Tag Archives: Bakeoppskrifter

8 års fest med Peppermyntekonfekt

I dag har vi en 8 års jubilant her i huset – hvor blir egentlig årene av :-) Siden vi akkurat er kommet hjem fra en uke på Gran Canaria så blir ikke barneselskapet før neste fredag. Litt stas på bursdagbarnet er det imidlertid viktig å få gjort så vi blir 11 gode venner til middag idag. 8 åringen har selvfølgelig bestemt maten, og både brownies, sveler og hjemmelaget pizza står på menyen. I tillegg har hun ønsket seg Peppermyntekonfekt – så da blir det slik. Siden dette var både godt og lettvint så deler jeg oppskriften her på bloggen. Oppskriften er hentet fra “Min første kokebok”, en kokebok som forøvrig anbefales til små kokker

Oppskrift på peppermyntekonfekt.

1 eggehvite

350 g melis (+ litt ekstra til forming av konfektene)

3 dråper peppermynteolje

2 dråper konditorfarge etter eget ønske (vi gikk for bursdagsbarnets yndlingsfarge blå)

125 g god kokesjokolade i biter (her hadde vi mye til overs, så 100 g holder rikelig)

Fremgangsmåte

Pisk eggehviten til den skummer. Sik inn melisen og bland godt. Tilsett peppermynteoljen og konditorfargen og bland godt.

Dryss litt melis på hendene. Del blandingen i små biter (ca 20) som rulles til små baller og legges på en stekeplate. Klem kulene flate med en gaffel. Sett dem i kjøleskapet i 1 time til de er faste.

Ha sjokoladebitene i en ildfast bolle, og smelt dem i vannbad. Rør i sjokoladen så den blir glatt og fin. Dypp konfektbitene i sjokoladen til halvparten er dekket. Legg dem på bakepapiret til sjokoladen er stivnet. Oppbevares i kjøleskapet.

hjemmelaget konfekt

Her i huset gleder vi oss til å møte gode venner og feire 8 åringen vår. Solen skinner og flagget vaier, så alt ligger til rette for en god dag. Håper dere alle nyter den til fulle :-)

Innbakte pølser

Jeg skulle ønske jeg kunnet juble over barn som spiste absolutt alt, og at grønnsaker gikk ned på høykant. Sånn er det ikke, men noe de blir veldig glade for om står på menyen er innbakte pølser. En enkel, lettvint og ikke minst barnevennlig rett. Jeg pleier å holde meg til kalkunpølser, og de små i vår familie merker ikke forskjell på dette og andre varianter. Dermed kan mor slappe av med at sunnhetsnivå til en viss grad blir ivaretatt :-)

innbakte pølser oppsktift

Om andre vil prøve seg på det samme, så er oppskriften som følger:

50 g gjær

6 dl melk

100 g melange

1 ts salt

3 ts sukker

800 g hvetemel

 pølser

Smelt melange, tilsett så melken og varm opp til ca 37 grader. Bland inn gjæret og rør denne ut.

Bland alt det tørre. Hell over væsken, og elt dette godt sammen. La deigen heve i ca 30 min.

Del deigen i emner. Om man kun skal lage innbakte pølser, så rekker deigen til 30-35 stk, men jeg pleier å lage opp noen rundstykker også (deigen egner seg godt til dette), og ender da opp med noen færre.

Rull ut lange tynne deigpølser og surr disse rundt pølsene. Legg pølsene på et bakepapirkledt stekebrett, og etterhev dem i ca 20 minutter.

For utseende sin del så pleier jeg å pensle dem før de settes i ovnen med egg, og strør sesamfrø over.

Stekes på 240 grader midt i ovnen i 10-12 min, til de er gyllenbrune.

Pølsene er kjempeenkle for barn og spise, og egner seg godt til barneselskap. De kan fryses og taes opp senere, og smaker like godt kalde som varme. Fungerer ypperlig i nistepakken.

This slideshow requires JavaScript.

Lykke til!!

PS! Pølsene trenger ikke stekes eller kokes før de blir rullet inn i deigen.

Kanelsnurrer

Det er ingen hemmelighet at jeg er glad i gjærbakst, ikke bare å spise, men også å lage. Mens jeg manner meg opp for å sette i gang med kaker, så lager jeg søtdeiger med den største glede. Selv om det ofte er den samme søtdeigen som står på agendaen (oppskrift her), så varierer jeg gjerne på formen. I det siste så er det kanelsnurrer som har slått an her hjemme

oppskrift på kanelsnurrer

Enkle å lage er de også, og en fin variasjon til vanlige kanelboller.

