Tag Archives: Sjokoladekutt

Velkommen desember

Julestemning

Ok, vi har verken vaska golvet eller børi ved, men julestemningen har vært her lenge, så desember er vi virkelig klare for. Alle kalendergavene er nå endelig ferdig innpakket, adventskalenderen er kommet på veggen og iallefall noe av julepynten er kommet frem. Egentlig burde jeg hatt stålkontroll på adventskalenderen, for i år var gavene tidlig på plass, men så er det det med å utsette det som utsettes kan…. Iallefall har jeg ventet til siste dag med å pakke inn og lage skattekartene som skal inn i de ulike lukene, og det tar sin tid. Med mangel på både rødbrus og kindersjokolade, er det bare julemusikken i bakgrunnen som idag var med å gi mor julestemning – men den kom :-)

Adventsstaken ble funnet frem tidligere i uken, ikke det at det tok særlig lang tid å sette den i stand, det eneste nye der er de sølv sprayete konglene som jentene har plukket. For i år har jeg droppet det vante granbaret og valgt en enklere variant – litt forandring må jo til…

Etterhvert som julen nærmer seg vil nok vedkurven bli fullt opp og gulvene vaskes, men selv om det er mange aktiviteter og planer som gjenstår så er iallefall julen begynt å komme i hus her hos oss.

PS! Etter å ha lest gårsdagens innlegg om sjokoladesprekken hadde verdens beste M lagt en sjokoladeskje i postkassen min. Siden abstinensene på sjokolade var begynte å komme så nærmest rev jeg av papiret (tok selvfølgelig bilde først – ALT må jo dokumenteres ? ). Selv om sjokolade alltid er godt, så var min første tanke at dette måtte være den hardeste utgaven jeg noen gang har smakt. Som den gode venninnen jeg er (og bekymret for min venninnes tenner) så ringte jeg sporenstraks for å advare i tilfelle hun hadde kjøpt en til seg selv. Responsen ble ikke helt som jeg hadde håpet; “…men spiste du den??? Las du ikke lappen jeg hadde skrevet?? Den skulle nedi varm melk, da hadde det blitt en fantastisk kakao…. ” Så mye for glupskhet!!

God fredagskveld alle sammen

 

Kjempesprekk

Sjokoladesprekk

Jeg har tidligere skrevet flere innlegg om “Prosjekt sjokokutt“, og med fare for å skryte av meg selv så har egen viljestyrke virkelig overrasket. For jeg har vært kjempeflink, og med har så viser jeg selvfølgelig til fortid. For ellers måtte jeg ha skrevet nåtidsformen er, og når det gjelder nåtid så er jeg ikke så flink…..

Jeg har liksom bevist for meg selv at den ene tingen jeg aldri hadde trodd jeg skulle kunne kontrollere – dvs min store og glupske sjokoladespising – lot seg overvinne. Faktisk har jeg i måneder først holdt meg helt unna sjokoladen, for så å åpne opp for litt sjokolade i helgene. For tiden er det blitt mange tidlige kvelder med stearinlys og tv. Med reklamer som florerer av typen “Ta 2 sjokolader for 30 kr” etc så er det bare å innrømme at lysten til å kose meg med sjokolade i sofakroken overstiger iveren etter å beseire egen viljestyrke. Jeg vet jo nå at jeg kan, og jeg trenger jo et nyttårsforsett i år også….. Unnskyldningene og forklaringene er mange, og selv om det har blitt litt sjokolade i det siste så har jeg liksom holdt mengden nede. Helt til igår…

Et forsiktig hint til Hverdagspappa om reklamen fra Rema (idet han går ut døren for å jogge) av typen der han ikke kan ikke vinne. Det vil si at om han kommer hjem med sjokolade så er det dumt for da ødelegger han prosjektet mitt, samtidig, om han ikke kjøper med noe hjem så er det et tegn på fullstendig mangel på interesse for din kone! Det skal ikke alltid være lett å være mann heller….. Iallefall, så kom Hverdagspappa hjem med både sjokolade og chips, og mens han nettopp har trent og sånn sett burde kunne spise digg med god samvittighet (han rørte forresten ikke noe), så benyttet jeg anledningen til å proppe i meg. Og så godt det var!!! Samtidig så ble jeg minnet på at jeg nok er litt ut av trening, for jeg ble utrolig nok kvalm, noe som regulerte spisingen av seg selv. Spørsmålet blir da om jeg bør spise mer for igjen å bli immun for kvalmen, eller om jeg bør ta hintet og fortsatt holde meg unna???? Uansett hva jeg velger, så er det ikke til å komme unna at det definitivt er snakk om en kjempesprekk!!

