4 egg,
3 dl sukker,
6 dl mel,
3 ts bakepulver,
2 dl matfløte eller melk,
Fyll:
4 epler,
1 dl sukker,
1,5 ss kanel,
4 dl vaniljekrem,
40 g kaldt smør,
Perlesukker.
Slik gjør du:
Smelt smøret. Vips sukker og egg tileggedosis. Bland sammen siket mel og bakepulver. Rør inn smeltet smør og matfløte (evt melk).
Hell røren over i en kakeform (ca 27 cm) eller i en liten langpanne kledd med bakepapir. Fordel vaniljekremen over røren. Skrell epler og skjær dem i båter. Legg dem tett i tett over vaniljekremen. Strø sukker og kanel over. Bruk en ostehøvel og skjær smøret i tynne skiver som legges på toppen. Dryss over perlesukker om du vil.
Stek kaken ved 175 grader i ca 50 minutter.
Serveres med is eller krem
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...