This slideshow requires JavaScript.

Fremgangsmåte for å lage kanelsnurrer:

Arbeid godt sammens den ferdige deigen. Form den så til en tykk pølse, før den kjevles ut som et rektangel. Smør på smør, og dryss på kanel og sukker.

Brett først hver av langsidene inn mot midten (jeg liker videre å legge dette dobbelt, men det krever at deigen ikke er klissete). Skær deigen i 4-5 cm tykke deler (bilde 1). Skjær så et 3 cm snitt på midten av hvert stykke (der bretten er om man har brettet dobbelt) (Bilde 2). Snurr delene til hver sin side, og knytt dem sammen – som om man knytter en enkel knute (bilde 3). La snurrene heve ca 30 minutter før de pensles med egg og det helles perlesukker over.

Stekes på 215 gr i 12 -15 min.

God appetitt :-) 

Innbakte horn med ost og skinke

Bursdagsfeiringene hos oss er samlet i klynger. Det høres både praktisk og greit ut når jeg tenker på det resten av året, men når tiden nærmer seg så har allikevel stressnivået en tendens til å øke til det dobbelte og mere til. Denne gangen er det eldste- og yngstemann som fyller år, og selvfølgelig må dette feirest for alt det er verdt. For å få det hele til å gå opp så blir det mange selskaper i tiden som kommer. Ikke helt optimalt med tanke på at mye står litt på hodet her hos oss som følge av utbyggingen, men det får så være. Som alltid når det gjelder selskaper så gjelder det imidlertid å ha planlagt mest mulig i forkant – så også når det gjelder maten. Noe som alltid er både enkelt og greit å ha i frysen og servere, er fylte horn med ost og skinke. Dette blir luftige horn, som kanskje andre kan ha glede av oppskriften på. Gjengir den derfor under.

Oppskrift på innbakte horn med ost og skinke

Smelt 150 g smør i en panne. Tilsett 7 dl melk, og varm opp til ca 37 grader. Tilsett 1,5 pk fersk gjør og rør ut. Hell over i en bolle. Tilsett 4 ts sukker og 20 dl hvetemel, og elt deigen til den er smidig og fin. Tilsett evt mer mel ved behov, uten at deigen skal være for fast. La deigen heve i ca 30 min.
(Jeg liker å bake opp litt ekstra når jeg først baker, så denne oppskrift gir ca 32 horn. Den kan fint halveres, men bruk da 1 pk gjær).
 
Del deigen i fire like store deler. Kjevle ut en rund leiv og kutt den opp i 8 like store trekanter. Fyll på med ost og skink i den bredeste delen av trekanten og rull ut horn (begynn med den bredeste delen).
innbakte horn med ost og skinke
La deigen etterheve ca 30 min.
Pensles med egg, og strø over sesamfrø (evt litt ost). Stekes på 200 grader i ca 15 minutter.
innbakte horm med ost og skinke

God appetitt

 

Fastelavensboller med sjokoladekrem og bringebær

Jeg har aldri vært spesielt begeistret for tradisjonelle fastelavensboller, men etter at jentene har vokst til så hører liksom fastelavensboller til på denne ene søndagen i februar. Tidligere år har jeg derfor brukt vaniljekrem (50/50 vaniljekrem og vanlig krem) inni og pyntet godt med melis, noe som har falt betydelig bedre i smak her hjemme enn boller med kun vanlig krem. I år har jeg imidlertid latt meg inspirere av en oppskrift fra kk og laget fastelavensboller med sjokoladekrem og bringebær. En spennende variant som absolutt kan anbefales.

Fastelavensbolle med sjokoladekrem og bringebær

Til selve bollene har jeg brukt den tradisjonelle oppskriften som jeg ofte bruker.

Sjokoladekremen kan med fordel lages dagen i forvegen: Finhakk 100 g mørk sjokolade, varm opp en halv pakke fløte og smelt sjokoladen inn i denne sammen med litt sukker. Visp godt og tilsett mesteparten av den resterende fløten. Visp til krem og sett i kjøleskapet over natten.

Rett før severing: Kremen er nå litt mouseaktig, rør derfor inn resten av fløten slik at kremen får den rette konsistensen. Varm opp en pakke med frosne bringebær. Del bollene i to, smør utover sjokoladekremen og hell over de varme bærene. Legg på toppen av bollen og strø over litt melis til pynt.

Fastelavensbolle med sjokoladekrem og bringebær

Serveres mens bringebærene fortsatt er varme.

