Tag Archives: Strikk

Ny perlestrikk til halsen

Det begynner å bli en stund siden jeg har blogget om strikk nå. Dette betyr imidlertid ikke at min strikkeiver har dabbet av – her strikkes det hver en kveld – så jeg tenkte det var på tide å vise frem et av de siste prosjektene mine. Jeg klarer fortsatt ikke helt å fri meg fra det avslappende “ikke mønster strikket”; det å ha noe i hendene uten å kjenne svetteperlene over om jeg teller rett (sikker helt ubegrunnet å tro at det vil bli slik, og røper vel egentlig bare at jeg enda ikke er kommet i gang med å sette meg inn i strikkeoppskrifter). Det siste strikkeprosjekt har derfor resultert i ytterlige en ny hals. Denne gangen er det en god kollega som har vært idehaver og inspirasjonskilde til halsen, som i tillegg til å være både dekorativ og fin, varmer godt.

hals i perlestrikk

Halsen er enkel å strikke. Den er strikket i perlestrikk og med dobbeltråd. I den jeg har på meg over så har jeg brukt garn fra Nora.

Jeg la opp 49 masker på pinnestørrelse 4 og strikket 68 cm. Dette var litt i lengste laget, og halsen er noe vid. Om tanken er en hals som varmer, så ville jeg derfor ha strikket den litt kortere, men om planen først og fremst er en hals for pynten sin del så er denne lengden helt fin.

perlestrikk hals

Halsen er som sagt enkel å lage. Strikk et rektangel, brett dette i to og sy sammen tre av sidene slik at det stikker ut en trekant bak (evt fremme). Pass på at hullet blir stort nok til at det er plass til å tre den over hodet.

Lue og hals med vri

Denne påsken har påskelitteraturen blitt byttet ut med strikkepinner. I stedet for å kaste meg over x antall krimbøker, så har tre sett med vridde halser og luer blitt ferdigstilte. Luene er som tidligere etter møsnter fra Litlo og Kalen. Alle lue modellene under er strikket i garn fra Sandenes, og på rundpinne str 5. Til voksne legger jeg opp 76 masker, mens jeg legger opp 68 masker til de minste luene og 72 til de litt større.

Vridd lue og hals strikket i Sandenes garn Duo

Vridd lue og hals strikket i Sandenes garn Duo

Vridd lue og hals strikket i Sandenes mini duett

Vridd lue og hals strikket i Sandenes mini duett

Vridd lue og hals strikket i Sandenes mini duett

Vridd lue og hals strikket i Sandenes mini duett

Jeg har tidligere strikket halser i perlestrikk, men for at halsene i større grad skal matche luene så har jeg i denne omgang strikket også dem etter vridd mønster. På halsene over har jeg brukt rundpinne nr 8, og lagt opp 88 masker. Den lar seg da greit tvinne to ganger rundt halsen. Garnet består av 45 % merinoull og 55 % bomull, noe som gjør at det varmer godt uten å klø (selv ikke når det blir vått).

Til halsene bruker jeg det samme mønsteret som på luene. Etterhvert som jeg har strikket flere, så er jeg gått over til å bruke strikkeklemmer. Da strikker jeg to rette og to vrange masker i to hele omganger (viktig at man har lagt opp masker i et tall som kan deles på 4). De rette maskene skal ligge over de vrange. Før jeg begynner på runde tre så starter jeg med tre rette masker slik at mønsteret forskyver seg ett hakk. Deretter strikker jeg to rette og to vrange som tidligere. Strikkeklemmene hjelper meg til å holde styr på når jeg er kommet rundt en ny omgang.

strikk med klemmer

Blandingen på garnet gjør at det er fort gjort å glemme at det inneholder ull, og dermed er det lett å hive strikket inn i vask sammen med andre klær. Når jeg vasket luen på lettstelt 40 grader så ble resultatet som vist til venstre under ….. Definitivt ikke å anbefale!

Strikket lue som er krympet

Genser i rillestrikk

Etter å ha strikket luer, halser og pannebånd i fleng den senere tiden så har jeg endelig prøvd meg på et litt større prosjekt: en genser i rillestrikk som var gjengitt i det siste nummeret av Kamille Mor&Barn. Siden dette ville være første gang jeg strikket en genser, så fant jeg ut at det beste var å begynne med en til yngstemann. Selve genseren viste seg å være grei å strikke – kun rette masker – så dermed var det bare å telle og måle mens delene tok form. En fin genser å begynne med for en nybegynner altså :-)

oppskrift på genser i rillestrikk til barn

Underveis møtte jeg på to små utfordringer (for en nybegynner). Det første var å skulle øke antall masker på armene. I etterkant så ser jeg at dette var ganske så logisk, men det måtte et kjapt søk på nettet til for å finne ut hvordan (om andre lurer på det samme så sjekk her).

Hekle kanten som skulle hekles rundt armer og nedre kant ble for meg utfordring nummer to; jeg har aldri tatt i en heklenål!! Igjen så sender jeg en stor takk til nettet og lurer på hvordan man har klart seg uten. For dette viste seg å være både enkelt og gøy. (Dersom andre lurer på hvordan man hekler staver, så sjekk denne linken).

