Tag Archives: Hobbytips

Gryende julestemning

Ok, siden vi bare er i starten av september, så regner jeg med at det enda er en stund til den store julestemningen vil gjøre sitt inntog. At høsten er her er det imidlertid ingen tvil om, og etterhvert som temperaturen synker og mørket fører med seg levende lys og innekos, så har håndarbeidene mine igjen blitt funnet frem. For meg er dette en typisk høst og vinteraktivitet, og grunnen til den gryende julefølelsen har sammenheng med mitt siste prosjekt. Jeg har nemlig brukt kveldene den senere tid på å ferdigstille en juletreduk.

hjemmesydd juletreduk

Jeg har tidligere sydd juletreduk til med selv, men den jeg har sydd nå har mer mønster på seg, og skulle syest med mindre sting enn den jeg har sydd før. Stoffet var også annerledes i og med at dette var jutet, noe som har gitt meg noen varme og lodne kvelder i sofaen med syprosjektet i fanget. Sånn sett er jeg godt fornøyd med å endelig å være ferdig.

Selve syingen er egentlig det kjekkeste, for klippingen og ferdigmonteringen er det som skaper mest hodebry for min del. For sikerets skyld så fantes det heller ingen forslag i pakken til hvordan dette skulle gjøres, så her gjaldt det å være kreativ. Uten å kunne påberope meg å ha funnet opp kruttet, så ble et metermål, en tråd og en blyant det som skulle til. Blyanten ble plassert i enden av tråden, mens den andre enden ble festet i dukens midtpunkt. Dermed var det bare å tegne en ring rundt, som så kunne klippest ut.

This slideshow requires JavaScript.

Kantebåndene ble så sydd på i enden, før duken var ferdig og klar for å finne sin plass under treet når den tid kommer. I dette tilfelle blir det ikke mitt tre den skal ligge under, så krysser fingrene for at de som skal ha den blir fornøyde!

Merket på settet er forresten fra Permin of copenhagen – danish art needlework, og designet nr 45-6211

Veggtavle

Jeg har tidligere postet et innlegg om jentenes veggtavler, men ettersom de små fikk nye rom når vi bygget ut så var det på tide med en overhaling av tavlene. Dermed ble litt av stoffet og strikkene fra de gamle revet av og nytt lagt på – en prosess som tok under 15 min, men resultatet ble mye mer tilpasset ei jente som ikke er helt liten lenger :-)

hvordan lage veggtavle - ungdomsrom

For en grundigere fremgangsmåte på hva man trenger og hvordan jeg gikk frem for å lage veggtavlen se her.

This slideshow requires JavaScript.

Bilde 1: Strekk først stoffet du vil ha som base stramt over sponplaten. Fest med stiftepistol. Det kan være lurt å stryke stoffet på forhånd, da ser det ferdige resultatet finest ut.

Bilde 2 og 3: Del opp strikk og bestem deg for avstand og mønster. Stift strikkene på baksiden av tavlen, stram godt til.

Bilde 4 og 5: Det ferdige resultatet både foran og bak.

Enkel og dekorativ veggtavle, som raskt lar seg skifte ut etter som smak endrer seg eller ønske om fornying er til stede :-)

Oppbevaringspose for dyner

Når jeg har innredet barnerommene så har jeg prøvd å tenke plasseffektivitet. Jentene har derfor fått senger som kan trekkes ut og med store skuffer under. For at det skal være enkelt for dem å ha overnattingsgjester så har de til en hver tid to madrasser og gjestedyne liggende. Sistnevnte har jeg ikke lyst skal ta opp plassen i skuffene (det er mer en nok av leker som heller bør få plass der). For å løse dette har jeg sydd enkle oppbevaringsposer til gjestedynene. De er enkle i bruk og passer også godt om man ønsker å gjemme bort den vanlige dynen.

oppbevaringspose til dyner

Ved å sy inn rynkebånd i midten får posen enkelt litt mer form, mens snor med snorstopper i endene gjør den enkel å åpne og lukke.