Oppskrift på horn

Vi gjør oss klare til en uke fylt med bursdagsfeiring her hos oss, og da må det baking til. En ting som alltid er greit å ha i frysen – bursdagsfeiringer eller ei – er hjemmelagde horn. Smaker godt, og er enkelt å lage.

Hjemmelaget horn

Oppskrift på horn

Bland sammen 16 dl mel, 2 ss sukker og 1 ts kardemomme.

Smelt 120 gram melange, ha i 6 dl melk og varm opp til ca 37 grader. Rør ut 1,5 pakke fersk gjær. Hell blandingen over det tørre og elt deigen til den er glatt og smidig. La deigen etterheve 30 -40 minutter.

Del deigen i 4 like store deler. Kjevl runde leiver og del dem i passe spisser. Dersom jeg skal bruke hormene sammen med pålegg, så liker jeg å dele leivene inn i 8, mens jeg oftest velger en 12 deling om hornene skal brukes som tilbehør til gryteretter etc.

hjemmelagde horn

La hornene etterheve på et lunt sted ca 20 min.

Pensle hornene med egg, og strø over valmuefrø/ sesamfrø.

Hjemmelagde horm

Hornene steket midt i ovnen på 220 grader i 12-15 minutter.

Når jeg først baker liker jeg å lage store posjoner slik at jeg kan ha liggende i frysen. I dette tilfelle blir det fra 32 til 48, alt etter hvordan man har delt leivene. Man kan selvfølgelig lage færre, halver da alt utenom gjæret, hvor man bruker en pakke.

Dersom man ønsker en grovere varianter, så bytt ut 6 – 8 dl av hvetemelet med grovere mel. Kutt da i tillegg ut kardemommen.

Lykke til :-)

Lucia på forskudd

En ting som alltid blir prioritert før jul er å bake Lussekatter. Etter som årene går og flere oppgaver og arrangementer skal presses inn i desember, så gjelder det å planlegge slik at tradisjoner ikke blir stress. I de tilfellene da den 13. er på en ukedag, så lages derfor Lussekattene helgen før. For vår del ble det idag :-) I kombinasjon med kakao og krem så ble det en fin lørdagslunch her i heimen. Oppskriften er den samme som jeg har brukt siden studietiden, og om andre kan dra nytte av den så kommer den her:

 

Oppskrift på Lussekatter

Smelt 200 g margarin, og tilsett 7 dl melk. Varm blandingen opp til ca 37º C, og rør inn 1,5 pakke gjær.

Bland sammen 1,2 kg hvetemel, 2 dl sukker, 2 ts gurkemeie og 1 ts kardemomme. Rør inn alt det våte. Tilpass mer mel etter behov for å få en jevn og fin deig.

Sett deigen lunt, og la den heve i ca 30 minutter.

Skjær passe stykker av deigen, og rull ut pølser som formes til Lussekatter. La de etterheve i 20-30 minutter. Pensle med egg og pyntes med rosiner.

Stekes på 220 grader i en forvarmet i ca 12 minutter

PS!! Husk å være tidlig ute med å kjøpe gurkemaie – for det er alltid utsolgt når den 13. nærmer seg.

Halloween

Sjokolademuffins pyntet som edderkopp

Det lar seg vel nesten ikke gjøre å unngå å si noe om Halloween idag. Personlig så har jeg aldri vært noen stor tilhenger av Halloween feiring, og man trenger ikke gå mange år tilbake i tid før dagen alltid kom så brått på vi hadde valget mellom å hive oss i bilen for å kjøpe inn godteri til dem som ringte på, eventuelt tilbringe kvelden i mørke bak låste dører. Som regel så valgte vi alternativ 1, og som regel så var vi ikke de eneste i butikken viss handlekurv kun innholdt de siste rester av posjons godteri. Etter som årene har gått og jentene er blitt eldre, så har jo spørsmålet om å få kle seg ut for å gå rundt på dørene dukket opp. Det siste har vi unngått ved å argumentere for at de voksne i familien ikke feirer Halloween og at de små i tilfelle må gå alene (argumentasjonen ovenfor de håpefulle fremstår mer pedagogiske enn hva som kommer til uttrykk her :-) tror jeg… )

Så er det bare det at på denne tiden av året så er det jo kjekt for både stor og liten å ha en grunn til å samles. De siste årene har vi derfor benyttet anledningen til å invitere til vennefest. Da har jentene fått invitere sine nærmeste venner og så har jeg laget til mat og dekket bordet med godterier (for jeg mistenker at muligheten til å få godterier på en vanlig dag trekker mer enn turen ut i regn og vind :-) ). I år har jeg dessverre ikke hatt anledning til å inviterer for å opprettholde denne tradisjonen, men da er det ekstra kjekt med gode naboer og venner som overtar. Så mens eldstemann gjør seg klar for en kosekveld hjemme hos sin beste venninne, så er alle vi andre invitert til min beste venninne og hennes familie. Snakk om luksus. Både store og små gleder seg, og selv om det ikke er snakk om noen tradisjonell Halloween feiring så begynner elemeter fra feiringen å snike seg inn. I fjor ble popcorn servert i Halloween bøtter, og i år så disker M opp med skumle innslag, så da er det seg vel som seg hør og bør at det lille jeg bidrar med også får et sving av Halloween over seg.

