Tag Archives: Barnehage

Vår lille stjerne

Dagens blogginnlegg er et resultat av masing fra min mellomste datter, som synes det er på sin plass at mamma legger ut “filmen hennes”. Vi burde kanskje realitetsorientere henne litt her, men siden det er hun som står for snakkingen og som har fått hovedfokus så skal hun få leve litt på den…

Jeg legger vanligvis ikke ut bilder av andre barn uten å ha spurt om tillatelse, men i dette tilfelle så ligger filmen på Bergen kommune sine hjemmeside, og alle foreldre må derfor ha gitt grønt lys til at den offentliggjøres. Siden budskapet absolutt er av betydning så gjengir jeg den med god samvittighet her:

Både spennende og kjekt, men også litt trist….

Etter 5 år er det idag siste dag som barnehagejente for husets 6 åring. Vanligvis er det vel lite som ligner spenning tidlig om morgenen, men idag var det ikke fritt for at det var litt flere følelser i omløp enn hva som vanlig er :-)

Med en liten oppmerksomhet til både store og små i barnehagen var det iallefall en forventingsfull jente som gikk ut døren, klar på at dette var stor stas, men også litt trist.

siste dag i barnehagen

Det faktum at hun snart er skolejente kom iallefall enda litt nærmere, og det er ikke tvil om at hun går spennende tider i møte :-)

Tid for karneval

Februar er og blir karnevalsmåneden, og de fleste barnehagebarn er nok vant til å feire dette skikkelig. Våre to yngste har iallefall ventet lenge på dagens karnaval, for etter at barnehagen deres gikk bort fra den tradisjonelle feiringen der barna kom utkledd i kostymer en dag i året, og i stedet bruker hele februar på forberedelsene, er kanavalet blitt en ekstra viktig dag for de små. Hele måneden har de jobbet, bestemt og laget sitt eget kostyme. Tema i år er Pippi Langstømpe og alt ved årets begynnelse hadde de ulike Pippi aktiviteter for at alle skulle bli kjent med persongalleriet. Etterhvert som de kom inn i februar så har de ulike avdelingene laget sine kostymer med et bestemt tema innenfor bøkenes verden. På småbarnsavdelingen der 2 åringen går er de Lille Gubben, men siden prinsesse er en lek som barna har lekt mye så var det naturlig at hesten har fått egen hestekrone. Bokens rammer har alltså ikke satt grenser for barnas fantasi og kreativitet, og flinke voksne har latt barna være de styrende i prosessen. Kjempegøy. Jentene våre har iallefall daglig de siste ukene kommet hjem og snakket om nye ting som skal være sentralt på karnavalet. 6 åringen er Pippi, og her har to ballonger i enden av en stang blitt til tunge vekter. Så idag når det var tid for å ta helg, så var det en stolt jente som kunne vise hvor sterk hun er blitt….

Verdens sterkeste 6 åring!!!

Verdens sterkeste 6 åring!!!

Jeg har skrytt av barnehagen vår før, og gjør det gjerne igjen! Synes dette er et kjempetiltak, som er med å inkludere alle uten å sette verken kjøpepress eller annet sentralt for å kunne være midtpunktet. Lenge leve kreativeteten!

At mor og far ikke får sett de håpefulle fullt utkledd for så være, og tar man seg litt ekstra tid ved henting så er heldigvis skjermene i gangen oppdatert med bilder fra dagen, og på 6 åringen sin avdeling så var det hengt opp et bilde av henne fra karnevalet – til glede for både små og store.

Pippi Langstrømpe

Dagen har uten tvil vært en suksess,  og vi har fått hjem to trøtte, men stor fornøyde jenter :-)

God helg alle sammen

Super mammagave

Jeg har svært produktive barn. Særlig 5 åringen kommer daglig hjem med med nye kunstverk. Noen ganger har hun klippet ut bilder fra blader og limt på ark, andre ganger kan hun ha skrevet bokstaver og tegnet. I det hele tatt er hun svært godt fornøyd med egen innsats når hun ved henting overleverer dagens bunke. Slik var 8 åringen også, og mors forsiktige hint om at det ikke alltid er kvantitet som bør være i høysetet er de (heldigvis) for unge til å forstå betydningen av.