 Så nå er min første genser ferdigstrikket, montert og har fått heklete staver rundt. Den er kanskje ikke helt perfekt over alt, men hva gjør vel det når 2 årignen er strålende fornøyd, og søstrene har satt seg opp på liste for å få egne hjemmestrikkede gensere fra mor. Om andre vil prøve seg på en enkel og fin genser så kommer oppskriften her:

Oppskrift på genser i rillestrikk str 2 -6 år

Oppskriften er hentet fra Kamille Mor&Barn nr. 1 2013 (gjengitt med tillatelse fra bladets redaktør)

Oppskriften er hentet fra Kamille Mor&Barn nr. 1 2013 (gjengitt med tillatelse fra bladets redaktør)

Dette trenger du:

Størrelse (2) 4 (6) år

Garn og garnmengde: Ca (4) 4-5 (5) nøster Sandnes soft alpakka, farge 3031 og 1 nøste Inca Alpakka, farge IN 770 (til heklekantene). (På genseren jeg har strikket brukte jeg Sandnes alpakka/ ull i fargen 4622 på selve genseren (3,5 nøster) og Sandnes mini alpakka i fargen 1012 til heklekantene).

Veiledende pinner: Strikkepinne nr 5 og heklepinne nr 3,5

Strikkefasthet: 17 m rillestrikk på p nr 5 = 10 cm

Slik gjør du:

Bakstykke: Legg opp (58) 60 (66) m, strikk til arb måler (38) 42 (46) cm. Fell av de midterste 20 m til hals. Strikk en omgang til på hver skulder, og fell av.

Forstykke: Legg opp (58) 60 (66) m, strikk til arb måler (34) 38 (42) cm. Fell av de midterste 10 m til hals. Strikk videre på den ene skulderen først ,ved å felle 1 m mot halsen på hver pinne, fram til du har 20 m på pinnen. Strikk videre til arbeidet måler (39) 43 (47) cm. Fell av. Strikk den andre skulderen på samme måte.

Ermer: Legg opp (22) 22 (28) m, strikk frem og tilbake, samtidig som det økes 1 m i hver side hver (2,5) 2,5 (3,5) cm til du har en (40) 42 (44) m. Strikk videre uten å øke til arbeidet måler (23) 26 (29) cm. Fell av.

Montering: Sy sammen delene (Først skuldrene, så ermene til bolen, og til slutt ermene og sidesømmene i ett)

Lommer: Legg opp ca 17 m og strikk ca 7 cm, fell av. Lommene syes på genseren.

Heklekanter: Lag heklekanter ved å hekle staver direkte på genseren.

Siden jeg hadde ganske mye garn igjen, så avsluttet jeg med å strikke et matchende pannebånd

oppskrift på pannebånd og genser i rillestrikk

Oppskrift på pannebånd i rillestrikk med heklekanter:

Legg opp 72 m, på strikkepinne nr 5. Strikk rillestrikk til arbeidet måler ca 7 cm, fell av. Sy pannebåndet sammen. Lag heklekanter ved å hekle staver direkte på båndet i begge ender.

Strikk – igjen…..

Med fare for at dette utvikler seg til rene strikkebloggen tar jeg allikevel sjansen på å vise mine siste strikkeprosjekter, for nå var det endelig Hverdagspappa sin tur til å dra nytte av min nyinntrufne strikkedilla. Selv om han var svært så begistret for min sjokkrosa lue, så gav den han en litt vel feminin look. Ønsket hans var derfor en litt røffere lue, og jeg har strikket en med utgangspunkt i samme oppskrift som tidligere, men istedet brukt pinner i størrelse 8, og lagt opp 52 masker. Resultatet ble da en vid og løsere utgave. Luen under er strikket i Emilie baby garn, farge 122.

oppskrift / mønster strikkelue herre / gutt

Hals i perlestrikk

De siste ukene er det halser i perlestrikk som har funnet veien til mors strikkepinner her i huset, og igjen er inspirasjonen hentet fra Litlo og kalen. Jeg har tidligere strikket ulike typer av luene med vri til oss jentene, og planen er derfor å lage matchende halser. Foreløpig er to av dem ferdigstilte, og selv om mønsteret er det samme, så er halsene blitt ganske så ulike.

Den under er strikket i alpakka/ull fra Sandnes, og jeg la opp 95 masker. Her er mønsteret tydelig perlestrikk, og fastere enn hva som ble tilfelle på den andre jeg har strikket.

hjemmestrikket, strikket hals i perlestrikk

For en nybegynner i strikkeverdenen så ble derfor resultatet av halsen under det fineste. Den er strikket i duett fra Sandenes, og også her la jeg opp 95 masker. Den ble imidlertid mye løsere – og følgelig mer tøyelig – slik at den fint kan brukes to ganger rundt halsen uten å bli for kompakt (også til meg som voksen). Personlig så synes jeg at dette garnet er svært behagelig å ha på, så der den øverste halsen blir brukt for å varme når jeg er ute, så kan den underste like fint brukes når jeg vil være litt ekstra fin også inne.