For anledningen har jeg derfor laget edderkopp muffins: tidligere så har jeg aldri laget muffins fra bunnen av (ikke mye husmor når det kommer til kakebaking). Istedet har jeg tenkt at jeg ville sikre både smak og redusere tidsbruken ved å bruke ferdigpakker. Etter å ha funnet mye glede i Trines matblogg den senere tiden, så fant jeg ut det var på tide å prøve en av hennes muffins oppskrifter (gjengitt under). Det er med en viss overraskelse jeg må innrømme at det ikke var noe særlig forskjell på tidsbruken i forhold til hva jeg ellers gjør, samtidig som smaken ble mye bedre. Så heretter blir det slutt på ferdig poser :-)

Oppskrift på sjokolademuffins

Rør sammen 125 gram romtemperert smør og 175 gram sukker i en kjøkkenmaskin. Tilsett 2 egg, ett og ett i gangen. Bland inn 1,5 dl melk, 250 gram hvetemel, 2 ss bakekakao og 2 ts bakepulver. Fordel røren i 12 muffinsformer. Del opp 50 gram kokesjokolade i staver og stikk 2-3 ned i hver muffins.

Stekes midt i ovnen på 175 grader i ca 18 – 20 minutter. Avkjøl på rist.

Selve muffinsene er såpass fine at de ikke hadde trengt noe fyll, men i et forsøk på å ville lage edderkoppmuffins ble de pyntet med sjokoladeglasur, mokkabønner, avklipte lakrissnører og topping. Satser på at det faller smak hos barna

Fortsatt god Halloween til dere alle :-)

 

Kanelboller med vaniljekrem

Ferdige resultat

 

 

Jeg er glad i å bake, og ofte så blir det til at jeg lager vanlige kanelboller. Noen ganger er det imidlertid godt med en forandring, og da kan kanelboller med vaniljekrem anbefales.

 

 

 

Oppskriften er den samme som jeg bruker på vanlige kanelboller:

Smelt 200 gram margarin, tilsett 7 dl melk, og varm blandingen opp til ca 37º C. Rør inn 1,5 pakke gjær.

Bland sammen 1,2 kg hvetemel, 2 dl sukker og 1 ts kardemomme. Rør inn alt det våte. Tilpass mer mel etter behov for å få en jevn og fin deig. Sett deigen lunt, og la den heve i ca 30 minutter.

 Skjelv ut deigen. Smør på magarin, og strø over kanel og sukker.

Rull deigen sammen, og skjær den opp i passe størrelser.

 La bollene etterheve ca 20 minutter.

Trykk deigen ned i midten av bollene slik at det blir en grop. Fyll i med vaniljekrem.

 Stek bollene ca 12 minutter i en forvarmet ovn på 220º C.

Deigen gir ca 35 boller.

Avkjøl bollene på rist, og pynt med melis og kokos

Skillingsboller

Ferdige skillingsboller

Jeg har en fast søtdeig som jeg bruker som grunnlag for de fleste bolletypene jeg lager. Idag er det barnas favoritt skillingsboller som står for tur. Deigen smaker godt og er lett og lage, så jeg anbefaler den gjerne videre

 

 

 

 

Smelt 200 gram margarin, tilsett 7 dl melk, og varm blandingen opp til ca 37º C. Rør inn 1,5 pakke gjær.

Bland sammen 1,2 kg hvetemel, 2 dl sukker og 1 ts kardemomme. Rør inn alt det våte.                                                                                                                                        Tilpass mer mel etter behov for å få en jevn og fin deig.

 

 

 

 

Sett deigen lunt, og la den heve i ca 30 minutter.

 

 

 

Skjelv ut deigen. Smør på magarin, og strø over kanel og sukker.

 

 

 

 

Rull deigen sammen, og skjær den opp i passe størrelser.

La bollene etterheve ca 20 minutter.

Pensle bollene med rørt egg, og strø over perlesukker

Stek bollene ca 12 minutter i en forvarmet ovn på 220º C.

Deigen gir ca 35 boller.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...