Status “Prosjekt sjokokutt”

Prosjekt sjokokutt” har nå vart i to måneder. Å si at perioden har vært helt sjokoladefri vil dessverre være en løgn, for det har den ikke. De siste to lørdagene har jeg nytt meg en sjokolade til fulle. Først en mørk variant, før jeg forrige helg, etter anbefalinger, prøvde ut Bergene Melk sin nøttemiks. Denne hadde jeg gledet meg til lenge, og egentlig så hadde jeg tenkt at jeg burde holde meg unna vanlig lys sjokolade helt til nyåret, men siden det gikk greit å spise mørk sjokolade helgen før så tenkte jeg at jeg kunne prøve litt……

Lørdagens handling ble unnagjort på Coop Mega. Gjennom hele butikken så kjente jeg gleden bygge seg opp med tanken på at jeg nærmet meg snopehyllene. Men for en skuffelese (evt glede) – den lille utgaven av sjokoladeønsket var ikke der. Hva er det med butikker som kun har de store alternativene???? Tanken på å skulle gå tomhendt ut av butikken var knapt til å holde ut, så jeg avtalte med hverdagspappa at vi kunne kjøpe og dele den store. Deling er heldigvis et relativt begrep. Det er mulig hverdagspappa så for seg at halve sjokoladen var hans – egentlig tvilsomt siden han kjenner meg godt etterhvert :-) – og i sjokoladegleden på butikken så tenkte jeg vel at en slik deling kunne være fornuftig. Det var imidlertid før jeg var kommet meg inn døren hjemme, fått plassert jentene nede, og ivrig fått åpnet, delt og spist halve sjokoladen oppe på kjøkkenet. I sjokorusen som da kom stigende så føltes halve sjokoladen veldig lite…. Et blikk mot hverdagspappa gjør at han umidelbart foreslår en 60/40 deling i min favør. Mulig han i løpet av kvelden snek til meg noen flere ruter, og jeg må innrømme at jeg flere ganger vurderte å hive meg i bilen mot nærmeste butikk for å få tak i mer sjokolade. Samtidig så hadde jeg i bakhodet at det, det ville virkelig være å sprekke. De nesten dagene måtte jeg virkelig jobbe for ikke å gjøre akkurat dette, for sjokoladesuget har vært sterkere denne måned nr 2 enn hva som var tilfelle forrige måned. Det har krevd masse viljestyrke å holde seg unna sjokoladehyllene, men det har gått! Som jeg tidligere har skrevet om, så er ikke målet mitt å kutte ut sjokoladen for all fremtid, men å ha et litt mer normalt forbruk. For meg er derfor det langsiktige målet å la sjokoladen bli noe jeg koser meg med i helgene, ikke en daglig nødvendighet.

Når det er sagt så synes jeg ikke det hjelper på med alle tilbud som til enhver tid er på sjokolade. Det er mulig jeg er ekstra fokusert på dette, men jeg synes at jeg overalt ser tilbud av typen “Ta 3 for 2” etc, og alltid er det de store alternativene det gjelder. Det føles liksom helt feil å velge den minste sjokoladen, og enhver samfunnsøkonom ville vel anbefalt den store, som definitivt gir mest for pengene. Hadde jeg klart å ha sjokolade liggende i skapet så hadde det nok vært det også, men jeg regner med at jeg ikke er den eneste som da ender opp med å spise mer enn hva jeg ellers hadde gjort.

For å avsluttende oppsummere litt før jeg går inn i prosjektets tredje måned, så må jeg si meg fornøyd med status så langt. Selv om jeg denne siste måneden har trengt enda mer viljestyrke for å holde meg unna sjokoladehyllene, så er jeg strålende fornøyd, og satser på at dette skal fortsette.

Les også 

Del 1: Hvordan bli kvitt sjokoladesuget

Del 2: Fristelser

Del 3: Bivirkninger av sjokoladekutt

Bivirkninger av sjokoladekutt

Det mor selv ofte ender opp med; også på en mandag......

Det er nå blitt en måned siden jeg bestemte meg for å gjøre noe med sjokoladeinntaket mitt. Som jeg tidligere har blogget om så er dette ikke første gang jeg har denne tanken, men det er første gang jeg har holdt ut så lenge…. Jeg er derfor litt stolt over meg selv.