This slideshow requires JavaScript.

Posene er både dekorative og funksjonelle, i tillegg er de enkle å lage. Om du har lyst til å prøve å lage dine egne poser, så kommer fremgangsmåten her:

Dette trenger du

1 meter stoff. (Det jeg har brukt er fra Stoff og stil, og har en bredde på 145 cm)

Rynkebånd (like langt som stoffets bredde)

2 stk snorstopper

3 meter snortråd

Slik går du frem

Sy rynkebåndet fast midt på stoffet

This slideshow requires JavaScript.

Sy langsidene sammen.

Brett inn og sy en åpning til å tre snoren gjennom i begge ender av posen. Husk å lag en liten åpning slik at snoren kan komme ut (jmf bildet under).

hjemmesydd oppbevaringspose til dyne

Før posen vendes, trekk sammen rynkebåndene slik at posen får litt fasong og knyt til.

Tre snoren gjennom åpningen i endene og klipp til i ønsket lengde. Fest på snorstopper.

Posen er nå perfekt for en vanlig voksen dyne. Ved at det er hull på begge sider så blir dynen lett å ta inn i, samtidig som den enkelt kan formes til å ligge fint.

Lykke til

Den blå hule

Jeg innrømmer det først som sist, jeg synes jenter og prinsesser er skikkelig kult. Jeg er fan av rosa tyll og lyse hjerter, jeg lekte med Barbie omtrent frem til jeg begynte på ungdomskolen, og jeg hadde verdens fineste hjemmelagede Barbiehus – selvfølgelig i rosa. Jeg kjenner “ååå” følelsen stige i kroppen når jeg titter på skikkelig gjennomførte prinsesserom (selvfølgelig i rosa), og jeg klør i fingrene over å skulle kunne innrede jentenes rom i den stilen. For det er selvfølgelig snakk om jentene jeg ønsker å pakke på denne rosa fasinasjonen, for selv om jeg liker en og annen pastellfarget topp så er det ikke som om jeg dyrker sukkertopp stilen verken når det kommer til klær eller interiør :-)

Iallefall, med tre jenter så skulle de fleste sikkert tro jeg fikk tilfredstilt pynt og dill genet, og jeg føler jo selv at jeg har alle mulige forutsetninger til nettopp det. Det er bare et problem; jentene mine er ikke spesielt glade i noe som har med prinsesser, rosa eller tyll å gjøre. De vil ha blått, turkis, gult og rødt; Når vi er på butikken så viser jeg fornøyd fram rosa jakkedrømmer, de plukker frem skinnjakker med nagler. Så selv om det hender at jeg prøver å snike inn en og annen skikkelig jente ting i sortementet deres, så er jeg jo glad for at de har både egne meninger og stil, og lar dem få dyrke det. Når barnerommene nå skulle innredes så har de selvfølgelig fått velge sine hovedfarger selv, og for de to eldste så er et henholdsvis blå og turkis som gjelder.

Når jeg tidligere i innlegget skriver at jentene er lite interessert i prinsesser og dill, så er det en liten overdrivelse. De har for eksempel ønsket seg sengehimler alle tre. For å tilfredstille dette ønske så har jeg funnet frem symaskinen (utrolig lite prefabrikert å finne i blått) og sydd selv. På rommet til 6 åringen – som har valgt lyseblå som sin farge – så ble det sånn:

inspirasjon jenterom lyseblått

Veggdekoren er fra veggfolie.no. Gardinene, sengehimmelen og oppbevarings posen til dyne er alle hjemmesydde. Skrivepulten er en hjørnepult fra Ikea, mens den lyseblå stolen er kjøpt på Skeidar.

inspirasjon jenterom lyseblått

Sengehimmelen er laget etter egen fantasi, og har fått enkle vimpler (klippet ut trekanter med en hypnus på 40 og toppbredde på 35) med hvite kantbånd rundt kronen.

