Tag Archives: Teknologi

Gode apper for de yngste

Alle jentene våre bruker iPad aktivt, og 5 åringen ønsket og fikk seg sin egen til jul. Hos oss har det aldri vært et tema om vi skal la jentene bruke nettbrett, fokuset har vært rettet mot at det er vi som foreldre som har ansvar for å begrense og holde oversikt over hva de små holder på med, og i den sammenheng så foretrekker jeg egentlig Ipad foran DS. Kanskje først og fremst fordi jentene er såpass unge at denne aktiviteten hovedsakelig finner sted i stuen, jeg har selv kjøpt alle appene og satt meg godt inn i dem, og skjermen er så stor at jeg til enhver tid kan se hva de holder på med. Nå er barna her i huset i alderen 2 til 8 år, og med unntak av Netflix så bruker de internett lite, og følgelig er det nok lettere å ha kontroll nå enn hva som vil være tilfelle om man ser noen år frem i tid.

For 5 åringen sin del så synes hun det er kjekt å skrive egen dagbok på iPaden. Hun er glad i bokstaver og liker at mamma eller pappa setter seg ned med henne for å skrive noen setninger om hvordan dagen har vært, og etterhvert er hun selv blitt flinkere til å sette bokstaver sammen til ord. Så det er ikke slik at hun bare bruker den til spill – å ringe med Facetime, skrive og ta bilder er alle populære bruksområder hos henne.

Litt hjelp fra pappa må til

Litt hjelp fra pappa må til

I mylderet av alternativer så har jeg prøvd å finne gode apper som passer til de yngste barna, for i tillegg til å vekke interesse så vil jeg at de skal være lærerike og stimulere til kreativitet. Nedenfor kommer en oversikt over apper som fungerer godt hjemme hos oss. Før man lar barna sitte alene med iPaden kan det imidlertid være lurt å endre innstillingene på nettbrettet. Som det fremkommer i denne artikkelen kan kredittkortregningen ellers fort bli stor selv på en app som i utgangspunktet var gratis.

Gode apper for de yngste.

Dora the Explorer er en serie med flere spill. Vi har erfaring med tre av dem: Lekestund, Dress Up og Dora Coloring. Alle spillene er enkle å forstå og er en grei innføring til å bli kjent med bruken av nettbrett på. Vær oppmerksom på at de er på engelsk, men for vår del har vi ikke opplevd at dette setter begrensninger for spillet.

Dora

Dora

Lekestund  koster 7 kr, og er blant favorittene hos de yngste. Her kan barna velge mellom tre aktiviteter; finn to like (ulike nivåer), puslespill eller finn make. Etter min mening gir denne appen mye innhold for pengene.

Dress Up koster 14 kr og her kan man velge ulike verdener hvor Dora er. Videre kan hun kles av og på, og man kan sette ulike figurer/ effekter inn sammen med henne. I dette spillet er det endel engelsk språk. Hun kan eksempelvis spørre “What shall I wear?” og om man tar på henne solbriller så vil hun si “Thanks for my sunglasses”. Dersom noen foretrekker norske alternativer, så velg heller appen Elias aktiviteter til 28 kr. Denne har mye av de samme aktivitetene. Hos oss kjenner barna lite til denne figuren fra tv, og de foretrekker derfor Dora.

Dora Coloring er som navnet sier et tegneprogram. Her kan man velge ulike bakgrunner/ verdener, sette inn figurer og fargelegge. Svært enkelt i bruk. Når bildet er ferdig kan barnet trykke på kameraet og motivet lagres. Vær obs på at tegningene blir lagret sammen med ipadens øvrige bilder. 2 åringen hadde en gang sittet og trykket på denne knappen og tydeligvis funnet det gøy, for det ble mange bilder å slette i etterkant.