Når jeg står der med vått reintøy, skitne dresser og et lass med byttetøy som trenger en vask, så er det ikke alltid like lett å manøvrere de smås kunstverk på en god måte. Faktisk blir de ofte både våte og knurvete. Og det er her jeg nok mister mange mammapoeng – og jeg innrømme at det stikker litt i mammahjerte – men det er bare ikke mulig å spare på alt det som jentene bringer hjem. I en ideal verden burde jeg sikkert arkivert dem og gjemt dem til senere stunder, i stede så hender det titt og ofte at disse kunstverkene havner i søppelet. Selvfølgelig godt gjemt under bleier og annet boss, for jeg vil jo under ingen omstendigheter at jentene skal fnne ut at mor ikke gjemmer på hvert et ark de gir. Jeg liker å tenke at det har sammenheng med at plass er en flaskehals her hos oss, men innerst inne tror jeg ikke at jeg hadde tatt vare på alt om plassen hadde vært større heller. For å bøte litt på egen dårlig samvittighet så trøster jeg med at jentene aldri har etterspurt noe av det som plutselig er blitt borte….

Så er det julen da. Hjem fra barnehagen kommer store poser fylt med ferdig innpakkede gaver, og når julekvelden kommer og gavene skal åpnes så venter spente jenter på hvordan mor og far tar i mot alt det de har laget den siste måneden. Da gjelder det å ta igjen for den manglende entusiasmen som i en hektisk hverdag kan forekomme. Da er det skryt og ros for alle penga, og de små synes et lite øyeblikk å glemme egne gaver der de nyter oppmerksomheten. Og det her jeg synes det er på sin plass å skryte litt ekstra over innsatsen til de ansatte i barnehagene, for hvert år fylles hjemmet vårt opp med kreativ hjemmelaget pynt. En ting vi allikevel gleder oss litt ekstra over (selv om den ikke er laget av barna) er gaven som årlig kommer fra småbarnsavdelingen (ok, ikke alltid til jul – noen ganger ikke før til sommeren), nemlig en egen dvd. Dvd´en inneholder bilder fra vårt barn igjennom året, og gir oss et ekstra innblikk i barnehagedagen. Det er både enebilder og bilder av barnet i samspill med venner.

At bildene i tillegg er kjempefine og klare gjør det ekstra kjekt. Dette er iallefall en gave som jeg alltid har kontroll på hvor jeg oppbevarer, og som ungene selv gleder seg over idag, og forhåpentligvis også vil gjøre i fremtiden. Rett og slett en super mamma gave!

Barnas egen klatreskog blir ofte besøkt

Barnas egen klatreskog blir ofte besøkt

Noen ganger er det behov for å hvile seg litt......

Noen ganger er det behov for å hvile seg litt……

Slik ble visst prinsessekronen til....

Slik ble visst prinsessekronen til.

Barna lager ukentlig sine egne rundstykker, nå vet jeg mer hvordan det foregår :-)

og jeg som trodde 2 åringen bare spiste deigen…..

Hvordan er det med andre familier, sparer dere alltid på det barna lager? Eller ser dere noen ganger produktet litt an?

Dårlig start

Jeg avsluttet 2012 så fint med å si “Nytt år, nye muligheter”, og jeg må ærlig innrømme at jeg hadde sett for meg en litt mer positiv start på det nye året enn hva som til nå har vært tilfelle. For min del nærmet nemlig febermåleren seg 40 i det klokken slo 12 nyttårsaften, og siden har jeg lagt strak ut med influensa. Dagen i går lengtet jeg derfor bare til at skulle være over, og motivasjonen for å la hverdagen starte og få jentene lengst mulig vekk fra smittekilden var stor.

Influensa

Idag klarte jeg å karre meg ut av sengen, omtåket av feber fikk jeg hjulpet Hverdagspappa med å få frem alt av utstyr som skulle med i barnehagen. Tanken på at bare de andre kom seg ut, så var veien til puten kort gjorde det mulig i det hele tatt å bidra. Innrømmer gjerne at i det de låste døren bak seg senket skuldrene mine seg og jeg kjente varmen fra sengen alt før jeg hadde lagt meg. Dessverre nådde jeg aldri dit før nøkkelen på ny ble vridd om, og en lettere stresset Hverdagspappa kunne fortelle at det ifølge naboen var planleggingsdag i barnehagen!! Nei!!!! – er det mulig…. For mens jeg ligger full i influensa, og ikke under noen omstendigheter er i stand til å ta vare på tre barn, så begynner han i ny stilling idag – og da passer det overhode ikke å måtte melde avbud i siste liten. Mens jeg kjenner panikken, er min kjære mer snartenkt og gjør som han alltid gjør i slike situasjoner; ringer sin mor. Jeg takker høyere makter for min snille svigermor idet de andre 5 minutter senere igjen er ute av døren (sjelden jeg sier dette, men idag: “takk og lov”), og mor endelig kan krype til køys. Høy på adrenalin, og med feberen på vei ned som følge av tabletter lar selvfølgelig søvnen vente på seg, men resten av dagen skal uansett tilbringes under dynen, så satser jeg på at året fortsetter bedre enn det har begynt for min del :-)

Hva med dere andre, har 2013 startet som forventet?