At jeg har vært 100 % sjokoladefri denne måneden stemmer derimot ikke helt. På forrige helgs hyttetur spiste jeg noen biter om lørdagen, men det var et bevisst valg. Fredagskvelden ble det nemlig satt på bordet en skål med favorittsjokoladen min. Jeg tenkte da at dersom jeg holdt meg unna den kvelden, så burde det være greit å spise litt påfølgende dag. Og slik ble det. Når sjokoladen ble servert neste kveld koste jeg med noen biter, og det uten å:

A) hive meg over skålen og spise alle umiddelbart

B) snike med meg skålen, spise alt og skylde på ungene.

Jeg synes såpass bør være lov. Særlig fornøyd er jeg med at jeg ikke mandagen etter hev meg i bilen, stoppet utenfor Rimi, som for anledningen hadde alle 200 grams platene sine til 17 kr (slike tilbud virker utrolig forlokkende på en sjokoholiker, det gir liksom et ekstra press på å spise) og hamstret inn.

Selve sjokoladesuget gav seg innledningsvis forholdsvis fort, men det har i løpet av denne måneden vært flere dager jeg skulle gjort mye for å kunne hive meg over en skål med sjokolade. Lørdag for eksempel; nyåpning av butikk – alt smågodt til 5 kr per hekto – enorme køer fremfor boksene. Da gjorde det nesten vondt å ikke finne frem en pose og fylle opp. Men jeg klarte det!! Ok, jeg spiste vaniljeis med maaasse flytende daimtopping på, men så lenge det holder seg til helgen så må det vel være lov…. Poenget mitt er jo ikke å kutte sjokoladen helt, men å ha et noe mer normalt forbruk enn hva jeg har hatt til nå – siden jeg er så streng med jentene hva gjelder snop så er det på tiden at jeg går foran som et godt eksempel (før de er store nok til å gjennomskue meg). Siden jeg har prøvd før, så vet jeg at om jeg er for tidlig ute med å introdusere sjokoladen igjen, så er jeg raskt tilbake til gamle og dårlige vaner. Målet er derfor å få de nye vanene til å bli det normale….

Etter å ha fullt egne tips og råd for å klare å holde meg unna sjokolade denne måneden har jeg imildertid sett to bivirkniger av prosjektet. Både vekt og pengeforbruk går ned. Sistnevnte har muligens sammenheng med at familien er mer planlagt når det gjelder handling. Vi går sjeldnere på butikken, og dermed blir det færre  impulskjøp. Det er derfor tvilsomt om det er manglende kostnader til sjokoladen som er hele årsaken til innsparelsene, men siden mitt forsøk på å kutte ut sjokoladen er grunnen til det nye handlemønsteret så er sjokoladen den indirekte åraken. Uansett en bivirkning jeg kan leve med ?

Fristelser…….

Sjokolade i lange baner

Siden flyet vårt gikk tidelig idag måtte vi opp alt kl 2.30. Vel fremme på flyplassen var det mye folk selv om det var tidelig, lange køer og trøtte barn (og voksne…). Innskjekking og sikkerhetskontroll gikk greit, og vel inne på flyplass området hadde vi en hel time på oss til flyet skulle gå. Med god tid på en flyplass så er det vel obligatorisk å gå innom de ulike butikkene. Det var da det store suget kom……..

Det er mulig det har sammenheng med at jeg har vært sjokoladefri (sjekk link) i nær to uker nå, men jeg tror aldri jeg har sett flere sjokoladehyller!!!!!! De var over alt!!!! Særlig Toblerone som er min “sydensjokolade” fantest i mange varianter (har det virkelig vært så mange tidligere…..). For min del var det bare en ting å gjøre – droppe alle butikker. Å gå inn dit på morgenkvisten når magen rumler av full styrke etter timer på bare vann ville vært en dårlig idé…..

Sjokolade i lange baner

Jeg var egentlig ganske stolt over å unngå å falle for fristelsen. Det er mulig at utfallet ikke hadde vært det samme dersom jeg hadde vært der alene, men det viktigste er at jeg holdt meg unna…..