5 åringen vår liker som sagt bokstaver og vi har derfor valgt alfabetappen Bogga alfabet til 14 kr. Jeg synes det er lite norsk språkelige apper med dette fokus (her ønsker vi at den skal være norsk). Inneholdet i denne appen går ut på å velge bokstaver som fargelegges, før de kan brukes som magneter på et kjøleskap. Dermed kan man skrive ord og setninger med de bokstavene som er valgt ut. Hos oss har yngstemann funnet denne appen mer spennende enn 5 åringen, men til gjengjeld har 2 åringen begynt å få god kontroll på de ulike bokstavene. Denne appen gir utvilsomt en enkel, morsom og lett forståelig innføring i alfabetet.

Et annet og mer innholdsrikt app om bokstaver og tall er Labbe Langøre Førskole. Spillet koster 21 kr, og er hovedsakelig beregnet for barn i alderen 4-6 år. Barna kan her manøvrere seg rundt i ulike verdener og må forholde seg til enkle regnestykker, bokstaver, logisk tenkning og kreativitet. Mye innhold for pengene. Det samme kan sies om spillet Lek med bokstaver og tall. Dette krever litt mer bokstavkontroll fra barna, men er et fint innføring for førskolebarn og oppover.

Det finnes utallige puslespillapper, og her er det egentlig bare å søke på “puslespill for barn” i app store. Et med mye innhold, og som blir foretrukket hos oss er Pusleeventyret. Dette koster 7 kr, og man kan innledningsvis velge om man vil legge puslespill fra dyrerike eller kjøretøy. Så kan barnet bla seg rundt og finne figurer de vil pusle. Når de har puslet ferdig så skjer det noe med bildet. Noen steder kan man komme inn i skjulte verdener/ rom, og her finner man flere aktiviteter: eksempelvis en edderkopp som kommer frem eller en blekksprut som spruter blekk.

Bildene er de samme som barna kjenner fra bøkene

Bildene er de samme som barna kjenner fra bøkene

En fin ting å bruke iPaden til er når man er på reise, eller annen ventetid der de små må sitte i ro. Da kan lydbøker være med å gi stor glede. Både bøkene om Karsten og Petra, samt Lillesøster er bøker de yngste jentene våre kjenner godt, og som de synes er gøy å finne igjen på iPaden. Vær imidlertid opmerksom på at om disse appen lastes ned er det særlig viktig å ha stilt inn restriksjonene på nettbrettet, for her er flerparten av bøkene listet i eget biblioteket, men bare en er gratis. De andre koster henholdsvis 42 og 28 kr per bok. I begge disse bokseriene så er det bildene fra bøkene som vises, og så er det en fortellerstemme som leser teksten. Barnet må selv bla når sidens tekst er ferdig lest, men selv 2 åringen behersker dette med den største selvfølge. Her har vi imidleritd ikke prøvd ut andre serier, rett og slett fordi vi foretrekker å lese bøkene sammen,

Det finnes i det hele tatt mange gode apper, det gjelder bare å lete, og bruke litt tid på å sette seg inn i de ulike alternativeners innhold. Dersom noen har forslag til andre gode apper så mottas dette med takk :-) 

 

Bildekvaliteten på mobilkamera

I går kom endelig det nye sim kortet mitt i posten, så nå har jeg fått testet ut kameraet på mobilen også – og snakk om forskjell. De to bildene under er tatt fra samme sted, og under samme lysforhold med henholdsvis iPhone 4 og iPhone 5. Selv synes jeg at forskjellen på bildekvaliteten ble større enn forventet….

Bilde tatt med iPhone 4

Bilde tatt med iPhone 4

Bilde tatt med iPhone 5

Bilde tatt med iPhone 5

Med både ny mobil og nytt systemkamera har jeg nå endelig kamera for enhver anledning, så det bør iallefall ikke være bildekvaliteten som redusere lysten til å sette igang med å lage egne fotoalbum :-)