Enkle vimpler ble en fin detalj på sengehimmelen

Enkle vimpler ble en fin detalj på sengehimmelen

Hempe i endene gjør forhenget mulig å henge opp

Hempe til å henge opp sengehimmelen med

Hempe til å henge opp sengehimmelen med

Det er tydelig at normen er at alle jenter liker rosa, for selv etter at jeg har brukt mye tid på å lete på nettet etter lyseblå detaljer, så har jeg endt opp med å måtte sy/ lage det meste selv. Selv enkle lyseblå knagger har jeg hatt vansker for å finne, men heldigvis for Pandura hobby; en malerkost og maling forvandlet vanlige hvite stjerner fra glowy til lyseblå varianter.

knagg blå stjerne

Lampen er også fra glowy, mens speil og hyller er fra Ikea. Billyhyllene viste seg å være ideele for smale rom.

inspirasjon jenterom i lyseblått

 Alt av tekstiler er forøvrig fra Stoff og Stil, og jeg har valgt å legge det blå stjernet stoffet dobbelt for å unngå unødige kanter på sengehimmelen. Den samme fremgangsmåten brukte jeg på gardinene.

Vimplene har jeg forresten laget mange flere av, og planen er å henge dem over speilet, men så langt har ikke tiden strukket til. Bilder, nattlampe, og veggtavle (har planer om å bytte stoff og tilbehør på dem jeg har laget tidligere) er heller ikke kommet på plass. 6 åringen er imidlertid selv fornøyd med rommet, og det er det viktigste, så får de siste detaljene heller komme etterhvert.

DIY: Nytt speil til kjellerstuen

Når vi for over 10 år siden kjøpte leilighet, så var en av de første tingen vi fikk på plass et nytt speil i gangen. Etter å ha leid tidligere så hadde vi sofa, seng osv, men speilet ble kjøpt spesielt til vårt nye hjem. Den gangen hang det horisontalt.

Speilet ble med oss videre når vi flyttet dit vi bor i dag. Det endret form til å henge vertikalt, og passet dermed greit mellom to dører i gangen nede. Der har det hengt de siste 7 årene. Helt til nå…..

Som de fleste vel har fått med seg så holder vi på med omfattende ombygginger. I denne fasen så trenger vi mye nytt. Siden vi tidligere ikke har vært helt bestemte på om vi skulle flytte eller bygge ut det eksisterende, så er mye blitt satt på vent, og vi har kapt kjøpt en ting på mange år. Dette må det kompanseres for nå, og til tider føles det som om pengene renner ut. Plutselig trenger vi alt; nye skap, seng, skrivepulter, sofa, seksjoner, tv etc. Listen er lang, og det er greit å kunne bruke noe av det vi har, samtidig som vi ønsker at det skal passe inn med alt det nye. For å få dette til så har “gangspeilet” fått en aldri så liten makeover.

Slik så det ut

Slik så det ut

Det en gang mørkegrå speilet, fikk en omgang med sølv spray fra Pandura hobby….

Litt enkel utstyr (og enkle omgivelser, det griser litt, men for har vi de perfekte omgivelsene til å skulle gjennomføre slike prosjekt :-)

Litt enkelt utstyr (og enkle omgivelser – det griser litt – men for tiden har vi de perfekte omgivelsene til å skulle gjennomføre slike prosjekt 🙂

……. og vips, slik ser det ut nå:

Etter en rask overhaling ser speilet slik ut....

Etter en rask overhaling ser speilet slik ut….

Speilet er kommet tilbake til sin horisontale begynnelse, og henger i dag fint plassert over sovesofaen i kjellerstuen. Enkelt, kjapt og billig.