Desember marathon

Forleden dag snakket jeg med en venninne og vi kom inn på temaet “Hva brukte vi egentlig tiden på før vi fikk barn?”. I etterkant ble jeg gående og tenke på dette, for jo visst trente jeg mer, og jeg brukte jo tid på studier, men sånn ellers så føles det som om det må ha vært et hav av fritid til å gjøre akkurat det som falt meg inn. Desember var iallefall alltid fylt med hyggelig samvær med gode venner og i helgene var det på med finstasen. Fortsatt så blir det plass til både lunsj og stas, men nå krever dette en helt annen form for planlegging enn hva som engang var tilfelle. Oppgavene over hva man skal rekke over disse desemberukene har økt betraktelig, for etterhvert som familiesituasjonen har endret seg så er ønske og behovet for nye prioriteringer kommet til. At søsken og venner også har utvidet familiene sine gjør at det må flere møter til for å få truffet alle, og siden flere gaver skal kjøpes inn så tilbringes enda litt mer tid i butikkene. I perioder føles i det hele tatt denne måneden som en aldri så liten kraftanstrengelse…. Man vil jo ikke gå glipp av noe.

Denne uken så har virkelig planene stått i kø i forhold til aktiviteter vi skal rekke over både på skolen og i barnehagen.

Tirsdag var det tid for lysfest i barnehagen til de to yngste jentene. Dette er andre året den tradisjonelle juletrefesten er blitt erstattet med lysfest. Heldigvis var været bra, og barna koste seg med å spise ute i lys av bålet, og gå på skattejakt hvor de måtte bruke lommelykter for å finne veien. Kjempestas!

Lysfest i Morvikbotn barnehage

Grøten smakte ekstra godt når den ble inntatt ute…..

Under lysfesten var det stor stas med bål i sandkassen

Under lysfesten var det stor stas med bål i sandkassen

 Onsdag var det avslutning for klassen til 8 åringen. I år har de fått ny lærer, og sammen hadde de laget til 45 minutter med underholdning for oss foreldre. Veldig gøy, og det fikk tankene til å fly til egen barndom, og årene på barneskolen. Der var jeg heldig å ha en lærer som var flink til å involvere oss elever med å lage julespill og musikalske fremføringer, og jeg tenker enda på dette som gode minner som skapte et ekstra samhold i klassen. Kjekt at også 8 åringen vår har fått en lærer som prioriterer denne typen aktiviteter.

Flinke elever hadde øvd mye på kveldens fremføring

Flinke elever hadde øvd mye på kveldens fremføring

Siden det er Lucia dagen idag har barnehagen selvfølgelig hatt Luciafrokost. Kjekt å få med seg, men ikke alltid like enkelt å få presset inn i en travel jobbhverdag Jentene måtte derfor tåle at vi ikke kunne være med begge to, og 2 åringen måtte derfor finne seg i at det ble frokost på avdelingen med de store barna idag.

De eldste barna leder an i Luciatoget

De eldste barna leder an i Luciatoget

Noen ekstra julesanger blir det også tid til

Noen ekstra julesanger blir det også tid til

Det har i det hele tatt vært en liten marathon uke dette her, og det ser ut som om resten av uken fortsetter likedan. Koselig, men en del av meg ser frem til at roen kan begynne å senke seg litt mer neste uke….

Når barn er syke….

Febersyk 5 åring

Noen nummer bør nesten kunne lagres på telefonen med blinkende lys og egen ringetone. Egentlig føles det som jeg alt har det, for pulsen min øker automatisk når telefonen ringer og displayet viser barnehage eller skole. Det er aldri et godt tegn….. Da er det som regel bare å slippe alt man har i hendene, hive seg rundt, sette seg i bilen og forte seg avgårde.