Kamera lykke

Helt siden jeg fikk barn så har planen vært å lage egne fotobøker til jentene – dessverre så har det blitt med planen. Riktignok har vi etterhvert sortert alle bildene på dataen under år, så egentlig hadde det bare vært å sette av tid til å komme i gang. En fin fotobok krever imidlertid at man har fine bilder å sette inn i. Jeg har aldri vært spesielt flink til å huske på å finne frem kameraet og ta bilder. Hverdagspappa hevder at om jentene som voksne setter seg ned for å se igjennom bilder fra barndommen, så vil de ikke kunne se sin far…. Tror det er et hint om at han hadde synes det var kjekt om jeg av og til tok et bilde også :-) For alt i verden, jeg er blitt flinkere. De siste to årene har jeg knipset bilder hyppig med iPhonen. Det er bare det at når disse bildene blir printet ut eller skal brukes i andre sammenhenger så er det hyggelige øyeblikksbilder, men ikke noe mer. Som regel er de både mørke og uklare.

I år har jeg derfor vært veldig tydelig på at jeg ønsket meg iPhone 5 til jul. Faktisk så har jeg vært så tydelig at jeg har ordnet det meste av dette gavekjøpet selv. Dermed fikk jeg telefonen akkurat slik jeg ville ha den. Siden kamera på denne telefonen skal være betraktelig mye bedre enn på iPhone 4, så gleder jeg meg til foråpentligvis å få bedre  bilder. For mobilen er alltid med, og kamera på denne vil nok fortsatt være den jeg tyr til når de spesielle hverdagsøyeblikkene oppstår. Dessverre hadde jeg ikke fått med meg at det ikke var godt nok med mikro sim kort. Så mens jeg venter på at mitt nye nano sim kort skal komme, så må jeg også smøre meg med tålodighet for å få se resultatet av mobilkameraet….

Bildet er hentet fra http://www.apple.com

Bildet er hentet fra http://www.apple.com

Jo mer jeg i det siste har tenkt på hvor få fine bilder vi faktisk har av jentene, kombinert med hvor viktig det føles å ha gode bilder som kan ta vare på små og store øyeblikk i livet vårt, jo mer har jeg ønsket meg et mer avansert kamera. Siden jeg har bursdag i januar har jeg derfor begynt å undersøke litt rundt tema – alltid greit å ha et konkret gaveønske. Etter å ha lest meg opp på nettet, så ble det klart at det jeg er ute etter er et systemkamera. Spørsmålet ble da hvilket systemkamera jeg skulle velge, og i et hav av produkter har det vært mye å sette seg inn i for å finne det som vil passe vårt behov. Heldigvis finnes det grundige gjennomganger og vurderinger gjort av fotokjennere, så etter å ha fordypet meg i disse, og tatt hensyn til vårt behov vurdert opp i mot hvor mye jeg er villig til å investere i et kamera, så er det særlig to kameraer som har merket seg ut:

Canon EOS 650D (testet av Lyd og bilde)

Bildet er hentet fra produkttesten

Bildet er hentet fra produkttesten

og Nikon 3200D (test fra AKAM.no og fra Lyd og bilde)

Bildet er hentet fra produkttesten

Bildet er hentet fra produkttesten

Siden min snille mann valgte å overraske meg med et nytt kamera på julaften, så slipper jeg å gruble mer over hvilket jeg skal gå for: jeg er blitt eier av et Nikon D3200, og foreløpig er jeg strålende fornøyd!

Nå satser jeg derfor på at både hverdagsøyeblikkene som ofte blir foreviget med mobilen, og andre hendelser hvor det er naturlig å ha Nikon kameraet tilgjengelig, vil gjøre at bildene våre fremover vil bli av bedre kvalitet. Dermed er det bare å håpe at det er dette som skal til for å finne motivasjon til å sette igang arbeidet med å lage fotobøker – nå kan jeg iallefall ikke bruke mangel på kamera som unnskyldning for ikke å gjøre det……

