Tag Archives: Ryggøvelser

Ryggøvelser for gravide

Et av de mest populære innleggene her på bloggen er 6 gode ryggøvelser, og jeg ser av søkeordanalysen at mange som er innom innlegget søker på ryggøvelser for gravide.

Som fysioterapeut, men også som tre barnsmor er graviditet og bekkenproblematikk en problemstilling jeg er godt kjent med, og jeg tenkte derfor å skrive litt mer om tema. Jeg husker selv hvordan jeg som gravid ofte navigerte meg rundt på nettet etter gode tips og andres erfaringer om spørsmål som dukket opp underveis i svangerskapene. For min egen del så var mitt første svangerskap det hvor bekkenet var mest kranglete, så både som fagperson og med bakgrunn i egne erfaringer, kan jeg skrive under på at man gjennom trening og enkle tilpassinger i hverdagen kan gjøre mye for redusere bekkensmerter under graviditet.

Hos gravide er det en tendens til å kalle alt som omhandler smerter i ryggen for bekkenløsning. Dette er noe misvisende, for på samme måte som for alle andre så kan det også i forbindelse med svangerskap være mange årsaker til problemene. Eksempelvis vil mange oppleve bekkenlåsning som følge av holdningsendringer. Dette innebærer en feilfunksjon eller en “låsning” i ett etter flere av bekkenleddene. Når det gjelder bekkenløsning så er dette en naturlig prosess i kroppen som følge av hormonerforandringer, og nødvendig for at kroppen skal kunne tilpasse seg en fødsel. Dersom tilstanden blir smertefull og resulterer i problemer med å skulle gjennomføre dagligdagse aktiviteter har man en smertefull bekkenløsning, og det er dette mange i dagligtale refererer til når de snakker om bekkenløsning.

Bilde av bekkenleddet hentet fra nettetSmertefull bekkenløsning kan gi seg utslag på flere måter. Smertene kan sitte i korsryggen, men også i symfyseområdet (jmf illustrasjonen til venstre) og hoftene. Når det gjelder symfysesmerter så kjennes det ut som om smertene sitter på undersiden av bekkenet, og dette kan oppleves som kniver som stikker når man går. Plagene vil hos mange blir forverret ved belastning, men noen kan ha glede av å sykle. Pass da på å ha lav belastning, og korte tidsintervaller, da det å sitte på setet i seg selv kan virke provoserende. Svømming er absolutt å anbefale uahvengig av årsak til bekkensmertene. Dette gir en fin mulighet til å opprettholde bevegligheten i området – noe som kan være en fordel med tanke på den forestående fødselen – uten å belaste unødvendig og følgelig gi ytterligere smerter der og da.

Både med hensyn til bekkenløsning og bekkenlåsning kan de enkel øvelsene i innlegget 6 gode ryggøvelser anbefales. Disse er vanskelige å gjøre feil, og gir liten tilleggsbelastning på et smertefullt bekkenet.

I tillegg så finnes det flere andre øvelser som er gode for de fleste gravide (både for dem som alt har problemer og dem som tenker forebygging):

  • Stå på alle fire. Krum ryggen godt før den føres tilbake til utgangsstilling (vær litt forsiktig og ikke gå tilbake til full svai). Pass på at bevegelsen gjøres kontrollert og rolig. Gjenta 12 – 15 ganger.

  • Stå på alle fire: Strekk ut vekselvis annenhver arm og ben. Stabiliser godt. Dersom dette er vanskelig så behold armene i bakken og strekk ut annethvert ben. Gjenta 12 – 15 ganger på hver side
  • Stå på alle fire, men legg albuene i bakken. Løft venstre ben (behold kneet bøyd) rolig opp og ned. Repeter 12 -15 ganger før det sammen gjøres med høyre ben.
  • PlankenLigg på ryggen; løft bekkenet rolig opp og ned (bekkenløft). Repeter 12 -20 ganger.
  • Man trenger ikke å glemme magen fordi om man er gravid, og planken er en god øvelse som er med å styrke stabiliseringsmusklene i mage og rygg. Hold kroppen strak, med spente skuldre, sete og mage. Støtt kroppen på tær og albuer og ligg i denne stillingen så lenge som du klarer.