Merkelapper

Jeg har fått spørsmål om merkelappene som jeg bruker til å merke tingene jeg lager med, og om jeg har egen logo. For å avkrefte det siste først; nei, jeg har definitivt ikke satt i gang produksjon på et nivå der det er behov for det. Samtidig så synes jeg det er greit med et lite merke for å markere hva som er fremme og bak på plagget (gjelder først og fremst plagg jeg syr til ungene), i tillegg så synes jeg at et lite merke ser kult ut :-)

Merkelapper

Etter å ha sjekket ut ulike leverandører fant jeg ut at jeg fikk både stor valgfrihet og forholdsvis rimelige merkelapper hos Ikast etiket. Dermed bestilte jeg meg 200 i lyseblå og 200 i lilla med den enkle teksten Hand made, i tillegg satt jeg på et av de ferdige figur alternativene. Mulighetene er imidlertid mange, og de leverer alt fra navnebånd, stempel, strykemerker og navneskilt. Bokstaver, farger, skrift, størrelser og logo står man selvfølgelig fritt til å velge selv.

merkelapper fra ikast

Leveringen gikk rask og effektiv, så jeg anbefaler gjerne firmaet videre til andre.

Ballongbukser

Jeg har i flere år beundret de lekre ballongbuksene både på bloggen og “live” til damen bak Litlo og Kalen. Så nå når våren står for dør, og både lysten på, og behovet for litt mer sommerslige klær er tilstede så bestemte jeg meg for å prøve å sy noen til jentene.

Både mønster og stoff er fra Stoff og Stil. Buksene var forholdsvis enkel å sy, og resultatet falt i smak hos de små.

Ballongbukse i str 4 år

Ballongbukse i str 4 år

Ballongbukse i str 8 år sydd til jente på 6.

Ballongbukse i str 8 år sydd til jente på 6.

Siden buksene skal være litt vide så passet både str 3 og 4 år til minstejenten vår. Det var tydelig at de var behagelige å ha på, og hun ville gjerne beholde dem på.

Ballongbukse i str 3 år

Ballongbukse i str 3 år

Det var endel stoffrester igjen etter at buksene var ferdige, og med det benyttet jeg sjansen til å få sydd matchende hårbånd og hårstrikk. Med tre små jenter i huset er det en forbruksfare som det aldri blir for mye av…..

Hals i perlestrikk

De siste ukene er det halser i perlestrikk som har funnet veien til mors strikkepinner her i huset, og igjen er inspirasjonen hentet fra Litlo og kalen. Jeg har tidligere strikket ulike typer av luene med vri til oss jentene, og planen er derfor å lage matchende halser. Foreløpig er to av dem ferdigstilte, og selv om mønsteret er det samme, så er halsene blitt ganske så ulike.

Den under er strikket i alpakka/ull fra Sandnes, og jeg la opp 95 masker. Her er mønsteret tydelig perlestrikk, og fastere enn hva som ble tilfelle på den andre jeg har strikket.

hjemmestrikket, strikket hals i perlestrikk

For en nybegynner i strikkeverdenen så ble derfor resultatet av halsen under det fineste. Den er strikket i duett fra Sandenes, og også her la jeg opp 95 masker. Den ble imidlertid mye løsere – og følgelig mer tøyelig – slik at den fint kan brukes to ganger rundt halsen uten å bli for kompakt (også til meg som voksen). Personlig så synes jeg at dette garnet er svært behagelig å ha på, så der den øverste halsen blir brukt for å varme når jeg er ute, så kan den underste like fint brukes når jeg vil være litt ekstra fin også inne.

Til nå så har min eldste datter stukket av med halsen i duett, så for tiden så strikker jeg for harde livet på en i samme type i håp om snart å ha min egen :-)

hjemmestrikket hals i perlestrikk, strikk i perlestrikk

Nye strikkeprosjekt

Etter forrige innlegg om Litlo og kalen luene så tipset en god venninne meg om bloggen Dronning Maud, og noen fine hjemmestrikkete luemodeller derfra.