Det forundrer meg imidlertid ofte hvor fort allmenntilstanden til de små kan endre seg; feber, magevondt og hodeverk kan forsvinne like fort som det er kommet. Og når morgenen kommer og humøret ikke er på topp hos noen, er det ikke alltid lett å skille om de små virkelig er syke og bør være hjemme, eller om problemet først og fremst er litt tett nese og morgentretthet. Dermed er dilemmaet; holdes hjemme eller gå i barnehage/ skole. Dagen vil uansett være preget av dårlig samvittighet, for jeg må innrømme at jeg flere ganger har gått ut døren og kjent på samvittigheten i forhold til om en av jentene burde vært hjemme, samtig så har jeg også kjent på frustrasjonen over å bli hjemme med et barn som kvikner fort til og har et energinivå i toppklasse.

Når telefonen ringte i går om at 5 åringen plutselig hadde fått feber i barnehagen så skapte det litt ekstra uro, for som liten hadde hun flere tilfeller av feberkrampe og det er den mest skremmende opplevelsen jeg noen gang har vært bort i. Aldri verken før eller senere har jeg vært så redd som når jeg opplevde at hun i en alder av 15 måneder fikk sitt første feberkrampeanfall. Ikke visste vi hva sterke kramper, øyne som rullet bakover og opplevelsen av manglende respirasjon var, og jeg som vanligvis er både rolig og kontrollert husket i panikken ikke engang nødnummeret (om noen lurer så blir man fort satt over til rett instans). Selv om vi de siste årene har klart å forhindre flere anfall ved å være kjapt ute med å kjøle ned, så kjenner jeg fortsatt på uroen når 5 åringens tempratur stiger. For hos henne så stiger den fort, så da gjelder det å være der med febernedsettende. Det fine er at feberen ofte gir seg fort også, men siden hun var feberhet i går og litt redusert idag så er det ingen tvil om at hun må være hjemme. De ganger tvilen kommer nagende om hvorvidt den lille kan gå i barnehagen er det greit å ha folkehelseinsituttets anbefalinger å forholde seg til. Siden dette er anbefalinger det er greit for alle foreldre å kjenne til, så gjengir jeg dem under.

Folkehelsens anbefalinger ved de mest alminnelige sykdommene i barnehagen

  • Øyekatarr: Ved mild eller moderat øyekatarr er det ikke smittemessig grunnlag for at barnet skal holdes hjemme fra barnehagen. Ved kraftig øyekatarr med rikelig pussdannelse anbefales at barnet holdes hjemme inntil pussdannelsen har avtatt, eller til behandling har vært igangsatt. Der blir fortsatt i stor grad skjønn som vil måtte legges til grunn, men vi håper endringene bedre vil forhindre unødvendige eksklusjoner fra barnehage, og legebesøk.
  • Feber. Barns normale temperatur kan variere. Temperatur mer enn 37,5 ° om morgenen og 38 ° på kvelden anses å være forhøyet temperatur. Barn med feber bør først og fremst av hensyn til seg selv holdes hjemme til det er feberfri. I noen sammenhenger kan det være ønskelig av smittevernhensyn.
  • Diaré med eller uten brekninger: Barn med akutte diarétilstander kan vende tilbake til barnehagen 2 døgn etter at de har blitt symptomfrie. Dette gjelder også bleiebarn. Barn som konstitusjonelt har tendens til løs avføring trenger ikke holdes borte fra barnehagen. Det må være foreldrene som avgjør om barnet har en unormal diarétilstand. Ved diarétilstander hvor man mistenker næringsmiddeloverført mikrobe (for eksempel etter utenlandsreise) bør barnet undersøkes av lege og det bør sjekkes om andre barn i barnehagen har symptomer.
  • Forkjølelse: Forkjølelse er den vanligste infeksjonen hos barn. Snue, snørrdannelse, hoste, nesetetthet og rennende øyne er de vanligste symptomene. Barnet kan gå tilbake til barnehagen når allmenntilstanden tilsier det.
  • Influensaliknende symptomer: Influensaliknende symptomer kan være feber med frysninger, tørrhoste, muskelverk og lett snue. Barnet kan gå tilbake til barnehagen når allmenntilstanden tilsier det.
  • Hoste og andre luftveissymptomer: Hoste er et vanlig symptom ved forkjølelse og andre luftveisinfeksjoner. Ved hoste uten feber kan barnet gå tilbake til barnehagen når allmenntilstanden tilsier det. Ved langvarig eller kraftig hoste bør barnet undersøkes for bl.a. kikhoste.
  • Ørebetennels: Ørebetennelse arter seg vanligvis som plutselig øreverk ofte kombinert med feber og forkjølelse. Barnet kan gå tilbake til barnehagen når allmenntilstanden tilsier det.
  • Brennkopper: Barn med brennkopper kan vende tilbake til barnehagen når hudlesjonene er under kontroll. Grunnlaget for skjønnet her må være at det ikke lenger er fare for at smitteførende sårsekret kan påføres andre barnehagebarn direkte eller indirekte gjennom kontaktpunkter. Ved få og små lesjoner vil dette kunne ivaretas gjennom god tildekking, men ved mer utbredte lesjoner vil det være nødvendig at lesjonene er tørre og i god tilheling.