Etter 14 dager på ferie ble vi møtte av et tomt kjøleskap når vi kom hjem. Det første vi måtte gjøre etter å ha pakket bagasjen ut av bilen, var derfor å kjøre avgårde til butikken for å handle inn. Igjen var det en sulten hverdagsmamma som befant seg omgitt av fristelse. Særlig var det tungt en lørdag å droppe en pose med strator dobbel kuler (de er bare helt fantastiske!!) til bare 23 kr…… Denne gangen vet jeg at jeg hadde gått på en smell dersom jeg hadde vært alene, men med både hverdagspappa og jentene rundt meg føltest det ille å skulle innrømme en smell alt første dagen hjemme….. Så igjen: jeg stod imot fristelsen!!!! En tyggis fant veien til handlekorgen, så det ser ut som om det blir en sjokoladefri lørdag på meg!!!! Jeg er derfor ganske så fornøyd her jeg sitter – la det bare vare……

 

Hvordan bli kvitt sjokoladesuget?

sjokoladebilde kopi

Så lenge jeg kan huske så har min store last vært sjokolade, jeg simpelt hen elsker det. Opp igjennom årene har jeg ikke tall på alle de gangene jeg har forsøkt å kutte ned på forbruket. I korte perioder har jeg klart det, men så har det alltid vært noe å feire, eller noe som gjør at jeg fortjener en belønning etc, og da er det gjort. For hos meg så er det ingen ting som heter å spise en liten bit – jeg spiser det jeg har. 100 gram eller 500 gram. Alt glir ned uten den minste tendens til kvalme.

Dette er ikke en vane jeg vil at jentene skal arve!!! De er lært opp til at godterier hører lørdagen til. Foreløpig har dette gått veldig bra, de har rett og slett vært for små til å stille særlig spørsmåltegn til hvorfor handlekurven inneholder sjokolade en helt vanlig mandag. Mors forklaring på at det er greit å ha i skapet i tilfelle noen kommer på besøk har umiddelbart blitt godtatt (selv om vi aldri har noe sjokolade å servere om noen stikker innom). Siden de enda legger seg forholdsvis tidlig har de heller ikke merket seg at det for ofte blir plassert godteskåler på bordet i stuen om kveldene…..

Etter en uke her i Spania har jeg enda ikke vært på butikken. Jeg har derfor ikke spist sjokolade (!!!) og kan dermed bekrefte at noen dager uten gjør at suget forsvinner. For mens jeg de første dagene vurderte å gå innom butikken for å få tak i min daglige dose, så merker jeg nå knapt lysten.

Så kanskje er dette gangen jeg skal gjøre et seriøst forsøk på å kutte sjokoladen. Som sagt har jeg prøvd det før, og har derfor mange gode tips til hvodan det skal gjøres, men motiavsjonen har tydeligvis ikke vært stor nok. Kanskje er det å publisere dette innlegget det puffet jeg trenger:-)

  • Først og fremst gjelder det å ikke ha sjokolade i hus. Når vi kommer på taxfreen på vei hjem er derfor steg en å stå imot alle tilbud og fristelser. Hjemme er det ingen fare for at det finnes sjokolade, i så tilfelle hadde alt havnet i bosset. (Leste en gang et intervju med Jeanette Roede hvor hun sa at mange hadde en tendens til å bruke seg selv som søppelspann…. Ingen ting skal gå til spille)  Terskelen for å kaste sjokoladen er høy, men det gjelder vel bare å gjøre det!!!!
  • Spis flere små måltider. Det er lettere å stå imot suget når man ikke er sulten. Prøv å spis mat som inneholder mer proteiner, fett og langsomme karbohydrater.
  • Dersom suget er sterkt så tenk at du skal gjøre noe aktivt først. Om man går en tur, eller enda bedre tar en løpetur, så pleier suget å forsvinne. Kanskje er dette psykisk, man jeg har iallefall sjelden lyst på sjokolade etter en skikkelig treningsøkt. Andre avledningsmanøvre hjelper også; “Skal bare sette på en vaskemaskin først…” Forhåpentligvis klarer man å få tankene over på noe annet……
  • Handle aldri når man er sulten. Personlig så synes jeg ikke dette har så mye å si da jeg gjerne kjøper sjokolade uansett. Det kan derfor være lurt å gjøre større innkjøp i gangen , slik at man begrenser antall besøk på butikken hver uke. Alternativt få noen andre i husstanden til å handle inn, eller er med på butikken. Dermed blir det iallefall ingen smugspising i bilen på vei hjem – den eneste man lurer da er seg selv ?
  • Desom man ikke klarer å motstå fristelsen til å kjøpe noe på butikken så tenk alternativer; tyggis, nøtter, knaskegulrøtter, pepsi max, eple eller til nød litt mørk sjokolade
  • Drikk masse vann

Dersom noen har flere tips til hvordan man blir kvitt sjokoladesuget, så kom gjerne med innspill. Jeg skal iallefall gjøre et seriøst forsøk på å kutte ned på sjokoladen, og lover å holde dere oppdatert på hvordan det går :-)

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...