Ny Mac – endelig

Hverdagsmamma: personlig vs privat blogger

Så var den endelig kommet i hus, vår nye Mac Air. Det kriblet nesten litt i magen når jeg åpnet pakken (Apple kan virkelig selge produktene sine – ikke det samme å åpne en grå pappeske, som de hvite boksene deres), og kriblingen ble ikke mindre når selve Mac´n åpenbarte seg; fantastisk liten, nett og lekker:-)
Enkel brukerveiledning gjorde at vi i løpet av kun kort tid var i gang med å bruke maskinen. Nå innledningsvis er Mac´n noe uvant å bruke da endel funksjoner er ulik hva vi er vant til fra pc verden. Jeg brukte eksempelvis litt tid på å finne ut hvordan jeg skulle kopiere et bilde(om noen lurer så merk bildet, gå til rediger boksen øverst på siden og velg kopier. Lim innfant jeg under samme rubrikk). Som hos de andre Apple produktene var det selvfølgelig ikke vanskelig, men alt må læres;-) Regner derfor med at jeg vil ha mange spørsmål fremover, men gleder meg til å utforske.
Sjekk forresten ut neglelakken til hverdagsmamma her jeg sitter ved kjøkkendisken. For en fysioterapeut er det sjelden rom for å ha lange negler, så neglelakk er som regel forbeholdt feriene for min del. I år er det oransjetoner som er blitt min sommerinvestering – litt forfengelig må en hverdagsmamma ha lov til å være:-D

Ny Mac – hvilken bør vi velge?

Både jeg og Hverdagspappa er det siste halvannet året blitt svært så begeistret for Apple sine produkter, og for oss begge er iPad og iPhone nødvendigheter i hverdagen. Muligheten til raskt å kunne være på nettet gjør produktene til naturlige valg, og har gjort den før så flittig brukte PC’n tilnærmet overflødig. At PC’n vår i tillegg har sett sine beste dager, og selv med nytt batteri blir varm og ubrukelig iløpet av kort tid hjelper heller ikke. Innimellom har familien imidlertid behov for et dataverktøy som kan tilby mer enn nevnte iPad og iPhone. De to eldste prinsessene er allerede blitt hyppige nettbrukere og etterspør ofte å kunne bruke PC’n, og da blir de ikke særlig fornøyde når aktiviteten etter kort tid må avslutte fordi PC’n er så varm at den slår seg av. At hverdagsmamma for tiden synes det er kjekt å blogge forsterker også behovet for et nytt dataverktøy, og øverst på ønskelisten står en bærbar Mac.

Hvilken Mac bør vi velge?

Hverdagspappa er den av oss som har kontroll på alt av teknikk så han er den som pleier å ha sterke preferanser når vi skal gå til innkjøp av nye elektroniske dippedupper, men i dette tilfellet trenger også han å finne ut mer om de ulike alternativene.

Etter å ha skaffet oss litt info om modellene kjørte vi en tur innom Elkjøp for å ta de to typene nærmer i øyesyn.

 

Jeg falt utseendemessig umiddelbart for
Mac Air. Den er utrolig nett og lekker, og synes perfekt for en som ser for seg å ha maskinen mye på fanget under bruk.
Når det gjelder størrelsen på maskinene så finnes begge typene i 13 og 15″. Air har i tillegg en 11″ utgave. For vår del, og til vårt bruk så synes vi den minste Air utgaven ble litt vel liten. Samtidig ønsker vi en maskin som det er lett å ta med, og som ikke tar for stor plass, så 13″ vil være den utgaven som er aktuell, selv om hverdagspappa da ikke får retina skjermen som visstnok pirret han…
Minuset med Mac Air er at den ikke har cd rom, men hvor ofte bruker man det nå til dags? I følge hverdagspappa løser vi lett det med en ekstern enhet nå behovet er der. Etter å ha vurdert frem og tilbake så lander vi derfor på Mac Air. Både fordi vi tror denne dekker vårt behov og fordi det estetiske betyr litt:-) Kapasitetsmessig så velger vi 128GB utgaven. Min 19 år gamle bror som bruker mac’n til å lagre filmer etc mener dette er for lite, og peker på at maskinen ikke lar seg oppgradere, men her har en velprøvd ferielommebok også sitt å si…
Fremtiden vil vise om dette var et godt valg. Jeg lover iallefall å blogge mer om erfaringer med bruk av Mac’n etterhvert:-)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...