Hjemmestrikket lue med oppskrift

Dermed var det bare å finne frem strikkepinnene. Med nyinnkjøpt alpakka/ ull i lilla fra Sandnes, og pinner i størrelse 5, så gikk det ganske så raskt å få ferdig en lue både til meg selv og en til 5 åringen. Når jeg fulgte bloggens anbefalinger om 60 masker, så passet luen best til min datter, så jeg la opp 64 masker til min egen, noe som fungerte fint. Det ble i det hele tatt to enkle og fine pynteluer.

Hjemmestrikket lue med oppskrift

Til bursdagen min tidligere i uken var jeg så heldig å få lydbokspiller, samt lydboken “Historien om Pi“. Snakk om fin gave fra venner som har tenkt at lydbøker er supre å kombinere med min nyinntrufne strikkedille. Så nå spørs det om jeg i det hele tatt vil være tilsnakkende de neste dagene, eller om mor i huset vil drømme seg inn i en verden av nye strikkeprosjekter og historien om de overlevne etter et skipsforlis…..

digiplayer lydboken Historien om Pi

Fortstt god lørdag alle sammen.

Foryngelses lue

Når det kommer til hverdagsklær så er jeg som normenn flest praktisk anlagt. I mitt yrke så er det ikke rom for å kle seg opp for å gå på jobb, og treningstøy eller olabukse og topp er hverdagen. I valg av sko drømmer jeg meg vekk i høyhælte skinnvarianter, men ender opp med praktiske joggesko eller andre formsko med flat hæl, og allværsjakken vinner fremfor kåpen. Er det kaldt ute, så er det ull, lue og votter som gjelder. Samtidig så vil jeg jo helst se litt fresh ut  – også i hverdagen, og selv om ting er praktisk og jeg heier på komfort, så er det jo ingen grunn til ikke å se fin ut for det.

Den rette luen kan fort skjule en dårlig hårdag, og gjøre mye for hvordan en føler seg idet man løper ut døren, så her er det greit med et utvalg å velge i. Når jeg her forleden så damen bak bloggen Litlo og kalen i en kul egendesignet lue modell, var jeg derfor snar til å bestille en. Heldigvis var jeg tidlig ute, og bare i løpet av dager hadde hun strikket en super rosa utgave til meg. Som en ekstra bonus så er dette den mest behagelige luen jeg noen gang har prøvd (og jeg er en lue person med maaange varianter :-) )

DSC_0546

Min manns første kommentar når han så meg i den var ” Å den var kul, den gjorde deg minst fem år yngre!!” Nå kan dette selvfølgelig tolkes som om jeg til vanlig ser gammel og sliten ut, men jeg velger å tro at det betyr at jeg med denne luen fortsatt noen dager kan føle meg som om jeg er i 20 årene, så snakk om lykke. Problemet var imidlertid at det ikke bare var hos mor og far luen falt i smak. Særlig eldste jenten var snar til å spørre om hun kunne få bruke den på skolen, og dermed ville jo gjerne 5 åringen også låne, men denne luen vil mor gjerne ha i fred!! Dermed hadde jeg valget mellom å bestille flere, eller å prøve meg på å strikke dem selv. Siden designeren har lagt ut strikkeoppskriften på bloggen sin, så fant jeg ut at jeg først skulle gjøre et forsøk.

Som sagt så gjort. Jeg har aldri strikket etter en oppskrift, men dette gikk over all forventning. De siste dagene så har derfor alle jentene fått hver sin lue – den første var riktignok bare en test, og ikke før på tredje forsøk ble utgaven helt perfekt, men jeg har alt lagt opp til min 4. lue på pinnene, for dette var veldig gøy. Kanskje jeg til og med skal strikke en ny til meg selv, for å ta av 5 år bare med å sette på seg en lue; det er jammen en billig investering :-) Tusen takk H!!!

Hjemmestrikket luer

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...