Høstfest

Deilig grønnsakssuppe på høstfest

Vanligvis pleier jeg å ha god oversikt over ukens hendelser og planer. Det var derfor overraskende at uteområdet i barnehagen var dekket og klart for fest når de to yngste skulle hentes idag. Om det er fordi det er mandag eller fordi vi enda er tidlig i november at både hverdagspappa og jeg har klart å overse at det var tid for den årlige høstfesten er usikkert, men begivenheten kom iallefall overraskende på i år.

Når det først skulle være høstfest så var det om ikke annet en perfekt høsdag. Klart, men kaldt, så deilig grønnsakssuppe og rundsstykker varmet godt. Som alltid er det kjekt å se de små opptre, og 5 åringen synes det var ekstra stas siden dette vil være den siste høstfesten hun deltar på i barnehagen.

Fra opptur til nedtur

Fotballturnering i Vestlandshallen for barnehager

Dagen i går startet veldig positivt. 5 åringen vår skulle spille fotballturnering med barnehagen. Dette er en årlig begivenhet hvor de eldste barna i barnehagene i området spiller cup i Vestlandshallen. Barna har i forkant trent i flere uker, og har følgelig gledet seg masse til denne dagen. Hverdagspappa hadde derfor tatt seg fri fra jobben for å få være med sin lille fotballspiller. For en pappa som er lidenskapelig opptatt av (iallefall av å se på) fotball, så er det nok ekstra stas at noen av jentene i familien ser ut som å dele denne interessen. Når 5 åringen i tillegg scoret 6 mål i sin første kamp, så lå alt til rette for at dette måtte bli en god dag. Dessverre ble ikke resten av dagen like oppløftende…

 

Vi har for tiden hatt inne en dispensasjonssøknad til kommunen i håp om å få bygge ut huset her vi bor. Slik som det er i dag, så har vi rett og slett for liten plass til en familie på fem, men siden vi har et sterkt ønske om å bli værende i nabolaget så trodde vi at det kun var snakk om formaliteter før en eventuell utbygging kunne starte. Dette har visst seg å være langt fra sannheten, og i går fikk vi beskjed om at søknaden vår var avslått. En skikkelig nedtur, som gav en dårlig start på helgen. Siden arkitekten er en av våre beste venner så er han så grei å kjapt tegne om tegningene. Vi har derfor ikke gitt helt opp å få realisert planene våre, men at dette drar ut i tid er det ingen tvil om. Skuffende og kjedelig. Denne helgen skal derfor bli brukt til å skrive en ny søknad som forhåpentligvis alt til uken kan sendes inn på ny sammens med nye tegninger og bilder. Så får vi igjen ta tiden til hjelp og krysse fingrene for at dette vil ordne seg til slutt.

Gode helg :-)

Fotografering i barnehagen

Gullene

Hver høst er det en fast tradisjon at fotografen kommer på besøk til jentenes barnehage. De første årene så fikk vi bildene utdelt i barnahagen, og leverte inn dem vi ikke ønsket samme sted. Etterhvert så begynte bildene, medfølgende en returkonvolutt, å komme i posten. I år måtte vi inn og registrere oss på fovea sine sider for å få tilsendt bilder hjem. Fordelen med dette er at det gir mulighet til å sniktitte på bildene med en gang. Jeg synes alltid det er like spennende å se hvordan de små ser ut, og husker med gru første året vi hadde et barn som skulle fotograferes. Jeg hadde på forhånd pyntet henne i kjole, og ble derfor kjempe overrasket over å se bildene der hun satt i tilfeldig utvalgt reservetøy. Ikke helt som planlagt, men som mammaer flest syntest jeg hun var perfekt for det……

Nå er det blitt lettere å bestille flere tilleggsprodukter, og jeg blir jo litt fristet av gode ideer når jeg er inne på nettsidene. Siden eldste jenten mangler på bildene, så får det nok holde med nye bilder til soveromsveggen i år….

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...