Vær obs på at antall repitisjoner er veiledende. Stopp dersom du kjenner en forverring av smertene, men husk at litt trening er bedre enn ingen. Lykke til, og legg gjerne igjen en kommentar dersom noe er uklart.

6 gode ryggøvelser

Som fysioterapeut møter jeg ofte mennesker med dårlig rygg, eller en rygg som akutt har låst seg. Heldigvis finnes det gode ryggøvelser som man enkelt kan gjennomføre hjemme. Under 10 minutter er alt som skal til ……

Alle øvelsene under gjennomføres i ryggliggende på gulvet. Selv foretrekker jeg å ligge på en matte, men det går greit også uten. Øvelsene er også fine for gravide.

1) Begynn meg å bøye opp i knærene mens føttene er i bakken. Press navlen inn og trekk korsryggen ned mot gulvet. Det skal ikke være glap mellom ryggen og gulvet! Skyv knærene forsiktig fra side til side. Bevegelsen skal være rolig og kontrollert. Korsryggen skal ikke forlate gulvet. Gjenta 20 ganger.

2) Slipp opp i korsryggen (la knærene fortsatt være bøyd med føttene i bakken). Vipp bekkenet litt bakover slik at åpningen mellom korsryggen og gulvet blir mindre. Bevegelsen skal gjøres forsiktig og med lite utslag. Gjenta 5 ganger. Gjør så øvelsen igjen, men med noe større bevegelsesutslag slik at mellomrommet mellom gulv og rygg blir enda litt mindre. Gjenta på ny 5 ganger. De neste 5 gangene skal bevegelsesutslaget være litt større, før man på de siste 5 øvelsesrepitisjonene lar korsryggen komme helt ned i bakken. Øvelsen skal altså gjentas sammenhengende 20 ganger, men man skal begynne så forsiktig at man for hver 5. repitisjon kan øke utslaget uten at gulvet berøres før de siste 5 omgangene. Det viktige er å klare å få tak i muskulaturen og kontrollere den med forsiktige bevegelsesutslag.

3) Fortsatt å ligge avslappet på ryggen med bøyde knær. Vipp bekkenet forsiktig fremover slik at mellomrommet mellom korsrygg og gulv blir større. Følg samme prinsipp som over med å gjennomføre øvelsen totalt 20 ganger. Øk bevegelsesutslaget gradvis for hver 5. repitisjon. Begynn derfor med en liten bevegelse, slik at det enda er mer bevegelse å ta ut på de siste 5 repitisjonene. Fortsatt er det viktige at man klarer å få tak i muskulaturen.

4) Strekk ut bena. Trekk inn navlen, og pass på at overkroppen holdes mest mulig i ro mens øvelsene gjennomføres. Beveg venstre hoftekam oppover mot sideflanken, slik at venstre side blir kortere enn den høyre. Følg de samme prinsippene som tidligere: Totalt 20 repitisjoner, men med gradvis økende bevegelsesutslag for hver 5. Gjenta på høyre side.

5) Ligg med strake ben, trekk inn navlen og hold overkroppen mest mulig i ro. Strekk venstre hofte og ben nedover slik at denne siden blir lengre enn den høyre. Følg prinsippene som tidligere. Tilsammen 20 repitisjoner, øk for hver 5.

6) Bøy opp i knærene med føttene i bakken. Løft opp bekkenet slik at overkroppen blir strak. Løft rolig ned. Denne øvelsen kan ha mange varianter; løft opp litt og litt, løft opp og hold før man senker ned, løft opp og senk ned i flere omganger med stopp imellom etc. For viderekommende kan man strekke ut ett og ett ben når man først er kommet opp. Her er det bare å bruke fantasien og prøve seg frem.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...