Til nå så har min eldste datter stukket av med halsen i duett, så for tiden så strikker jeg for harde livet på en i samme type i håp om snart å ha min egen :-)

hjemmestrikket hals i perlestrikk, strikk i perlestrikk

Nye strikkeprosjekt

Etter forrige innlegg om Litlo og kalen luene så tipset en god venninne meg om bloggen Dronning Maud, og noen fine hjemmestrikkete luemodeller derfra.

Hjemmestrikket lue med oppskrift

Dermed var det bare å finne frem strikkepinnene. Med nyinnkjøpt alpakka/ ull i lilla fra Sandnes, og pinner i størrelse 5, så gikk det ganske så raskt å få ferdig en lue både til meg selv og en til 5 åringen. Når jeg fulgte bloggens anbefalinger om 60 masker, så passet luen best til min datter, så jeg la opp 64 masker til min egen, noe som fungerte fint. Det ble i det hele tatt to enkle og fine pynteluer.

Hjemmestrikket lue med oppskrift

Til bursdagen min tidligere i uken var jeg så heldig å få lydbokspiller, samt lydboken “Historien om Pi“. Snakk om fin gave fra venner som har tenkt at lydbøker er supre å kombinere med min nyinntrufne strikkedille. Så nå spørs det om jeg i det hele tatt vil være tilsnakkende de neste dagene, eller om mor i huset vil drømme seg inn i en verden av nye strikkeprosjekter og historien om de overlevne etter et skipsforlis…..

digiplayer lydboken Historien om Pi

Fortstt god lørdag alle sammen.

Prosjekt strikking

pannebåndprosjekt

For tiden fortsetter jeg mine prosjekt med å prøve ut nye hobbyaktiviteter. Det siste jeg har hevet meg over er strikking. For 20 år på denne tiden ventet jeg stolt på å skulle bli storesøster for første gang, og i motsetning til under egne graviditeter så brukte jeg den ventetiden på å strikke. Det er mulig jeg overdriver litt nå, for jeg satt ikke med strikketøyet fremme til enhver tid, men et par sokker med den lilles initialer på ble det iallefall til at jeg laget (jeg strikket teppe og genser til han også uten at resultatet av dette er verdt å nevne). Om det var stoltheten over å ha fått verdens beste lillebror eller hva vites ikke, men etter at han kom til verden så ble strikkingen lagt på hyllen (jeg skulle ønske jeg kunne sagt at det var fordi du var så krevende A., men det ville virkelig ha vært en stor overdrivelse ? ).

Med flinke oldemødre og en svigermor som har forsynt både meg og jentene med lekre hjemmestrikkede klær så har det ikke vært behov for at mor i huset skulle ta opp igjen gamle ferdigheter. I min siste permisjon var jeg imidlertid så heldig å komme i en fantastisk barselgruppe. En av de andre damene her har en blogg som jeg siden har hatt stor glede av og fått mye inspirasjon fra, og etterhvert som jeg har fulgt henne har jeg merket at lysten til å skape noe selv har kommet mer og mer. Flere ganger har jeg derfor tenkt at jeg skulle sette meg ned og prøve meg frem med strikkingen igjen, men tiden har aldri strukket helt til… Nå gjør den imidlertid det, og etter å ha lest min gode venninnes blogginnlegg om sin strikkedebut, så kjente jeg virkelig lysten til å finne frem pinnene. I tilfelle jeg skulle ha glemt alt, så kunne ikke det første prosjektet være av det ambisiøse slaget. Fine pannebåndene på bloggen til TiddyMin gav derfor inspirasjon til hvor jeg kunne begynne. Planen var å følge hennes oppskrift og begynne med perlestrikk, men siden jeg bommet på hvor jeg skulle strikke rett og vrang (neste prosjekt må visst være å lære å lese oppskrifter), så ble det ribbestrikk… Etter litt veiledning fra flinkeste H, er jeg imidlertid klar for å anskaffe meg rundpinner og gjøre et nytt forsøk på å få ferdig et pannebånd i perlestrikk. Trøsten er at de to eldste jentene likte resultatet, og ønsker seg flere, så her er det ingen grunn til ikke å prøve seg frem ytterligere. Jeg er til og med fristet til å prøve meg på litt større prosjekter – for dette gav mersmak!

Siden jeg verken kan lese oppskrifter eller har mer enn en dags erfaring, ville det vært å ta seg vann over hodet å skulle legge ut noen oppskrift på strikkeprosjektet mitt, men om andre på mitt nivå skulle la seg friste, så er det greit å ta med seg at det på alle garn står hvor mange masker som trengs for å strikke 10 cm. Deretter er det bare å regne…… For min del hadde jeg regnet antall masker for å strikke pannebåndet til 8 åringen, men siden jeg har holdt for stramt på tråden når jeg felte av så ble det til 5 åringen i stedet… Greit med flere hvor ting kan gå i arv.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...